HTML

A mi Erzsébetvárosunk

Budapest legkisebb, egyúttal legnagyobb népsűrűségű kerülete, nevét I. Ferenc József feleségéről, Erzsébet királynéről kapta 1882-ben. Területe 2,09 km², lakossága 64 767 fő.

* Utcák, házak, terek

Facebook oldalunk

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg az összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Utolsó kommentek

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2015.08.09. 15:10 amier

Dob utca 46/B

Címkék: seress rezső emléktábla dob utca

1939-ben dr. Kovács Ferenc nőgyógyász, egyetemi tanár megrendelésének köszönhetően Antal Dezső tervei alapján épült hatemeletes, modern bérház. A társasház statikusa Trautmann Rezső, kivitelezője pedig Wűhrl Géza volt. A ház homlokzatán hat dombormű látható, falán – a bejárattól balra – Seress Rezső és Beamter Jenő emléktáblája látható. Seress Rezső 1968-ban követett el öngyilkosságot Dob utcai lakásából kiugorva, emlékezésül a második emeletre, a jobb oldali erkélyre érdemes felnézni.

dob46b-1.jpg

dob46b-3.jpg

A Szomorú vasárnap szerzője csaknem negyven évvel halála után a lakóknak köszönhetően kapott emléktáblát egy másik muzsikussal, Beamter Jenővel közösen.

dob46b-2.jpg

Korábban itt, a Háromdob, majd Külső Dob (ma Dob) és Kismező (ma Csányi) utcák kereszteződésébe 1850-ben építette fel Áldásy Antal városi rendőrkapitány klasszicista lakóházát veje, Clark Ádám terve szerint. Mivel a sarokház belesett a Madách sugárút leendő szabályozási vonalába, így azt 1936-ban lebontották, hogy helyére két darab hatemeletes társasházat építhessenek fel, melyek jóformán egyedüli hírmondói a valamikor nagyratörő városrendezési elképzelésnek.

dob46ab-1.jpg

Az eredeti terv szerint a sugárút az Andrássy úthoz hasonlóan a Belvárosból futott volna ki és tartott volna keleti irányba. A II. világháború miatt csupán a kezdő bejárati része készült el (a Károly körút keleti oldalán ma is látható hatalmas íves téglaborításos épület, illetve a mögötte álló, hasonló jellegű tér, Wälder Gyula munkája). A Madách sugárút nagyon kevés megvalósult töredéke közé tartozik ez a két lakóház, melyek ugyan két különböző évben, két különböző mérnök munkájaként, két különböző építtető megbízásából készültek el – egymásnak mégis párdarabjai, hiszen közvetlen környezetükben kirínak modernségükkel, és azáltal, hogy a tervezett sugárút északi vonalára épültek, a megmaradt szomszéd házaknál szellősebb, tágabb utcai előteret nyertek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr657474052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.