393. Múltidéző - Vigyázó ház

2015. április 24. - amier

02.jpgÉs akkor most megint egy kis múltidézés, ha már a jelen olyan, amilyen (a képeket persze megint csak az ilyenisvoltbudapest.hu-n találtam). Mára ugyan megszokott látvány a Károly körút és a Rákóczi út sarkán (Károly körút 1. - Rákóczi út 2.) álló hengeres sarokpavilonnal álló, ötemeletes modern bérház, amely 1939-ben Hültl Dezső tervei alapján épült fel.

De egykoron itt, a Kerepesi (ma Rákóczi) út és az Országút (ma Károly körút) sarkán több, mint száz éven át Vigyázó Antal klasszicista stílusú, méretes háza állott, melyet 1837-ben Kasselik Ferenccel építtetett fel. Ez az egyemeletes épület a Vigyázó-féle végrendelet szerint a Magyar Tudományos Akadémia tulajdona lett 1928-ban, amely tíz év múlva, 1938-ban lebontatta a sarokházat.

vigyazo_haz1.jpg

vigyazo_haz2.jpg

Ekkor a háttérben már ott áll a Georgia-ház az órával a tetején, az MTA-ház pedig a bontás után alig egy évvel épült fel annak "tükrözése" gyanánt.

Vigyázó Ferenc (1874-1928) régi nemesi család utolsó sarja volt, aki végrendeletében egész vagyonát, beleértve értékes könyv-, kódex- és képgyűjteményét is, az akkor anyagi gondokkal küzdő Magyar Tudományos Akadémiának adományozta.

***

Aki ma a Károly körúton végigsétál, aligha gondol arra, hogy ez az út valaha a középkori városfalon kívül, azzal párhuzamosan vezetett, a régi Pest határát is jelezve. Neve Land Strasse, vagyis Országút volt. 1875-ben az Országutat szakaszolták, egyik részét a Nemzeti Múzeum épületéről Múzeum körútnak nevezték el, a másik részét pedig a Károly kaszár- nyáról (mely jelenleg a Főpolgármesteri Hivatal) Károly körútnak hívták. A Károly körút neve 1916-ban IV. Károly király útra változott, abból az alkalomból, hogy az utolsó Habsburg királyt, IV. Károlyt megkoronázták. Nem sokáig maradt ez a név, mivel IV. Károly királysága csak két évig tartott. A Tanácsköztársaság idején, 1919-ben Népkörút lett, ezt követően visszakapta a Károly körút nevet, ami 1926-ig maradt. Ezután Károly király út lett 1945-ig. Ekkor Somogyi Béla (1868-1920) szociáldemokrata újságíró lett az út névadója. 1953-tól egészen 1991-ig Tanács körút, majd megint visszakapta régi nevét.

BBP

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr597396102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.