A mi Erzsébetvárosunk

Akácfa utca 25.

2015. augusztus 08. - amier

Elfer Dezső megrendelésére 1911-ben Román Ernő és Miklós tervei alapján épült négy- emeletes szecessziós lakóház. Homlokzata erősen tagolt és díszes, középső részén az első és a második emeleten a kapubejáró fölött erkélyek csatlakoznak két-két ablakhoz. Az épületen sok és különféle díszítő elemet, főként az ablakok körül és a legfelső szinten. Mozgalmasságát fokozza az első és második szinten a köríves díszítés az ablakok felett. A bejáratnál szépen kidolgozott kovácsoltvas kapu fogadja a látogatót.

akacfa25-3.jpg

akacfa25-4.jpg

akacfa25-2.jpg

akacfa25-1.jpg

A telken legkorábban egy 1843-ban Hild József építette klasszicista földszintes lakóház állt, ezt 1852-ben Limburszky József tervei szerint kibővítették. Ennek lebontása (átépítése?) után 1899-ben Nemecsek Antal és neje építtetett egy 3 emeletes bérházat az ingatlanra.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr27240061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása