A mi Erzsébetvárosunk

Kertész utca 32.

2016. február 15. - amier

A telekre először 1897-ben Melczer János vésnök és neje építtetett egy háromemeletes bérházat. Ezt az ingatlant Németh Lipót megvásárolta és a rajta álló ház lebontása után 1913/14-ben felépíttette a ma is itt álló 3 emeletes eklektikus bérházat. Tervezőjéről és építőjéről azonban semmilyen adatot nem őriz a Fővárosi Levéltár.

kertesz32-1.jpg

kertesz32-2.jpg

Itt működött az egykori Ortodox Elemi Leányiskola, az ortodox hitközség napközi otthona, és nyilvános rendelő intézete, amire a ház homlokzatán emlékeztetett egy felirat. Ma már csak a betűk helye és betűfoszlányok láthatók: Budapesti AU (th. Izr. Hitközség). A rendelőt 1912-ben alapították szegény betegek részére, akik díjmentes kezelésben és ingyenes gyógyszerellátásban részesültek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr308391622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása