A mi Erzsébetvárosunk

852. Kedve az lenne hozzá

2018. december 13. - amier

A tegnapi botrányos parlamenti ülés során a fideszes képviselők mindenféle gond nélkül elfogadták, megszavazták a közigazgatási bíróságok létrehozásáról szóló törvényt, melynek alapján egy teljesen új bírói kart hozhatnak létre, és amelynek bíráit lényegében a Fidesz fogja kinevezni. Majd a jogállam nagyobb dicsőségére – de egyáltalán nem mellékesen – sokadik napirendi pontjaként a rabszolgatörvényt is átnyomták. (Minderről a HVG percről percre tudósítása itt olvasható, de ajánlhatom Lakner Zoltán mai írását is a 168 óráról.)

kover_parlament2018.jpg

Somogyi Zoltán pedig a tegnapi eseményeket – szépen pontokba szedve – így értékelte az fb-oldalán:

  1. Bár obstrukciónak nevezik mindenhol, de a tegnapi nap nem az volt az ellenzék részéről, legalábbis nem a klasszikus értelemben vett obstrukció. Az obstrukció a fennálló technikai lehetőségeket igénybe vevő ellenállást jelenti, ilyen például egy véget nem érő beszéd elmondása. A tegnapi nap az ellenzék részéről fizikai ellenállás volt a Parlamentben, a levezető elnök és munkatársai mozgásának korlátozása.
  2. Igazi obstrukció nem tegnap, hanem tegnapelőtt történt, ráadásul nagyon okos megoldással: több mint ezer módosító indítvány egyenkénti megszavazását kezdeményezte az ellenzék. Ezzel szemben a kormánypártok léptek fel törvénytelenül, amikor lesöpörték az asztalról.
  3. Okos reakciónak tűnik a kormánypártok részéről, hogy Kövér László a helyéről megnyitotta az Országgyűlést és az alelnöknek átadta a szót, aki szintén a Fidesz padsoraiban helyezkedett el. A Parlamentben alkalmazott ellenzéki fizikai ellenállás után ugyanis már eléggé tág tere lett a kormánypártoknak is, hogy hogyan szavazzanak.
  4. A hatalmi ágak szétválasztásának elvét súlyosan sértette az, amikor a miniszterelnök – egyébként a Himnusz éneklése alatt – odaszólt a Parlament levezető elnökének, hogy folytassa a munkáját. A miniszterelnök semmilyen módon nem utasíthatja a Parlament levezető elnökét semmire sem.
  5. Súlyosan sértette, tulajdonképpen az egyik legnagyobb botrány volt, hogy Orbán Viktor TEK-es testőrei beléptek az ülésterembe, ahova a parlamenti képviselők és a teremszolgák, illetve a direkt emiatt létrehozott parlamenti testőrségen kívül senki nem léphet be plenáris ülés alatt. (Amúgy, nagyon helyesen, a Parlament egész épületébe rendőr például be sem teheti a lábát.) Az Orbán Viktor mögött álló testőrök miatt a levezető elnöknek azonnal meg kellett volna szakítania az ülést, ezekkel az emberekkel szemben pedig az ügyészségnek kellene fellépnie.
  6. Kövér László – szokásos – reakciója, hogy mennyire meg fogja büntetni majd az ellenzékieket a legrosszabb reakció: a választott képviselők nem őt, hanem a választókat képviselik és különleges jogokkal bírnak ezért: a szabad beszéd és a szabad cselekvés jogával bárhol, ezt Kövér nem veheti el tőlük, csak a választók egy következő választáson.
  7. Az ellenzék ellenzékként viselkedett és erre a választók is reagálnak, ezért volt nagy tüntetés Budapest utcáin. (Amiről Magyarország többsége nem értesült a kormánymédia túlsúlya miatt.) Az ellenzék láthatta: ha kemény, akkor a választók is azok lesznek. Ha csendes, akkor pedig frusztráltak.
  8. Az ellenzék - más eszközzel már nem rendelkezve – fizikai ellenállást alkalmazott a Parlamentben. Mindezek után érdemes újra elgondolkodni azon, hogy van-e értelme a Parlamentben ülni így. Ha pedig van, akkor mi lesz a következő lépés, mert a normális kommunikáció kormánypártok és ellenzékiek között innentől kezdve fenntarthatatlanná vált.

Külön felhívnám a figyelmet a hatos pontra: Kövér szerint ugyanis tegnap puccskísérlet történt (Lásd még: Erdogan, Törökország), és ez a remek ember az abban résztvevőkre a „legfájdalmasabb szankciókat” szeretné alkalmazni – de remélhetőleg nem a török recept alapján.

Bár azt hiszem, kedve, hajlama lenne hozzá.

Payns

***

Bűncselekménynek minősítette a tegnapi sajnálatos eseményeket a Fidesz, a bajszos házmester házelnök szerint „a magyar demokrácia elmúlt 28 éves történetében példátlan obstrukciós kísérlet történt”. Felháborodását az a körülmény sem mérsékelte, hogy a párt- ja nyolc éve hajt végre példátlan obstrukciós kísérletet a joguralom, a demokrácia és a jó ízlés ellen. (Gomperz: Rabok leszünk vagy szabadok?)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8114478712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása