A mi Erzsébetvárosunk

Rózsák tere 1. - Evangélikus Kollégium

2016. március 03. - amier

A környéket az 1870-es években parcellázták, de a térre néző telkek zömét nem adták el, hanem szociális és egyházi célokra adományozták. A tér északi oldalán (a majdani templom főhomlokzatával szemben), az 1859-ben alapított — nevet és székházat többször változtató — protestáns árvaegyesület árvaháza létesült. A telket Pest városa adományozta 1864-ben, de az építkezésre csak 1876-ban került sor, Kolbenheyer Ferenc terve szerint.

rozsak1-1.jpg

rozsak1-2.jpg

Az 1877/78-ban Preisz György és Kirschenbaum Keresztély kivitelezésében elkészült – kertjében szabadon álló – épület tömege három részre tagolt. A térrel párhuzamos fő szárnyhoz a két végén keskenyebb oldalszárnyak csatlakoznak szimmetrikusan, amelyek az alépítménye miatt egyemeletesnél magasabbnak tűnő épület előrenyúló, tömör hatású sarokrizalitjaiként jelennek meg a főhomlokzaton. Az egyszerű neoreneszánsz architektúra a földszinten vakolt, az övpárkánnyal elválasztott emeleten téglaburkolatos. A masszív hatást keltő ház – amely önmagában alkotja a Rózsák tere északi térfalát – határozottan zárja le az elkészültekor jórészt még beépítetlen teret.

rozsak1-3.jpg

1882-ben kétemeletes toldalékkal bővítette Lohr József, majd 1980 körül még egy 3 emeletes toldalékot is kapott. Eredetileg Protestáns Országos Árvaházként működött, ma az Evangélikus Egyház egyik budapesti kollégiuma. Az épületet 2014-ben újították fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr628442390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása