HTML

A mi Erzsébetvárosunk

Budapest legkisebb, egyúttal legnagyobb népsűrűségű kerülete, nevét I. Ferenc József feleségéről, Erzsébet királynéről kapta 1882-ben. Területe 2,09 km², lakossága 64 767 fő.

* Utcák, házak, terek

Facebook oldalunk

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg az összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Utolsó kommentek

  • Keménytökü: Én 83-ban végeztem itt még a MÜM 14.sz.Ip.Szakm.képző égisze alatt, tehát a 82-s év biztos nem pon... (2018.06.29. 16:15) Hernád utca 52. - iskola
  • dreamy3: @Dezsike: Ez az 5-ös metró, vagy észak-déli gyorsvasút, vagy Szentendre - Ráckeve - Csepel HÉV öss... (2018.06.27. 15:31) 795. Rosszkedvünk nyara
  • Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: @KissGecihuszár: Kőbányán 2x3 sávos az út, amiből tudtommal egyik buszsáv. A forgalma is más. Mi... (2018.06.26. 22:06) 795. Rosszkedvünk nyara
  • Utolsó 20

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2016.03.27. 20:01 amier

522. Bizottsági ülés volt

Címkék: emlékmű reformáció hunvald györgy városligeti fasor bizottsági ülés

Kedden, március 22-én rendkívüli ülést (is) tartott a Művelődési, Kulturális és Szociális Bizottság, melynek témája a Reformáció Emlékévében megvalósítható kerületi programok támogatása, ill az ehhez kapcsolódó döntések voltak. Két hasonló beterjesztés alapján a bizottság egyhangúlag elfogadta, hogy az egyházak éves támogatása mellett az emlékévben pályázatokra, rendezvényekre plusz 4 millió forintot biztosítson az önkormányzat.

A meghívott vendégek nevében Aradi György gyülekezeti lelkész (Fasori Evangélikus Egyházközség) – többek között – elmondta, hogy az emlékévben a tervek szerint egy fesztivál is megrendezésre kerül az összes felekezet részvételével a Városligeti fasorban.

reform_00083.jpg

Ugyanis jövő évben lesz a lutheri reformáció kezdetének 500. évfordulója, egyúttal jövőre lesz pontosan tíz éve annak is, hogy sor került a Reformáció emlékparkban álló emlékmű alapkőletételére 2007. október 31-én* a Bajza utca és a Városligeti fasor sarkán.

reform_00188.jpg

Ezt követően 2008 pünkösd hétfőjén nyitották meg ünnepélyesen az emlékparkot, melyet Hunvald György, Erzsébetváros polgármestere adott át. Az átadást követően egész napos fesztivált tartottak, az emlékművet a leleplezést követően a protestáns egység jegyében három egyházi vezető szentelte fel: Bogárdi Szabó István református püspök, Gáncs Péter evangélikus püspök és Mészáros Kálmán baptista elnök.

fasor_emlekpark.jpg

02.jpg

Az emlékmű alkotója Lestyán Goda János. A négy különböző magasságú oszlop felülné- zetből egy keresztet formál, a reformáció 4 alapvető, a bűntől való megváltásra vonatkozó jelmondatát jelképezi. A Közel-Keletről beszerzett márványból készült négy oszlop 4-4 részből áll, az oszlopok között pedig kőberakások találhatók.

*A reformáció emléknapja október 31-e, annak a napnak az évfordulója, amikor is Luther Márton 1517-ben kitűzte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, amelyeket a katolikus egyház megreformálása érdekében tett közzé. Luther téziseiben elutasította a búcsúcédulák árusítását, bírálta a bűnök pénzzel való megváltását. Luther nézetei vezettek el az evangélikus vallás létrejöttéhez, a Kálvin János genfi reformátor vezette másik irányzat pedig a református vallás alapját tette le.

Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Devosa Gábor, önkormányzati képviselő

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr428530236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.