HTML

A mi Erzsébetvárosunk

Budapest legkisebb, egyúttal legnagyobb népsűrűségű kerülete, nevét I. Ferenc József feleségéről, Erzsébet királynéről kapta 1882-ben. Területe 2,09 km², lakossága 64 767 fő.

* Utcák, házak, terek

Facebook oldalunk

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg az összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Utolsó kommentek

  • A.anyta: A ház tervezője Böhm Henrik és Hegedűs Ármin építészpáros. Böhm Henrik( várpalota, 1867-Budapes... (2019.05.20. 16:32) Kazinczy utca 16. - mikve
  • Tom Konyves: Itt laktam 1947-1957. Akkor Mayakovsky Utca vólt a neve.Ma kitaláltam hogy 1891-ben itt nyitotta ... (2019.04.22. 21:43) Király utca 27.
  • Hungryhorse: Későn jött a mentő? Óooooorbáaaaaan! (2019.04.22. 07:21) 895. Tehetetlen düh
  • Utolsó 20

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2019.01.12. 19:00 amier

862. Közjelleggel (12)

Címkék: index.hu parkolás adó szálláshely építési szabályzat VII. kerület

Ha valakinek esetleg elkerülte volna a figyelmét, vagy csak simán lemaradt a hírről: január 6-án életbe lépett a kerület teljesen új Építési Szabályzata, amely már több olyan dolgot is szabályoz, ami eddig esetleg fel sem merült. Persze, egy ilyen szabályzat elsősorban az új építkezéseknek, átalakításoknak, emelet- és tetőráépítéseknek szól, de érdemes átnézni, ha valakit érdekel, hogy mi történik, illetve mi történhet a kerületben.

Például ilyenek vannak benne:

Szálláshely szolgáltató épületrész, rendeltetési egység - jogszabály vagy egyéb megállapodás (beleértve a társasház határozatát, szervezeti- és működési szabályzatát, alapító okiratát) hiányában - nem helyezhető el, ilyen célra lakás rendeltetési egység használati módja nem változtatható meg. (2. fejezet, 6.§, 6. pontja)

Ami miatt különösen érdekes lehet, hogy már a kerületben is parkoló-mérleg díjat kell fizetni, ha valaki szálláskiadásra, például Airbnb-re akar bejegyeztetni egy lakást. Itt meg elolvasható az Index ide kapcsolódó, Erzsébetváros is új adót vet ki az Airbnb-re c. cikke.

dr. Kispál Tibor, önkormányzati képviselő

***

Megj.: Az Index egy olvasója utánajárt a cikkben írtaknak: Tisztelt Index! A VII. kerületi főépítészi iroda nyilatkozott nekem 10 perce, hogy mind az Önök cikke, mind a Portfolio cikke félrevezető és hiányos. A helyzet a következő: ha a lakás tulajdonosa bemegy a földhivatalhoz és átminősítteti azt lakásból szálláshellyé, akkor kell megkezdett 50m2-enként egyszeri, nettó 2 millió Ft-os parkolóhely megváltási díjat fizetnie. Ellenben ha meghagyja lakásnak és úgy akar AirBnB-t regisztrálni, akkor köteles mostantól társas- házi jóváhagyást (közgyűlési határozat vagy SzMSz szabályozás formájában) bemutat- ni, ellenkező esetben nem kap engedélyt. Magyarán vagy jóváhagyást kér a háztól (és a ház feltételeket szabhat ehhez, pl. emelt közös költség) vagy átminősítteti, de akkor fizethet az önkormányzatnak!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8114558218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.