A mi Erzsébetvárosunk

778. Fogalmak inflációja

2018. május 05. - amier

Orbán kiadta az új jelszót: keresztény demokráciát kell építeni – margójára

Szombat van, itt a hétvége is — így aztán csak egészen röviden. Amikor bármely szó, kifejezés jelenthet bármit, akkor egy szó, kifejezés se jelent semmit. Ezért aztán tök mindegy, mit mond az ember: nem az összefüggések lényegesek, hanem a karizma, amit közben sugározni kell. Kiválóan példázza ezt nagy kommunikátorunk:

"A kormány keresztény demokráciát épít Magyarországon, amelyben... a globális ideológiákat elvetik.”

orban2018.jpg

 

Ha ezt a mondatot az előadó és közönségének ismerete nélkül próbáljuk értelmezni, akkor az jön ki belőle, hogy Magyarbasi szerint a kereszténység egy helyi, de legfeljebb regionális eszmei áramlat (ideológia). Mi azonban ismerjük őket, és tudjuk, hogy nem így gondolják.

Sőt, még ellenkezőleg se. (Lásd.: Az Európai Néppárt vezetői megállapodtak Orbánnal…)

Fügedi Ubul

***

Hát igen, most jött el az ideje (már megint) a szerénységnek, mert most van mire, ugye. Ne fosszuk meg magunkat a teljesség gyönyörűségétől: "A mi fölfogásunk szerint nekünk a demokráciának azt a fajtáját érdemes építeni, amit kereszténydemokráciának nevezünk. Tehát mi nem vagyunk liberálisok, és nem liberális demokráciát építünk. (…) Mi itt egy kereszténydemokrácia fölépítésén dolgozunk, európai hagyományokban gyökerező, régi vágású – ezt is mondhatnám – kereszténydemokrácia fölépítésén." (via Kolozsvári Szalonna)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5913893686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása