A mi Erzsébetvárosunk

Ifjúságom kedvenc helyszíne [252.]

Az archívumnak…

2022. augusztus 13. - amier

Kiemeltté tették és a fővárosi főispán alá rendelték
a 250 milliárd forintos zuglói NER-beruházást. (Népszava

Itt volt a zuglói sporttelep; tavasszal és ősszel ide jártunk focizni, futni meg ilyesmik. Máig őrzöm a kerületi női focibajnokság ezüstérmét, amit a csapat szervezőjeként én is meg- kaptam. Mellette még megvan a piac, ahová hamarost ma is kimennek a lányok (nekem ehhez túl meleg van) — de ezt is el fogják dózerolni. Azon túl áll Budapest egyik legron- dább temploma — ez kerületi nevezetesség és maradhat. De onnan a patakig letarolnak mindent — úgy, hogy nem kell megépíteniük semmit, ami az élhető környezethez és az átmenő forgalomhoz kéne.

zugloi_sporttelep.jpg

Mára virradóra megjelent és mától már hatályos is a kormány 314/2022. rendelete, amely nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű üggyé és egyúttal kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánítja a jól fekvő Bayer Consult csoport tervét a Bosnyák tértől a Rákos-patakig terjedő terület betonrengeteggé alakítására.

Ezért hát:

 • nem kell az építészeti-műszaki tervtanács véleménye,
 • nem kell településképi bejelentési eljárás,
 • nem kell településképi véleményezési eljárás
 • nem kell településképi véleményezési eljárás
 • nem kell közterület-alakítási terv

Nem kell betartani:

 • a hatályos építési szabályokat (OTÉK), településrendezési tervet, településképi rendeletet, egyéb önkormányzati rendeletet
 • a településrendezési tervet,
 • a településképi rendeletet és
 • semmilyen egyéb önkormányzati rendeletet.

További könnyítések mintegy ötven pontban.

A vastagja:

 • nem kell az építmények között telepítési távolságot tartani — olyannyira, hogy az épületek a felszín alatt és a földszinten is összenyithatók,
 • nem korlátozható a telken elhelyezhető épületek és rendeltetési egységek száma,
 • nem korlátozható az egyes építmények területe,
 • nem kell P+R rendszerű személygépkocsi-várakozóhely
 • nem kell pótolni a kivágott fákat,
 • nem kell zöldtetőket kialakítani.

Betonüzem már van is.

Nem látok olyan jogi eszközt, amelyet a kerületi tanáccsá degradált egykori önkormány- zat kezében meghagytak volna. Nem hiszem, hogy bevállalnák a nyílt háborúságot — teszem azt az építési terület körüli teljes közműfelújítás formájában. Egyetlen magyaros módszerünk marad, a passzív rezisztencia — ez azonban a reformkor előtt működött utoljára. Mindenesetre megfogadom, hogy a tízemeletes betonizékbe tervezett boltok- ban nem veszek soha, semmit — akkor se, ha személyesen Tiborcz I. óráját kínálják bagóért.

Fügedi Ubul

*

Bosnyák téri óriásberuházás: Tiborcz újabb üzlettársa jelentkezett be rozsdaövezeti lakáskedvezményre. Kezdődhet a Bosnyák tér mögötti terület beépítése. A Zaha Hadid Architects építésziroda tervei alapján megvalósuló projektet lakó funkciójú tömbbel indítják. Az építési engedély szerint a tízszintes — mélygarázs, földszint és 8 emeletes — épületben 162 lakást és 2 üzletet alakítanak ki a Bosnyák és a Mosztár utca sarkán, a volt Csömöri úti edzőpálya egy részén. Az építkezés a korábbi ütemtervet tartva még az idén elkezdődik és 2024-re fejeződik be. (Az egész projekt 2029-re készülhet el.)

Isten is éltesse! [251.]

Perintfalvi Rita bukkant rá nemzeti orvvadászunk fb-oldalán erre a képre, amely — amint ez a hozzászólásokból is napnál világosabban kiderül — azt sugallja a gyanútlan szemlé- lőnek, hogy a pápa személyes áldással köszöntötte miniszterünket 60. születésnapján. jelentősen rájátszik erre a kísérő szöveg: „Kedves meglepetés”.

semjen_aldas.jpg

Lószart meglepetés; amint ezt Rita szépen bemutatja, ez egy szabvány áldás, amit 18 euróért vásárol a megrendelő (esetünkben a 60 éves miniszter) a Vatikán honlapján. A búcsúcédula korszerű változata (ugyanott 5 euróért giccses viaszgyertya, 12-ért bögre és a 20-ért ferencpápás póló is vehető).

Ami Zsoltikánk persze éppen annyira nem hazudik, mint anno Tuskó Hopkins:
— Csak látszatot keltettem.
— Micsoda?
— Azt a látszatot keltettem benne, hogy az otthagyott üres bőrtokom az övé. Így sikerült kicserélnem, és enyém lett a látcső. Neki maradt a sok szivarvég.

Fügedi Ubul

UPDATE: A legolcsóbb, 18 eurós biankó pápai áldással büszkélkedett Semjén Zsolt. És nagyon büszke a szuvenírre. Amit Erdő Péter bíborostól kapott. (Klubrádió)

Sosem hittem volna [250.]

Annyira kell a kormánynak a tűzifa, hogy a védett természeti területeken is pusztíthatók az erdők. A frissen megjelent, a szomszédban zajló háborúra hivatkozó kormányrendelet még a növények pótlását sem írja elő, azt a természetre bízzák. (Népszava

Sosem hittem volna, hogy valaha ilyen patetikus mondatot leírok, de egyszerűen kétségbe vagyok esve, és úgy látszik, az ezt hozza ki belőlem. Szóval magyar az, akinek fáj ez itt.

favagas3.jpg

Az országot lerabolják, az erdeit eltüzelik (aztán vagy megújulnak, vagy nem, de nagyrészt inkább nem, mivel a klíma épp változik, és az erdőirtás pont a sivatagosodás irányába hat – de legjobb esetben is több évtized, mire legalább a mostani állapot visszaáll), a hasznot bezsebelik.

A kár helyrehozhatatlan, a következmények beláthatatlanok, és mindez nyilvánvalóan csak a pillanatnyi helyzetre lehet valamennyire megoldás, mert jövőre már nem vág- hatják ki azt, amit idén elpusztítottak. A totális lelkiismeretlenség maga: kit érdekel, mi lesz holnap, MOST harácsoljunk össze mindent, akármilyen áron.

Agyrém.

Borsi Vera

*

Az erdő hosszútávú beruházás. Ha az elődeid által 80 év vágásfordulóra, bútorfának nevelt erdőt 40 év után kivágod és elkótyavetyéled tűzifának, 40 év munkáját tetted tönkre, 40 év beruházásából lesz egy fitying megtérülés nélkül elsüllyedt költség. Aztán ha egyszer normális utódaid jönnek és ismét gazdálkodni kezdenek, negyven évig tolják bele a munkát és az anyagot pusztán azért, hogy helyreállítsák az általad tönkretett állapotot. Aztán újabb negyven év, mire az a bútorfa szépen felnő, és a beruházás megtérülhet. Hacsak addig nem jön egy újabb őrült, aki kivágja félidőben. Ezt hívják rablógazdálkodásnak, és aki így csinál, az a rabló.

Több közintézményben [249.]

Közéletünkben már-már természetesnek tűnő módon Hadházy Ákosnak küldték meg azt az eredetileg titkosított levelet, amelyben a Pintér Sándor nevében eljáró Klebelsberg Központ utasítja az iskolákat, vizsgálják meg a fatüzelésre átállás lehetőségét. A levél nyilvánosságra kerülése után Gulyás „Safranek” Gergely bejelentette: több közintéz- ményben is felmérték, át lehet-e állni a fatüzelésre. A „több közintézmény” példájaként csak az iskolákat nevezte meg: azokból valóban több van.

iskolak_fatuzeles1.jpg

Az erdőgazdaságoknak azt kell vizsgálniuk, hogyan termelhetnének több tűzifát (értsd: az értékes bútorfa stb. rovására, az erdők ún. lerablásával). A felhasználóknak kályha- és kazánprogramot indítanak a gázfűtés kiváltására. Azt még nem találták ki, hogy ezt a programot kiről nevezzék el — javaslom Móra Ferencet.

A felmérést firtató kérdésekre a Belügyminisztérium nem válaszolt, tehát továbbra is csak az iskolákról tudunk. Az átállítás indoklásaként Safranek azt állította, hogy:

Próbáljuk kiváltani a gázt mással, leginkább fafűtéssel. Bármilyen megújuló energia jó, de a fafűtés a leggyorsabb kiváltási mód.

A fa kétségkívül nem gáz; ez eddig rendben van. Sehol nem láttam még olyan számítást, amely szerint a fatüzelés olcsóbb lenne az emelt árú gázosnál. Ha valaki ilyennel próbál- kozna, legyen szíves figyelembe venni, hogy:

 1. a gázár emelkedése önmagában is megemeli a tűzifa árát, de ha a közintézményeket tömegesen átállítják, a kereslet növekedése azt tovább növeli;
 2. az orosz–ukrán háború végeztével — bárhogyan is ér véget, de ennek várható ideje összevethető a fűtés átállításáéval — a gáz ára durván csökkenni fog (egyrészt, mert az európai takarékossági programok miatt csökken a kereslet, másrészt mert a legyengült Oroszország nagyon rá lesz utalva ezekre a bevételekre).

Jól láthatóan nem azt mérik fel, hogy hol célszerű átállni a fatüzelésre, hanem azt, hogy hol lehet. Ennek példájaként Gulyás persze a „kisebb iskolákat” említette. Még véletlenül se a kisebb kormányhivatalokat, kisebb ügynökségeket, kisebb központokat vagy például a karmelita kolostort. Az iskolákat. Ezekben „a köznevelésért felelős miniszter... tantermen kívüli, digitális munkarendet rendelhet el”. Egyúttal felkészülnek a fűtési, ún. szénszünet bevezetésére.

Magyarbasi elrendelte a lignittüzelésű Mátrai Erőmű felfuttatását, a silány (kb. 3200 kalóriás fűtőértékű) miocén barnakőszénre telepített bányáink újranyithatóságának vizsgálatát. Egy bánya nyitása több év — ez megint az az idő, amely alatt az orosz–ukrán háború véget ér, a gáz olcsul. Hosszú távon is gazdaságos, garantáltan megtérülő, a rezsit is csökkentő tervezetek (pl. lakossági napelem- vagy hőszivattyú-program) elő- készületeiről nem hallani.

Ha szertenézünk, azt látjuk, hogy a nagy európai takarékosság első lépése a presztízs-, látvány- és kényelmi elemek visszafogása. Hannoverben például lekapcsolták a díszkivilágítást, és nem lesz melegvíz a középületekben (nemcsak az iskolákban, de a hivatalokban sem).

Remélem, kellőképpen kiviláglik, hogy itt végig az értékrendekről van szó.

P.s.: Mindehhez még érdemes elolvasni ezt is: Imaginárius válasz a tankerület megkeresésére. (via Facebook)

A közbeszéd tematizálása [248.]

„Házról házra járva lázítanák az embereket.”
Miért alibiznek az ellenzéki pártok? (Szabad Európa

10 % fölött az infláció. Magyarbasi azt hirdeti, hogy az egész „a háború” (tehát nem az orosz agresszió) miatt van. Neki ehhez semmi köze — sőt, éppen ő véd minket ennek hatásaitól. Az „ellenzéki” pártok bólogatnak.

inflacio202205.jpg

Nyilvánvaló hazugságnak bizonyult Magyarbasi kampányszövege a rezsicsökkentés fenntartásáról. Az „ellenzéki” pártok arra buzdítják híveiket, hogy egyénileg írjanak tiltakozó levelet fideszes képviselőjük szemétládájához. Kerényi György megpróbált utánajárni annak, hogy „Miért alibiznek az ellenzéki pártok” — és már az első lépések között arra a megdöbbentő igazságra bukkant, hogy:

Az EU-ban... mindenütt állami támogatást kapnak az alacsonyabb jövedelműek a rezsiköltségeikhez.

Tehát: NEM a fogyasztást támogatják, hanem a rászorulókat. Magyarországon eddig is főleg a gazdagokat, azaz a többet fogyasztókat támogattuk, és ezután is őket fogjuk jobban támogatni. Ha van nyaralód (tehát másik gázórád, villanyórád) kétszer annyi támogatást kapsz, mint az, akinek nincs. Ha három lakásod (egy lakásod és két nyaralód stb.) van, akkor háromszor annyi támogatást kapsz.

Eközben az „ellenzéki” pártok (pl. az MSZP a sávos gázár ötletével) éppen úgy a fogyasz- tást — tehát a gazdagokat és a pazarlást — támogatják, mint a kormány (a DK az eddigi rendszert tartaná fenn). Tökéletesen helyesen állapítja meg Szalai Erzsébet:

Azt a nyomort, ami itt pillanatokon belül lesz, az ellenzéki politikusok a maguk havi kétmilliójával el se tudják képzelni. Mert ha el tudnák, házról házra járva lázítanák az embereket.

Kidobtuk a rezsót, villanytűzhelyt vettünk helyette. Kidobtuk a mosogatógépet; mosoga- tunk kézzel. Kidobtuk a két hűtőt; lesz helyettük egy, amelyik kevesebbet eszik, mint az eddigi kettőből a kisebb. Mindezt azért tehettük meg, mert volt némi tartalékunk ezek- hez a beruházásokhoz. Akiknek nincs, még jobban ráfáznak, a szó szoros értelmében is.

Széles Gábor, Pénztáros Lőrinc, Orbán Győző meg a többi nagykutya persze továbbra is olcsón kapja a gázt, villanyt az úgynevezett átlagfogyasztásig. (Milyen módszertani iszo- nyat az átlag fogalmának ez a szörnyű megcsúfolása!) Ennek helyességében az „ellenzék” tökéletesen egyetért Rezsiszilárddal és hasonszőrű tettestársaival. Egy szavuk sincs arról, hogy nem „a háború” terjeszkedik, hanem Oroszország. Arról, hogy nem „a rezsit” kell támogatni, hanem a szegényebbeket.

Mindez józan ésszel annyira felfoghatatlan, hogy az újságíró már összeesküvés-elméle- tekkel hozakodik elő, és Rogán Antal személyes utasítását emlegeti. Nagyon tartok tőle, hogy ebben nincs igaza. Maguktól ilyenek.

Fügedi Ubul

Újabb operatív törzs! [247.]

A rendkívüli aszályhelyzet és az energiaárak mezőgazdaságban okozott következményeinek kezelését szolgáló kormányzati intézkedések meghozatala érdekében aszály-veszélyhelyzeti operatív törzset alakít a kormány – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Ha tényleg operatívak akarnak lenni, hát összegyűjtik a sámánokat és esőtáncosokat. Az előbbi kategória hazánkban amúgyis túlreprezentált; most végre kiderülhetne, mit is érnek valójában.

aszaly_optorzs.jpg

Iskolai emlékeim alapján, tehát afféle amatőr szinten:

 • Önmagukra valamit is adó országokban ehelyett persze az aszályra, a kis hazánkban leggyakoribb természeti katasztrófára is vannak elhárítási tervek. Ezek közgazdasági elemzéseken alapulnak és két fő csapásirányuk van, amiből a fontosabb az öntözés. (A másik a termékszerkezetváltás; azt most kihagyjuk).
 • Az öntözéshez meg kell állapítani, hogy különböző változatokban (árvízből feltöltött nagy tározók, fokok, szivattyúk stb.) mennyibe kerül az öntözővíz (és persze az így kieső terület, ami viszont egyéb célokra hasznosítható, szóval bonyolult dolog ez, sokat kell hozzá számolni). Ügyelni kell arra, hogy a rendszer ne károsítsa (szikesítse el) a talajokat — ez már átvezet a termékszerkezet problémájához is.
 • Másrészt meg kell állapítani, mennyit ér az öntözés hiányában kieső termés; abból mennyit fizet az állam, mennyit az EU, mennyit a biztosítók és mennyi a gazdák kára stb., szóval sokat kell ehhez számolni.
 • Harmadrészt meg kell állapodni az EU-val és a biztosítókkal, hogy mennyivel hajlandóak a legjobbnak ítélt rendszer kiépítésének és üzemeltetéseinek költségeibe beszállni.
 • Negyedszer ezek után konfliktusokat is felvállalva (nem locsolsz, nincs kárpótlás stb.) tárgyalni kell a gazdákkal a várható igényeket felmérendő...

Meg még egy csomó dolog, ami nem jut eszembe (a talajok mikrotápelem-háztartásához értek, de annak ehhez nem sok köze van).

Ehelyett van nekünk egy újabb, immár negyedik operatív törzsünk. Az, hogy ennek kik a tagjai, a minisztérium közlepényéből nem derült ki, mint ahogy az se, hogy mit fog csinálni — mármint azon felül, hogy

mindig a magyar gazdák mellett állunk, akik minden nehézség — világjárvány, munkaerőhiány, hosszantartó szárazság, aszály, rendkívül magas inputárak, energiaárak, valamint az orosz-ukrán háború következményei — ellenére munkájukkal biztosítják a folyamatos termelést és a minőségi élelmiszerellátást, melyért mindannyiunk elismerését megérdemlik.

Nem lehetne a mellettük állás helyett inkább leülni és számolgatni?

Az út vége [246.]

Világképünk alapjai.

Orbán fajelméleti fejtegetésbe fogott, és megjósolta,
hogy 2030-ra megbukik a nyugati civilizáció. (444.hu

Magyarbasi Tusványoson nyíltan síkraszállt az európai és az Európán kívüli „emberfajok” keveredése stb. ellen. Hosszú út végére érkeztünk: most váltott át fasisztából nácivá. Nem kis teljesítmény ez a Liberális Internacionálé egykori alelnökétől, de sokan tettünk meg hasonló cikkcakkokat. A meglepő nem ez, hanem hogy értékrendjét jóformán választási ciklusonként váltogatva nemcsak megőrizte híveit-támogatóit, de jelentősen gyarapította is azok számát.

orban_tusvanyos2022.jpg

Modern fajelmélet és keresztény világnézet
Írta: dr. Bárd János prefektus (Budapest)

 (A) fajbiológusok meg vannak győződve arról, hogy a föld megmaradt volna paradicsomnak, ha az emberfajok meg tudták volna őrizni faji tisztaságukat s nem keverednek egymással, hogy korcsokká váljanak. Mert minden vérkeveredés faji korcsosodást szül.

(...) Gyakorlatilag azonban (a fajbiológusok) csak a távolálló fajok keveredését kárhoztatják, mert ezek korcsai között semmiféle harmonikus kiegyenlítés nem lehetséges. Épp ezért különbséget tesznek harmonikus és diszharmonikus korcsok között. A harmonikus korcsok, ha nem is emelik egy-egy nép faji értékét, de nem törnek annak vesztére, a diszhar- monikus korcsok azonban természetüknél fogva saját néptestük sírásói. Az európai fajok további keveredése ellen a korcsosodás testi-lelki patológiája nevében emelik föl szavukat elsősorban e fajbiológusok.

(...) A „blutbedingte Rasse" tudata, a vér tisztaságát féltve őrző faji öntudat, ami nem más, mint a faj vértudata, képezi alapját azoknak a jelszavaknak, amelyekkel a fajvédők a sírjuk felé táncoló népeket vissza akarják rángatni.

Magyar Kultúra. Társadalmi és tudományos szemle. 26. évfolyam (Budapest, 1939.)

Aktuális elméleti alapjait (félő, hogy ezek hamarosan a Nemzeti Alaptantervbe is bekerülnek) a fenti idézetben foglalja össze a szerző, jól ellenőrizhető állításokkal. Az elkorcsosulás látványos jele például az európai lakosság átlagos magasságának, testtö- megének és várható életkorának drasztikus csökkenése a fajkeveredés megindulta óta.

De mi, magyarok magunk is összetöpörödtünk, amióta belovagoltunk ide a Kárpát-medencébe, és elvegyültünk a szolganépekkel.

Vagy ha netán mégse így van/volt, akkor ez az egész elmélet hülyeség. Ebben az esetben egy zavaros hülyeségekben hívő, a valóságtól elszakadt, álomvilágban élő nyilas vezet minket az általa föl nem ismert folyamatokra ötletszerűen reagálva az államcsőd felé. Előre.

Fügedi Ubul

P.s.: Utálom a polkorrektséget, aminek a lényegét abban látom, hogy nem nevezzük nevükön a dolgokat — miközben a valóság szarik a mi terminusainkra, és a krumplileves továbbra is krumplileves. Viszont az elnevezésektől függetlenül vannak az ún. ordas eszmék, amelyek több kárt okoznak, mint a stadionok, mert egy társadalom annál ha- tékonyabb, minél inkább együttműködők a tagjai. Az ordas eszmék pedig gyűlölködővé és gyanakvóvá tesznek, egymás ellen uszítanak minket. (Megnézhetitek az európai népek xenofóbiájának alakulását az elmúlt évtizedekben; jó, publikált kutatások vannak.)

Azért kártékonyabb ez a gazdasági baromságoknál, mert azt mondhatod, hogy holnaptól nem építünk több sportcsarnokot — és akkor nem építünk. De azt nem mondhatod, hogy holnaptól szeressük egymást — akkor is gyűlölködni fogunk, sokáig.

Annak, hogy most "berágunk, ugrunk" ezekre a szövegekre, rendkívül egyszerű az oka: az, hogy kibújt a szög a zsákból. Igen, ez az ember tényleg fragmentálja, tönkresilányítja nemzetünket azért, hogy trónolhasson a romokon.

*

Valamiért kihagyta a Fidesz a fajelméleti részeket Orbán tusványosi beszédének angol összefoglalójából. (via 444.hu)

Mennyi 75 milliárd forint? [245.]

Nyuszi rokonai és üzletfelei.

Dübörög a Rogán-modell: baráti cég nyerte el a 75 milliárdos tendert. (mfor.hu

75 milliárd forint az 75 000 millió. Ez a pénz több mint amennyi a tanárok fizetésének 10 %-os emeléséhez kéne. No de azt amúgy se emeljük, amíg az EU nem ad rá pénzt.

Gulyás Gergely: az uniós források között van az is, amelyet a pedagógusbérek emelésére fordíthatnak. (via Eduline)

rogan2022.jpg

Magyarbasi fizetésemeléséhez nem kellett uniós pénz.

Több mint duplájára emelkedik Orbán Viktor miniszterelnöki fizetése. (via HVG)

A miniszterek fizetésemeléséhez nem kellett uniós pénz.

Orbán Viktor 650 ezer forinttal emelte a miniszterek fizetését. (via 444.hu)

A rendőrök fizetésemeléséhez nem kellett uniós pénz. (A gyorstalpalón kiképezni kívánt "határvadászokra" sem.)

Nagyot emel a kormány a katonák és a rendőrök fizetésén. (via HVG)

Ezek az emberek, testülepek ugyanis nekünk, mármint nagy többséggel újraválasztott kormányfőnknek fontosak. A tanárok az EU-nak fontosak, azt fizessék ők.

Fügedi Ubul

A DK fordulása [244.]

A jó káder nem vész el. Csak átalakul.

Önkormányzati cég pénzügyi vezetője lett
az áramlopásért kirúgott DK-s politikus. (168 óra

1.

2020 októberében rendőrök szálltak ki az erzsébetvárosi tanács (korábban: önkormány- zat) épületébe. Megállapították, hogy Borka-Szász Tamás, a DK képviselője bevitt egy számítógépet az irodájába, és azt ott virtuális pénz termelésére, ún. bitcoin-bányászatra használta.

borka_niedermuller2019.jpg

A szimpla és meglehetősen pitiáner áramlopás mélyen felháborította Niedermüller Péter polgármestert:

Egyszerűen fáj, ordítani tudnék, hogy mi az öreg ördögnek kell ilyen baromságot csinálni? Miért kell veszélyeztetni mindent, amit lassan, rettenetesen sok munkával elértünk? Miért kell cserben hagyni mindenkit, a többi képviselőt, a pártot, az eszméinket? Tényleg le vagyok sújtva, mélységesen fel vagyok háborodva, erre egyszerűen nem voltam felkészülve. Soha, de soha nem fogom megengedni, eltűrni, hogy az önkormányzatban, annak környékén bárki is lopjon, vagy bármilyen törvénytelenséget kövessen el. Aki pedig mindennek ellenére ezt teszi, attól azonnal elválunk. Most is ez történt. A törvényesség, a morális elvek betartása mindenkire vonatkozik. Az én pártom tagjaira pedig különösen.

2.

Borka-Szász afféle igazi Jolly Joker:

 • * 2006–10 között még az MSZP XXI. ker.-i frakcióvezetője volt,
 • * 2013–19 között a DK elnökségének tagja,
 • * 2019-től VII. ker.-i önkorm. képv.

— és még nincs vége.

Miután a rendőrség a hivatal áramának lopására használt számítógépet lefoglalta, lemondott mandátumáról és kilépett a DK-ból.

3.

Idén áprilisban, a botrány után másfél évvel Borka-Szászt immár a IX. kerület köztiszta- ságáért felelős céghez nevezte ki „pénzügyi vezetőnek” a vállalat MSZP-s igazgatója(?).

Baranyi Krisztina (független, összellenzéki) polgármestert mélyen felháborította ez a gesztus. Mi tagadás, én se viháncolnék az örömtől, ha naponta meg kellene számolnom a gemkapcsokat, hogy ugyan, hányat cupfolt meg közülük a „kolléga".

Visszatérően tapasztalom, hogy a Képviselő-testület demokratikus oldalán ülők közül többen az önkormányzati pozíciókat nem alkalmasság, rátermettség alapján döntik el, hanem különböző alkuk útján a pártjaikban és környékén lévőket fizetik ki velük

— írta Baranyi, aki szerint Ferencvárosban „már a sokat pletykált DK-MSZP összeolvadás is megvalósult”.

4.

Borka-Szász — és vele az MSZP meg a DK — álláspontja napfénynél ragyogóbban világlik ki az iménti idézetet tartalmazó Telex-cikkre írt válaszleveléből:

A hivatkozott ügyben először a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatott büntetőeljárást ismeretlen tettessel szemben. A nyomozó hatóság az ügyet végül bűncselekmény hiányában megszüntette. […] Ezt követően a Pesti Központi Kerületi Bíróság vette át az ügyet, és valóban indított ellenem szabálysértés gyanúja miatt szabálysértési eljárást, de ez a szabálysértési eljárás is megszüntetésre került. A végzésben megálla- pításra került, hogy nem követettem el semmilyen törvénytelenséget, semmilyen szabályt nem szegtem meg. Ebből következően semmilyen károkozás sem történt a VII. Kerületi Önkormányzat sérelmére. Tehát valótlanul állították rólam, hogy áramot loptam és bitcoint bányásztam.

Tehát: az ellene indított eljárást megszüntették; ebből pedig KÖVETKEZIK, hogy nem lopott áramot és nem bányászott bitcoint. Az, hogy áramot lopott és bitcoint bányászott, e szempontból teljesen lényegtelen, elvégre az eljárást megszüntették.

 • A fent említett pártok új álláspontja szerint tehát Tiborcz I. az Elios-ügyben teljesen vétlen, elvégre több hatóság is megszüntette az eljárást.
 • Mészáros Lőrinc keményítőgyára nem szennyezte a környezetet, elvégre az eljárást a rendőrség kétszer is megszüntette.
 • A brüsszeli ügyészség megszüntette az eljárást Szájer József ellen — TEHÁT Szájer nem vett részt a kábítószeres szexbulin, és nem is menekült onnan az ereszcsatornán.
 • A kolozsvári katonai ügyészség megszüntette az eljárást azok ellen a csendőrök ellen, akik Marosvásárhelyt 2016-ban a Székely szabadság napján megalapozatlanul bírságolták a felvonulókat — meg egyúttal olyanokat is, akik ott se voltak, de eszükbe jutottak valahogy. TEHÁT: a csendőrök példamutatóan jártak el; a magyarok direkt arra születnek, hogy bírságolják őket.

Stb. stb. — a sor végtelen. Niedermüller nyilatkozata idején ez még nem így volt.

Fügedi Ubul

P.s.: Azért szüntették meg az eljárást, mert a számszerűen kimutatható villanyszámla növekedés nem érte el az 50 ezer forintot (ezt nyilván a polgármesteri hivatal mutatta ki). Így lett szabálysértési ügy, de ez a drága ember gyorsan befizette a megnevezett össze- get, és láss csodát: ha nincs kár, nincs szabálysértés. Csak, ugye, ezt nem fejtette ki ilyen részletességgel soha… (via Facebook)

Előkerült tehát Borka-Szász Tamás, ez a finoman szólva is sokoldalú, ámde patyolattiszta ember. Úgy látszik, nem csak a Fidesz, hanem  az ú.n. ellenzék sem hagy senkit — na jó, majdnem senkit — az út szélén.

Kiszolgáltatottak [243.]

Az egzisztenciálisan kiszolgáltatottak a „hatalomra” szavaznak.

A Fidesz tökéletes szavazógéppé alakította a közmunkát. Egy friss kutatás szerint minél több közmunkás van egy faluban, annál többen szavaznak a Fideszre. Vajon a közmunka működik ilyen csodálatosan, hogy az emberek köszönik a felemelkedést, vagy más van a háttérben? (Klubrádió)

kozmunka4.jpg

 1. Szomszédainknál gyorsan nő a termelékenység — nálunk meg nem.

Nálunk a foglalkoztatás bővülése extenzív jellegű, mint anno a szocialista ipartelepítés idején. Az adókedvezményekkel ösztönzött összeszerelő üzemekben alulképzett betaní- tott munkások dolgoznak. Ez a forma nem kedvez a termelékenységnek — viszont gátja az önállósulásnak, erősíti a függőséget. A másik három V4-országban a foglalkoztatás bővülése a termelékenység növekedésével jár.

 1. A szavazólap fényképezése, illetve „úgyis megtudja”

Személyes tapasztalatok, egyedi esetek alapján évek óta írogatom, hogy a közmunka azért van, hogy az emberek Magyarbasira szavazzanak. De tavaly már rendes közgaz- dászok, tisztességes módszerekkel is kimutatták.

Reizer Balázs, Gáspár Attila és Gyöngyösi Győző alapján a közmunka fő hatása a kormánypárt és a polgármester szavazati arányának növelése. A közmunkások az egész országban kiszolgáltatottak.

Fügedi Ubul

*

Bónusz: „A legszegényebbeknek szóló érdemi ellenzéki ajánlatot nem láttam” – Molnár György közgazdász a foglalkoztatáspolitikáról. (via Szabad Európa)

süti beállítások módosítása