A mi Erzsébetvárosunk

Murányi utca 53.

2015. július 07. - amier

1895 körül Baumgarten Sándor építészmérnök tervei szerint épült 3 emeletes eklektikus lakóház. A megrendelő személye nem ismert, de az 1898-as budapesti házjegyzék szerint Rajcs (Raics) Zoltán és neje tulajdonában volt az épület, így feltételezhető, hogy esetleg ők voltak az eredeti megrendelők is. Ami biztos: a házat1899-ben árverésre bocsátották, és azt 78.000 forintért dr. Nessi Pál vásárolta meg.

muranyi53-1.jpg

Az első emeleten a szemöldökpárkányok a meghatározó díszek, ezek timpanonosak, ill. ívesek. A második emeleti ablakok felett angyalfej-díszítés látható, az egyetlen erkély a kapubejáró felett helyezkedik el.

muranyi53-2.jpg

Baumgarten Sándor (1864-1928) egyike volt a legtevékenyebb magyar építészeknek. Műegyetemi tanulmányait Budapesten végezte, ahol 1888-ban nyert építészeti oklevelet. Utána hat évig Steindl Imre, Hauszmann Alajos és Weber Antal építőművészek mellett működött. Legjelentékenyebb alkotásai: a budapesti tudományegyetem központi épületének Egyetem-téri része Mária Terézia korabeli barokk stílusban, továbbá az Erzsébet nőiskola és a Vakok Országos Intézete, mindkettő magyaros stílusban.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr657553116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása