A mi Erzsébetvárosunk

Nagydiófa utca 25.

2016. február 26. - amier

1906/07-ben Horváth Antal megrendelésére Schwarcz Jenő és Horváth Antal tervei alapján épült 2 + tetőemeletes szecessziós "Horváth-ház", itt működik Budapest egyetlen kóser szállodája. Igényes kialakítású épület, franciás art nouveau homlokzat hullámzó, kidomborodó tagozatokkal, groteszkfej-maszkokkal, dombormű-betétes íves oromzattal.

nagydio25-1.jpg

nagydio25-2.jpg

Külsejének homlokzati rekonstrukciójánál törekedtek a lehető legszebb állapot helyreállítására. Berendezése, azaz a szálloda viszont megfelel a XXI. század elvárásainak, ugyanakkor az ortodox kóser rituális igényeket is kielégíti. A szálloda exkluzivitását konyhája adja, amely a szigorú kóser előírások szerint működik. Étterme a Budapesten található három kóser vendéglő egyike.

nagydio25-3.jpg

nagydio25-4.jpg

Schwarcz Jenő (1965-1930 körül) építész irodája a századelőn számos eklektikus és szecessziós bérházat tervezett Budapesten. A Schwarcz iroda által tervezett kerületi épületek között a legértékesebb a Wesselényi utca 18. alatti szecessziós lakóház (1908), mely 2005-ben műemléki védettséget kapott. az építésziroda nevéhez fűződő, további fontosabb, jó állapotban fennmaradt lakóházak: Nagydiófa utca 25. (1907), Rottenbiller utca 10. (1907), Király utca 51. (1911).

Schwarcz Jenő munkássága máig feltáratlan az építészeti szakirodalomban. Már a neve írásmódjában is eltérnek a források, igaz, ő maga is különböző változatokat használt: A tervrajzokon rendszerint Svarcz szerepel, az építésziroda levélborítékján Schvarcz, míg a hivatalos iratokat Schwarczként írta alá. Életéről is keveset tudunk: 1865-ben született és 1930 körül halhatott meg. Nemcsak építészként, hanem közéleti személyiségként is ténykedett 1908 és 1918 között fővárosi képviselő volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr428420286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása