A mi Erzsébetvárosunk

964. Az aláírókat csókoltatjuk

2019. november 11. - amier

És akkor most megint a Városligetről. Az ellenzék győzelmét hozó önkormányzati választás óta mindenki azt találgatja, hogy mi lesz a budapestiek akarata ellenére folyó Liget-projekt sorsa. Karácsony Gergelynek ugyanis egyik fő kampányígérete volt a Liget projekt leállítása, és első pillanatban úgy nézett ki, hogy a kormány nem akar feltétlenül keresztbe tenni az új főpolgármesternek. "Ha nem akarják, nem lesz sem Liget-projekt, sem kézilabda Eb-döntő csarnoképítése, sem 2023-as atlétikai világbajnokság" – mondta Orbán Viktor a választás után a parlamentben. (Ehhez azért ajánlom ezt a korábbi posztunkat…)

liget2018_fa1.jpg

Azóta azonban újabb fordulat következett, és aláírásgyűjtés indult (amit nem mellékesen közpénzből reklámoznak) a Liget projekt folytatásáért – Nagykanizsáról. Igen, jól tetszik látni, Nagykanizsáról arra kérik a kormányt, hogy folytassa a projektet, és csakazértis építsék meg a tervekben szereplő összes épületet, ne hagyják magukat eltántorítani az eredeti koncepciótól. Minderre Orbán Viktor is reagált péntek reggeli „hagyományos” szeánszán, és a 24.hu cikke szerint a következőket mondta a Kossuth Rádióban:

Sok fájdalmas dolgot kellett lehúzni a listáról. Nem volt kellemes ez a délelőtt. Álmokat kell feladni. A Liget az egész nyugati világban, Amerikától a Balkánig, egyedülálló, megnyerünk vele minden díjat a világban. De a remény hal meg utoljára, nem mondom, hogy derékba tört a projekt. (…) Sokan mozdultak meg, egy dolog, hogy van kormány és közgyűlés, de itt vannak az emberek, 10-20 ezres értelmiségi írta alá azt a kezdeményezést, hogy a Ligetet valósítsuk meg és látok egy mozgolódást a sportszeretők körében is.

A fentiekhez Bardóczi Sándor okl. tájépítész mérnök – többek közt – ezt írta fb-oldalára:

  1. Ez a furcsa virtuális békemenet, ami Nagykanizsától Nyíregyházáig mozgósította a Fidesz alapszervezeteit és szavazóbázisát egy budapesti közpark beépítése ügyében, nem volt ok nélküli.
  2. A Városliget továbbra is veszélyben van, nem lennék meglepve, ha a kormány álláspontja nemsoká ismét radikálisan megváltozna az ügyben.
  3. Az aláírásokhoz annyit, hogy ennél többet gyűjtött össze csak a Civil Zugló a budapesti leginkább érintettek körében a projekt ellenében és nem online, hanem papír alapon. A díjakhoz pedig annyi, hogy ezek a díjak ingatlanos díjak, nem építészetiek. Minden megnyert díj mögött felsejlik egy befizetős, “pénzért díjat és promóciót” ügylet, amit a magyar sajtó kormány-független része részletesen feltárt.

Megjegyezném, hogy a budapestieknek egyáltalán nem lenne fájdalmas, ha elmaradna a Városliget beépítése. Az aláírókat meg csókoltatjuk. De az érdekelne, hogy mit szólnának a derék aláírásgyűjtők, ha a budapestiek – ide illő demagógiával – aláírást kezdenének gyűjteni arra, hogy teszem azt, Nagykanizsán a legszebb, legnagyobb parkban vágják ki a fákat, dúlják fel a környéket, a park helyén pedig épüljön b@szottnagy múzeumnak nevezett kocsma, mélygarázs, vagy akármi más, ami jó nagy, és persze jó drága. Nos?

***

A Liget-projekt problémás részleteiről már több alkalommal beszámoltunk. Megmutat- tuk, miért nem igaz, hogy nőne a teljes értékű zöldfelület; bemutattuk, hogy sehol Euró- pában nem építenek új Közlekedési Múzeumot meglévő közparkban; megnéztük a Liget fáit, és megírtuk, miért átverés a faátültetés. A Városligetben jelenleg már nem áll a Közlekedési Múzeum régi épülete, és lebontották a Hungexpót is, a tervek szerint azért, hogy tavasszal megkezdődhessenek az építkezések. Ez tehát most remek alkalom lenne a kétszáz milliárd forintos Liget-projekt leállítására, és ennek az összegnek a töredékéért meg lehetne lépni a park felújítását – ezzel majdnem vissza lehetne állítani a park kétszázéves történelmi állapotát. (444.hu, 2017 februárja)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6515301718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása