HTML

A mi Erzsébetvárosunk

Budapest legkisebb, egyúttal legnagyobb népsűrűségű kerülete, nevét I. Ferenc József feleségéről, Erzsébet királynéről kapta 1882-ben. Területe 2,09 km², lakossága 64 767 fő.

* Utcák, házak, terek

Facebook oldalunk

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg az összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Utolsó kommentek

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2018.08.03. 18:00 amier

808. Ez nem jogállam (4)

Címkék: sajtó kormány jogállam közérdekű adatok műemlékvédelem ICOMOS

Sajtó, hírérték, titok, döntés 

1965-ben létrehozott ICOMOS a Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Bizottsága (International Council on Monuments and Sites). Az UNESCO 1972-es Világörökség Egyezménye alapján a párizsi titkársággal működő UNESCO Világörökség Bizottság állandó műemlékvédelmi-kulturális örökségvédelmi szakértő intézménye.

icomos.jpg

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága három díjat hozott létre és ítél oda évről évre:

  • a legjobb helyreállításokat elismerő ICOMOS-díjat,
  • a Példaadó Műemlékgondozásért díjat és 
  • a Citrom-díjat

— előbbi kettőt a legteljesebb érdektelenség közepette. Volt olyan Műemléki Világnap, amelyről a magyar sajtóban nem jelent meg semmi, mert az újságírók csak a Citrom-díjról lettek volna hajlandóak tájékoztatni — ezt meg így, egyoldalúan az ICOMOS nem akarta. Látnivaló: csak a negatív hír hír.

A kormány meghívására idén februárban nálunk járt az ICOMOS szakértő delegációja, hogy véleményezze, mennyire veszélyeztetik világörökségi helyszíneinket a környékükön kezdett állami nagyberuházások. Jelentésüket elkészítették és leadták a kormánynak, amely a sajtó érdeklődésére kerek perec megtagadta annak nyilvánosságra hozatalát.

A közérdekű adatigénylést nevezett kormány úgy elutasította, mint a pinty — arra hivat- kozva, hogy az a Miniszterelnökség feladat-és hatáskörébe tartozó döntést előkészítő irat, és mint ilyen 10 évig titkos. Nyilvánosságra hozatala ugyanis akadályozná a színvonalas közszolgálati munkát.

Szóval, ez a rendszer, amit a parlamenti pártok szoros együttműködésével kis hazánk kiépített (v.ö. Magyarbasival Együttműködés Rendszere) éppen a közérdekű adatigénylés lényegét csúfolja meg. Tartalmilag: minden tervet, javaslatot éppen az előkészítő fázisban kéne megismernünk, hogy hozzátehessük véleményünket, illetve szakértelmünket. Formálisan: a döntéseket kihirdetik, azokon semmi igényelni való nincs.

Az előkészítő fázisban csak a tehetségtelen pancserok titkolóznak: azok, akik képtelenek a különféle koncepciókat egybevetni és épp ezért az értékelésre képeseket még a "döntés" közeléből is elmarják. Dönteni ugyanis nem képesek, csak aláírni. Más szóval: kis hazánk politikusai, pártfüggetlenül.

Magyarország nem jogállam.

Fügedi Ubul

***

De hogy erről se maradjunk le: 2018. augusztus 1. - Hosszú kések délelőttje a Hír té- vében. A király hadai visszafoglalták az elvesztett várat a lázadó hűbérúrtól, az új zászló kitűzve. Mellesleg közönségétől is, de az nem számít. Simicskát ugyan az elmúlt 3 évben sem szerettem meg, politikai céljai is világosak voltak a Jobbik felfuttatására, de a Hír tv-nek mégis volt pár jó éve, láttunk valódi vitákat, önállóan gondolkodó szereplőket. Az ő statáriális eltakarításuk után bevonulnak falanxban Mészáros Lőrinc zsoldosai a Média- works-ből és az Echo tévéből. (via Lendvai Ildikó)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4714160215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.