A mi Erzsébetvárosunk

Kazinczy utca 51.  

2016. július 31. - amier

A 2004-ben felújított, háromemeletes szecessziós lakóház Schirmbrandt Antal építész megbízásából 1907-ben épült – a földszinten az utcára nyíló üzlettel, és műhellyel – Fodor Gyula tervei alapján. Megjegyzendő, hogy a századforduló jelentős építésze, több itteni bérház és az Ernst Múzeum tervezője maga is itt, ebben a általa tervezett ház műtermében dolgozott. A félemeleten pedig Wieselmann és Társa üvegcsiszoló műhelye, majd 1938-től 1953-ig Felhős Frigyes ötvösműhelye működött.

kazi51-1.jpg

kazi51-3.jpg

A háromtengelyes homlokzat keleties ornamentikája, az ívelt, magas oromzat, a különleges, finom ívű vasbeton erkélyek, a barlangszerű bejárat, a kétszintes, szecessziós fa üzletportál és a belső részletek mind egyedi tervezésűek. A lépcsőházi színes üveg- ablakokat Róth Miksa, az előtér domborművét Ney Simon készítette.

kazi51-4.jpg

kazi51-5.jpg

A telken eredetileg – akkor még Kreuzgasse 515. a cím – egy 1838-banWeszely Ferenc megrendelésére özvegy Zitterbarth Teréz terve szerint épült emeletes lakóház állt. A házat 1905-ben vette meg Schirmbrandt, hogy lebontása után helyére felépíttesse bérházát.

kazi51-2.jpg

kazi51-6.jpg

Megj.: Az üres üzletportálok és az igénytelen, kőporos vakolattal, műanyag festékkel, olcsó nyílászárókkal felújított homlokzat alapján aligha sejteni, hogy ez a ház a század- forduló egyik legszebb szecessziós bérháza.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr788925248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása