A mi Erzsébetvárosunk

976. Az élet nagy kérdései (2)

2020. február 18. - amier

Majdnem egy hónapja, január végén Az élet nagy kérdései első részében (bár akkor még úgy tűnt, hogy csak egy részes lesz) tettük fel ide a blogra a korábbi, e-rollerekkel foglalkozó, Mostantól talált tárgy című poszthoz egy lakótól érkezett rövid észrevételt, illetve az ahhoz kapcsolódó, általa feltett pár egyszerűnek tűnő kérdést. Ezeket:

e-roller2020-1.jpg

Fotó: Csécsi Ica

  • Kik és mi alapján szedik össze a rolleket?
  • Csak az útban (pl. járdán) levőket gyűjtik be a "valakik"?
  • Ki fizeti a „valakiket” és a tárolást? Azaz, mennyibe kerül az önkormányzatnak (és nekünk) ezt a tevékenység?
  • Mi lakók is összeszedhetjük ezeket a rollereket? (Ha már talált tágy...)
  • Ha igen, hol lehet leadni?
  • Legvégül: miért nem a tulajdonos, az üzemeltető cég szedi össze?

A nem túl bonyolult – és jogosnak tűnő – kérdésekre azonban semmilyen válasz nem jött, így aztán úgy maradtunk, ahogy voltunk. Mi is, meg a T. Kérdező is. Február elején ugyan Ujvári-Kövér Mónika Facebook oldaláról azt megtudhattuk, hogy

  • Számos lakossági jelzés és az önkormányzati hatóság észlelései alapján az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt az utcákon otthagyott, tárolt elektromos rollerek száma, nagymértékben zavarva vagy akár akadályozva a gyalogosforgalmat is.
  • Mivel a közterületek használatáról és rendjéről szóló jogi szabályozás hiányos volt, ezért januári rendeletmódosításunkkal megteremtettük annak jogi lehetőségét, hogy az Önkormányzat eltávolíthassa ezeket az eszközöket az utcákról és engedélyhez kötöttük a közterület használatát!
  • Mostantól közterület-használati engedélyt kell kérni a vállalkozási célú kereskedelmi tevékenység során bérbeadott eszközök tárolási, kölcsönzési pontjának használatához is.
  • Az önkormányzat intézkedéseit követően felvette velünk a kapcsolatot az elektromos rollerek kölcsönzésével foglalkozó legnagyobb cég magyarországi szakmai és jogi képviselője és megkezdődtek a tárgyalások.
  • Nekünk az a célunk, hogy ez az eszköz úgy legyen jelen a kerületben, hogy javítson, és ne rontson az itt élők, dolgozók, közlekedők közérzetén. Ehhez szükséges megoldást találni az eszközök kulturált elhelyezésére és önkormányzatunk szerint a rollerek végsebességének csökkentésére is.

Hát igen, mindez szép, és igen derék dolog. Meg jól is hangzik. Főleg a „felvette velünk a kapcsolatot” és a „megkezdődtek a tárgyalások”. Mert mindannyian szeretünk tárgyalni, kapcsolatot felvenni meg pláne. Csak épp az a bibi, hogy pár napja Csécsei Ica készített jónéhány képet a szigorú intézkedések, tárgyalások, stb. ellenére is hazánk területén ideiglenesen állomásozó elektromos rollerekről – a fotók megnézhetők az fb-oldalán – és ő is feltette a maga meg az élet újabb nagy kérdését:

Hogy is lesz az e-lime-s rollerekkel?

Nos?

Payns

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8715479854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása