A mi Erzsébetvárosunk

Rumbach Sebestyén utca 3.

2015. április 03. - amier

A Dob és Rumbach Sebestyén utcák találkozásánál álló lekerekített sarkú, a Dob utca 5. számú házzal az utca két oldalán együttest alkotó, korai modern elemeket felmutató négyemeletes szecessziós ház 1909/11-ben Ágoston Emil tervei szerint épült, Krajner Margit szemorvos megrendelésére. A ház földszintjén mindkét homlokzaton és a sarkon üzlethelyiségek nyílnak, melyek egy része valószínűleg átalakított. A sarokablakok hármas osztásúak, eredeti kovácsoltvas virágtartókkal díszítettek.

rumbach3-1.jpg

A Fővárosi Levéltár adatai szerint korábban a telken (akkori cím: Trommelgasse 7.) egy 1833-ban Anninger Ignác kereskedő megrendelésére Kasselik Ferenc építette egyemeletes lakóház állt. 1908-ban, amikor kiépítették a Rumbach Sebestyén utca Dob és Wesselényi utca közötti szakaszát, az Anninger-féle ház bontásra került.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr797334802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása