625. Múltidéző - Csányi utca

2017. február 02. - amier

És akkor most következzék még egy múltidézős kép – ha úgy tetszik – az előző poszt folytatásaként. Az 1941 nyarán készült felvétel – ha nem tévedek, szintén Nagy Zsolt Levente gyűjteményéből való – majdnem ugyanarról a helyszínről, csak egy kicsit kijjebb jöttünk/mentünk a Klauzál térről. Balra ott az előző képről megismert „Söntés” a Klauzál tér 14. sarkánál, jobbra a Dob utca 46/A, és középen a Csányi utca látható a régi, egykocsis 2-es villamossal. Csak most nem a Wesselényi utca felé halad, hanem az ellenkező irányba, vissza a Király utca felé. (Ekkor még balos közlekedés lévén az utca bal oldalán).

csanyi_regen1.jpg

A villamos a hősi időkben még az Aréna (Dózsa György) út és a Lehel út sarkáról indult, végigzötyögött a Pozsonyi úton, majd a Nagymező utcán, aztán a Teréz-templomnál befordult az Akácfa utcába, ahonnan meredek jobb kanyarral ért ki a Klauzál térre. Innen a veszedelmesen szűk Klauzál utcán folytatta útját, a Rákóczi útra érve elhaladt a Corvin Áruház előtt, majd a Népszínház utca és a Tisza Kálmán (Köztársaság) tér következett, hogy végül landoljon a Keleti pályaudvarnál. Visszafelé aztán megismétlődött mindez, azzal a különbséggel, hogy a Belső-Erzsébetvárosban jobb megoldás híján a Nyár utcán és a Csányi utcán haladtak az ellenkező irányba tartó szerelvények. (N. Kósa Judit: Lelőhely - Az igazi 2-es villamos*)

És tetszetek látni: a Csányi utcát végig a Király utcáig boltok szegélyezik, maga az utca teli van élettel. Nem, nem kocsmákkal, különféle kisebb-nagyobb boltokkal, üzletekkel. Gőz- mosodától kezdve a Beliczay boltjáig volt itt minden: Heller női kalap üzlete, csemegebolt, lómészárszék, gyümölcsárus, Nadler-féle műszaki bolt és még ezernyi kis üzlet.

csanyi_ma.jpg

Manapság meg: a „Söntés” helyén ugyan még mindig kocsma van – itt, ezen a 2015 kora őszén készült képen épp Nice bar néven fut – kicsit arrébb egy zöldséges és egy ötvös. A másik oldalon – az egykori csemegebolt helyén – meg egy újabb szórakozóhely, a Stika várja vendégeit. Aztán végig az utcában ott a semmi.

*Az egyszer volt Népszabadság archívumában jelenleg újra lehet lapozni. Íme, a Lelőhely valaha volt összes része, ezen belül jelent meg N. Kósa Judit írása 2000. május 12-én a régi kettes villamosról. (Megj.: N. Kósa Judit Lelőhely-sorozata megjelent könyvalakban is.)

BBP

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7312177776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.