A mi Erzsébetvárosunk

Klauzál tér 13.

2015. június 25. - amier

A Dob utca sarkán (Dob u. 45.) álló klasszicista stílusú bérház vélhetően az 1838-as nagy pesti árvizet követő időkben épült. 1861-ben vette meg Treichlinger József könyv- és zeneműkereskedő, aki Limburszky József terve alapján egy kétemeletes bérházzá építtette át. Az 1862-ben átadott házat a Szent István Királyhoz címezték az itteni fogadó miatt. Ezt követően a szomszédos ház tulajdonosa, Kuklay János vette meg a sarokházat 1864-ben, majd 1878-ban az épület Zelmanovits Jakab tulajdonába került. 1885-ben ifj. Treuhinger József és Mária, 1890-től Freichlinger József kiskorú, valamint Degen Árpád és Eugénia, majd 1899-től Breitner Bernát jégszekrény-gyáros és neje az épület tulajdonosa.

klauzal_t13-1.jpg

A ház földszintjén az 1930-as és 40-es években – több más üzlet mellett – Bontha Jenő Klauzál gyógyszertára működött, az 1990-es évek elején pedig pincéjében volt a Magyar Reklám Szövetség (MRSZ) 100 férőhelyes klubja.

klauzal_t13-2.jpg

A Klauzál tér házai a gyorsan fejlődő Pesten a XIX. század második felére jellemző építészeti irányzatokat mutatják be. A kevés klasszicista stílusú bérházak egyike ez a Dob utca sarkán álló épület, melynek tömege és homlokzattagolása is jól tükrözi a klasszicizmus építészeti elképzeléseit. Építészettörténeti értékét növeli a számos eredeti műrészlete, pl. az eredeti öntöttvas lépcsőkorlátok, a nyílászárók, a vörös mészkő lépcsőfokok.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr247573274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása