A mi Erzsébetvárosunk

Állami kastélyprogram [315.]

Nyuszi rokonai és üzletfelei — immáron sokadszor.

2023. március 23. - amier

Rendkívüli: ingyen passzolná át a felújított
állami kastélyokat Lázár János. (valaszonline.hu

Az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély onnan kapta fura nevét, hogy tulajdonosai sorra messze földről érkezett idegen katonatisztek, majd leszármazottaik voltak. Az épület- együttes a felszabadulás után a szokásos módon indult romlásnak: hagyták ebek harmincadjára. Egyes, falképekkel díszített helyiségekben tyúkokat tartottak, másokba hivatalokat költöztettek. Némely részeket lakássá alakítottak. A Bergmann-csövek árkait több helyen közvetlenül a falképekbe vésték bele. 1965-ben lebontották a manzárdtetőt és leszedték a kastélyról a neobarokk kiegészítéseket. A romlás amúgy istenigazából aztán a '80-as évek közepén gyorsult fel: ekkor ugyanis kiköltöztették a lakókat és a hivatalokat; az épület magára maradt. Jöttek a rongálók, a beázások és a felfagyások.

edelenyi_kastely.jpg

Előtte viszont felépítettek egy elképesztően célszerűtlen és ronda vasbeton műv.házat (nem azonos a mostani Hadobás Pál művelődési központtal). Nemcsak randa volt, de rosszul szigetelt és selejtes is, amiért a rendszerváltás után drága pénzen el kellett bontani.

A rendszerváltás után kezdtek némi helyreállítgatást, de a pusztuló értékekre igazából a Bódva 2010-es áradása hívta fel a figyelmet. Ezután aztán tip-top rendbehozták nemcsak a kastélyt, de a parkját is, különösen ide értve annak fő látványelemét, a kastélysziget körüli Holt-Bódva-ágat a maga értékes vizes élőhelyeivel.

Az épületben a vezetett túra részeként megtekinthettünk egy helybéli amatőr művészek közreműködésével készült és naivitásában roppant szórakoztató játékfilmet a kastély kifestésének történetéről. Megtudhattuk, hogy az egyik fölső sarokban acsargó giga- vaddisznó valójában egy elefánt — ahogyan azt az ilyesmit sosem látott piktor elképzelte. Stb. stb., nemcsak szórakoztató volt, de roppant tanulságos is, maga a kastély meg hát — szép.

Na, most mindez meg a levesbe; élt éppen tíz évet (2013–2023).

Végre megtudjuk, mivégre kellett az állami kastélyprogram: hát arra, hogy a pénzünkből felújított nemzeti értékeket oda lehessen ajándékozni a haveroknak.

Fügedi Ubul

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4418079008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása