A mi Erzsébetvárosunk

A telekszomszéd ikertestvér [139.]

Dembinszky utca 45.

2021. július 07. - amier

Két testületi ülés között – mert holnap megint lesz egy – csak nem hagyott nyugodni egy korábbi posztban idézett Vincze Miklós cikk azon fél mondata, hogy „a telekszomszéd ikertestvérével – a Dembinszky utca 45-tel”, ugyanis nem emlékeztem ott egy ugyanilyen házra. Elmentem megnézni a házat – és kiderült, hogy Vinczének igaza van: gyakorlatilag egy ugyanolyan homlokzatú ház áll a Dembinszky utcában, mint a Marekban. Még a tetőtér is ugyanúgy került beépítésre – gondolom, szintén az 1960-as években…

dembi45-1.jpg

Dembinszky utca 45.

1904-ben Zuckermann Gyula megrendelésére szintén Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján épült háromemeletes szecessziós lakóház, pávamintás homlokzati díszítéssel. Annyit talán még érdemes megjegyezni, hogy 1876 körül szőlőt műveltek ezen a külterületen, csak három év múlva, 1879-ben kapott helyrajzi számot és házszámot, de ekkor még István út 34. volt a cím. Mai címét pedig a terület városias célú rendezésekor, 1889 után kapta.

marek38-2.jpg

... és a Marek József utca 38.

Jakab Dezső (1864-1932) - Dolgozott Pecz Samu, Korb és Giergl irodájában, Francsek Imrénél a Fővárosi Mérnöki Hivatalban és Pfaff Ferencnél a MÁV magasépítési osztályán. Szabadkán – ahová rokoni szálak fűzték – sokat tervezett. Az Ezredéves Kiállítás tervező- irodájában vezető tervező volt, majd Lechner Ödön műtermében dolgozott. Nagy tanulmányutakat tett, bejárta egész Európát, hosszú időt töltött Konstantinápolyban és Athénban. 1897-ben társult Komor Marcellal, 1918-ig közösen készítettek minden tervet. Utána vejével, Sós Aladárral dolgozott együtt.

BBP

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4716615684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vincze Miklós [grofjardanhazy] · http://24.hu/author/vinczem/ 2021.09.25. 16:24:20

Ha nem sétáltam volna el előtte minden nap másfél éven át, nekem sem jutott volna ám eszembe, hogy létezik ikertestvér.
süti beállítások módosítása