A mi Erzsébetvárosunk

Akácfa utca 24.

2015. augusztus 08. - amier

Heidlberg Sándor és Kotál Henrik műépítészek 1899/90-ben saját maguknak tervezték ezt a 3+1 emeletes eklektikus bérházat, függőlegesen tagolt homlokzattal, a felső két emeleten téglaberakással, az ablakok körül díszítéssel. A földszintjén félköríves kapu- és üzletnyílá- sok láthatók, a kétszárnyú faragott fakapu szárnyain kagylódíszt utánzó tagolás.

akacfa24-1.jpg

Érdemes még megjegyezni, hogy a ház a korszak tipikus pesti bérházainál jobb minőségben épült, és a Fővárosi Közmunkák Tanácsa 1898 és 1902 között kiadott hivatalos jelentése a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta. A homlokzatot 2008-ban újították fel.

akacfa24-3.jpg

akacfa24-2.jpg

A telken korábban egy földszintes ház állt, melyet 1861-ben a tulajdonos, Emerth József megrendelésére Hild Károly kibővített az udvar irányába. 1867-ben erre a házra Zitter- barth Mátyás épített egy emeletet, már Sári Franciska kívánságára. Ennek lebontása után építette fel ide Heidlberg Sándor és Kotál Henrik saját, ma is itt álló lakóházukat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr777239843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása