Kiemelt beruházás a Fasorban [13.]

2020. június 05. - amier

Úgy látszik nemcsak Józsefvárosban, hanem nálunk is „kiemel” a kormány: a Magyar Közlönyben június 3-án megjelent rendelet szerint ugyanis nemzetgazdasági szem- pontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították a Városligeti fasor 9-13. szám alatti ingatlanon, az egykori BM Kórház területén megvalósuló Magyar Építészeti Múzeumot és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központot.

fasor9_11-2.jpg

(Megj.: A beruházással összefüggésben így nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni, valamint ilyen bejelentési eljárásnak sincs helye, azaz ezzel lehetővé teszik, hogy a beruházás eltérjen a  hatályos településrendezési előírásoktól.)

A Fasor és a Bajza sarkán húzódó, Budapest egyik legértékesebb telkén (hatalmas, 17 ezer négyzetméteres) álló épületeket 2014-ben még a Budapest Környéki Törvényszék- nek szánta egy rendelettel a kormány, de a 2016-ban átadni tervezett beruházásból az időközben elszállt költségek miatt nem lett semmi. 2017-ben aztán arról döntöttek, hogy ide költözhet a Magyar Művészeti Akadémia által fenntartott Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ. Ez lett most nemzetgazdasági szempont- ból kiemelt jelentőségű beruházás.

Aztán majd meglátjuk ki által mi lesz belőle…

*

Az egykori BM Korvin Ottó Kórházat illetve utódját 2007-ben zárták be, az épületeket akkor kiürítették. Az egykoron szebb napokat látott épületek azóta üresen állnak és rohadnak. (A telken tizenkét, részben összekapcsolódó épület található, összes nettó szintterületük 25.452 négyzetméter.)

fasor9-3.jpg

A Városligeti fasor 9-11. számú összevont telken két szanatórium áll, illetve állt, ezek szintén az egykori BM kórház épületegyütteséhez tartoztak. A 9. szám alatt 1896-ban dr. Herzl Manó egyetemi magántanár nyitotta meg 1897-ben sebészeti, belgyógyászati és nőgyógyászati Fasor szanatóriumát, amely Quittner Zsigmond tervei szerint épült. (Az eredetileg kétemeletes épületet iszonyatosan ronda emeletráépítéssel csúfították el az államosítást követő időkben.)

fasor13-0.jpg

11. számú telekre Glück János építtetett 1886/87-ben egy emeletes vízgyógyintézetet Vezelka Venanto építőmesterrel, az emelet már Glück Ignác megrendelésére 1894-ben került a házra, melyet két évvel később 1996-ban még jelentősen kibővíttetett. Ekkor már Hidegvíz Gyógyintézet, majd Therapia Szanatórium néven működött.

fasor13-3.jpg

A Bajza utca sarkán áll a Városligeti fasor 13. szám alatt 1892 és 1893 között felépült Grünwald-szanatórium,  azaz dr. Grünwald Mór női magángyógyintézete, amely Schannen Ernő terve szerint valósult meg – részben kétemeletes formában.

Itt semmi sem változik? [12.]

Tegnap tucatnyi rendőr száguldott a Kutyapárt tagjaiért, mert azok – micsoda rettenet! – zöldre festettek egy szellőzőaknát a Blaha Lujza téren. Három járőrautóval érkeztek az egyenruhások, eljárás is indult a pingálás miatt. Épp úgy, mint a Tarlós/Vattamány/Fidesz idején, amikor a Kutyapárt több tagját is felelősségre vonták pl. a szétrohadt, repedezett járdák kifestéséért.

blaha_mkkp1.jpg

blaha_mkkp2.jpg

A mostani eseményről így tudósított az MKKP:

Zöldre festettük a metró szellőzőnyílását és kapott egy Super Mario-s húsevő növényt. Először jött 4 rendőr, aztán 20. Aztán helyszíneltek. Majd küldött a BKV egy Super Mario-szerű fickót, aki szerint kárt okoztunk. Aztán megállapított 90 000 forint kárt a BKV. Azt nem tudták megmondani, hogy mi kerül ennyibe. Aztán ők is helyszíneltek. Aztán az volt, hogy bevisznek minket a VIII. kerületi rendőrkapitányságra, mert elő kell állítaniuk minket. Aztán végül mégse vittek be. Két és fél óra volt.

A virág sajnos lekerült, jövő héten visszatesszük. (Tegyük hozzá, hogy a rendőrök végig nagyon jó arcok voltak, a BKV-s faszi meg nem.)

Elvileg még röhöghetnénk is mindezen, csak valahogy mégse. Isten bizony azt hittük, a járdafestős-elvivős-feljelentős tragikomédia egyszer s mindenkorra lezárult Budapesten, Tarlós leváltva (teljesen), Fidesz kiszórva (úgyahogy), itt aztán már tényleg nem történhet semmi ilyesmi. Hát egy túrót nem!

Itt semmi sem változik?!

***

Lenne egy kérdésem. Vagy javaslatom, inkább. Elméletileg ugye a főváros már teljesen-totálisan ellenzéki irányítás alatt áll. A kerületek többsége, a közgyűlés, a főpolgármester és minden más főember is ellenzéki. Lecserélték a városi cégek vezetőségét is, pincétől a padlásig. A BKK-nál most épp megint, ott állandóan cserélnek, érti a fene. De a lényeg, hogy elméletileg már az sem fideszes. És már nem is zaklatós.

Namármost. Amíg Tarlós volt, meg a dohos-puhos fideszes vezetés, addig értettem ezeket a reakciókat. Házmester negyven évvel ezelőttről, tiszta sor. De most? Most miért? Kit hagytak poszton, vagy kit neveztek ki, akit nem kellett volna? Nem az volt, hogy az egyik fő különbség az a jófejségi együttható növelésében lesz?

...

Ne már, tényleg, ne legyen ez. Mindig azt hallgatom az összefogósoktól, hogy így kom- promisszum meg úgy kompromisszum; de nem lehetne most úgy egy kompromisszum, hogy nem a bután rendpárti munkásőrök felé, hanem mondjuk ők lesznek jó fejek? (via Ceglédi Zoltán fb-oldala)

Ez így normális? [11.]

Aztakurva rovatunkból 8.

Na kérem, szombat van, holnap meg pünkösd, így aztán csak röviden. A koronavírus járványra hivatkozva ugye zseniális min.elnökünk április elején országosan ingyenessé tette a közterületi parkolást, lásd.: „ … a miniszterelnök közölte az MTI-vel, hogy hétfőtől díjmentes lesz a közterületi parkolás Magyarországon, mert ’a koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása’, és ’mivel zsúfolt tömegközlekedési járatokon ez nem vagy csak korlátozottan lehetséges, fontos, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját.”

parkolas5.jpg

Nos, az egy dolog, hogy ezzel rövid időn belül a harmadik bevételi forrásától fosztották meg az önkormányzatokat. Az is egy dolog, hogy a kerületi polgármesterek ezt az ötletet nagyon nem támogatták. Főleg, hogy a közösségi közlekedés kihasználtsága egyáltalán nem csökkent, viszont alaposan megnőtt a közúti forgalom. Itt nálunk a kerületben meg még inkább. Csakhogy közben enyhítettek a kijárási korlátozáson – ámde az ingyenes parkolás maradt, a közúti forgalom pedig tovább nőtt.

Huszonöt nap elteltével az első pár óra a Dob utcában és a Klauzál téren. Gyerekek, ez pokoli volt! Tudom, hogy le volt zárva a Király utca, meg nem lehet parkolni a Nagymezőben (miért is nem?), de ami a házunk környékén zajlott, az leírhatatlan. Autó hegyek, araszoló kocsisor minden irányban, olyan benzingőz, hogy azonnal köhögni-tüsszögni kezdtünk. Ez így normális? Értem én, hogy a parkolási díj olyan, mint a vizitdíj, de a szívatáson kívül mi értelme van bevonzani azt a forgalmat is a belvárosba, amelyik magától békében maradt volna otthon? Kezdem sajnálni, hogy a kijárási korlátozás fényképeit nem ragasztottam be az emlékkönyvembe. (N. Kósa Judit, Klauzália)

Szűk utcák. Átmenő forgalom. Ingyenes parkolás. Miközben nincs elég parkolóhely. Ez az egész úgy, ahogy van – jobb esetben – egy átgondolatlan baromság volt, rosszabb eset- ben meg egy alaposan átgondolt, populista és rosszindulatú kicseszés. Mindannyiunkkal.

További kellemes hétvégét.

P.s.: A közterületi ingyenes parkolás határideje július elsejével megszűnik – közölte most kedden Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára. Így már "csak" egy hónapot kell kibírni...

***

Az ingyenes parkolás mielőbbi eltörlését kérte Orbán Viktortól a Levegő Munkacsoport is. „Az ingyenes parkolás Budapesten hatalmas veszteségeket okoz a vállalkozásoknak és a lakosságnak egyaránt, ezért kérjük Önt a vonatkozó rendelkezés eltörlésére” – így kezdődik a miniszterelnöknek írt levél. A Levegő Munkacsoport szerint Budapest belső kerületeiben a parkolási díjfizetés felfüggesztése és a kiszállítandó csomagok számának hirtelen megugrása szinte elviselhetetlenné teszi a helyzetet. (…) A parkolási díjfizetés eltörlése a helyi lakosságnak is komoly gondokat okoz, sokszor már a saját autóik parkolására sincs helyük. A káoszt fokozza, hogy miközben az ingyenes parkolás lehetősége sokakat felbátorít arra, hogy autóval menjenek a város belső kerületeibe, a szabályos parkolás feltételei számukra gyakran már nem adottak.

A "védelem" fogalmának új értelmezése [10.]

Az év végéig miniszteri engedéllyel vehetnek csak
stratégiai vállalatot külföldiek. (444.hu)

Vannak ugyebár sérülékeny cégek. Olyanok, amelyek normál viszonyok közt nyereségesen üzemelnek, illetve tudnának üzemelni, de (még) nincsenek tartalékaik, és emiatt szinte bármilyen komolyabb vis major összeomlasztja őket. Visszaesik a bevétel, a számlák meg jönnek; bank nem hitelez — csőd, eladás.

meszarosorban2016.jpg

Vannak a direkt erre utazó kockázati jellegű befektetők, akik célzottan ezeket vásárolják fel — vagy azért, hogy felélesszék őket, vagy hogy lenyúlják a vevőkörüket meg miszösz; nem értek én ehhez. Az azonban evidencia, hogy minél több ilyen vevő van a piacon, a szerencsétlen befuccsolók annál többet képesek megmenteni befektetésükből. Több vevő — jobb ár.

Tehát kormányunk kizár egy sor ilyen potenciális vevőt, hogy ne maradjon más felvásárló, mint a költségvetési pénzekkel kitömött strómanok. A termőföldeknél és az erdőknél már láthattuk ezt — győztes csapaton ne változtass!

Az egészben az egyedül megdöbbentő, hogy ezt van pofájuk "gazdaságvédelemnek" hívni. Mi tagadás, ezek a fiúk újra és újra meg tudnak lepni.

Fügedi Ubul

***

Bár elvben már a kormány április elején bejelentett gazdaságvédelmi akciótervében is szó volt arról, hogy a kormány "megvédené" a magyar vállalatokat attól hogy külföldiek vásárolják fel vagy szerezzenek bennük tulajdonrészt - ún. tőkebevonás -, az erről szóló kormányrendeletet végül csak hétfőn jelentették meg a Magyar Közlönyben, írja az Mfor.

Betartani és betartatni [9.]

Csak egészen röviden: Erzsébetvárosban este tízkor bezárják a teraszokat, tiltakoznak a vendéglátósok – írta minap a 24.hu. Nos. A teraszok nyitvatartását – elméletileg – nyolc éve (!) az erzsébetvárosi önkormányzat 2012. évi rendelete szabályozza.

spar3.jpg

Eszerint:

 • A teraszt úgy kell kialakítani, hogy legalább 2 méter járdaszakasz szabadon maradjon a gyalogosok számára.
 • A terasznak legalább 1 méter szélesnek kell lennie.
 • Zene nem szólhat kint a teraszon.
 • Este 22:00-kor be kell zárni. Ebben az időben már se asztalok, se székek nem lehetnek kint az utcán.

Tehát van egy 8 éves rendelet, melynek betartását eddig senki sem ellenőrizte. Most ellenőrizni fogják, nem értem, mi a gond ezzel? Hacsak az nem, hogy miért csak most, és hogy eddig miért nem tartatta be senki sem a benne foglaltakat. Mert ugye minden szabály, rendelet, stb., annyit ér, amennyit betartanak, illetve betartatnak belőle.

P.s.: Hogy tegnap volt-e valahol a 24.hu által említett (Lásd.: lapunk úgy tudja…) „engedetlenségi nyitvatartás”, nem tudom. De ha valaki azt tapasztalja, hogy nem tartják be a fenti szabályokat, az bátran jelezze a +36-1-461-9040 telefonszámon, amely 0-24 óráig elérhető, vagy a diszpecser@evkf.hu mail címen.

***

Május 18. óta a terasz engedéllyel rendelkező helyek teraszai és kerthelységei kinyithat- nak. Ezzel kapcsolatos tapasztalatait az ÉE-csoport oldalán Garai Dóra osztotta meg:

 • Az első éjszaka bejárásakor látható volt, hogy a vendégek nem tartják be, és az üzletvezetők nem tartatják be a 1,5 méteres védőtávolságot.
 • Sok terasz nem vette figyelembe a kötelező 10 órai zárást.
 • Bár zeneszolgáltatás nem engedélyezett, sok helyen az üzlethelységen belül szólt a zene nyitott nyílászárók mellett.
 • A vendégek az alapvető megelőzés és védekezés irányelveit jellemzően kevéssé vették figyelembe.

Minden szava igaz [8.]

Kásler: Soha nem hangzott el olyan utasítás,
hogy ágyakat kell kiüríteni. (Index)

Azt mondja Kásler, "soha nem hangzott el olyan utasítás, hogy ágyakat ki kell üríteni a kórházakban". Duplán is igaz. Először is, mert az ilyesmi nem hangzik el: azt leírják, ahogy ő is. Másodszor is mert ő ugyan le nem írna olyasmit, hogy "ki kell üríteni" — az rosszul hangzik. Épp ellenkezőleg: fel kell szabadítani: annak jó a kicsengése.

kasler_2020.jpg

Amikor a második (harmadik, negyedik) ukrán front átdübörgött a Kárpát-medencén, a hivatalos szóhasználat szerint Magyarországot "elfoglalták". Miután a maradék Magyarország csatlakozott a szovjet blokkhoz, ebből a műveletből nagyon gyorsan "felszabadítás" lett. Látjuk, hová járt Kásler iskolába, és azt is látjuk, hogy jó tanuló volt. 

"Az, hogy kit küld haza az orvos és kit nem, kizárólag a saját szakmai és emberi felelőssége, akár van járvány, akár nincs" — milyen igaz! Szinte úgy, mint a frontsebészes viccben. Ők csak előírják, hogy hány embert kell hazaküldeni, aztán áttolják a felelősséget az orvosokra. Elvégre a felelős mindig az, akiről ezt megállapítják, és Kásler jogosult megállapítani, hogy ki a felelős. Hát az orvos, ugye. Magától értetődik, hogy ő maga semmiért sem lehet felelős. Definíciószerűen. Ő teljesen felelőtlen.

Egy kicsit azért megbicsaklik abban a mondatban, hogy "nem a tárca döntött a betegek kezeléséről, hanem a szakmai kollégium, ezek dolgoztak ki ajánlásokat". Amint ez elég egyértelmű, a javaslat nem döntés: az a döntés előkészítése. Döntenie a minisztériumnak kellett, konkrétan neki. De amint az előző pontban már tisztáztuk, ő semmiképpen sem lehet felelős — tehát akkor mégis az orvosok voltak, minden rendben.

Azzal is van némi probléma, hogy "megfelelő időben, ideális ritmusban fontos és korai in- tézkedések történtek" — elvégre valakik vagy a megfelelő időben (idejekorán) intézkednek, vagy túl korán, mint nálunk. (Mert hát az intézkedés sosem "történik", mint a jégeső — bizony, mindig van valaki, aki intézkedik.) Emiatt aztán az is igaz, hogy "egymillió lakosra vetítve jól áll az ország a halottak számát tekintve" — méghozzá azért, mert az egyetemek reprezentatív felmérése szerint (a túl korán elrendelt korlátozások miatt) arra a bizonyos egymillió lakosra vetítve Magyarországon kiugróan alacsony az eddig megfertőzöttek száma. A magyar járvány még előttünk van.

Viszont a fertőzöttek számára vetítve elképesztően, Európában szinte hihetetlenül sok halottunk van: durván tíz százalék (alapvetően a tesztelés nyílt megtagadása és emiatt a fertőzések kései kimutatása miatt). Én ezzel inkább nem büszkélkednék. Ha hozzávesz- szük Káslernek azt a saját kezű körlevelét, amelyben utasítja az orvosokat, hogy minden olyan halált, amelynél ez egyáltalán lehetséges, könyveljenek át más betegségekre, pláne nem. (És ez persze megint az érintett orvosok kizárólag szakmai döntése, amihez neki semmi köze.)

Végezetül: "Meggyőződése, hogy a magyar emberek döntő többsége elégedett a kormány, azon belül az egészségügy járványügyi intézkedéseivel". Nos, ez is maradéktalanul igaz, de ennek két oka is van. Az egyik, hogy a kormány lenyúlta, megszállta a közszolgálati médiát — remélem, hogy akik ezt így alakították, hosszú éveket töltenek majd viszonylag kényelmetlen börtönökben. A másik, hogy az önmagukat "ellenzékieknek" beállító politikai erők simán lemondtak a sajtóban megvolt befolyásukról. Egyetlen példa: a Népszabadság valaha az MSZP-é volt, csak hát eladták. Kellett a pénz a haverok által offszetnyomott plakátokra, arculattervekre (csak én magam hármat láttam; roppant színvonalas munkák voltak) meg effélékre. Huss!

Fügedi Ubul

*

Emlékeztetőül a sebészes vicc, ha netán valakinek nem jutna eszébe:

Az esedékes mészárlás után tömegesen érkeznek az ilyen-olyan sebesültek a frontkórházba, és az orvosnak már jártányi ereje sincs. Csak ül a széken, és mondja a szanitécnek, hogy kinek mijét amputálja, az meg jár körbe a baltával.
— Szerjozsa bal lába...
Daaang!
— Iván jobb karja...
Daaang!
— Szása jobb lába...
Daaang!
— Mondom, a jobb!
Daaang!
— Mondom, a lába...
Daaang!
— Mondom, a Szásáé!

 

Múltidéző - Balaton étterem [7.]

Miközben a „Kádár” bezárása miatt a Fortepanon keresgéltem, az alábbi, 1976-ban készült fotót találtam – nem, nem a Kádárról – hanem az Akácfa utcában egykor volt Balaton étteremről. Az Akácfa utca 12. sz. alatti négyablakos, földszintes épület a kép tanúsága szerint már akkor is rozoga volt, a szomszédos 14. sz. telek meg üresen állt, ekkorra innen régen lebontották az itteni földszintes házat.

akacfa1214r.jpg

Az étteremnek – pontosabban az éttermeknek, mert több is volt itt – helyt adó ház tör- ténete jó hosszú: 1880-tól Láncz Antalné sz. Groszky Borbála birtokolta egészen 1901-ig. Ekkor a földszintes épületet megvette özvegy Scharhaim Jánosné sz. Maloschik Karolina és kocsmát nyitott a házban. Az itt működő kocsmát vendégei férje vezetékneve után csak Sárhányónak hívták – és híresen jó kosztot és jó bort adott a vendégeinek.

1917-ben aztán a jól menő Sárhányó vezetését Raposa Margit vendéglős vette át, és azonnal 200 személyesre bővítette az étteremet, ahol ekkor már a magyar és a francia konyha remekei fogadták a vendégeket, éjjel-nappal. Az étterem igazi színfoltja lett Bu- dapestnek, gyakran keresték fel sportolók, politikusok és művészek. 1922-ben például itt alakult meg a 48-as Kisgazda, Földmíves- és Polgári Párt, de gyakran járt ide Nagyatáti Szabó István mezőgazdasági miniszter is, akit szintén a jó bor csábított erre a helyre.

akacfa1214r3.jpg

Utóbb szűknek bizonyult a vendéglő, mire Raposa Margit 1925-ben ismét jelentősen bővíttette üzletét, 500 férőhelyessé alakíttatta át; ekkor vette fel a Pesti 3 Huszár Raposa Kert nevet. Az elegánsnak számító étterem fő attrakciói a cigányzene, és a faszénpará- zson sült hal-hús- és szárnyas különlegességek voltak, de már színházi előadások és kabarék is „szerepeltek” az étlapon.

akacfa1214r1.jpg

Pesti 3 Huszár vendéglő kerthelyisége 1940 körül. A szomszédos, valószínűleg szintén 1880 körül épült 14. szám alatti házat valamikor az 1920-as évek közepén bontották le, és a telek Akácfa utca felé néző részén működött a kerthelyiség.

Az éttermet aztán 1949-ben államosították, innentől már Balaton étterem néven műkö- dött tovább. Az állandó cigányszene és a rácson sült rablóhúsok mellett színpadi műsor is várta a vendégeket, gyakran lépett fel Cserháti Zsuzsa és Hacki Tamás is.

akacfa1214r2.jpg

1983 novemberében aztán megszűnt Balaton étterem, és helyén nyílt meg az "Életet az éveknek" nyugdíjas vendéglő – majd működött egészen 1987-ig. Aztán ennek is vége lett. 2001 körül külföldi befektetők megvették az itteni három telket. (Kettő az Akácfa utcában, egy pedig az előbbiekhez kapcsolódva a Klauzál utcában). A három telek összevonásával egy L-alakú nagy telek jött létre, melyen 2006 januárjára felépült a ma itt álló 119 lakásos, hatemeletes lakóház.

Éjjel-nappal, minden erejével [6.]

Csütörtökön tárgyalja az Európai parlament, hogy megfelel-e az európai normáknak a magyar felhatalmazási törvény és mennyire tekinthető még jogállamnak Magyarország. Az üléseken formálisan csak a képviselők szólalhatnak fel, de a szokásjog megadja ezt a lehetőséget a tagállamok állam-, illetve kormányfőinek is. A magyar kormány viszont hetek óta azon izmozik, hogy az ülésen afféle ritka kivételként az igazságügyminiszter képviselhesse kormányunk álláspontját. Mivel azon bizonyos uniós értékek, illetve normák közé ez nem fér be, David Sassoli, az Európai Parlament elnöke természetesen személyesen Orbán Viktornak küldött meghívót.

orban_varga2020.jpg

A helyettesítést az EP elnöke valóban engedélyezhetné, de eléggé érthető, hogy ő ragaszkodik Magyarbasi részvételéhez. Végtére is róla lesz szó: arról, hogy mit akar, illetve csinál ő itt, és ezt azért kevesen tudják nála jobban. Neki azonban esze ágában sincs elmenni az ülésre, és ragaszkodik ahhoz, hogy fogadják el helyette Varga Juditot. Neki ugyanis "minden energiáját a járvány elleni védekezés köti le" — áll az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Ezen állítást alátámasztandó nem járhatunk el korrektebbül, mint hogy elmegyünk a kormany.hu oldalra, és kigyűjtjük, miket is döntött a kormány az utóbbi időben. Ebből napnál világosabban ki kell derülnie annak, mit tekint nevezett kormány feje a járvány elleni védekezés legfontosabb kérdéseinek (elvégre semmi másra nincs ideje). Értelem- szerűen nem tartoznak ide a különféle miniszterhelyettesek sajtótájékoztatói stb. Azokat gyűjtöttem, amelyek alanya a kormány vagy annak valamely szerve, illetve személyesen a miniszterelnök.

El is kezdtem a dolgot, és mentem pár napot visszafelé ezekkel a találatokkal:

 1. (május 12.) Június 4-e, a nemzeti összetartozás napja alkalmából fiataloknak szóló videopályázatot hirdet a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága.
 2. (május 12.) A kormány nevében köszönetet mondott a magyar pedagógus karnak az érettségi lebonyolításáért Kásler Miklós.
 3. (május 11.) A Pénzügyminisztérium (PM) és a tárcához tartozó háttérintézmények vezetőivel egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök hétfő reggel az idei és a jövő évi költségvetésről valamint a gazdaságvédelmi akcióterv végrehajtásáról.
 4. (május 10.) Köszönetét fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnök a mentőszolgálat dolgozóinak a mentők napja alkalmából.
 5. (május 9.) Sohasem volt olyan szükség az együttműködésre az európai országok között, mint éppen most — fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök az Európa-nap alkalmából szombaton.

Ekkor rájöttem, hogy ez így nem lesz jó; ebből nem derül ki, hogy a kormány egyáltalán csinál-e valamit. Kizárólag

 1. azokat a döntéseket kell gyűjteni, amelyekkel valamilyen pénzeket elvesznek, illetve kiosztanak — méghozzá nem vmely államtitkár, hanem a kormány, illetve a min.eln.;
 2. azokat az eseményeket, amelyeken Orbán V. személyesen részt vesz.

A fölső öt találat:

 1. (május 6.) Orbán Viktor miniszterelnök részvételével megkezdődött az Európai Unió tagállamai és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozója — a koronavírus-járvány miatt videokonferenciaként.
 2. (május 6.) Magyarország csatlakozásával befektetési alapot hoznak létre a Türk Tanács országai.
 3. (május 5.) A kormány úgy alakította át a civil szervezetek életét meghatározó jogszabályokat, hogy az adminisztratív kötelezettségeiknek személyes találkozás nélkül is eleget tudjanak tenni.
 4. (május 3.) Levélben köszöntötte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnököt és rajta keresztül Lengyelország valamennyi polgárát Orbán Viktor kormányfő a Lengyel Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából.
 5. (május 2.) 25 milliárd forinttal segíti a kormány a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásokat a koronavírus okozta gazdasági nehézségek leküzdésében — jelentette be az agrárminiszter.

Hoppá! — eszerint a kormányzat híreiből nem derül ki, mik voltak a kormányzat döntései. A kormányzat oldalára ezek nem kerülnek föl, csak sajtóhírek. Azok is erősen válogatva: tudjuk például, hogy ebben az időszakban a kormányzat kifosztotta a VIII. és a IX. kerületi önkormányzatot, és a tőlük elzabrált pénzből egy köztörvényes bűnöző erdélyi sörgyárost támogat. Ez a hírek — arról, amit a kormány valójában csinál — nem kerülnek fel a kormány "hírei" közé.

Ezek után megnéztem a Magyar Közlönyt. A legutóbbi 3 számban ezt a 20, a fenti kritériumoknak megfelelő döntést találtam:

 1. A Ferihegyi repülőtér fejlesztésénél az engedélyező hatóság mostantól nem a fővárosi önkormányzat, hanem Budapest kormányhivatala.
 2. A budavári és a De La Motte-paloták átépítésénél az engedélyező hatóság mostantól nem a fővárosi önkormányzat, hanem Budapest kormányhivatala.
 3. A Betegápoló Irgalmasrend épületeinek átépítésénél az engedélyező hatóság mostantól nem a fővárosi önkormányzat, hanem Budapest kormányhivatala.
 4. Az állategészségügyi hatóság mostantól egy rakás hatáskörben a területileg illetékes kormányhivatal.
 5. A Népliget rekonstrukciójának ügyeiben az engedélyező hatóság mostantól nem a fővárosi önkormányzat, hanem Budapest kormányhivatala.
 6. A 2022-es férfi kézilabda világbajnokság helyszíneinek fejlesztésénél az engedélyező hatóság mostantól nem a fővárosi önkormányzat, hanem Budapest kormányhivatala.
 7. A Magyar Testgyakorlók Köre létesítményeinek fejlesztésénél az engedélyező hatóság mostantól nem a fővárosi önkormányzat, hanem Budapest kormányhivatala.
 8. Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították az V. ker. Akadémia u. 5. irodaház rekonstrukcióját.
 9. A paksi beruházás előkészítéséről még egy rakás dokumentumot össze kell állítani (részletesen meghatározott szempontok szerint).
 10. Kijelölték az Igazságügyi Palota és az Agrárminisztérium épületeinek rekonstrukciójában a 3. ütemet tervező cégeket.
 11. Együttműködési megállapodást kötöttek a Magyarországi Evangélikus Egyházzal.
 12. Az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyetteséhez méltányossági kérelmet mostantól csak elektronikusan szabad beterjeszteni.
 13. A veszélyhelyzet idejére módosították a felnőttképzés szervezésének szabályait.
 14. A veszélyhelyzet idejére módosították az engedélykötelezettség, valamint az ellenőrzött bejelentések általános szabályait.
 15. Módosították a kikötők, révek és hajótársaságok üzemeltetésének szabályait ("Mészáros Tiborcz" érdekében).
 16. Elfogadták a "Fényes Okos Intézmények" programot egyes közintézmények világításának korszerűsítésére (tudja vki, hogy hívják az Elios utódcégét?)
 17. Pénzeket csoportosítottak át a paksi beruházás előkészítésére.
 18. Adtak egy csomó pénzt a Nyíregyháza Spartacus — Bozsik József Labdarúgó Akadémiának, de nem mondták meg, hogy mennyit.
 19. Adtak 2181 millió forintot a Kvassay HÉV-híd felújítására.
 20. A Központi Maradványelszámolási Alapból és a Gazdaságvédelmi Programok Előirányzatból(!) pénzeket csoportosítottak át a Nemzeti Összetartozás Évének rendezésére és a Piarista Rend Magyar Tartományának beruházásaira.

Védekezés?? Vírus???

Fügedi Ubul

P.s.: Általános szokásomtól eltérően nem "írtam meg" előre fejben a posztot, hanem itt alakult, menet közben. Pontosan ezekkel a lépésekkel próbáltam használható és minden szubjektivitástól mentes adatokhoz jutni. Ha valaki tud hatékonyabb módszert, hát rajta!

***

Azt már tudjuk, hogy Magyarbasi egyfolytában a vírussal harcol — munkaidő kihasználása O.K. De érdemes megnézni, mennyire hatékonyan? Nem vállalkozom itt SWOT-analízisre, csak felvillantom ennek lehetőségét. Valaki szorgos ember egyszer összeszedhetné, mi az, ami összejött és mi az, ami nem. A nappalt éjjé tevő, áldozatos munka eredményeit kezdhetné imígyen:

 1. Negatív oldal, avagy nem sikerülhet minden, avagy a nemlélegeztető gépek;
 2. No de van aztán, ami úgy összejön, hogy ihaj! — számol be egy valódi sikertörténetről az operatív törzs.

Tessék továbbsétálni [5.]

Nincs itt semmi kérdeznivaló. A megbetegedések száma Budapesten és Pest megyében csökken, mindenütt máshol nő. Tehát a korlátozó intézkedéseket Budapesten és Pest megyében fenntartjuk, mindenhol máshol enyhítjük. Világos, ugye?

op_torzs1.jpg

Kimondottan a járványos betegek kezelésére mobil karanténkórházat építettünk Kiskunhalason, tehát mostantól minden szállítható beteget Budapestre szállítunk — akár Kiskunhalasról is. Majd a kórházparancsnokok eldöntik, ki szállítható. Világos, ugye?

Nem adják ki a Karácsony Gergely által mindenféle fórumokon és beadványokban kért járványügyi adatokat, mert "ez a megkeresés még az operatív törzs részére nem érkezett meg”. (Vajon melyik részére?) Mármint ahhoz az "operatív" törzshöz, amelynek fő tevékenysége, hogy a járványról a legapróbb információkat is a lehető leggyorsabban összegyűjtse és kisajátítsa. Gulyás Gergely nem továbbította nekik, tehát nem kapták meg. Ennyi. Világos, ugye?

Tényleg, tudja valaki, mi lett a kiskunhalasi karanténkórházzal? Március 16-án azt ígérték, hogy egy hónap alatt épül meg. Nos, ez majdnem két hónapja volt. Ja, hogy nincs itt semmi kérdeznivaló... Világos, ugye?

Kovács Zoltán CEU-n végzett államtitkár szerint kimondottan "orvosszakmai kérdés" annak eldöntése, hogy mikor nyissák meg a "mérnöki és kivitelezési bravúrral", kimon- dottan a koronavírus-fertőzöttek, azok közül is a súlyosabb betegek ellátására épített mobil kórházat. Arra nem tért ki, hogy ki az az orvos, aki erre a szakmai döntésre jogosult — illetve hogy van-e ilyen egyáltalán. Ehelyett hordják a betegeket (kimondottan a súlyos állapotú, de még szállítható betegeket) Kiskunhalasról Budapestre.

Világos, ugye?

Fügedi Ubul

P.s.: Csak az új koronavírusos betegeket kell Budapestre szállítani. Szóval... én próbálom követni ezeket a cikkcakkokat, de nem könnyű.

***

Egy újabb érdekes adat: Több ezer vizsgálati minta tűnt el a héten a népegészségügyi központ adatai közül. Mit titkolnak? Az év 11. és 12. hetében az egészségügyi intézmé- nyek ezerszámra kezdtek influenza vizsgálati mintákat küldözgetni a népegészségügyi központba — de kiderült, hogy más okozta betegeik tüneteit. Nem tudjuk, hogy mi, csak azt: a nyomokat utólag, a héten eltüntették. Kis életkép a magyar egészségügyből.

Európa Napja [4.]

Május 9. Európa napja. A győzelem napja. Az európai béke és egység ünnepe. Európában ezen a napon ért véget a második világháború, amely közel 60 millió embert pusztított el. Ezen a napon a nácizmus-fasizmus felett aratott győzelemről emlékeznek meg világszerte.

europa_napja1.jpg

Meg kell emlékeznünk a Győzelem Napjáról, amikor a Szövetségesek legyőzték a fasiszta hatalmakat Európában (legalábbis egy részét). Ez a megemlékezés annál is aktuálisabb, mivel a fasizmus szellemi örökösei itt vannak velünk még mindig. Mindazok kötődnek a fasizmus örökségéhez, akik politikájukat a gyűlölet- és félelemkeltésre építik fel; akik azt sulykolják a választóknak, hogy emberek egyes csoportjaitól rettegniük kell, gyűlölniük kell őket – pusztán azért, mert ezen csoportok tagjai olyannak születtek amilyenek.

Ezekkel az erőkkel ma is, és a jövőben is meg kell vívnunk a magunk küzdelmét – míg végre az ember többsége, szélesebb tömegei kezdenek abban hinni, hogy a társadalom- formálásban fontosabb tényező az, ami az országhatárokon túl is összeköti az embereket, mint az, ami szétválasztja őket.

Marosán Bence Péter