A mi Erzsébetvárosunk

Vörösmarty utca 5.

2016. szeptember 04. - amier

1890 körül épült kétemeletes modernbe hajló eklektikus (szecessziós?) lakóház, tervezőjéről és építőjéről nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár. Eredeti formájában egyemeletes bérház volt, a ráépítés és a homlokzat átalakítása – a tervtári adatok szerint – 1923/24-ben az 1928-ig együtt dolgozó Vogel Jenő - Weidlinger Tibor építészpáros tervei alapján történt. A ház ekkor már az Általános Gázizzófény és Villamossági Rt. lakó- és üzletháza volt, a ráépítést és az átalakítást is a cég rendelte meg.

vorosmarty5-1.jpg

vorosmarty5-2.jpg

Ugyanez az építészpáros jegyezte egy ennél sokkal jelentősebb három utcára néző bérház átalakítási tervét is a Rákóczi út 36. szám alatt Sebestyén Bertalan részére. Weidlinger Tibor azonban nem volt építész, ő főleg a megbízásokat szerezte. A Vogel Jenővel közös terveken ugyan szinte minden esetben az ő neve szerepel, de azokat bátyja, Weidlinger Andor építész készítette. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8711674087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása