A mi Erzsébetvárosunk

Király utca 39.

2015. április 16. - amier

Az eredetileg kétemeletes klasszicista lakóházat a Kisdiófa utca (Kisdiófa u. 15.) sarkán Huszár Jakab építtette 1855-ben. A klasszicizmus homlokzatképzési hagyományait követni igyekvő, illeszkedő szándékú emeletráépítés: a harmadik emelet lényegesen alacsonyabb és egyszerűbb díszítésű a többinél.

kiraly39-2.jpg

kiraly39-3.jpg

Valaha itt, a ház földszintjén működött a Mandl mulató – korábban Hunyadi kávéház. A Mandl-féle mulatóba kofák jártak, a pesti népnyelv ezért némi gúnnyal Mandel-operának nevezte. A műsort a mulató tulajdonosa, Mandl bácsi konferálta, minden egyes műsorszám bejelentése után meghajolt és a következő szavakkal búcsúzott: "Az igazgatóság a pártfogásért esd!" A mulató felett 1887-től működő az Elite Szálloda, azt 1920-ben keresztelte át új tulajdonosa, Kossa Gyula Bréma Hotelre. A Sorg Antal kivitelezésében átalakított piros lámpás házként is üzemelő szálloda az 1950-es államosításáig zavartalanul működött, majd a szobákat lakásokká alakították át.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr167373968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása