HTML

A mi Erzsébetvárosunk

Budapest legkisebb, egyúttal legnagyobb népsűrűségű kerülete, nevét I. Ferenc József feleségéről, Erzsébet királynéről kapta 1882-ben. Területe 2,09 km², lakossága 64 767 fő.

* Utcák, házak, terek

Facebook oldalunk

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg az összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Utolsó kommentek

  • ]{udarauszkasz: @humorpalanta: Tinikoraban meg nem ott lakott, de egy kis bizserges nem artana neki:) (2019.01.22. 19:48) 865. Tényleg rohadunk
  • humorpalanta: @]{udarauszkasz: Fogadok egész tinikorában zuhanyozott :D (2019.01.22. 19:42) 865. Tényleg rohadunk
  • Budapest a kutyaszar városa: Valamelyik fidesznyikes belvárosi kerületben épp nemrég bontottak le egy teljesen felújított ház... (2019.01.22. 19:34) 865. Tényleg rohadunk
  • Utolsó 20

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2018.11.25. 18:00 amier

846. Hostel nyílik, jókora

Címkék: idegenforgalom hostel csengery utca bulinegyed

Egy 400 fős hostel nyílik a bulinegyedben – adta hírül a napokban a Portfolio. Eszerint a Dob utca sarkán álló, Csengery utca 11. szám alatti épületben 108 szobát alakítanak ki, 412 férőhellyel mely elsősorban alacsonyabb árfekvésű szállást kereső turistáknak nyújthat szálláslehetőséget. A jókora házat pedig a bulituristáknak szentelik.

Nos, nem az a baj, hogy turisták, fiatalok és régebb óta fiatalok látogatnak Budapestre, Erzsébetvárosba, hanem az, hogy jelentős részük azért jön ide, mert lakóhelyükön, a saját országukban nem engedik meg a minden határt nélkülöző féktelen őrjöngést. Még az sem volna baj, ha zárt ablakok, ajtók és falak között buliznak. A nagyon nagy baj az, hogy a féktelen bulizásnak a következményeit azoknak kell elviselni, akik itt laknak.

Reggelenként szemetes, hányásfoltos, levizelt, ürüléktől bűzlő utcára lépnek ki az itt lakók munkába menet. Manapság már nem a kutyatartás jelenti a kihívást; a hajnalig tartó zene, utcai ordítozás, garázdaság, autórongálás mindennapossá vált.

A kerület a magasságos államtól nem kap segítséget, nem is érdeke látszólag, hiszen a turizmus bevételét az államkassza nyeli el. Erzsébetváros még annyi plusz bevételt sem kap, amiből a közterületek takarításának többlet kiadását fedezné, fedezhetné. A "buli- negyed” üzleti hozadéka a turistaszállás biztosítása. Itt a Csengery és Dob utcák sarkán álló épület tulajdonosi körét úgy tűnik, a legkevésbé sem érdekli, hogy a szomszéd épület amúgy egy iskola. És már a jövő évben várható az átadás.

dr. Kispál Tibor, önkormányzati képviselő

P.s.: Az idegenforgalmi adó pedig nem az önkormányzathoz kerül. Az állam jelenleg az önkormányzatoknak a lakosság létszáma alapján biztosítja központilag a forrásokat, feladatokhoz címkézve. Felosztó-kirovó rendszer. Van közvetlen bevételi lehetősége egy önkormányzatnak, amit az önkormányzatok többsége nem rak pluszba a helyi lakosság nyakába. Egyetlen, az önkormányzatokhoz közvetlenül érkező adónem a vendégéjszakák után befizetett adó. Persze ez is akkor fizetődik be, ha a szállást igénybe vevő hivatalosan bejelentett szálláshelyen lakik. Ez Erzsébetvárosban 80 millió forint körüli pénz per év mindössze.

***

Az 1896-ban Felföldi Dániel építette háromemeletes szecessziós lakóház a Dob utca (Dob u. 83.) sarkán, a régi VII. kerületi elöljáróság épülete volt. Képe az 1910-es évek stílusát idézi: vagy átépített ház, vagy később épült, mint ahogy azt a Fővárosi Tervtárban található dokumentumok állítják. Az 1890-es években ezen a helyen, az akkori Rákosárok utcában működött – lehet, hogy már ebben az épületben – a Giergl-kártyagyár.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1514392266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.