HTML

A mi Erzsébetvárosunk

Budapest legkisebb, egyúttal legnagyobb népsűrűségű kerülete, nevét I. Ferenc József feleségéről, Erzsébet királynéről kapta 1882-ben. Területe 2,09 km², lakossága 64 767 fő.

* Utcák, házak, terek

Facebook oldalunk

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg az összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Utolsó kommentek

  • ]{udarauszkasz: @humorpalanta: Tinikoraban meg nem ott lakott, de egy kis bizserges nem artana neki:) (2019.01.22. 19:48) 865. Tényleg rohadunk
  • humorpalanta: @]{udarauszkasz: Fogadok egész tinikorában zuhanyozott :D (2019.01.22. 19:42) 865. Tényleg rohadunk
  • Budapest a kutyaszar városa: Valamelyik fidesznyikes belvárosi kerületben épp nemrég bontottak le egy teljesen felújított ház... (2019.01.22. 19:34) 865. Tényleg rohadunk
  • Utolsó 20

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2015.07.05. 19:29 amier

Akácfa utca 63.

Címkék: akácfa utca

1873/74-ben Mendl István megrendelésére Hauszmann Alajos tervei alapján épült két- emeletes eklektikus lakóház, melyet 1878-ban Preisz és Kirschenbaum tervei szerint istállóval és kocsiszínnel bővítették ki. Gazdagon, mégis harmonikusan díszített hom- lokzat, oldaltengelyben nyíló, oszlop- és vakolatdíszes kapubejáró, kétszárnyú, faragott fakapu. A tagozatok Marhenke Vilmostól valók. Ugyanő készítette például az 1899-ben átadott kőbányai Szent László római katolikus plébánia-templom teljes berendezését, de épületdíszítő kerámia elemeket is gyártott.

akacfa63-1.jpg

akacfa63-2.jpg

Ejtsünk azért pár szót a ház építtetőjéről, Mendl István (1834-1906) bádogosmesterről is. Mendl régi pesti polgárcsaládból származott: bádogosműhelye, mely a fővárosban elsők között járt a vízvezeték és gázszerelésben, az 1870-es évek nagy építkezés konjunktúrájá- ban különösen fellendült: új típusú petróleumlámpákat hozott forgalomba és például a Sugár út kialakításakor az itt épült új házakba ő vezette be az első vízvezetéki csöveket. Az üzemét 1873 után Zellerin Mátyás vette át tőle, de Mendl számára az üzem átadása nem hanyatlást jelentett: tőkéjéből részvényeket vásárolt, és nem is kis tételekben.

Elnöke lett az akkor alakuló Részvényserfőzdének, és tagja lett a Magyar Országos Központi Takarékpénztár, az Első Magyar Iparbank és a Schlick Rt. igazgatóságának is: láthatóan mindazon vállalatoknak, melyek a kispolgár részvényjegyzésére vagy legalábbis támogatására számítottak üzletükben. Emellett tevékeny volt a városi – szűkebben kerületi – közéletben is: egyik alapítója a VI. kerületi kaszinónak és számos jótékony intézménynek vezetőségi tagja. Öregebb napjaira mindez megszerzi neki a Vaskorona Rend keresztjét – a Rózsák terén felépített Erzsébetvárosi plébániatemplom körüli buzgólkodása pedig a pápai Nagy Szent Gergely Rend jelvényét bújtatta gomblyukába.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr867259433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.