Madách Imre út 1.

2017. március 18. - amier

1939-ben Wälder Gyula tervei alapján épült 6 emeletes, lapos tetős, vasbetonvázas bérház, melyet a Szent Margitszigeti Gyógyfürdő Rt. építtetett alkalmazottainak. A Madách téri épületegyüttes szerves része, téglaarchitektúrájának folytatása. Az utcai homlokzat a Fővárosi Közmunkák Tanácsának 1938-ban elfogadott előírása alapján, a 3. és 5. számú épületekkel egységesen kialakított. A földszinti előcsarnokból kétkarú lépcső vezet az emeletekre, a kapubejárat fala a mennyezetig mészkőlap burkolatú. 

madach1-1.jpg

madach1-3.jpg

A terület korábban a Király utca 3. szám alatti ingatlan hátsó kertje volt, amelyet 1842-ben építtetett be gróf Majthényi Marianne Dankó József terve alapján. Az itt álló raktárépüle- tekben működött 1936-ig a Lóden Posztógyár Rt. és a Viktória nyomda. Az épülő Madách sugárút miatt a Fővárosi Közmunkák Tanácsa (FKT) megvásárolta a nagyméretű telek keleti végét, hogy itt alakíttassa ki a város új főútját, ill. hogy a Madách tér arculatához illeszkedő, bérházakat építtessen fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6912348491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.