A mi Erzsébetvárosunk

István út 38.

2016. szeptember 09. - amier

Krámer Miksa, a Fővárosi Kereskedelmi Hitelintézet vezérigazgatójának megrendelésére 1909 és 1910 között ifj. Nagy István tervei szerint épült négyemeletes, premodernbe hajló szecessziós bérház. Íves zárterkély-tömbök, középen kiemelkedő, stilizált növényi és geometrikus mintákkal, domborművekkel díszített oromzat és homlokzat.

istvan38-1.jpg

istvan38-2.jpg

Ifjabb Nagy István feltehetően az 1870-es évek elején született, 1937-ben hunyt el. Építőmesteri oklevelet 1899-ben szerzett, terveit, mint műépítész írta alá, de nem tudni, hol végezte tanulmányait. Elsősorban budapesti bérházakat tervezett Lechner Ödön követőjeként. Az első világháború előttről ismertek épületei, azután pedig a fővárosi közgyűlésben dolgozott, részt vett a húszas évekbeli bérház- és iskolaépítési program bizottságának munkájában. Több elképesztően gazdagon díszített bérháza áll ma is.

istvan38-3.jpg

A Dob utcai Schwarz-ház tagolása még – Déry Attila építészettörténész szavaival élve – az eklektikában fogant, ám díszeiben már szecessziós. A később elkészült józsefvárosi Szűz utca 5/7. szám alatti ház már igazi lechneri virágoskert, ám ez az 1910-ben felépült háza már nyugati Jugendstil hatásokról árulkodik.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7111690695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása