A mi Erzsébetvárosunk

Dohány utca 20.

2015. július 08. - amier

A Dohány utca és a Síp utca (Síp u. 4.) sarkán álló lenyűgöző látványú – a Rákóczi útról is észrevehető – négyemeletes neobarokk bérpalotát Jahn József tervezte és építette 1893-ban, eredetileg kupolával is hangsúlyozott, zárt és nyitott erkélyes, kör alakú sarokkialakítással. A homlokzatok találkozását hengeres sarokerkélyen – a második emeleti oldalán, egy falfülke felett – címerdíszítésben az építés évszáma látható.

dohany20-4.jpg

dohany20-5.jpg

dohany20-6.jpg

A Dohány utcai bejárat mellett valamikor az 1930-as évek elején épülhetett neobarokk kapuzat húzódik, monogrammal díszített címeres, bőségszarut tartó puttófigurával.

dohany20-1.jpg

dohany20-7.jpg

A minden részletében különleges épületen külön említendő a belső tereken szőnyeg- szerűen végigfutó színes, virágmintás padlóburkolat és a lodzsás udvar, melyet 2006-ban az önkormányzat támogatásával újítottak fel. Az utcai szárny és az azzal párhuzamos hátsó szárny udvari homlokzatai árkádosak, az oldalszárnyak homlokzatai előtt függőfolyosók húzódnak. Az árkádsor ívmezőiben címerpajzs, oroszlánfej tondóban és ornamentális díszítés, az oszlopok közt balusztrád látható.

dohany20-2.jpg

dohany20-3.jpg

A hatalmas épület építésekor Jahn József tulajdonában volt, ezt követően Ritter von Bersuder József Lajos textil-nagykereskedő, később pedig Bersuder Mária, Leopoldina, Lajos, Klotild és Erzsébet tulajdonát képezte.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr577610832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása