A mi Erzsébetvárosunk

Dohány utca 10.

2015. november 11. - amier

A háromemeletes, klasszicista házat Hild József 1844-ben Palmberger József számára eredetileg kétemeletesre építette. 1870-ben Hild Károly építette rá a mai állapotot mutató harmadik emeletet. Átjáróház jellege (Dohány utca 10. - Síp utca 10.) feltehetően 1850 és 1870 között alakult ki s teremtett kapcsolatot a két utca között. Az átjáró hossza 140 m.

dohany10-1.jpg

dohany10-2.jpg

A két összenyíló udvar szabálytalan, szélessége 12 és 10 m között változó. Az átjárás jelentőségét a két udvar hosszában kialakult műhelyek, üzletek, raktárak jobb működ- tetésének lehetősége mellett elsősorban a két telek szomszédságában felépült Dohány utcai zsinagóga jelentette. Később, 1892-ben a Síp utcában felépült Pesti Izraelita Hitközségi épület közvetlenebb elérhetőségét is biztosította, de a szemközt elhelyezkedő Dohány utca 3-ból induló átjáróház révén már kezdettől fogva szervesen kapcsolódott a Rákóczi úthoz is. Sajátosságához tartozott, hogy a Dohány utcai zsinagógával is közvetlen, belső kapcsolattal rendelkezett. A két utca közötti átjárás 1944 során szűnt meg, mivel a Síp utca 10. az akkor itt kialakított gettó területéhez tartozott, ez a ház pedig nem.

dohany10-3.jpg

dohany10-4.jpg

dohany10-5.jpg

A telkeken fekvő, átjáróházként összenyitott épületeket egy 2006-ban kiadott bontási engedély alapján leontották. A meghagyott utcafronti homlokzatok mögött hét és nyolcemeletes lakóházakat terveztek építeni, de a vállalkozás csődbement. 2011–re a pusztuló, omlásveszélyes homlokzatok mögötti üres telket fizetős parkolóként használják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr748070330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása