A mi Erzsébetvárosunk

Azé, aki megveszi [90.]

2021. február 02. - amier

Megmutatjuk, mekkora a tömeg abban a budai étkezdében,
amely a kormányzati cégek dolgozóit is kiszolgálja (via Telex

Előzményként álljon itt egy idézet! Csaknem negyedszázada, aktív publicista koromban röffent elő belőlem az indulat, amikor megértettem, hogy "A magyar föld nem eladó!" jelmondat azt jelenti, hogy azt kizárólag a felvásárlására utazó spekuláns haveroknak szabad eladni, tehát valós (ún. "piaci") értékének nevetséges töredékéért.

vendeglo1.jpg

Az eredetileg hosszabb eszmefuttatásból a Népszabadság beszántása miatt ennyi maradt hozzáférhető:

"Ha egy piacról a lehetséges vásárlók jó részét kitiltjuk, azok járnak jól, akikre a tiltás nem vonatkozik -- jelen esetben csupa belföldi magánszemély. Természetesen vesztesnek is kell lennie. Az persze nem a vásárolni kívánó külföldi lesz. Ő vagy befekteti a pénzét máshol, vagy -- ha mindenképp magyar földet akar venni -- köt néhány újabb zsebszerződést. De szép is az, amikor népszavazással ösztönözzük a törvényszegő magatartást. Jól járnak tehát a strómanok és jól járnak azok a nem hivatalos erőszakszervezetek, amelyek felvállalják a strómanok féken tartását...

A legjobban azonban azok a derék honfitársaink járnak, akik ténylegesen földet akarnak vásárolni. Ennek az ára a töredéke annak, amit a Lajtától nyugatra fizetnek. Olcsó, mert több az eladó, mint a vevő. A kárpótlás tömérdek kisbirtokot juttatott olyanok kezébe, akik azt nem tudják és nem is akarják megművelni. Többségük idős ember: el kell hát adniuk, hogy a befolyó aprópénzből megélhessenek. Ha új résztvevőket engedünk a piacra, nő a kereslet, vele pedig a föld ára. Ha nem, ez várat magára addig, amíg be nem fogadnak minket az Európai Unióba. Akkor ugyanis ledőlnek a korlátok, és a magyar földet az EU bármely polgára szabadon megveheti."

(A föld azé, aki megveszi. Népszabadság, 1997. szept. 8.)

Ezután figyeljünk fel napjaink piactorzító manőverei közül az éttermek és vendéglők bezárására! Azért érdemes erre figyelnünk, mert ez megint egy olyan lépés, amellyel csak mi (az úgymond "emberek") járunk rosszul. Az "urak" életét ez nem befolyásolja: Magyarbasi jóelőre szerződött a Gundellel, hogy neki naponta kiszállítják az ételt, a többiek pedig "üzemi étkezdében" esznek — a törvénybe ügyesen belevették, hogy azokat ne kelljen bezárni.

De reménykedhetünk, hogy ez az egyenlőtlen helyzet nem marad fenn soká! Legalábbis erre utal, hogy jönnek a felvásárló haverok. Ha az összes erre szánt pénzük elfogy, újra kinyithatnak a vendéglők!

Fügedi Ubul

P.s.: A képvisellői irodaházban is "üzemi étkezde" van. Nagyüzem... Szombathely polgármestere nem érti, miért ehetnek együtt a politikusok a képviselőház éttermében, ha máshol ez tilos.

***

Csak a szokásos: Rogán új felesége és családi köre több mint 1000 hektár földet vett magának az esküvő előtt 1,6 milliárd forintért. Hogy könnyebben el tudjuk képzelni, ez a jó tíz négyzetkilométer nagyjából akkora, mint Budapest I., V., VI. és VII. kerülete, vagyis a Várnegyed, a Belváros, Terézváros és Erzsébetváros egyben. (444.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4216413970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása