HTML

A mi Erzsébetvárosunk

Budapest legkisebb, egyúttal legnagyobb népsűrűségű kerülete, nevét I. Ferenc József feleségéről, Erzsébet királynéről kapta 1882-ben. Területe 2,09 km², lakossága 64 767 fő.

* Utcák, házak, terek

Facebook oldalunk

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg az összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Utolsó kommentek

  • Keménytökü: Én 83-ban végeztem itt még a MÜM 14.sz.Ip.Szakm.képző égisze alatt, tehát a 82-s év biztos nem pon... (2018.06.29. 16:15) Hernád utca 52. - iskola
  • dreamy3: @Dezsike: Ez az 5-ös metró, vagy észak-déli gyorsvasút, vagy Szentendre - Ráckeve - Csepel HÉV öss... (2018.06.27. 15:31) 795. Rosszkedvünk nyara
  • Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: @KissGecihuszár: Kőbányán 2x3 sávos az út, amiből tudtommal egyik buszsáv. A forgalma is más. Mi... (2018.06.26. 22:06) 795. Rosszkedvünk nyara
  • Utolsó 20

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2018.07.19. 18:00 amier

803. Bízunk-e az állami intézményekben?

Címkék: felmérés kérdőív népszámlálás KSH

A KSH véleménykutatással is készül a következő népszámlálásra. Az indoklás nagyon ügyfélbarátnak tűnik: nem akarnak olyan kérdésekkel terhelni minket, ami valamelyik állami nyilvántartásban megtalálható. Mindössze az kell, hogy például a név, TAJ szám, adóazonosító jel segítségével összekapcsolhatók legyenek az adataink. A véleménykutatás kérdése, ami július 22-ig tart: mit szólunk ehhez a javaslathoz?

nepszamlalas_ksh.jpg

Most is sok nyilvántartó rendszerben megvannak személyi adataink. Például a TAJ szám- hoz kapcsolt gyógyszertári receptjeink (milyen gyógyszert szedünk), a nemrég bevezetett Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) (milyen panasszal melyik orvosnál voltunk, milyen vizsgálatok voltak, milyen kezelést, receptet írtak fel, és ezeket igénybe vettük-e, milyen az egészségi állapotunk) vagy az adóigazgatási, ingatlan ügyeink (vagyon, stb.). Még hosszan lehetne folytatni a példákat. Jelenleg ezek az adatok külön-külön van- nak. Nem tudjuk, hogy kik, mikor, milyen célból kérik le, nézik meg. A KSH a felméréshez szeretné személyenként legyűjteni (nem tudjuk, milyen adatainkat), megígérve, hogy a statisztikai felvitelkor törlik az azonosító adatokat.

„Sajnálatos módon a társadalom nagy része bizalmatlan az állami hatóságok adatkezelését illetően, ami történelmi okokra vezethető vissza.” – mondja a KSH elnöke. Igaza van, de a bizalmatlanságnak van alapja, akkor is, ha a KSH ártatlan, mint a ma született bárány.

Találkoztunk olyan telefonhívással, ahol – ki tudja honnan vett telefonszámunk ismereté- ben – felhívnak, hogy reuma ellen mit ajánlanak, nyugdíjasoknak ingyenes állapotfelmé- rést végeznek, majd tuti kezelést ajánlanak. Vagy találkozhatunk a gyógyszertárban azzal, hogy támogatás nélküli gyógyszernél is felviszik a TAJ számot, pedig a korábban OEP, most NEAK-nak ehhez nincs köze, viszont gyógyszergyáraknak jól jön (milyen életkorú személyek, férfi, nő használja terméküket).

Hosszan lehet folytatni a sort, de megéri 10 évenként 10 perccel többet rászánni a kérdő- íves felmérésre, mint adatainkat önként odaadni átláthatatlan célokra. Különösen azóta, hogy lehetőség van a kérdőívek online kitöltésére, vagy a kérdezőbiztos által otthagyott ív nyugodt kitöltésére.

Gergely József

Szólj hozzá!

2018.07.16. 18:30 amier

802. Ez így rendben van?!

Címkék: közbiztonság képviselőtestület térfigyelő bulinegyed Nagydiófa utca

Megint gépkocsikat vernek szanaszét Erzsébetváros ú.n. bulinegyedében az elszabadult, fékevesztett bulituristák. A Nagy Diófa utcában július 14/15 éjjel/hajnalban féltucat autó visszapillantó tükrét törték össze/le, horpasztották be a kocsik oldalát. Ebben az utcában a Wesselényi és Dohány utcák közti szakaszon nincs térfigyelő kamera.

aotu_nagydio.jpg

A bulinegyedből 6-10 milliárd adóforint kerül az állam kasszájába. Ebből Erzsébetváros semmit sem kap vissza. Az itt lakóknak okozott károk senkit sem érdekelnek. Tényleg az autótulajdonos Casco-ja terhére kell ezeket megcsináltatni? És tényleg az autótulajdonos fizessen emiatt nagyobb Casco-díjat?

Most azonnal kezdeményezzük – ha már mást nem tesznek – a térfigyelő kamerák fel- szerelését erre az utcarészre is. Remélhetőleg az segít. Valamennyit.

Devosa Gábor és Kispál Tibor önkormányzati képviselők

Szólj hozzá!

2018.07.13. 19:02 amier

801. Elmentek ti a francba!

Címkék: szegénység hajléktalanság kilakoltatás zoom.hu bajkai istván

Tegnap reggel kilakoltatás volt Erzsébetvárosban. A mostani hatalmat egy cseppet sem érdekli, hogy mi lesz a sorsa egy magáról gondoskodni akaró családdal, akkor sem, ha az idióta szabályaink miatt ezt nem tudják segítség nélkül megtenni. Állami részről nulla segítség, szociális háló nincs, kímélet sincs, irány az utca!

kilakoltatas1.jpg

Fotó. Zoom / Halász Nóra

A kilakoltatott erzsébetvárosi családból hajléktalanokat csináltak azok, akik a volt alpol- gármester Dr. Mindentosztó Bajkai István törvényjavaslatával egyébként betiltanák a hajléktalanságot.

Elmennek mind a francba!

Dr. Kispál Tibor, önkormányzati képviselő

P.s.: Amúgy, ha nincs hajléktalan, akkor nem kell őket betiltani. Ha pedig vannak hajléktalanok, és törvényileg betiltjuk őket, attól még lesznek, mert nem az okát orvosolják a hajléktalanságnak!

***

Csütörtök reggel 9-től egy három fős családot lakoltattak ki a VII. kerületben. Úgy tudjuk, akkor fordult rosszra a sorsuk, amikor a férj munkanélküli lett, a gyermeküket pedig le- százalékolták. Élő videóban tudósítottunk a helyszínről. (via Zoom)

Szólj hozzá!

2018.07.10. 18:29 amier

800. Egy megszépült ház

Címkék: felújítás akácfa utca

Jó estét, jóestét. És hogy ne mindig csak a koszról, zajról, mocsokról meg az ordibálva vonuló brit bandériumokról essen szó: szépen megújult az Akácfa utca 45. szám alatti ház homlokzata. Megjegyzem, a Kispipával pontosan szemben álló négyemeletes bérházra már igencsak ráfért a felújítás, korábban a rengeteg, jelentősen sérült díszítmény mellett még az '56-os, vagy világháborús belövések nyomai is látszottak az omladozó homlokzaton.

akacfa45.jpg

(A képet az Élhető Erzsébetváros csoport oldalára tették fel, a régebbieket meg mi bányásztuk elő. Nagyobb méretben az fb-oldalunkon nézhetők meg.)

A mostani képen nem látható a valaha szebb napokat látott faunfej-díszes, faragott fakapu. Remélhetőleg azt is felújítják, mielőtt visszakerül a helyére. Ugye visszakerül?...

akacfa45-2.jpg

akacfa45-4.jpg

akacfa45-3.jpg

Az eredetileg ezen a telken álló földszintes lakóházat (akkori cím: Terézváros, Akácfa utca 37/193) 1863-ban az akkori tulajdonos, Wacha Ignácz pesti kalaposmester Senger János építőmesterrel kibővíttette, majd két évvel később Hild Károly tervei szerint az udvar felé is megtoldották. A telek 1898-ban már Altmann Ignác ügyvéd tulajdonában volt, aki a raj- ta álló ház lebontása után – Déry Attila építészettörténész a kerület épületeiről írt mono- gráfiája szerint – 1898/99-ben felépíttette négyemeletes eklektikus bérházát. Azonban hogy ki tervezte, építette, nem tudni, erre nézvést nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár.

Déry adatainak némileg ellentmond, hogy a Mikszáth Kálmán főszerkesztette Országos Hírlap 1898. szeptember 25-i lapszáma arról tudósítja a nagyérdeműt, hogy az ingatlant Feltmann (Altmann?) Ignácz és neje 51 000 forintért eladta Relle Mátyásnak. Aki – a Magyar Székesfőváros 1900. december 24-i értesítője szerint – a telekre egy négyemeletes bérházat építtetett 252 000 koronáért.

Hogy mi az igazság, nem tudni. De a ház szép lett az Akácfa utcában.

Szólj hozzá!

2018.07.07. 20:00 amier

799. És ez mind a miénk

Címkék: közbiztonság szórakozóhelyek nav köztisztaság bulinegyed

A héten több lap is megírta, hogy júniusban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hirtelen rárepült a VI. és VII. kerületi kocsmákra – és hogy hogy nem – de háromnegyedükben súlyos szabálytalanságokat tapasztaltak. Sok esetben találtak zárjegy nélküli, „pancsolt” italt, a Nébih pedig minden második ellenőrzése élelmiszerbiztonsági szabálytalanságra lelt az egyhetes ellenőrzése során. (Megj.: Miért csak egy hetes? Miért csak júniusban?)

bulinegyed2018-1.jpg

Aztán: az ellenőrzések hírére érdekes módon a bevétel is jócskán meghaladta a megszo- kottat, több hely árbevétele háromszorosára nőtt az ellenőrzés hetében, egy bár például az addigi heti átlagos 1 milliós bevétele ellenére az ellenőrzés hetében hirtelen 14 millió forint forgalmat rögzített. Mintegy 50 kocsmánál legalább másfélszeres mértékű bevételnöve- kedés volt, majd az ellenőrzéssorozat után az összes cég forgalma visszaesett a korábbi, vagy még az annál is alacsonyabb szintre – többek közt ez derül ki a NAV közleményéből.

Nesze neked világhírű, nemzetgazdaságilag és országimázsilag pozitív bulinegyed! A kosz, mocsok, zaj mellett hamisított szesz, romlott sör és étel, a bevételek csodás megszaporodá- sa az ellenőrzés alatt – és ez így egyben, mind a miénk. Kell ehhez még valamit mondani?

***

Erzsébetvárosban a kocsmák, a kávézók és egyéb etető-itató helyek száma az utóbbi öt-hat évben csaknem megduplázódott, a KSH adatai szerint már több mint 800 működik a ke- rületben. A bulizni vágyók tízezreivel dugig megtöltve.

Szólj hozzá!

2018.07.04. 19:01 amier

798. Egy tip-top úrinő

Címkék: történet szegénység

A közért előtt állt a sarkon. Hetven körül lehetett, és mintha skatulyából húzták volna ki. A gondosan kefélt kiskosztümön sehol egy korpa, sehol egy hajszál, cipőjén sehol egy folt. Ápolt kéz, vékony, finom ujjak — az a madárcsontú fajta, akiről az embernek a "gracilis" szó jut eszébe. Nagyon visszafogott smink, gondosan fésült frizura. Tartása egyenes, pillantása értelemtől csillogó. Egész lényéből szinte sugárzott a tisztességgel leélt életnek az a méltóságteljes polgárisága, amelyre Márai Sándor egész életében csak törekedett.

urino1.jpg

Jól esett ránézni, ahogy melléértem. És a hangja is kedves volt: halk, nyugodt, tisztán artikuláló.

— Elnézést, nem tudna kisegíteni pár forinttal?

Fügedi Ubul

 

Szólj hozzá!

2018.07.01. 18:00 amier

797. Közjelleggel (9)

Címkék: pályázatok önkormányzat felújítás Erzsébetváros társasházak felújítása

Társasházak figyelmébe! Bár a kerületi újságban, illetve Facebook-oldalamon is már pár napja olvasható, nem árt itt is pár szóban felhívni mindenki figyelmét arra, ismét lehet lehetett pályázni, merthogy kiírták a pályázatokat.

A társasházak életében a közös kassza komoly szerepet játszik, hiszen bármilyen felújítást, javítást, fejlesztést csak abból a pénzből tudnak elvégeztetni, amit a közös költségben be- fizetnek. A lakók döntik el, hogy mennyit fizetnek be és ebből mennyi tartalékot képeznek, de sajnos jövedelmi viszonytól, családi állapottól független, hogy egy felújítást el kell-e végeztetni vagy sem. Ezeknek, a sokszor anyagilag igencsak megterhelő munkálatoknak az elvégzéséhez járul hozzá az önkormányzat, pályázati támogatás formájában.

A pályázati felhívás és mellékletei beszerezhetőek a Polgármesteri Hivatal Hatósági és Ügyfélszolgálati Irodáin (1073 Budapest, Erzsébet krt. 6., 1076 Budapest, Garay u. 5., Klauzál téri Csarnok) vagy letölthetőek az önkormányzat honlapjáról. A pályázatokra a gázszolgáltatásból kizárt társasházak kivételével a társasházi pályázatnál megadott benyújtási határidők érvényesek.

TÁRSASHÁZI PÁLYÁZAT
A 2018. évi általános társasház-felújítási pályázat két ütemben kerül kiírásra, az első pályázat leadási határideje június 22-e volt. A második ütemben június 23-tól augusztus 27-e 18 óráig lehet benyújtani a pályázatokat. Az első ütem elbírálásának határideje augusztus 13-a, a 2. ütemé október 8. Idén is felállított a kiíró egy fontossági sorrendet, melyet a támogatás odaítélésénél figyelembe vehetnek. Eszerint a) közterületet érintő leromlott műszaki állapot megszüntetését célzó felújítás / b) tetőhéjalás, tetőszerkezet / c) közterületet nem érintő, telekhatáron belüli leromlott műszaki állapot megszüntetését célzó felújítás / d) épületgépészeti felújítások és építések (közösségi liftek, elektromos hálózat, gázvezetékek, kémény, kéményseprőjárda, vízvezeték, csatorna stb.) / e) egyéb. A kiírásban szerepel a Főkétüsz által kiadott kémény-felújítási, bélelési kötelezettség, közterületet érintő leromlott műszaki állapot megszüntetését célzó felújítás is. A maximalizált összegek a pályázati kiírásban megtalálhatóak.

ÉPÜLETEK SZERKEZETI ELEMEINEK FELÚJÍTÁSA
Eme pályázatot érdemes végigböngészni minden társasházkezelőnek, mert széles spektrumban nyújthat segítséget a közműszolgáltatók vagy építésügyi hatóságok általi kötelezettségek elvégzésére, többek között függőfolyosó, födém, elektromos hálózat, tetőszerkezet, kéményseprőjárda, kémény felújításra, stb.

KAPUFIGYELŐ RENDSZER KIALAKÍTÁSA
A pályázat célja a kerületben élők biztonságérzetének, a kerület közbiztonsági helyzetének javítása. A pályázat benyújtási határideje eltér a többitől, 2018. július 13-a. A támogatás utófinanszírozású, vissza nem térítendő, maximum 250 ezer forint lehet.

KUKATÁROLÓK LÉTESÍTÉSE
A pályázatot a társasházak hulladéktároló edények lakóépületen belüli szeparálására, esztétikai és közegészségügyi szempontból megfelelő, az épület építészeti architektúrába illő helyének kialakítására irányuló munkáinak támogatására lehet benyújtani.

GÁZSZOLGÁLTATÁSBÓL KIZÁRT TÁRSASHÁZAK
A pályázatot a gáz alap- és felszálló vezetékek felújítási munkáinak támogatására lehet benyújtani, amennyiben a gázszolgáltató – FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. – a társasházat sikertelen tömörségi nyomáspróba azaz műszaki ok miatt kizárta a gázszolgáltatásból. A pályázatot a gázszolgáltatásból történő kizárást követő 60 napon belül lehet benyújtani.

MAGÁNSZEMÉLYEK NYÍLÁSZÁRÓ FELÚJÍTÁS
Az egy lakásra jutó támogatás mértéke maximum ötszázezer forint. A lakások nyílászáróinak felújítására az Erzsébetvárosban a kérelemmel érintett lakóingatlanba állandó lakcímmel bejelentett magánszemélyek pályázhatnak.

Devosa Gábor, önkormányzati képviselő
Fogadóóra időpontja: megbeszélés szerint.
Bejelentkezés a +36-1-462-3106 telefonszámon.

Szólj hozzá!

2018.06.28. 14:00 amier

796. Hiperhatékonyék

Címkék: orbán viktor graffiti kétfarkú kutyapárt dob utca rumbach s. utca

Aztakurva rovatunkból 4. 

Nem sokáig élt a kép, pillanatok alatt lefestették kerületünk híressé vált graffitijét, melyen Orbán Viktor boldog önfeledtséggel kisvonatozik. Ennyi volt, kedden egy gyorsanjövő jó munkásember lemázolta a Dob és Rumbach Sebestyén utca sarkán hétfőn feltűnt képet. Mondjuk, valahogy lehetett sejteni, hogy nem marad sokáig a falon, de akkor is...

orban_graffiti1.jpg

orban_graffiti3.jpg

Az alig egy napot élt ál-Banksy-graffitit különben a Kétfarkú Kutyapárt festette a lerohadt házfalra, kerületünk és Orbán Viktor nagyobb dicsőségére. (Posztoltak is egy képsorozatot a Facebookra, amelyben részletesen beszámoltak arról, hogyan készült az alkotás.)

orban_graffiti2.jpg

Fotók: 444.hu

Érdekes különben, hogy tűzfalképekkel, graffittikkel és egyéb falfestésekkel bőven ellátott kerületünkben valahogy épp ez az egy kép volt az, amelyet pillanatok alatt eltüntettek. Ja- vasolnám a hiperhatékonnyá vált kerületi vezetésnek ugyanilyen gyorsasággal körbejárni és rendbetenni – teszem azt – a Madách tér összefirkált házfalait, vagy mondhatnám  épp a „bulinegyed” majd összes utcájának házait, kapuit.

Ha már Orbán Viktor nem vonatozhat tovább a házfalon.

Payns

Szólj hozzá!

2018.06.25. 18:00 amier

795. Rosszkedvünk nyara

Címkék: forgalom tarlós istván tömegközlekedés villamos útfelújítás nagykörút

Tudja valaki, hogy két év után miért kell a villamospályát megint feltúrni a Nagykörúton? Jó másfél hete ismét végig dugók vannak a körúton, megint elkezdődött a 4–6-os villamos pályájának nyári, már-már „hagyományos” felújítása. Így aztán június 16-tól szeptember 2-ig nem jár a villamos a Nagykörúton, szétszednek mindent, éppúgy, ahogy tavalyelőtt (és persze azelőtt) is tették. Ugyanott, ahol az elmúlt évek sorozatos munkálataiban elvileg már mindent, de mindent szinte tökéletesen felújítottak.

nagykorut2018-3.jpg

Két évenként, nyaranta szívatják a budapesti és a kerületi lakosokat, bontanak, egyre csak bontanak rendületlenül, kerül, amibe kerül. Nagyon úgy néz ki, hogy itt valakiknek örök időkre lesz/van munkája, mert kell a lé a haveroknak.

Minden évben azt hisszük, hogy vége, aztán újrakezdik, gyakran ugyanazon a szakaszon. Mi lehet a háttérben? Az Index utána nézett, mikor és miért volt felújítás a vonalon, valamint hogy mikor és miért túrták fel újra és újra. (Index)

Ha pedig esetleg tényleg ennyire tönkrement alig két év alatt a villamospálya, akkor azok, akik a most szétvert sínpályát sz@rul csinálták meg, azoknak nincs semmilyen felelőssé- gük? Ez pont olyannak tűnik, mint a sajátlábonálló Tiborc és az ő utcai csodalámpáinak egyre büdösebb ügye. Ja, és ezt is mi fizetjük.

nagykorut2018-1.jpg

P.s.: A belváros a 8 éve uralkodó vezetés miatt élhetetlenné vált. Az meg már tényleg csak hab a budapestiek tortáján, hogy Tarlós István nyolc után most jött rá, hogy a Red Bull Air Race hihetetlen káoszt okozott, és elnézést kért a hétvégi kellemetlenségek miatt. Majd be- jelentette, amíg ő a főpolgármester, nem lesz többé ilyen verseny a belvárosban. Jóreggelt, főpolgármester úr, jóreggelt!

dr. Kispál Tibor, önkormányzati képviselő

***

Más, de szintén Tarlós: Erdő Péter kitüntette Tarlós Istvánt vasárnap Óbudán, a Szent Péter és Pál-templomban szentmise keretében, többek között azért, mert szívén viseli a hajléktalanok ügyét. Azt persze nem tudni hogyan, valószínűleg nem a mostani alaptörvény módosításban szereplő hajléktalan-tiltásra gondolt a egyházi vezető…

52 komment

2018.06.22. 19:00 amier

794. Már raktározni is tilos?

Címkék: szegénység klubrádió hajléktalanság vásárcsarnok ételosztás heti betevő

Hallgatom ma reggel a Klubrádiót. Pikó András éppen arról beszél, hogy még nem létező szabályra hivatkozva dolgozik a hetedik kerületi önkormányzat.  A Heti betevő egyesület hetenként ételt szokott osztani a nagyon szegény embereknek. A Klauzál téri csarnok egyik raktárhelyiségét akarták kibérelni, hogy a nyersanyagot ott tárolják a főzésig. Elmondták azt is, hogy a készételt hajléktalanoknak és más szegény embereknek osztják.

heti_betevo1.jpg

Az illetékestől azt a választ kapták, hogy a hajléktalanság be van tiltva*, nem kaphatnak raktárhelyiséget. A hivatalos eljárás az, hogy ki kell tölteni egy kérdőívet: ki a kérelmező, melyik raktárt venné igénybe, milyen időtartamra, vállalja a házirendet, vállalja a díjak fizetését és az előírt biztosítékot. Ezután a Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság dönt a bérbeadásról.

Itt azonban valaki vette magának a bátorságot, hogy a hivatalos eljárást megakadályozza, és már a kérdőív átvételét is megtagadta. Mi a különbség, hogy a sárgaborsót, lencsét, krumplit eladásig tárolják vagy kiviszik a csarnokból, megfőzik és kiosztják a sorba álló szegény, rászoruló embereknek?

Gergely József

***

Megj: "Szép, kifinomult jogi munka" - mondta Orbán a Kossuth rádióban az Alaptörvény szerdán elfogadott módosításáról és az ugyancsak aznap elfogadott Stop Soros törvényről. A gránitszilárdságú hetedik módosításában – a keresztény kultúra védelme mellett – betiltották a hajléktalanságot is. Kifinomultan. Gondolom, ez majd jól véget vet a szegénységnek meg az afféle összevissza hajléktalankodó magatartásnak, és ha nem, akkor már lehet a hajléktalan embereket, meg a rajtuk segíteni akarókat vegzálni ebben a szép, keresztény országban. (a Szerk.)

Szólj hozzá!