Klauzál utca 9.

2015. október 18. - amier

Az 1838-as árvíz után, 1840 körül húzták fel ezt az eredetileg historizáló épületet. 1869-ben Ziegelwagner Mátyás szobrászmester átalakíttatta házát és műhelyét Schusbeck Pállal (Kleine Feldgasse   No   7.), majd 1873-ban Rill Imrével, ekkor került az első emelt a házra. Ezt 1899-ben – már Politzer Jakab megrendelésére – átépítették kétemeletesre.

klauzal9-1.jpg

És most kissé hosszabban a mostani „romház” előtörténetéből: 2006-ban az önkormány- zat a Klauzál utca 7-9. szám alatti ingatlant értékesíteni kívánta. Az akkori terv szerint az épületeket megvásárló vállalkozó lebontja a rossz állapotú házakat, helyükre újat épít, a lakókat pedig kártalanítja (pénz, új lakás). A történet akkor vett új fordulatot, amikor 2006 januárjában a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) a Klauzál utca 7. szám alatti épületet műemlék védettség alá helyezte. És bár az épület, ill. az épületek felújításához semmilyen anyagi segítséget nem tudott nyújtani, azok bontását nem engedélyezte.

klauzal9-3.jpg

klauzal9-4.jpg

Ekkorra már mindkét ház nagyon rossz műszaki- és életveszélyes állapotban volt, a lakók meg nem tudtak kiszabadulni szétrohadt lakásaikból. A felek (a KÖH, az önkormányzat, a beruházó) ekkor tárgyalni kényszerültek, aminek eredményeképp azt találták ki, hogy kis részeket megtartanak és restaurálnak a két házból, hogy az utca képe ne nagyon sérüljön tovább. Az udvari részek bontással keletkezett területen az eredeti tervek szerint egy modern épületet húztak volna fel a Klauzál utca 7-9. telken. (A 9. sz. ház homlokzatának megtartása csupán a beruházó jóindulatán múlik/múlott.)

klauzal9-5.jpg

(Nagyobb méretben az fb-oldalunkra feltettük a Klauzál utca 7-9. sz. alatti házakról mostanában készült képeket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr237986383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.