A mi Erzsébetvárosunk

Nagydiófa utca 13.

2015. november 10. - amier

Dr. Deutsch Izidor ügyvéd és neje megbízásából 1887-ben Lohr József tervezte és építette – ezen az oldalon 2 emeletes – historizáló lakóház Nagydiófa utcai oldala. A ház átmenő telken (Nagydiófa utca - Nyár u. 16.) áll. Igényes neoreneszánsz homlokzat, az emeleteken idomtégla tagolással és loggiás udvarral. Eredetileg – csakúgy, mint a Nagydiófa utca 15. szám alatti szomszédja – ez az épület is átjáróházként funkcionálhatott.

nagydio13-1.jpg

nagydio13-2.jpg

A Fővárosi Levéltár adatai szerint korábban a telek ezen részén (akkori cím: Nussbaumgasse 485) előbb egy 1840-ben Luntonszky János megrendelésére Hild József építette egyemeletes lakóház állt, majd 1863-ban Feszl Frigyes építette fel ide Breitner Antal új, földszintes lakóházát.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr208068950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása