HTML

A mi Erzsébetvárosunk

Budapest legkisebb, egyúttal legnagyobb népsűrűségű kerülete, nevét I. Ferenc József feleségéről, Erzsébet királynéről kapta 1882-ben. Területe 2,09 km², lakossága 64 767 fő.

* Utcák, házak, terek

Facebook oldalunk

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg az összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Utolsó kommentek

  • ZBR: Nem tudom, hogy kik a lányok a képen, de a két fakabáttal együtt a kompozíció számomra lenyűgöző a... (2019.07.17. 09:20) 923. Szabad elgondolkodni
  • Vincze Miklós [grofjardanhazy]: @Vincze Miklós [grofjardanhazy]: Természetesen "nyitott meg", csak a ház előtt állva, az okostelef... (2019.07.05. 15:14) Dózsa György út 46.
  • Vincze Miklós [grofjardanhazy]: Az épületet az első tervek szerint 1985-ben kellett volna átadni, de a munkák csúsztak, úgyhogy el... (2019.07.05. 13:14) Dózsa György út 46.
  • Utolsó 20

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2019.06.05. 18:00 amier

910. Adjunk hálát az Úrnak

Címkék: történet etiópia antiszemitizmus rasszizmus zsidóság

Hazatérés? - A fekete zsidók története. A világban fellelhető rasszisták általában nem szeretik a feketéket, no meg a zsidókat. Így fekete zsidónak lenni dupla szívás.

Etiópia földjén, azaz "Béta Izraelben" nagyjából a 8. század óta élnek zsidók. Ők a falasák, akik magukat Salamon és Makeda (Sába királynője) leszármazottainak tartják. Az 1977-es ogadeni háború után kitört felkelésekben az etióp államszervezet széthullott; az ország átmenetileg törzsi hadurak hatalmába került. A nemzetiségiek helyzete kiváltképp az északi Tigre tartományban vált kritikussá. Tömegesen menekültek át Szudánba, és eközben tömegesen hullottak el a fegyveres fosztogatóktól és az éhségtől gyötörve.

falasak.jpg

Az Egyesült Államok kartúmi nagykövetségének támogatásával az izraeli hadsereg 1984. november 21-e és 1985. január 5-e között több mint hat és fél ezer embert mentett ki egy légihídon Izraelbe: ez volt a Mózes-akció, amit a kezdetben barátságos szudáni kormány a többi arab ország nyomásának engedve leállíttatott.

A hátramaradt 800–1000 szudáni falasát 1985-ben menekítette ki a CIA. A Józsué-akció fő felelőse idősebb George Bush volt — akkoriban az Egyesült Államok alelnöke, korábban a CIA igazgatója.

1991-ben az izraeli kormány harmincmillió dollárt fizetett Etiópia bukófélben lévő diktátorának, Mengisztu Hailé Mariam ezredesnek, hogy engedélyezze a Salamon-akciót. Ezzel az Etiópiában rekedt falasák nagy részét szállították el egy példátlannak mondható légihídon, 1991. május 24-én. (Négy nappal később Mengisztu megbukott.)

Eddig a történelem.

A közismert és — mit tesz isten, hogy stílusos legyek — hihetőnek tűnő anekdota szerint az utolsó gépen utazott a falasák főrabbija. Ahogy leért a lépcsőn, leborult, megcsókolta a földet, elmondta az ilyenkor szokásos imát, körülnézett, és híveihez fordult:

— Testvéreim! Adjunk hálát az úrnak azért a csodáért, hogy lám, vannak fehér bőrű zsidók is!

Fügedi Ubul

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9014880264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.