A mi Erzsébetvárosunk

Rottenbiller utca 13.

2017. március 25. - amier

Walla József megbízásából a telken 1880 körül épült fel az eredetileg itt álló egyemeletes eklektikus ház, udvarral és gazdasági épülettel. A Walla-féle mozaik-, cementáru- és műkő- gyár működött itt, míg a szomszédos, 15. szám alatti telken álló ház a gyár irodáinak adott helyet. Tervezőjéről és kivitelezőjéről semmilyen adatot nem őriz a Fővárosi Levéltár.

rotten13-2.jpg

Az itteni gyár megszűntét követően az épület hosszú ideig a Péterfy Sándor utcai kórházhoz tartozott, majd rossz állapota miatt 2009-ben bontásra került. És ez az Egészségügyi Központ épült fel 2010-re az üressé vált telken. Vezető tervező: Marosi Miklós. Építtető a Fresenius Medical Care Magyarország Kft. volt.

rotten13-1.jpg

Pár kép még a már lebontott épületről (2001):

rotten13-5.jpg

rotten13-3.jpg

rotten13-4.jpg

Magyarországon több kisebb üzem mellett a századfordulót megelőző építőipari fellen- dülés hatására létrejött két jelentős méretű cementlap gyár, melyek a kor legmagasabb műszaki és művészi színvonalán működtek, és nemzetközi hírnévre tettek szert. Ezek a Walla József és Melocco Péter nevével fémjelzett üzemek a magyar ipar fellegvárának számítottak akkoriban, de egész Európában jelentős sikereket értek el. Egy korabeli újságcikkből például kiderül, hogy Walla gyára az1896-os Budapesti Világkiállításra egy teljes egészében cementből készült pavilont épített, az ott berendezett kiállításnak távoli országokból is sokan a csodájára jártak. Walla József a terazzó és a mozaik csempe gyártásban komoly hírnevet szerzett magának – ma is számos bérházban és középületben láthatunk Walla-féle padlólapokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4512369587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása