A mi Erzsébetvárosunk

Erzsébet körút 38.

2015. június 14. - amier

A négyemeletes neobarokk bérházat 1892-ben dr. Hlatky József és neje, szül. Ocker Mária építtette, Schannen Ernő tervei alapján. A kivitelező Havel Lipót építőmester volt. A házon látható szemöldökgyámos ablakok Schannen életművében 1892-ben jelennek meg, két szinte egy időben engedélyezett épület tervein, majd a megvalósult homlokzatokon.

erzsi38-1_1.jpg

erzsi38-2_1.jpg

erzsi38-3_1.jpg

Az első ezek közül ez az Erzsébet körúti bérház, amelynek építésére 1892. augusztus 12-én adott engedélyt a Fővárosi Tanács. A homlokzat két kiemelt szintje nyerstégla borítású, a negyedik emeleti ablakok félköríves záródású ikerablakok, amelyek között nem figuratív támaszok láthatók. Ilyen fölfelé szélesedő, fülkagyló motívumokkal díszített támaszform- ákhoz hasonlók sorakoznak a kapualjban is.

erzsi38-4.jpg

erzsi38-2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr267541898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása