HTML

A mi Erzsébetvárosunk

Budapest legkisebb, egyúttal legnagyobb népsűrűségű kerülete, nevét I. Ferenc József feleségéről, Erzsébet királynéről kapta 1882-ben. Területe 2,09 km², lakossága 64 767 fő.

* Utcák, házak, terek

Facebook oldalunk

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg az összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Utolsó kommentek

 • Rugovicsvalagba: "Jött a telefon, hogy fáradjak ki a járőrökhöz, ami nem volt gond hiszen amúgy is munkába megyek. ... (2018.08.18. 10:38) 810. Önnek 1 új üzenete jött
 • Rugovicsvalagba: Megért volna néhány szót, hogy miért más az épület Városliget felé eső része (a fényképen is látsz... (2018.08.18. 10:31) Damjanich utca 25/A
 • Rugovicsvalagba: www.photoblog.com/utazo/2013/05/25/budapest-vii-istvan-utca-40-20130503-pentek/ (2018.08.17. 20:21) István út 40.
 • Utolsó 20

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2018.08.18. 20:00 amier

813. Fórum volt, városképileg

Címkék: lakossági fórum k11 bulinegyed élhető erzsébetváros új7 2019

Szerdán megvolt, lezajlott a K11-ben az önkormányzat által szervezett, a kerület városképi rendeletének felülvizsgálatáról szóló lakossági fórum Dienes János kerületi főépítésszel. A beszámolók szerint mérsékelt érdeklődés mellett zajlott le a beszélgetés, ami elsősorban a kiváló időpontnak tudható be, amikor is még sokan szabadságon vannak/voltak – de ez biztos véletlenül íródott így ki. (Például tehették volna tegnapra is...)

forum2018a.jpg

Fotó: Simon József

A fórum lement. Kevesen voltunk, bár a Városkép védelem rendeletei a közvetlen lakókörnyezetünk építészeti szempontjai szerint szabályoz majd. Ígéretesnek tartom, az időpont ellenére is, hogy ebbe az Önkormányzat igyekszik bevonni az itt lakókat. Talán elkezdődik valami igazán hatékony szabályozás. Mindenesetre Dienes főépítész úr együttműködő. Bátran lehet hozzá illetve irodájához eljuttatni minden észrevételt, akár szabálytalannak tűnő kocsmateraszról, vagy igénytelen, homlokzat csúfító lakásfelújításról legyen szó. (Simon József / Új7 2019)

(Az Élhető Erzsébetváros fb-csoport oldalán olvasható egy hosszabb,
részletesebb beszámoló minderről.)

Ez meg egy rövid részlet az előző, elkocsmásodott Nagykörúttal foglalkozó posztból. Csak úgy, szintén városképileg.

 • A Nagykörút egyre inkább bulinegyeddé válik, ami rontja az ott lakók életminőségét.
 • Az üzlethelyiségekben jellemzően alacsony minőségű vendéglátó egységek nyílnak.
 • Az ezek előtt nyíló teraszok engedélyezése nem tisztázott a főváros és a kerületek között.
 • Bár a terület a fővárosé, a főváros településképi rendeletében (TKR) nincs településképi véleményezési eljárás, ezért a főváros a kerületekhez utalja a feladatot, ahol azonban erre sem precedens, sem humán erőforrás nem áll rendelkezésre.
 • A teraszok elhelyezkedése nem egységes: van, amelyik a homlokzat előtt, és van, ami a járda szélén kap helyet.
 • Miközben a háznak egy-egy vendéglátóhely plusz műszaki terhet jelent, a vállalkozónak nem áll érdekében a társasház közös tereinek és szerkezeteinek karbantartása.
 • A befektetők által airbnb-szálláshelyek és apartmanok létesítése céljából felvásárolt lakásokból egyre inkább kiszorulnak az ott lakók.

P.s.: Október 15-én, hétfőn 17 órától, ugyanitt a K11-ben lesz a folytatás – akkor már a konkrét szövegjavaslatokról is szó lesz. Javaslatokat és észrevételeket az elhangzottakkal kapcsolatosan szeptember 25-ig lehet leadni.

Szólj hozzá!

2018.08.15. 20:00 amier

812. A kocsmák sora

Címkék: kocsmák szórakozóhelyek nagykörút erzsébet körút bulinegyed

A Nagykörút lett az új bulinegyed. A város ütőere egy romhalmaz – állapítja meg a Portfolio. Nem kell sokáig a Nagykörúton sétálni ahhoz, hogy saját szemünkkel lássuk, miként alakult át Budapest egyik legforgalmasabb útja a város új bulinegyedévé – írják. A fővárosnak már hosszú ideje szüksége lenne egy közös Nagykörút Stratégia kialakítására, aminek elősegítésére a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont július 25-én beszélgetésre hívta a nagykörúti szakaszt is magukba foglaló önkormányzatok munkatársait.

kocsmak_sora1.jpg

A megbeszélésén az alábbi felvetések hangzottak el: 

 • A Nagykörút egyre inkább bulinegyeddé válik, ami rontja az ott lakók életminőségét.
 • Az üzlethelyiségekben jellemzően alacsony minőségű vendéglátó egységek nyílnak.
 • Az ezek előtt nyíló teraszok engedélyezése nem tisztázott a főváros és a kerületek között.
 • Bár a terület a fővárosé, a főváros településképi rendeletében (TKR) nincs településképi véleményezési eljárás, ezért a főváros a kerületekhez utalja a feladatot, ahol azonban erre sem precedens, sem humán erőforrás nem áll rendelkezésre.
 • A teraszok elhelyezkedése nem egységes: van, amelyik a homlokzat előtt, és van, ami a járda szélén kap helyet.
 • Miközben a háznak egy-egy vendéglátóhely plusz műszaki terhet jelent, a vállalkozónak nem áll érdekében a társasház közös tereinek és szerkezeteinek karbantartása.
 • A befektetők által airbnb-szálláshelyek és apartmanok létesítése céljából felvásárolt lakásokból egyre inkább kiszorulnak az ott lakók.

kocsmak_sora2.jpg

kocsmak_sora8.jpg

Megjegyzem, az egykor elegáns Nagykörút – és benne az Erzsébet körút – nem most vált "bulinegyeddé”; a körút már jó húsz éve haldoklik, de talán már meg is halt. Pedig a ’70-es, ’80-as években – de még jóval korábban is – Pest és a kerület főutcája volt, tele üzletekkel. Ma azonban ezek jó része üresen áll, a működők meg még az üreseknél is lehangolóbbak.

kocsmak_sora5.jpg

kocsmak_sora7.jpg

Szinte mindegyik gagyi, vagy kocsma (de ha jobban tetszik: kávézó, gyroszos, ilyenolyan étterem, sorban nyíló 4-es 6-osok, stb.) – totális az elkocsmásodás. A besötétített dohány- boltok, a lelakatolt, romos újságosbódék és a bezárt, koszos közvécék meg csak fokozzák a hangulatot. A városi legendákban szereplő századfordulós – vagy akár az 1970-es évekbeli – pezsgésnek mára már nyoma sincsen.

kocsmak_sora3.jpg

Ez maradt nekünk az egykor virágzó Nagykörútból; a kocsmák sora.

BBP

***

A Nagykörút teljes hossza a Margit hídtól a Petőfi hídig 4141 méter, szélessége végig 45 méter. A Sugárút (Andrássy út) kiépítése után a XIX. század második legnagyobb város- építési alkotása volt Budapesten, ma is nélkülözhetetlen funkciót betöltve a város egyik legfontosabb útvonala. Építése 1872-ben kezdődött el, megépülésére azért volt szükség, hogy összekösse egymással a külső városrészeket, ami az ipar és kereskedelem fejlődése miatt vált fontossá. Egyes szakaszait a Habsburg-ház uralkodóiról nevezték el, a hetedik kerületi rész – amely a Blaha Lujza tértől a Király utcáig húzódik 764 méter hosszan, 45 épülettel – Ferenc József feleségéről, Erzsébet királynéról kapta a nevét, akárcsak maga a kerület. (1950-ben Lenin nevét vette fel mind az Erzsébet-, mind a Teréz körút, 1990-ben kapták vissza eredeti nevüket.)

Szólj hozzá!

2018.08.12. 20:00 amier

811. Burzsoá áltudományok

Címkék: gazdaság tudomány gender sztálin

Nemcsak a genderszakokat, a szabad oktatáshoz való alkotmányos jogot is veszélyezteti a magyar kormány terve (Qubit) margójára. 

A "burzsoá áltudományok" kifejezést J. V. Sztálin vezette be azon tanulmányokra, amelyek az ő (nem túl tág) látókörébe nem fértek bele. Gondolatmenete egyszerű volt, mint a faék: ha ő nem érti, ne foglalkozhasson vele senki. Az ő több mint kétharmados birodalmában senki ne foglalkozhasson olyasmivel, amit ő nem ért. Az gyanús.

liszenko.jpg

Így lett burzsoá áltudomány:

 • a mélylélektan (akire rásütötték, hogy "freudista", már szedhette is a motyóját),
 • a kriminológia,
 • a szociológia,
 • a "pedológia" (nem a talajtan, hanem akkoriban a reformpedagógiát csúfolták így),
 • a genetika (akire ráütötték a "mendelizmus" bélyegét, már szedhette is...),
 • a sejtbiológia,
 • az ökológia,
 • az etológia,
 • a relativitáselmélet
 • a kibernetika és
 • persze a nem "marxista" (értsd: sztálini) közgazdaságtan.

Ha így utólag végigtekintünk ezen a listán, részben megérthetjük, miért maradtak le az általuk elképzelt "gazdasági versenyben" a táborba zárt országok. (Azért csak részben, mert voltak annak egyéb okai is, jócskán.)

Uj Szó, 1950. július (3. évfolyam, 150-173.szám):

Amikor a micsurini, haladó szovjet tudomány harcol a mendelizmus-morganizmus ellen, tulajdonképpen az embert lealacsonyító, népellenes, velejében sötét, reakciós, embertelen elméletek, a burzsoá áltudomány káros és veszélyes nézetei ellen harcol.

Rajtunk is lesz miért végigtekinteni.

P.s.: Milliók haltak bele Liszenko tanaiba (via Index/BBC)

1 komment

2018.08.09. 19:00 amier

810. Önnek 1 új üzenete jött

Címkék: rendőrség önkormányzat közbiztonság zöldterület bulinegyed új7 2019

Pontosabban kettő, két különböző témában. Az egyik a blog Facebook-oldalára – az előző, fakivágós poszt kapcsán – közvetlenül nekünk íródott, a másik az Új7 2019 csoport oldalára került fel, és nem minden tanulság nélkül való az sem. Nem is cifráznánk tovább, közreadjuk őket úgy, ahogy vannak. Aztán lehet elgondolkodni a dolgokon.

Íme, az első:

Tisztelt Közösség! Én a Bethlen G. utca környékén lakom. Szomorúan tapasztalom, hogy sorra száradnak a fák lombjai, úgy a dézsás, mint a talajba ültetett fák. Volt időszak – nem is olyan régen – amikor rendszeresen öntöztek tartállyal felszerelt kocsiról ezeket a fákat. Mostanában nem láttam, hogy öntöznének. Minél nagyobb a forróság, annál több fát vág- nak ki, tereket betonoznak le, pedig pont fordítva kellene, hogy történjen.

És a második:

A múlt hét egyik napján hajnali 5 óra körül munkába indulás előtt a társasházunkban azt látom és hallom, hogy 2 egyed berúgva a kaput bejön a kapualjba a vihar elől. Majd az egyik bugyikék pólóban elkezdi ököllel beverni a postaládákat. Tanakodtam egy kicsit, majd hívtam a 112-t ahonnan átkapcsolat a kerületbe, felvették az adatokat, majd itt is kértem egy járőrt. Mivel szakadt az eső ezért biztos voltam benne, hogy ha sietnek, akkor ott érik őket, így is lett.

Jött a telefon, hogy fáradjak ki a járőrökhöz, ami nem volt gond hiszen amúgy is munkába megyek. Hát... A postaládák ott voltak beverve, az illető tagadta, kamera ritkán van kirak- va. Bevitték a 7. kerületi kapitányságra meg engem is egy másik kocsival, mint tanút. 9:15 órakor tudtam kijönni igazolással... A végeredmény az lesz, hogy az ügyet megszüntetik, mert nem bizonyítható. Az egésszel csak én szívtam és a munkatársam akinek +4 órát kellett dolgoznia, amíg én be nem értem...

Amíg várakoztam a beérkező rendőrök a váltásnak azt mondák semmi nem történt egész éjjel a kerületben kivéve a mi postaládás dolgunkat... Hát ez is eléggé felháborított, mert hol jártak ezek egész este!

Nemrég láttam négy tök igazi, felnőtt rendőrt a bulinegyedben. Az Akácfa utcai parkolóháztól nem messze dohányoztak és beszélgettek egy csoportban, az autójuk takarásában. Gondolom, a műszak végén majd jelentik, hogy ma sem történt semmi. (via N. Kósa Judit)

A két üzenetből (levélből) úgy tűnik, hogy valamiért nem elégedettek az emberek itt a ke- rületben. Nagyon nem elégedettek. Vajon miért?

1 komment

2018.08.06. 19:00 amier

809. 650 fát akarnak kivágni

Címkék: városliget civilek zöldterület ligetvédők

„A jó ügyekért nem azért küzdünk, mert van esélyünk a sikerre,
hanem azért, mert azok a jó ügyek.” 

Platánok, hársfák, japánakácok a (halál)listán – írja a Ligetvédők fb-oldala. Több mint hatszáz fa kikerült a megtartandó fák köréből a legújabb Városligeti Építési Szabályzat listája szerint. Nem túlzás szándékos fairtási tervről beszélni: a Szabályzat szerint ugyanis ezeknek a fáknak nem kell biztosítani az „életteret”, azaz kivághatók, illetve gyökérzetük, lombozatuk korlátozás nélkül csonkítható.

liget2018_fa1.jpg

A Ligetvédők szeretnék megmutatni, milyen ökológiai és anyagi kárral fog járni ez a pusz- títás, ezért jónéhány fára Faértékelő lapot tettek, de továbbiak felhelyezését is tervezik.

Segítsetek megmenteni a Liget pótolhatatlan fáit! Meg kell állítanunk ezt az esztelen rombolást! – írják még.

P.s.: Van a Ligetben egy csomó olyan fa, amelyeket tényleg célszerű kivágni és pótolni. Egyrészt vannak súlyosan beteg, elöregedett példányok, másrészt meg olyanok, amelyeknek egy magára vmit is adó parkban eleve nem kéne ott lenniük (de semmiképp sem ennyinek). Utóbbira az én példám a nyugati ostorfa, amivel tele vannak Bp. utcái, mert mindent kibír. Éppen ezért gondozott, korlátozott járműforgalmú parkba olyasmiket kell ültetni, amik az utcán nem bírnák ki; roppantul tudnék örülni az arborétum jelleg erősítésének. (via Fügedi Ubul)

***

Már csak az a kérdés: hogyan fogjuk megmagyarázni az utódainknak, hogy végignéztük, amint egy büdöslábú csőcselék elpusztítja, kisajátítja, leamortizálja a természeti kincse- inket, kiirtja a fáinkat, védett növényeinket? Tényleg az utolsó fának is neki kell essenek láncfűrésszel, hogy elég legyen? (via Kolozsvári Szalonna)

Szólj hozzá!

2018.08.03. 18:00 amier

808. Ez nem jogállam (4)

Címkék: sajtó kormány jogállam közérdekű adatok műemlékvédelem ICOMOS

Sajtó, hírérték, titok, döntés 

1965-ben létrehozott ICOMOS a Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Bizottsága (International Council on Monuments and Sites). Az UNESCO 1972-es Világörökség Egyezménye alapján a párizsi titkársággal működő UNESCO Világörökség Bizottság állandó műemlékvédelmi-kulturális örökségvédelmi szakértő intézménye.

icomos.jpg

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága három díjat hozott létre és ítél oda évről évre:

 • a legjobb helyreállításokat elismerő ICOMOS-díjat,
 • a Példaadó Műemlékgondozásért díjat és 
 • a Citrom-díjat

— előbbi kettőt a legteljesebb érdektelenség közepette. Volt olyan Műemléki Világnap, amelyről a magyar sajtóban nem jelent meg semmi, mert az újságírók csak a Citrom-díjról lettek volna hajlandóak tájékoztatni — ezt meg így, egyoldalúan az ICOMOS nem akarta. Látnivaló: csak a negatív hír hír.

A kormány meghívására idén februárban nálunk járt az ICOMOS szakértő delegációja, hogy véleményezze, mennyire veszélyeztetik világörökségi helyszíneinket a környékükön kezdett állami nagyberuházások. Jelentésüket elkészítették és leadták a kormánynak, amely a sajtó érdeklődésére kerek perec megtagadta annak nyilvánosságra hozatalát.

A közérdekű adatigénylést nevezett kormány úgy elutasította, mint a pinty — arra hivat- kozva, hogy az a Miniszterelnökség feladat-és hatáskörébe tartozó döntést előkészítő irat, és mint ilyen 10 évig titkos. Nyilvánosságra hozatala ugyanis akadályozná a színvonalas közszolgálati munkát.

Szóval, ez a rendszer, amit a parlamenti pártok szoros együttműködésével kis hazánk kiépített (v.ö. Magyarbasival Együttműködés Rendszere) éppen a közérdekű adatigénylés lényegét csúfolja meg. Tartalmilag: minden tervet, javaslatot éppen az előkészítő fázisban kéne megismernünk, hogy hozzátehessük véleményünket, illetve szakértelmünket. Formálisan: a döntéseket kihirdetik, azokon semmi igényelni való nincs.

Az előkészítő fázisban csak a tehetségtelen pancserok titkolóznak: azok, akik képtelenek a különféle koncepciókat egybevetni és épp ezért az értékelésre képeseket még a "döntés" közeléből is elmarják. Dönteni ugyanis nem képesek, csak aláírni. Más szóval: kis hazánk politikusai, pártfüggetlenül.

Magyarország nem jogállam.

Fügedi Ubul

***

De hogy erről se maradjunk le: 2018. augusztus 1. - Hosszú kések délelőttje a Hír té- vében. A király hadai visszafoglalták az elvesztett várat a lázadó hűbérúrtól, az új zászló kitűzve. Mellesleg közönségétől is, de az nem számít. Simicskát ugyan az elmúlt 3 évben sem szerettem meg, politikai céljai is világosak voltak a Jobbik felfuttatására, de a Hír tv-nek mégis volt pár jó éve, láttunk valódi vitákat, önállóan gondolkodó szereplőket. Az ő statáriális eltakarításuk után bevonulnak falanxban Mészáros Lőrinc zsoldosai a Média- works-ből és az Echo tévéből. (via Lendvai Ildikó)

Szólj hozzá!

2018.07.31. 18:00 amier

807. Közjelleggel (10)

Címkék: pályázatok felsőoktatás önkormányzat lakossági fórum k11

Csak emlékeztetőül: bár a kerületi újságban is olvasható, nem árt(hat) pár szóban ismét felhívni mindenki figyelmét arra, hogy bő két hét múlva, augusztus 15-én 17 órakor a K11-ben (Király u. 11.) lakossági fórumot tart az önkormányzat a városképi rendeletéről. A 2017-ben módosított és jóváhagyott Erzsébetvárosi Városképi Rendeletet akarja felül- vizsgálni az önkormányzat, a mostani fórum ezzel kapcsolatos előzetes tájékoztató lesz.

kiraly2016-1.jpg

(És lesz még egy második is októberben, a mostani tájékoztatót követően a vélemény-egyeztető fórumot október 15-én tartja az önkormányzat, szintén 17 órakor, szintén a K11-ben. Az események részletes meghívója megtalálható az önkormányzat honlapján.)

A másik dolog, amire külön felhívnám még az érintettek figyelmét: felsőoktatási támo- gatásra lehet pályázni, a 2018/2019. tanévre vonatkozóan hirdetett ösztöndíjpályáza- tot az önkormányzat. Erre az jelentkezhet, aki a felhívás megjelenésekor legalább egy éve bejelentett lakóhellyel rendelkezik, életvitelszerűen a kerületben él, és nappali tagozaton felsőfokú tanulmányokat folytat.

A pályázati űrlap pár nap múlva, augusztus 6-tól szerezhető be, a leadási határidő szep- tember 3. (A pályázat teljes kiírása, a szükséges nyomtatványok és az elérhetőségeket itt találhatók meg.)

Devosa Gábor, önkormányzati képviselő
Fogadóóra időpontja: megbeszélés szerint.
Bejelentkezés a +36-1-462-3106 telefonszámon.

 

Szólj hozzá!

2018.07.28. 15:00 amier

806. Párhuzamos pályarajzok

Címkék: forgalom hvg autópálya 444.hu

Két hír (szerkesztett szöveggel). Ez az egyik (hvg.hu):

140 km/h-ra emelik a megengedett legnagyobb sebességet az osztrák autópálya két szakaszán augusztus elsejétől. Az A1-es autópálya egyébként háromsávos szakaszain: Melk és Oed, valamint Haid bei Ansfelden és Sattledt között lehet majd büntetlenül a jelenleginél is gyorsabban hajtani. Hofer Norbert (FPÖ) közlekedési miniszter közölte, hogy a sebességhatár emelése mindkét irányban érvényes. A próbaüzem 1 évig fog tartani.

1974 óta az osztrák autópályákon a megengedett legnagyobb sebesség 130 km/h. Eközben a járművek tisztábbakká és biztonságosabbá váltak – mondta Hofer.

Ez meg a másik (444.hu):

Az M3-as Nyíregyháza felé vezető oldalán több szakaszon javítják a burkolatot, emiatt az autópálya egy forgalmi sávra szűkül, és 60 km/h-ra korlátozzák a megengedett sebességet.

P.s.: Viszont Magyarország jobban teljesít.

Fügedi Ubul

2 komment

2018.07.25. 18:00 amier

805. Múltidéző - Akácfa sarka

Címkék: szálloda irodaház akácfa utca rákóczi út budapest régen lebontott ház

És akkor most a Kertész utcai ház tényleg csudaszépen felújított lépcsőháza után tegyünk most egy kis kitérőt a jelenből a múltba. Ismét találtam egy nagyon jó képet Schlagmüller GáborBudapest régi képeken fb-oldalán. Az Akácfa utca és a Rákóczi út sarka látható rajta 1960-ban, pontosabban Rákóczi út 42. számú foghíjtelek, ahogy akkoriban kinézett.

akacfa_r1.jpg

Aztán találtam ugyanott egy másik képet is – ez korábban, 1955-ben készült – amikor még (vagy már) semmi sem állt a telken, viszont beláthatunk az Akácfa utcába, ahol a későbbi EMKE szálló helyén még állt a régi, kétemeletes lakóház a 3. szám alatt. (Fotó: Fortepan)

akacfa_r2.jpg

Ott, azon a telken előbb egy belső udvaros földszintes lakóház állt, ezt alakíttatta át – a képen látható – kétemeletes bérházzá 1869-ben tulajdonos, Krones Ferenc pékmester Hild Károly terve szerint. Aztán 1969-ben a Pannonia Szálloda- és Vendéglátó Vállalat omlás- és életveszélyre hivatkozva ezt az épületet lebontatta, a megüresedett telekre pedig Nagy Elemér tervei alapján 1971-ben felépíttették a ma is itt álló, 7 emeletes, akkoriban három- csillagos szállodát. (Megj.: Az épületben működött a Maxim Varieté, mely a főváros egyik legismertebb szórakozóhelye volt akkoriban...)

akacfa_r0.jpg

Rákóczi út 1908. - a Hotel Orient az Akácfa utca sarkán

De nézzük, mi állt eredetileg a Rákóczi út sarkán: egy korábbi, emeletes lakóház lebontása után ifjabb Riegler Ignác építtetett 1869-ben egy háromemeletes bérházat, Limburszky Jó- zsef terve alapján. Az 1871-ben átadott, csonka saroktoronyban végződő épületben nem sokkal később Schlotthauer Ferenc szállodatulajdonos megnyitotta az Orient Hotelt és Kávéházat, amelynek nevezetessége a sakk-asztal és a Szegedről 1895-ben felköltöző Pósa Lajos (1850-1914) asztaltársasága volt.

A földszintjén később a New York néven egy nagyáruház működött, majd még egy kicsit később (már az 1920-as években) a Törekvés Takarékpénztár székházává lett. Az épület a II. világháborúban – csakúgy, mint szomszédja – súlyosan megsérült, több belövést és bombatalálatot kapott, ezért aztán le kellett bontani.

akacfa_r3.jpg

1984-ben még így nézett ki a telek

akacfa_ma.jpg

A telek beépítésre – bár a tervek már a ’90-es évek legelején megszülettek – 1994-ig kellett várni, ekkor adták át az Olivier Brénac vezette párizsi építészeti iroda és Kruppa Gábor el- képzelése szerint épült, ma is itt álló  nyolcemeletes EMKE irodaházat.

BBP

9 komment

2018.07.22. 17:00 amier

804. Jártamban, keltemben (7)

Címkék: felújítás lépcsőház kertész utca wesselényi utca

Kertész utca 20.

Pár hete volt szerencsém bejutni a Kertész és a Wesselényi utca (Wesselényi u. 39.) sarkán álló, egykor szebb napokat is látott házba. Egészen pontosan, épp jött egy lakó, és volt oly szíves, hogy beengedett pár fotó erejéig. A lényegre térve: az itt álló 3 emeletes eklektikus bérház 1901-ben Kanczer Kálmán ólomgyáros megrendelésére épült, aki egy évvel koráb- ban, 1900 körül vásárolta meg az ingatlant a Budapesti Villamos Városi Vasút Rt.-től.

kertesz20-4.jpg

kertesz20-5.jpg

A nagyméretű, dísztégla-borítású épület Kertész utcai homlokzatán oromdísz, neogótikus kőerkélyek, címer- és füzér-díszítések láthatók – de ezekre már ráférne egy felújítás, habár a pesti viszonyok szerint még tűrhető állapotban vannak. Ezzel szemben a kapualj és a lép- csőház már régi pompájában ragyog, nemrég újíthatták fel, méghozzá igen szépen. És ha jól láttam, a belső homlokzatok rendbetétele is elkezdődött…

kertesz20-3.jpg

kertesz20-2.jpg

(Több kép, nagyobb méretben az fb-oldalunkon nézhető meg.)

Azt viszont, hogy ki tervezte, ki építette a házat – nem tudni. A Fővárosi Levéltár erre nézvést semmilyen adatot nem őriz, de az tudható (és most már látható is), hogy a korszak tipikus pesti bérházainál sokkal jobb minőségben épült, a Fővárosi Közmunkák Tanácsa (FKT) akkoriban kiadott hivatalos jelentése is a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta.

kertesz20-1.jpg

A saroktelekre különben először 1850-ben építettek egy földszintes, klasszicista lakóházat Dieschler János terve szerint. Ezt az épületet Dörschug Antal 1870-ben – akkori cím: Te- rézváros, Kertész utca, Aréna utca 20/161. – a tulajdonos, Okenfusz Antal (Ockenfusz?) gyapjúkereskedő kívánságára egyemeletesre átépítette. Ezt az ingatlant vásárolta meg Kanczer, hogy helyére felépíttesse ma is itt álló bérházát.

Szólj hozzá!