A mi Erzsébetvárosunk

Cáfolni tudni kell [25.]

2020. július 11. - amier

A Klebelsberg Központ veszprémi tankerülete pedagógusnap alkalmából vaskosan kitett magáért: adott az iskoláknak pedagógusonként 1000 (egyezer) forintot. Ebből aztán az igazgatók saját hatáskörükben dorbézoltak: volt, aki egy az egyben kiosztotta a kollégák- nak, volt, aki zsebnaptárat vett nekik stb.

kasler_nat.jpg

Amint ezt a Magyar Narancs megírta, más években ilyenkor adják át a Ranolder-díjakat — ezt az idén elhalasztották (nem maradt rá pénz). Kiosztották viszont három kiemelke- dően oktató-nevelő tanárnak a Lámpás díjat. Nem tudni, hogy mennyi pénz járt vele. Az viszont tudható, hogy kaptak valamiféle porcelánt, azt ugyanis nem a tankerület adta, hanem a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.

Azt is tudni, hogy nem minden tankerület volt ilyen bőkezű: bár a Klik nem válaszolt az újság kérdéseire, de a Narancs kiderítette, hogy legalább egy (kelet-magyarországi) tankerületben nem adtak egy büdös vasat se. Mindenütt megkapták viszont a méltán elhíresült Kásler M. (M mint Miniszter) levelét egyebek közt az alábbi veretes sorokkal:

Egy jó pedagógus nem csak tanár, hanem példakép, barát, pszichológus is, aki megmutatja gyermekeinknek, hogyan kell kiállniuk önmagukért, küzdeni másokért és a kudarcokból előnyt kovácsolni. Önök tehát nem szakmát, hanem hivatást választottak. Fáradozásaik éppen ezért különös megbecsülést érdemelnek… Köszönöm Önöknek, hogy a koronavírus-járvány idején kitartóan, alázattal teljesítik küldetésüket a magyar oktatásért, a magyar ifjúságért.

Lett is botrány: különböző (ún. ballib) sajtótermékek egyre-másra idézték a Narancsot, és hát eléggé negatívan állították be a Kliket és annak jutalmazó gyakorlatát. Ezért a Központ felgerjedt indulatában közleményt adott ki, és ebben pontról pontra cáfolja a róla terjesztett rágalmakat:

A Klebelsberg Központ visszautasítja az alaptalan hecckampányt. Tévedéseken, csúsztatásokon alapuló álhír jelent meg a Magyar Narancs nevű hetilap internetes felületén hétfőn este, amelyet számos más sajtótermék is közölt forráskritika nélkül.

Szerintük a Veszprémi Tankerületi Központ fejenként ezer forint jutalomban részesítette a tanárokat pedagógusnap alkalmából. A valóság ezzel szemben az, hogy a Veszprémi Tankerületi Központ 1000 Ft/fő keretet biztosított intézményei számára nem személyi jellegű kifizetésként, hanem tantestületi összejövetel, közös program vagy bármilyen egyéb, az intézményvezető által eldöntött célra fordítható összegként. Mivel az összeg felhasználásáról az intézményvezetők önállóan dönthettek, így tekintettel arra, hogy a járványhelyzet miatt számos helyen nem tartottak összejövetelt, ajándéktárgy vásárlásra is költhették ezt az összeget. A Veszprémi Tankerületi Központban idén egyébként csak a 2019-ben alapított Lámpás-díjat adták át a hagyomá- nyoknak megfelelően, a tankerület intézményeiben a koronavírus helyzet miatt más megemlékezést, összejövetelt az alkalom kapcsán nem tartottak. A díj egy a Tankerületi Központ által kiállított díszoklevelet, pénzjutalmat és egy, a díj nevével és dátummal feliratozott Herendi ajándéktárgyat tartalmaz.

Magyar fordításban: igaz, hogy a pedagógusnapra fejenként 1000 Ft-ot adtak, az azonban nem jutalom, mert az igazgatók ha úgy akarták, nem fizették ki. Elmehettek volna belőle pl. közösen kocsmázni — és még csak be se rúgtak volna, ugye.

Eddig a hír; ezt gondolom, mindenki olvasta. Egyetlen apróságot (nem) teszek hozzá: azt, hogy mit írt erről az egész történetről az origo.

Semmit.

Fügedi Ubul

***

És ha már Kásler, legyen kövér. Az orvosdoktorprofesszorminiszter úr minap bejelentette, hogy az Árpád-házi királyok 4500 évvel ezelőtt alakultak ki dinasztiaként az ókori Baktria területén, a mai Afganisztán északi részén. Azt is mondta a Kásler, hogy ezzel lehet vitatkozni, de csak tényekkel és bizonyítékokkal alátámasztva. Úgy ahogy ő is tette. (Vincentblog: A cikkben ugyanis van ez a Kásler Miklós nevű társszerző, de ő mint az Onkológiai Intézet munkatársa szerepel, akinek nyilván nincs köze a Kásler Miklós nevű miniszterhez, aki viszont a finanszírozója a cikknek.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3215995414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pásztörperc 2020.07.11. 20:32:02

Sajnos, az ilyen Baktriákból (is) egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy Kásler egy kissé megzakkant. Nem értek az elmekórtanhoz, így csak remélni tudom, hogy a hatalomból eltávolítva orvosi segítség nélkül is vissza tudja nyerni valós világlátását.

Mert ez a mostani állapota nagyon szomorú.
süti beállítások módosítása