HTML

A mi Erzsébetvárosunk

Budapest legkisebb, egyúttal legnagyobb népsűrűségű kerülete, nevét I. Ferenc József feleségéről, Erzsébet királynéről kapta 1882-ben. Területe 2,09 km², lakossága 64 767 fő.

* Utcák, házak, terek

Facebook oldalunk

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg az összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Utolsó kommentek

  • A.anyta: A ház tervezője Böhm Henrik és Hegedűs Ármin építészpáros. Böhm Henrik( várpalota, 1867-Budapes... (2019.05.20. 16:32) Kazinczy utca 16. - mikve
  • Tom Konyves: Itt laktam 1947-1957. Akkor Mayakovsky Utca vólt a neve.Ma kitaláltam hogy 1891-ben itt nyitotta ... (2019.04.22. 21:43) Király utca 27.
  • Hungryhorse: Későn jött a mentő? Óooooorbáaaaaan! (2019.04.22. 07:21) 895. Tehetetlen düh
  • Utolsó 20

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2018.12.28. 16:43 amier

857. Fent a királyi várban

Címkék: orbán viktor szobor közpénz budai vár nagy imre gábor györgy

És akkor így az év végére itt van egy jó hír meg egy csudálatos fotó, csak hogy boldogan és elégedetten zárjuk ezt az évet is. A jó hír, hogy a miniszterelnök úr januárban beköltözik a budai várban található, közpénzen – csak a miniszterelnöki dolgozószoba négymilliárdba került – vett új rezidenciájába, amely így néz. És így néz ki és le Orbán Viktor a nemsokára használatba veendő rezidencia erkélyéről az alant elterülő városra.

orban_a_varban.jpg

A kép a leghagyományosabb ikonográfiai elemre épül, amely a fotó főhősének glorifikálódott erejét és hatalmát hivatott közvetíteni, vizualizálni. Fent, magaslati ponton, városról lévén szó, vagyis egy erkélyen (balkonon), ameddig a szem ellát, mindenki fölé emelkedve, a főhős fentről, „fenti lakóként”, ég és föld között lebegve, transzcendens és immanens küldetésének tudatában, s mintegy azt kifejezve tekint lefelé, az „alul lakókra”, a lentiekre. (via Gábor György)

Megjegyzem, Horthy is szerette ezt a kilátást – vagy a lenézést – a „bűnös városra”, Orbán- nak miért ne lenne jó, hát nem? De. Rákosi – akinek szintén voltak fura hajlamai, lásd.: személyi kultusz – ugyan 1952-ben túl nagy luxusnak tartotta, hogy a budai várba költöz- zön, de hát mit értett ő ehhez...

"A Vár épülete egy nagyhatalomnak, nem akármilyennek, egy monarchiá- nak volt a reprezentatív épülete. A császár és király meg akarta mutatni a népnek a gazdagságát. Speciális céljai voltak vele a monarchiának" – mondta Rákosi elvtárs Gerő elvtársnak és a többieknek 1952 áprilisában, amikor az ország prominensei értekezlet keretében tárgyaltak a budai vár felújításáról és Rákosi Mátyás esetleges várba költözéséről.

Szerencsére ezek a kultuszos, kicsinyes idők elmúltak, ma már semmi se drága, csak a mi ragyogó csillagunk végre jól érezze magát. Ott fent, a kib@szott királyi várban.

P.s.: Hajnalban kezdték el bontani Nagy Imre szobrát a Vértanúk terén. Sötétben vitték el, helyére az egykor a Horthyék által felavatott, az 1918-19-es vörösterror áldozataira em- lékező Nemzeti Vértanúk Emlékművének másolata kerül majd. A szobor áthelyezése ellen korábban Nagy Imre unokája Jánosi Katalin, valamint Nagy Imre Társaság is tiltakozott. Mint látható, hiába.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6714519274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.