A mi Erzsébetvárosunk

Adásszünet [430.]

2024. július 11. - amier

Adásunkat megszakítjuk, másfélhetes (legalábbis amíg a Facebook észhez nem tér) technikai szünet következik. Addig további szép (és hűvösebb) napokat mindenkinek!

szunetjel.jpg

a Szerk.

Belegondolni is borzalom [429.]

Kubatov: A politika nem mindig arról szól, hogy te nyerjél, hanem arról is, hogy olyan országban éljél, amiben jól érzik magukat sokan. (444.hu

Kubatov Gábor szerint ha feladnánk a migrációs küzdelmet, úgy nézne ki a fővárosunk, mint Bécs, ahol „az esti séták sem olyanok, mint Budapesten”. Igen, arról a Bécsről beszél, amely a The Economist listáján 2018, 2019, 2022 és 2023 után az idén is a világ legélhetőbb városa lett. A 173 vizsgált város közül ebben a rangsorban Budapest a 32.

stat2024.jpg

Hm… talán jobb lenne, ha mégiscsak abbahagynánk a potenciális bevándorlók kínzását, éheztetését és zaklatását. Akkor előbb-utóbb egy budapesti séta is olyan lehetne, mint most egy bécsi.

Ja, ugyanebben az interjúban az ugyancsak belelendült Kubatov azt is találta mondani, hogy „a Fidesz a legerősebb párt a fiatalok körében”. Lám-lám! Ilyen az, amikor valaki belefeledkezik a párhuzamos valóságba, és a végén már azt hiszi, hogy abban él.

Fügedi Ubul

Az MSZP Magyarországon világhírű [428.]

 Kunhalmi Ágnes szerint külföldön a csodájára járnak
az MSZP eredményeinek. (24.hu

Az MSZP jóformán utolsó góca, a főváros 23 kerületéből nyolcban elárulta az ellenzéki összefogást, és ezzel sorozatosan játszott át mandátumokat a Fidesznek. (A XIV. kerületben pl. a 14 egyéni helyből 4-et vittek el egyenletes, 30,05–32,35 % közötti teljesítménnyel). Egyetlen képviselőt sem küld az EP-be, mert maradékszavazatait (azt a néhányat) ellenszolgáltatás nélkül a DK-nak ajándékozta.

kunhalmi2019b.jpg

Ezért aztán Kunhalmi Ágnes szerint:

 • Szerte Európából többen a csodájára járnak annak, hogy az MSZP-nek még van szavazóbázisa (pár tízezer fő) és parlamenti frakciója (amit a nagy összeomlás előtt, 2022-ben hozott össze).
 • A szavazók azt a veszekedést-marakodást büntették meg, amit ’22 után „az ellenzéki pártok csináltak” (valahogy kimaradt a mondatból az, hogy („politizálás helyett”).
 • Egyedül ő dönti el, hogy a megsemmisítő vereség után részt vesz-e az MSZP „újragondolásában” (értsd: a tagságnak és munkája értékelésének ehhez semmi köze). Majd időben tájékoztat a döntéséről mindenkit.

A nagy képességű politikus asszony szerint azért ilyen feltételekkel álltak össze a DK-val, mert úgy számoltak, hogy szövetségüknek legalább hat mandátuma lesz. Ezért lett a kö- zös listán csak ötödik Tüttő Kata. Azt, hogy ha úgyis bejutnak hatan, akkor miért Molnár Csaba lett a második, és miért nem a protokoll-listán jóval előbbre rangsorolandó (és fotogénebb) Tüttő, valahogy elmulasztotta kifejteni. Erőteljesen kárhoztatta azokat, akik nem álltak be Gyurcsány háta mögé, hanem „a különutas politikát hirdették” — ezért ezek nem is jutottak mandátumhoz. Nem úgy, mint például az MSZP, amely nem próbált meg önálló arculatot mutatni, és így nem jutott mandátumhoz. Az mégis más.

Fügedi Ubul

*

P.s.: „Az én pártom Buda” — kilép az MSZP-ből Őrsi Gergely II. kerületi polgármester — ezt a 24.hu-nak adott interjúban ma jelentette be.

Helyünk a világban [427.]

„Kifinomult, mint minden jogi döntés, de működik.”

Az Unióban (először? egyedül?) a mi miniszterelnökünk tette a jog alappillérévé a jogkerülő magatartást, amit „kreatív jogalkotásnak” nevezett el. Az érdekérvényesítés két alapelveként az árukapcsolást és a vétóval zsarolást vezette be, és ezeket mostanra már minden partnerünk nagyon megunta.

borell2024.jpg

Az Unióhoz hasonlóan nagy és ráadásul a konszenzust preferáló szervezet nagyon lassan mozdul. Mostanra született meg az ugyancsak idézőjelben „jogállami” válasz: a kreatív jogalkalmazás. Ügyesen kiderítették, hogy Magyarország a vétózni kívánt ügy egy előzményénél tartózkodott — márpedig a tartózkodás jogállamban a minden ízében téves NER-es értelmezéstől eltérően nem „gyenge, illetve udvarias nem” (ez a fogalom önmagában is bornírt hülyeség), hanem annak kinyilvánítása, hogy ebben a döntésben nem kívánunk részt venni. Márpedig akkor nem is vétózhatunk, nemdebár?

Az EU úgy döntött, kisebb kár a jogrendszer alapjainak rongálása, mint a többi 26 ország döntéseinek vétózgatása. Nagy pofon ez a jogelméletnek és egyúttal bizony, a mi kis vezérünket újra- és újraválasztó Magyarországnak is. Számíthatunk arra, hogy a tagor- szágok és kisebb-nagyobb csoportjaik ezentúl keresni fogják az alkalmat arra, hogy jól megrugdossanak — minden különösebb cél nélkül, pusztán az élvezet kedvéért.

Megdöbbentően gyorsan jutottunk el idáig — és mindig van lejjebb.

(A képen Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.)

Fügedi Ubul

Itt a nyár, mégis lemondtak [426.]

Lemondott Komjáthi Imre és Kunhalmi Ágnes. (HVG

Ma délelőtt az MSZP országos választmányának ülésén mindkét társelnök lemondott tisztségéről. Ez annak fényében, amit két napja Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója a Telexnek adott interjújában mondott — meglepő. Akkor ugyanis azt közölte nem, nem merült fel az MSZP vezetésében, hogy a sikertelen választás után lemondjanak. 

mszp_lemondas.jpg

„A pánikszerű lemondások sok kárt tudnak okozni, jön a nyár, széteshet a párt” jelentette ki/be. Azaz, itt a nyár, tessék elmenni nyaralni, és őszig — a tisztújításig — felejteni.

Molnár Zsolt tehát két napja pártigazgatóként vagy nem volt eléggé tájékozott, vagy a hosszú, beszólogatós és magyarázkodós interjújában nem kívánta kibontani az igazság minden apró kis részletét.

Mit ne mondjak; egyik jobb lehetőség, mint a másik.

P.s.: Ezeken a helyeken (VI., VIII., IX. kerület) ezek a pártok (MSZP, DK) szavazóik számsze- rű többségét elvesztették. Naiv tévedés azt gondolni, hogy ez csak egyszeri eset volt. Ha valaha is vissza akarják szerezni őket, azon sokat és rokonszenvesen kell dolgozni. (via Fügedi Ubul)

*

Új baloldal kell – jelentette ki Lendvai Ildikó a Népszavában megjelent írásában. (…) Ne ismételjük meg a 2022-es vereség utáni kiábrándító éjszakát. Akkor szavazóink úgy látták: ezek önkritikára és következtetésekre képtelen teflonpolitikusok. Morális lejtőre akkor kerültünk. Tartozunk nekik egy bocsánatkéréssel is, ami eddig elmaradt.

Még mindig nincs vége [425.]

Tort ül a demokrácia. "A válasz a Nagy Kérdésre, a Kérdések Kérdésére: 42. 
Gondosan ellenőriztem! – teszi hozzá a Bölcs Elme." 
(Mérce

A Karácsony-Vitézy műsor tovább folytatódik, már meg is érkezett az új epizód: mindkét ifjú versenyző a Kúriához fordult jogorvoslatért. Karácsony korábbi ígéretéhez híven az egész főpolgármester-választást akarja megismételtetni, Vitézy meg a IV. és a VII. kerü- letben akar új választást, mert szerinte — szándékosan — feltünően vékony tollal húzták ki Szentkirályi Alexandra nevét, aki a legutolsó pillanatban lépett vissza.

karacsony_vitezy2.jpg

Karácsony hétfő délután adta be az indítványát, majd — miután korábban az NVB elutasította a vékonytollas panaszát — Vitézy is bejelentette, hogy most aztán ő is megy a Kúriához.

A műsor tehát folytatódik. Újraszámlálás már volt, ezekről még nem tudni, hogy mi lesz belőlük. Lehet, hogy gerenda, lehet, hogy fogpiszkáló. Kíváncsi vagyok, meddig húzzák, meddig tart ez a kutyakomédia. Egy biztos: én már nagyon unom. És nem csak én.

*

Jelen állás szerint tehát választás ugyan volt, valódi eredmény továbbra sincs. És ha lesz is, nagyon nehéz elképzelni, hogy ezek után ne lenne bármelyikük legitimációja legaláb- bis megkérdőjelezhető. (via Mérce)

Választás után [424.]

Eltaktikázták: több önkormányzatból szinte eltűnnek a régi ellenzéki pártok,
és ezt maguknak köszönhetik. (Telex

És majdnem itt a kerületben is külön indult az MSZP, mert a Momentum mereven elzárkózott az egyik szoci jelölttel való közös indulástól. Végül megoldódott (?) a probléma, valaki az utolsó pillanatban félrerántotta a kormányt, és az MSZP-s jelölt — csakúgy, mint a szomszédos Józsefvárosban —  függetlenként indult és nyert is. A momentumos jelöltek nem annyira.

plakatok1.jpg

Niedermüller Péter végül — ha jóval kisebb arányban is, mint 2019-ben —, győzött, ám a képviselőtestületben oda lett a többsége. De a Klubrádióban a választás másnapján mindenkit megnyugtatott, hogy „nem lesz béna kacsa az erzsébetvárosi közgyűlés, együtt fogunk tudni működni a civilekkel és a Kutyapárttal is”. És reálisnak tartja az eredményt.

Aztán, hogy ősztől mi lesz, azt majd meglátjuk. Egy biztos: új játszma kezdődött.

P.s.: Az új képviselőtestületbe 5-en kerültek be az MSZP - DK – Párbeszéd - ZÖLDEK - Momentum szövetség színeiben, a Fideszből 4 fő. A függetlenek 3 fővel, Színes Erzsébetváros és a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 fővel képviselhetik majd a választóikat.

*

Tervezgettem ide egy förmedvényt arról, hogy egy sor fővárosi kerületben az önmagukat baloldalinak nevező pártok téves önértékelése és pofátlan arroganciája mennyi kárt oko- zott a választáson. A legtöbb esetben nem sokat, mivel a választók pontosan érzékelték, kik vernek szét nagy együttműködéseket abban a reményben, hogy így eggyel több saját képvisellőt juttathatnak be. Nem jött be nekik: minden ilyen helyen megsemmisítő vere- séget szenvedtek. No, ennek megírásától megkímélt Nagy Bálint a Telexen: köszönet neki! (via Fügedi Ubul)

Niedermüller nyert [423.]

Nincs váltás Erzsébetvárosban, újabb 5 évig Niedermüller Péter vezeti a kerületet, és a függetlenekkel együtt többsége is lesz/van az önkormányzatban. (Megj.: a szavazók 46,73 százaléka ment el voksolni, az eredmény még nem jogerős.)

nieder2024.jpg

 1. Niedermüller Péter (MSZP - DK – Párbeszéd-ZÖLDEK - Momentum) – 35,46 %
 2. Benedek Zsolt (FIDESZ – KDNP) – 29,98 %
 3. Terdik Roland (MKKP) – 12,39 %
 4. Garai Dóra (Élhető Erzsébetváros Egyesület) – 8,87 %
 5. Lajos Béla (Színes Erzsébetváros) – 8,35 %
 6. Dr. Hunwald György (Lokálpatriták7 – Szolidaritás) – 4,96%

Képviselő-testület:

 1. MSZP - DK - Párbeszéd- ZÖLDEK – Momentum: 5 fő
 2. FIDESZ - KDNP: 4 fő
 3. Függetlenek: 3 fő
 4. Színes Erzsébetváros: 1 fő
 5. Kétfarkú Kutyapárt: 1 fő

Választás 2024. [422.]

Önkormányzati, európai parlamenti (EP) és nemzetiségi választás.
Választásra jogosultak száma a kerületben: 39 554.

Rekord részvétel, még sosem szavaztak ilyen sokan: a 13 órás adatok szerint országosan a szavazásra jogosultak 33,14 százaléka, 2 609 173 fő járult az urnákhoz. Budapesten a választásra jogosult 1 millió 343 ezer választópolgárból 34,58 százalék (464 534 választó) adta le voksát. A kerületben jóval alacsonyabb ez az arány, 13 órakor csak 25,48%. (Folyamatosan frissülünk...)

valaszt2024-2.jpg

 • Megérkezett a 15 órás jelentés is, eszerint a választópolgárok 42,04%-a (3 310 686 szavazó) jelent meg eddig a szavazókörökben. Budapesten 43,6%-os a részvétel, ez még mindig országos átlag feletti. A kerületben 33,14% szavazott.
 • A választásra jogosultak 50,69 százaléka szavazott 17 óráig. A fővárosi választási részvétel az országos átlagnál magasabb, 51,64 százalék. Nálunk a kerületben 39.93% szavazott.
 • 18:30-ig országosan a választópolgárok 56,09%-a, Budapesten pedig 57,56%-a voksolt. Itt nálunk a kerületben a választók 44,60%-a szavazott.

 • 19 órakor hivatalosan is lezárták az urnákat, mostantól már senki sem tudja leadni a voksát. Míg az önkormányzati választás eredményeinek közlésére már este 8 órától számítani lehet, addig az EP választás eredményeire este 11-ig kell várni.

*

Éjfél előtt pár perccel 84%-os feldolgozottságnál Niedermüller Péter vezet (35,12%) a fideszes Benedek Zsolt (29,98%) előtt.

Négy nap, és voksol(hat)unk [421.]

Választási kisokos: hány szavazólapot kapunk, és miért ilyen sokat? (Telex

Négy nap múlva, június 9-én önkormányzati, európai parlamenti (EP) és nemzetiségi választás lesz kis hazánkban. Ekkor dől el, kik képviselik majd a következő ciklusban a választókat. Már nem kell sokat várni, és dönthetünk. Így ötévente.

valasztas2024.jpg

Szavazunk:

 • az európai parlamenti listán szereplő pártlistákról,
 • a budapesti főpolgármesterről,
 • a fővárosi közgyűlés képviselőinek listájáról,
 • a kerület polgármesteréről,
 • a kerület önkormányzati képviselőiről,
 • aki pedig regisztrálta magát a nemzetiségi névjegyzékbe május 31-én 16 óráig, az a nemzetiségi önkormányzati képviselőjéről.

P.s.: A megválasztott képviselők és polgármesterek nem kerülnek hamar beiktatásra, ugyanis a tizenegyedik Alaptörvény-módosításban döntöttek arról is, hogy a most hivatalban lévő képviselő-testületek és polgármesterek megbízatása 2024. október 1-ig tart, így az újonnan megválasztott önkormányzati politikusok csak ezután kezdik meg munkájukat, beiktatásuk az alakuló képviselő-testületi ülésen várható.

süti beállítások módosítása