HTML

A mi Erzsébetvárosunk

Budapest legkisebb, egyúttal legnagyobb népsűrűségű kerülete, nevét I. Ferenc József feleségéről, Erzsébet királynéről kapta 1882-ben. Területe 2,09 km², lakossága 64 767 fő.

* Utcák, házak, terek

Facebook oldalunk

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg az összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Utolsó kommentek

 • ]{udarauszkasz: @humorpalanta: Tinikoraban meg nem ott lakott, de egy kis bizserges nem artana neki:) (2019.01.22. 19:48) 865. Tényleg rohadunk
 • humorpalanta: @]{udarauszkasz: Fogadok egész tinikorában zuhanyozott :D (2019.01.22. 19:42) 865. Tényleg rohadunk
 • Budapest a kutyaszar városa: Valamelyik fidesznyikes belvárosi kerületben épp nemrég bontottak le egy teljesen felújított ház... (2019.01.22. 19:34) 865. Tényleg rohadunk
 • Utolsó 20

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2019.03.22. 15:00 amier

885. Értem én

Címkék: rendőrség közbiztonság kazinczy utca bulinegyed drogügyek

A napokban újra megjelentek a kamu- és valódi drogkereskedőkre figyelmeztető feliratok a Kazinczy utcában. A rendőrség most példás gyorsasággal intézkedett – és a drog/áldrog árusok helyett bevitték azokat, akik a figyelmeztető feliratokat felfújták az úttestre.

bulinegyed_rendor2019.jpg

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleménye szerint az erzsébetvárosi térfigyelő központba 11 óra 10 perckor érkezett bejelentés, hogy két férfi festékszóró flakonnal a VII. kerületi Kazinczy utcában több helyen is angol nyelvű feliratokat fújt a járdára. A rendőrök a két férfit tetten érték, elfogták és előállították a kerületi rendőrkapitányságra, ahol gyanúsítottként hallgatták ki őket és kezdeményezték bíróság elé állításukat. Rongálás megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást ellenük.

Értem én, hogy rongálásnak minősül és a rendőrség erre elvitte őket, de a kamu és az igazi drogdilerek ellen kellene talán minden erővel fellépni! Miközben Belső-Erzsébetvárosban teljesen nyíltan az utcán, mindenki orra előtt kínálgatnak fűnek-fának drogot, vagy annak hazudott valamit, a rendőrség mégsem tesz semmit. Illetve dehogynem: mind a két járda- festőt bevitték, tették ezt természetesen a jog, a rend, és a lakosság védelmében.

Hozzátenném, hogy Erzsébetvárosban 2018-ban összesen tizennégy (14!!!) kábító- szeres bűncselekmény jutott el nyomozati szakaszba. Tizennégy darab egy év alatt itt a “bulinegyedben”!

Német Gábor János, önkormányzati képviselő

Szólj hozzá!

2019.03.19. 18:00 amier

884. Minden kezdet nehéz

Címkék: történet geológus máfi

Vidám történetek a régi, jó kis átkosból 

A legelső dolog, amit a leendő terepi geológus még az iskolai terepgyakorlatokon megtanul, az, hogyan lehet a kalapáccsal egy szép nagy kőből sok csúnya kicsit csinálni. Az érzés roppant frusztráló; máig nem tudtam megbékélni vele. A következő fontos dolog — immár munkába állás után — pedig az, hogyan kell kiásni a terepjáró autót a maga alá kapart gödörből. Nagyjából tizedik terepszezonomra valóságos művészévé váltam ennek a tevékenységnek — erre azonban a kezdeti csúfos kudarcok idején még semmi nem utalt.

terepjaro.jpg

Még fél éve se dolgoztam a Földtani Intézetben, amikor megkaptam első önálló feladato- mat: a Mecsek középső triász kőzeteinek geokémiai felmérését. Ez a középső triász afféle gumicicája volt az én Zsiga főnökömnek, de soha nem találtunk benne semmit. Tök üres mészkövek váltakoznak — nagy ritkán, egy-egy törésvonal mentén kisebb ásványosodá- sokkal. Utóbbiak egyike van Pécstől északra a kozári kőfejtőben.

Akkor ezt persze még nem tudtam: megnéztem a kőfejtőt, és elöntött a lelkesedés. A feladat lényege az volt, hogy mintát kell szedni minden olyan természetes vagy mestersé- ges feltárásból, ahol ez a mészkő a felszínre bukkan; aztán majd megelemzik jól. Egyúttal — ha már úgyis arra járok — mintázzam a környék vulkáni képződményeit is.

Autó+sofőr azonban kevesebb volt, mint terepi geológus. Gyanútlan ifjúként megismer- kedtem az igénylés rendjével, valamikor áprilisban leadtam az első papírt, és határozottan meglepődtem, amikor a kérelmemet elutasították. A másodikat és a harmadikat is. Meg- kérdeztem, miért, és azt a sajátos választ kaptam, hogy az enyém egy kis költségvetésű téma, a kocsikat pedig a nagyobbak kapják. Nem hagytam magam, és beszedtem a mintá- kat gyalog, de erről majd máskor. Történetünk szempontjából a lényeg, hogy a vulkanitok mintázásához kaptam kocsit egy-egy napra.

A gyűrűfűi kvarcporfír nevű vörös színű izéből összesen három minta kellett — gyerme- tegen azt gondoltam, hogy egy fél nap elég lesz. Ez az elképzelésem akkor foszlott szerte, amikor behajtottunk a Gyűrűfű előtti utolsó falu, Dinnyeberki főutcájára. Ami sáros volt. Annyira sáros, hogy a terepváltó és a négykerékmeghajtás nagyobb dicsőségére alvázig süllyedtünk a közepén. Próbálkoztunk szalmabálákkal meg effélékkel, de a sártenger épp- hogy ki nem röhögött. Az ezután következő órákat segíteni hajlamos traktoros keresésével töltöttük.

Késő este értünk haza (de a mintákkal). Még hogy fél nap? Igencsak volt még hova fejlődni...

Fügedi Ubul

Szólj hozzá!

2019.03.16. 18:01 amier

883. „Miénk itt a tér”

Címkék: díszpolgár presser gábor testületi ülés VII. kerület

Presser Gábor Erzsébetváros díszpolgára lett! Mint az pár napja, március 13-án az ünnepi testületi ülésen elhangzott: Presser Gábor a magyar könnyűzene kiemelkedő és meghatározó alakja. Művein, dalain generációk nőttek fel, a díszpolgári címmel most a példátlan életpályája előtt kívánt és kíván a kerület tisztelegni.

presser_gabor.jpg

Presser Gábor Erzsébetvárosban született 1948-ban, a Dob utca 46/b. szám alatt, a "Seress Rezső" házban, ahol is a két híres zenész élete keresztezte egymást. Négyévesen kezdett el zongorázni, Antal Imre zongoraművész is elismerte tehetségét és megjósolta, hogy nagy művész lesz belőle. A Kertész utcában végezte az általános iskolát, majd ezt követően zeneművészeti szakközépiskolába járt, mellette a Kapás utcai tánciskolában zongorázott. Tizenéves korában kezdett el foglalkozni a zeneszerzéssel is. Tizenkilenc éves korában konzervatóriumi évfolyamtársa, Mihály Tamás vitte el az Omega együtteshez, melynek zeneszerzője lett.

Presser Gábor a magyar rockzene történetének megkerülhetetlen, legendás alakja. Saját bevallása szerint “azt, hogy ki mennyit ér önmagának és másoknak, az elvégzett munkái, az eredményei határozzák meg”. Tevékenységét eddig is számtalan kitüntetéssel ismerték el: 1995 után 1999-ben életművéért kapta meg a Huszka Jenő-díjat, 1977-ben Erkel-díjat vehetett át, 1990-ben érdemes művész lett, 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével ismerték el. A magyar rockzene megteremtésében és megújításában be- töltött meghatározó szerepéért, zeneszerzői tevékenységéért és előadóművészetéért 2003-ban Kossuth-díjjal tüntették ki, 2004-ben Prima Primissima díjat kapott.

Gratulálunk, sikeres és örömteli éveket kívánunk a továbbiakban is!

Devosa Gábor, Dr. Kispál Tibor, Németh Gábor 
önkormányzati képviselők, az MSZP-frakció tagjai

***

Március 13-án további elismeréseket adtak át. Erzsébetváros Sportjáért díjat kapott Liska László labdarúgó edző, Takács Tamásné, az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium pedagógusa és Sedric Watchou parasportoló. A posztumusz díszpolgári címet 2019-ben Honthy Hanna Kossuth-díjas színművésznő, operettprimadonna, a Pro Urbe Erzsébetváros díjakat Szirtes Tamás, Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas színházi rendező, színigazgató, dr. Sándor Anna, a Spinoza színház igazgatónője és Gayer Ferenc zenész, a Budapest Ragtime Band vezetője kapták. A posztumusz Pro Urbe Erzsébetváros díjat a 2014 októberében elhunyt kiváló színházigazgatónak, Dobay Dezsőnek adományozta Erzsébetváros. Pogány Judit művésznőt pedig, értékteremtő művészeti tevékenysége és kimagasló alkotómunkája elismeréseként Pro Artis Erzsébetváros díjban részesítették.

Szólj hozzá!

2019.03.13. 18:32 amier

882. Testületi ülés után 14.

Címkék: rendőrség közbiztonság testületi ülés bulinegyed rabszolgatörvény

Az ellenzéki képviselők főszereplésével zajlott le a március 12-i rendkívüli képviselő-testületi ülés. Az első napirendi pontban a kerület rendőrkapitánya kapott kritikát a "bulinegyedben" uralkodó állapotok miatt.  Az itt élők lakhatását, a lakókörnyezet, közterületek közbiztonságát, köztisztaságát, közegészségügyi, vagyonbiztonsági jogát naponta veszélyeztetik a randalírozók.  A szocialista frakció egyértelművé tette, hogy különösen a Belső-Erzsébetvárosban kialakult, egyre szélsőségesebb konfliktusokat produkáló "bulinegyedben” komolyabb és hatékonyabb rendőri munkát vár el.

testuleti20190312.jpg

Lesz lakossági fórum a rendőrséggel az erzsébetvárosi közbiztonság helyzete miatt! Erzsébetváros képviselőtestülete elfogadta Szűcs Balázs javaslatát, mely szerint közbiztonsági lakossági fórumra hívja az önkormányzat a BRFK rendőrfőkapitányát és a kerületi megbízott kapitányt.

 • Szegő Tamás újságíró és jogtanácsos emlékére elhelyezendő emléktáblát javasoltunk, mely indítványunkat e testület elfogadott.
 • A Csányi utca 4. és 8. felújításra kerülő önkormányzati tulajdonú lakóházak bérlői számára hamarosan lakossági tájékoztató fórumot hívnak össze.
 • Az MSZP frakciója módosító indítvány nyújtott be annak érdekében, hogy már a 16. életévüket betöltött erzsébetvárosi fiatalok is, akik 10. osztályban tanulnak, pályázhassanak az ingyenes "B" kategóriás jogosítvány megszerzése érdekében. Ez korábban csak a 12 és 13. osztályos tanulóknak volt lehetséges. Az indítvány a testület elfogadta.
 • Az MSZP frakció támogatta az ellenzéki képviselő társaink által benyújtott módosító indítványokat és előterjesztéseket – a Nagy Zsinagóga kedvezményes látogatási lehetőségétől a Verseny utcai ideiglenes buszpályaudvar, Péterfy Sándor utcai Kórház céltámogatása, közbiztonsági fórum összehívása.

Az MSZP-frakció által kezdeményezett és az ellenzéki képviselőkkel együtt beadott, a rabszolgatörvény alkalmazásának elutasítását kinyilvánító előterjesztésünket a képviselő-testület 9 igen szavazattal elfogadta. Mint ismeretes, a kormány egyoldalú döntését követően az Országgyűlésben kierőszakolt törvénymódosítással a munkaadók részére évente 400 órára emelték a kivethető túlóra munka lehetőségét úgy, hogy annak munkadíját akár 3 évig ki sem kell fizetni. Az elfogadott határozati javaslatban az erzsé- betvárosi önkormányzat nem kötelezheti alkalmazottait a rabszolga törvény szerinti feltételekkel a 250 óra feletti túlórára.

dr. Kispál Tibor, önkormányzati képviselő

***

A VII. kerület is nemet mondott a rabszolgatörvényre. Devosa Gábor szocialista önkor- mányzati képviselő arról tájékoztatta lapunkat, hogy az ellenzéki képviselők mindegyike, azaz kilencen támogatták az erről szóló indítványt. A fideszes képviselők közül csupán egyetlen nem voks érkezett, Vattamány Zsolt polgármester, illetve a többi kormánypárti nem nyomot gombot. A rabszolgatörvény alkalmazását eddig számos vidéki város, vala- mint fővárosi kerület utasította el. (via Népszava)

Szólj hozzá!

2019.03.10. 18:00 amier

881. Jugend, mi?!

Címkék: antiszemitizmus hangfelvétel gyűlöletkampány ner g. fodor

Tudom, több napos a hír, de csak most jutottam el odáig, hogy anyázás nélkül – azon már túl vagyok – ejtsek pár szót a témában, mert muszáj. Mert nem lehet, és nem is szabad szó nélkül elmenni mellette. De kezdjük az elején: a hét közepén előkerült a szemétből egy hangfelvétel, amelyen G. Fodor Gábor, a 888.hu főszerkesztője, a Századvég Alapítvány kuratóriumi elnöke, Orbán Viktor stratégiai főélésködője előadott egy zseniális ötletet; és vidám  jugendezéssel örvendeztette meg az úri közönséget.

gfodor2019.jpg

Fotó: tumblr

Egészen pontosan, Viktorjugendezéssel. Mert szerinte nem is volna rossz ötlet csinálni egy ilyet. Egy Viktorjugendet. (Megj.: Ez a mókás kis „ötlet” itt minálunk, Erzsébetvárosban aztán különösen jól hangzik…)

Vannak mások is rajta kívül, akik halmozottan hátrányos helyzetűek, de a többi hasonszőrű szerencsétlenből nem lett igazgató a kormányhoz közeli Századvégnél, sem főszerkesztő a 888.hu-nál. Ilyen előzmények után jutott el G. Fodor Gábor addig a felvételig, amely tegnap került nyilvánosságra. (via Föld S. Péter)

Megjegyzem, ez a mocsok nem csak, vagy nem elsősorban a szerencsétlen G. Fodor sara. Népünk és nemzetünk nagy, és többek által előnyösen ismert vezére pár napja ugye elzen- gedezte egy német lapban a sunyi, gyűlöletkeltő plakátjaikkal kapcsolatban, hogy

"Minden nemzet más történelmet hord a puttonyában."

És hogy a mi magyar puttonyunkban nincs antiszemitizmus – tette még hozzá. Aha. Csak nácizmus, baszki! Vagy valami olyasmi, ami rohadtul annak látszik – legalább is, ha ezt az ebihalat hallgatom.

a Szerk.

***

G. Fodor előbb tagadta, hogy ilyet mondott volna, később elismerte, de azt mondta, hogy nem arra gondolt, amire rajta kívül mindenki más. Mi például nem tudunk másra gondol- ni, mint arra, hogy az Viktorjugend kifejezés a Hitlerjugendre hajaz. Nem kicsit, nagyon. Utóbbi szervezet a hitleri Németországban a nemzeti szocialisták ifjúsági szervezeteként ténykedett, s e különös klub tagjai sok csínyt elkövettek, elsősorban zsidó származású em- berek rovására. De kárvallottjaik között szép számmal voltak baloldaliak is, meg mindenki más, aki nem tudott kellően lelkesedni a Vezérért. (Föld S. Péter/Hírklikk)

Szólj hozzá!

2019.03.07. 18:00 amier

880. Választókerületi fogyás

Címkék: választás választókerületek Erzsébetváros VII. kerület bulinegyed

Most még csak szikáran, röviden: mint már tudható, kissé átkaszabolták az önkormányzati választókerületeket. A lényeg, hogy a jelenlegi, 2010 óta érvényben lévő 12-ről a lakosság fogyása miatt 10-re csökkent a választókerületek száma. Azaz ősszel, az önkormányzati választáson 10 egyéni választókerületi és 4 kompenzációs listás mandátum szerezhető majd meg. Most még csak egy kézi vázlatunk van minderről, de ebből is látható, hogy mi és hogyan változott. (Első kép a régi, 2010-es felosztás, a második az új.)

vk_2010.jpg

vk2019_uj.jpg

Ami azonnal szembeötlik: Belső-Erzsébetvárosban – a két körút között, a legtöbb bajjal "megáldott" területen – gyakorlatilag csak kettő választókerület marad. (És ha valaki fi- gyelmesebben is megnézi az új leosztást, csodálatos véletleneket fedezhet fel…)

Hát így állunk jelenleg, kérem nagy tisztelettel. További szép estét mindenkinek.

Mindez bizonyára fent van már az önkormányzat nem éppen felhasználóbarát oldalán, mi nem találtuk. Amit viszont sikerült megtalálni: Bp. Főv. VII. ker. Erzsébetváros Helyi Választási Iroda vezetőjének 1/2019.(II.01.) és 2/2019.(II.20.) határozata (szavazókörök, szavazóhelyiségek címe)

***

Keresgélés közben volt azonban sikerélményünk is, még ha nem is a témához kapcsolódó- an, de mi már ennek is örölünk: Új "gomb" került föl mostanában az erzsébetvá- rosi önkormányzat weboldalára, ezentúl egy kattintással (innen) elérhetők a testületi ülések és közmeghallgatások videói, szóval vissza tudjuk nézni, mi is történt, mi hangzott el. Ezek a videók tulajdonképpen folyamatosan kerültek föl az oldalra, csak hát... nem mindig egyszerű megtalálni, amit keresünk. Mostantól viszont közvetlenül is elérhetőek. (ittlakunk.hu)

Szólj hozzá!

2019.03.04. 18:00 amier

879. A magyar puttony

Címkék: interjú orbán viktor antiszemitizmus soros györgy gyűlöletkampány

Tegnap a Welt am Sonntag német konzervatív lapban Nem szeretem a bosszú politikáját címmel jelent meg egy Orbán Viktorral készült interjú. A miniszterelnök ebben beszél a leromlott magyar-német kapcsolatokról, a most futó plakátkampányban szerepeltetett Jean-Claude Junckerről, és arról, hogy Soros folyamatos támadása szerinte miért is nem antiszemita dolog. Ez utóbbi téma egy rövid részletét emelném ki most.

orban_welt2019.jpg

A Welt am Sonntag újságírója:

– Az a plakát, amelyen Juncker mellett az amerikai befektető, Soros György látható, engem olyan fotókra emlékeztet, amiket a történelemkönyvekből ismerek. Az ábrázolás és a kontextus antiszemita vonásokat hordoz.

Orbán Viktor:

– Ön azért mondja ezt, mert német. Minden nemzet más történelmet hord a putto- nyában. Egy ilyen plakátról Magyarországon senkinek nem jut az eszébe az antisze- mitizmus. Mi a zsidó származású magyarokat elsősorban nem is zsidóknak, hanem magyaroknak tekintjük. A személyekre kihegyezett kampány sem itt, sem az angol- szász világban nem okoz meglepetést. Ez számomra egy német problémának tűnik.

A teljesség igénye nélkül, épp csak az íze kedvéért, de itt van például ez, nem is olyan régről. Vagy ez – 2017 nyaráról. A csodálatos magyar puttonyból hogy hogy nem, de a kormány kampányára válaszul valahogy rögtön az ország leggonoszabb és legmocskosabb korszakát idéző ábrák, szövegek potyognak ki. És ez egyáltalán nem német probléma.

Vérfagyasztó, hogy Orbán milyen cinikusan, és milyen gátlástalanul hazudik.

Payns

P.s.: A magyar sajtóban megjelent összefoglalók szerintem egyáltalán nem adják vissza az erkölcstelen páciens állapotát és a helyzet aggasztóan súlyos jellegét, különösen azoknak lehet érdekes, akik figyelemmel kísérik Orbán (legalább) kétarcú politikai kommunikációját és a Budapest-Brüsszel-Berlin háromszögben kilenc éve előadott eszelős pávatáncát. (via Kolozsvári Szalonna)

***

A Welt megjegyzésére, hogy márpedig a német szélsőjobboldal részben pont Orbánék kormányzati kampányára hivatkozva sorosbérencezik lelkesen például lapjuk újságíróit, Orbán közölte, hogy "a nemzetközi aspektusa engem annyira nem érdekel". A Welt még tett egy kísérletet a megértésre, de hiába. "A plakátokon két ember látható. Soros, aki az Egyesült Államokban él, és Juncker, aki hamarosan nyugdíjba vonul. Ez nem egy normális választási kampány, ezzel csak hangulatot próbálnak kelteni Magyarországon" - mondták, de Orbán ezt is elütötte annyival, hogy "a politika nem szépségverseny, mi pedig tisztává tettük, hogy mi a tét". (via 444.hu)

Szólj hozzá!

2019.03.01. 20:00 amier

878. Péppé vert kerület (2)

Címkék: rendőrség önkormányzat közbiztonság kertész utca bulinegyed klauzália

Vicces lenne, ha nem lenne tragikus (és igencsak elkeserítő) a rendőrségi közlemények „fejlődéstörténete” a Kertész utcai péppéverés kapcsán. Kedden az Index közölt ugye egy hosszú cikket a történtekről, miszerint két férfi szabályosan szétvert mindenkit, akit csak értek az utca egyik kocsmája előtt. Ütöttek, vertek, rúgtak többtucatnyi embert, nőket és férfiakat válogatás nélkül vegyesen, akit csak értek. És a cikk szerint a kiérkező rendőrök aznap este, finoman szólva sem tettek meg mindent a tettesek kézre kerítéséért.

kertesz_utca2019-3.jpg

Ez egy szerda délutáni felvétel a Kertész utcából (Fotó: Klauzália)

Legalább három rendőrautó és vagy 10 nyomozó szállta meg a házat. Remélem, hamarosan hallhatunk valamit az elkövetőkről. Elég durván néztek ki így nagy tömegben. (via Klauzália)

A rendőrségi közlemény akkor – a cikk állításainak jelentősen ellentmondva – egy férfiról, előzetes szóváltásról, egy ütésről és könnyű sérülésről beszélt. Azaz, nem volt itten semmi látni- és intézkednivaló, tessék már szépen tovább ballagni.

Aztán – mint a fenti képen is látható – szerda délutánra alaposan megváltozott a helyzet. Csütörtökön pedig már ki is adtak egy körözést, amiben közzétették a két verőember fotó- ját – és immáron több sértett bántalmazásáról írtak, meg hogy nagy erőkkel keresi őket a rendőrség. (Azóta egyikőjüket már el is fogták a Baross téren.)

Egykét nap alatt ennyit tudott „finomodni” a rendőrség hozzáállása az ügyhöz. Már csak azt nem értem, hogy miért is nem lehetett így kezdeni rögtön a legelején? Tetszik tudni, szakszerűen, nagy erőkkel, stb. Mert akkor a rendőrség valóban gőzerővel tenné a rendet?

***

Emlékeztetőül: A kerületi rendőrkapitány a decemberi közmeghallgatáson megjelent ugyan, de a neki címzett kérdésekre nem válaszolt. Később írásban is megtagadta a választ több kérdésre is azzal az indokkal, hogy azok provokatívak. A Kormányhivatal az ügyben nem találta magát illetékesnek. A fideszes vezetésű önkormányzat 20 + 14 milliós támoga- tást szavazott meg a rendőrség munkájának támogatására. A pénz felhasználásáról még nincsenek pontos információk. A lakók várják, hogy mikor lesz lakossági fórum a közbiz- tonság kérdésében. (via Új7 2019 fb-csoport)

Szólj hozzá!

2019.02.26. 20:00 amier

877. Péppé vert kerület (1)

Címkék: index.hu rendőrség önkormányzat közbiztonság kertész utca bulinegyed

Két férfi péppé vert mindenkit a Kertész utcában – írja az Index. Mindenkit ütöttek, akit csak értek. A 20 perc alatt kiérkező rendőrség nagy nehezen úgy intézkedett, hogy nem kapta el az elkövetőket. Akik a szomszéd házba menekültek be. Tessék elolvasni a cikket. Aztán a kétnaponta megjelenő rendőrségi siker-sztorikat is, amikből kiderül, hogy minden fokozottan ellenőrizve, a rendőrség gőzerővel teszi a rendet.

kertesz2019-1.jpg

kertesz2019-2.jpg

Majd tessék megkeresni az ellentmondást. Részlet a február eleji testületi ülésről, ahol

kiemelt feladatként jelent meg a közbiztonság javítása; így aztán ehhez kapcsolódóan a térfigyelő-rendszer működtetésével és a fokozott rendőri jelenléttel összefüggő támogatásokról is döntés született.

Példás teljesítmény, fokozott jelenlét. Aha. Ki kéne tán tüntetni a kerület polgármesterét meg a rendőrkapitányát, áldásos tevékenységüknek köszönhetően ismét jelentősen nőtt a lakosság biztonságérzete. Nem kevés pénzért.

Forrásvédelem miatt a cikk megjelenése után több szemtanú adatait utólag kiszerkesztettük a cikkből az érintettek külön kérésére, mert félnek az elkövetők vagy ismerőseik bosszújától. (via Index)

Lehet örülni, végre rend van a kerületben. Ja, nem.

P.s.: És most nehogy elkezdje valaki, hogy minek mentek oda, meg hogy a "turisták" mi mindent művelnek a kerületben, mert ugyanígy rugdoshatják, verhetik péppé az épp arra csellengő kerületi lakosok bármelyikét is, nem csak a kocsmavendégeket. Egyáltalán: mi a redvás tök van itt, hogy ilyenek megtörténhetnek?!

***

A portál megkeresésére ezt válaszolta a rendőrség: "Megkeresésével kapcsolatosan tájékoztatjuk, hogy 2019. február 22-én 1 óra 30 perckor Budapest VII. kerületében, a Kertész utcában egy férfi előzetes szóváltást követően megütötte a sértettet, majd távozott a helyszínről. A bántalmazott férfi könnyű sérülést szenvedett. A helyszínre 10 percen belül kiérkező járőrök a szükséges intézkedéseket megtették. A Budapesti Rendőr-főkapitányság VII. kerületi Rendőrkapitánysága garázdaság vétség miatt indított eljárást, válaszadásunkig gyanúsított kihallgatásra nem került sor. A nyomozás érdekeire tekintettel további információt nem kívánunk adni."

Szólj hozzá!

2019.02.23. 20:00 amier

876. Farkasok, aranysakálok, semjének

Címkék: vadászat környezetünk farkasok tömeghisztéria aranysakál

Aranysakál tizedeli a hazai vadállományt című MH cikk margójára 

A toportyán elsősorban a hazai nagyvadfajok szaporulatát zsákmányolja, így dámborjút, gímszarvasborjút, őzgidát, vadmalacot is elragad, sőt vemhes szarvastehenet is elfogott már — mondja a Magyar Hírlapnak Varga Gyula.

aranysakal1.jpg

Mivel ezek az állítások egyenként is fényévekre vannak a valóságtól, nézzük meg, ki ez a Varga Gyula, hogy ilyeneket mond. Ő bizony a Somogy megyei SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője + az Országos Magyar Vadászkamara vadvédelmi és vadgazdálkodási bizottságának elnöke. Tehát olyan ember, akinek bűnbakra van szüksége egyrészt a vadgazdálkodás hibáinak, másrészt a vadászok "túlkapásainak" palástolására. A bűnbak szerepére pedig senki sem lehet alkalmasabb az aranysakálnál. Ez a faj ugyanis a XIX. század közepére gyakorlatilag kipusztult a Kárpát-medencéből (az 1940-es évekre Európában Bulgária egy kisebb részére szorult vissza), és csak 1990 táján jelent meg újra déli határainkon.

Fentiek okán az aranysakálról szóló tudományos irodalom szegényes; Varga joggal bízhat benne, hogy állításait elhiszik. Elvégre ő a "szakember", aki "kint van a terepen", és látja, hogyan mennek a dolgok. Lelki rokonaként Juhász Pál, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség alelnöke szerint a nyolcezer juhtenyésztő egyharmadától az aranysakálok évente mintegy tízezer bárányt ragadnak el.

Egyelőre azonban kis hazánkban még van alapkutatás, tehát olyan programok, kutatók, akik az aranysakál valódi életmódját, táplálkozását vizsgálják. Sok-sok mintával. De mivel nevezett alapkutatásnak mostanság semmi becsülete nincs, a sajtó a Vargák és Juhászok nyilatkozataival van tele. A nyomtatott és az elektronikus egyaránt. Ahogy a nekikeseredett kutatók írják:

"... az egyik tévéműsorban egy „szarvasölő sakál” bőrén az elejtője pontról pontra végigmutatta, hogyan nem néz ki a sakál. Azóta is egy szép kutyabőr díszíti — sakál gyanánt — a szobája falát. Sajnálatos, hogy a vadászok többsége kétséges esetekben sem veszi a fáradságot, hogy teljesen megbizonyosodjon arról, tényleg sakál került-e terítékre" (szerkesztett szöveg).

Az aranysakál pontosabb megismerését kezdetben az OTKA, majd a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium finanszírozta — lássuk, milyen eredménnyel:

Az aranysakál jóformán mindenevő. Amikor betelepül valahová, megeszik jóformán bár- mit, és ez jelentősen hozzájárulhat gyors terjedéséhez. Megtelepedve speciali- zálódik, tehát a konkrét környezetben legkönnyebben elérhető táplálékra szelektál. Ennek megfelelően magyarországi törzsterületén szinte csak kisemlősöket eszik; főleg mezei pockot. Jártában-keltében bekap különféle rovarokat, gerincteleneket, csipeget növényeket, de ezek együttesen sem érik el az elfogyasztott biomassza 10 százalékát.

Másik jelentős táplálékforrása a „csülkösvad” (főleg őz, szarvas, dámvad és vaddisz- nó). Ezek részesedése a peremterületeken kb. 40 %-ig felmegy, a törzsterületen mindössze 2,5–5,5 % — ott viszont megjelennek a háziállatok — akár 10 %-ig.

A csülkösvad kategóriában dominál a kifejlett vaddisznó, ami egyértelműen a dögevés jele — mit várjon az ember egy sakáltól? Egy felnőtt vaddisznót az aranysakál falkában se tud elejteni; egy-két aranysakált még a gidáját védő őzsuta(!) is el tud riasztani.

A felfalt háziállatok nagy többsége szarvasmarha és disznó; egyértelműen dögkutakból. Olyan vizsgálati területen, ahol nagy juhnyájak legeltek, a kutatók egyetlen olyan esetet sem találtak, hogy az aranysakál birkát evett volna.

A fentieket összesítve kiderül, hogy a kisrágcsálók mellett az aranysakál három fontos élelemforrása:

 • az elhullott állatok tetemei;
 • a vadászok által bokrok tövén hagyott zsigerek és
 • a faluszéli dögkutak.

A negyedik fontos kiegészítő a beteg, legyengült (többnyire elfekvő) gidák, borjak és malacok "levadászása". Ezzel valószínűleg jelentősen hozzájárul az állomány minőségének javításához: egy évtizedes megfigyelési időszak végén a vizsgált területen az őzek száma a betelepülés előtti szint 80 %-án stabilizálódott, de úgy, hogy mind a bakok, mind a suták testtömege nőtt, a trófeák jelentősen javultak.

Tehát: amikor az aranysakál egy területre betelepül, viszonylag sok elfekvő dögöt fal fel. A sakálok száma nő, a dögöké viszont nem, tehát egy sakálra egyre kevesebb csülkösvad jut — viszont felfedezik és megismerik közben a falusi dögkutakat.

Egyebekben meg eszik a mezei pockot, télen-nyáron.

Fügedi Ubul
Az írás a Környezetünk állapotáról sorozat része.

P.s.: Az aranysakál-állomány 2014-ben volt 8800. Ennek számszerű többsége 3 megyé- ben: Baranya, Bács-Kiskun, Somogy. A juhászok évi kétszázmillió forintot kérnek vadkár miatt; az erdő- és vadgazdálkodási társaságok egy nagyságrenddel többet. Nem kispálya. Mivel a vadászati tv. az aranysakált nem nevesíti, a bruszt azon megy, hogy bevetessék a károkat okozó fajok listájára, lehetőleg minél változatosabb kártételekkel.

Szólj hozzá!