Nefelejcs utca 38.

2015. március 27. - amier

1914/15-ben Bienenstock Dávid és neje megrendelésére épült háromemeletes eklektikus lakóház. Tervezőjéről és építőjéről semmit nem tudni, a Fővárosi Levéltár ugyanis nem őriz adatot ezzel kapcsolatban.

nefi38-1.jpg

Igazság szerint a korán kívül semmi különös nincs ezen a házon. Homlokzata kissé lepusztult, vakolathiányos, eredetileg visszafogottan díszített, a kapu tengelyére szim- metrikus. A földszintjén félköríves kapu- és üzletnyílások láthatók, a harmadik emeleti ablakok szintén íves záródásúak. Faragott, kétszárnyú kapuja kovácsoltvasrács-díszes. Ennyi. (Mondjuk az első emeleti  ablakok festése azért csak-csak megérne egy misét...)

A ház előtt a járdán két botlatókő (stolperstein) látható, Gerendási Miklós (1926-1945) és Sachár Vilmos (1897-1945) emlékére. Mindketten a ház lakói voltak egykoron.

nefi38-2a.jpg

A botlatóköveket Gunter Demnig német szobrászművésznek a nemzetiszocializmus áldozatai előtt tisztelgő akciósorozata keretén belül helyezték el. Magyarországon a művész 2007. április 27-én helyezte el az első követ, Budapesten, a Ráday utca 5. szám előtt. Az emléktáblák száma azóta folyamatosan nő.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1007310508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dalmady Éva 2019.10.28. 18:07:14

Ez a ház 1944. - ben csillagos házzá lett nyilvánítva.
Első gyermekkori "élményeim" mélyen belém vésődtek.
A házmester névsorolvasást tartott, majd az ide költöztetett - sárga csilaggal megjelölt nők és gyerekek, és idősek, lementek sorakozóra az udvarra.
Anyám, nővéremmel együtt bedugott minket, az előszoba 3 ajtós szekrény két oldalsó részébe, azzal a figyelmeztetéssel, hogy egy hangot se adhatunk és ne mocorogjunk, Ő meg a középső magasabb részébe bújt el.
Fél órával később a ház kiürült.
Nem tudom hova vitték őket, mert Anyám kiosont velünk, és elmentünk 3 utcával távolabbi rokonokhoz. Nem emlékszem arra, hogy oda visszatértünk volna.
Pont abban a lakásban tartózkodtunk, amelynek ablak-keretei vörös szineivel rontja meg a ház egységes homlokzatát.