106. Állatorvosi kerítés

2014. március 20. - amier

04.jpgMost már, hogy visszavonhatatlanul itt a tavasz, újra nyakba akasztottam a fényképezőgépet és nekiindultam a Rottenbiller utcának. És a Dembinszky utca sarkánál komoly meglepetés ért: bár évek óta járom a kerület utcáit, csak most fedeztem fel az Állatorvos-tudományi Kar Rottenbiller utca felé néző "D" épülete előtti kerítésen az oszlopokat díszítő állatfejeket!

Valahogy ezek eddig kimaradtak, érthetetlen módon nem vettem észre őket. Lehet, hogy lassan vennem kéne egy fehér fényképezőgépet? No mindegy, ha megkésve is, de „felfedeztem”, halladjunk talán tovább…

allatorvosi2.jpg

allatorvosi3.jpg

Kezdjük az elején: az István út – Bethlen Gábor utca – Dembinszky utca – Rottenbiller utca által határolta kar parkja valami eszméletlen hangulatot sugároz zöld bokraival és öreg fáival. Ezt a parkot veszi körül a fentebb említett vaskerítés, melynek oszlopai is illeszkednek az 1881-ben elkészült, Steindl Imre tervezte épületek stílusához. Az oszlopok közül 37 öntvény állatfejjel (szarvasmarha, kutya, ló) van díszítve, bár akad egy-egy, mely mára már hiányos. (Tapasztalatom szerint a lófejeket lopkodták le – eléggé el nem ítélhető módon – a „szorgos” kezek…)

allatorvosi1.jpg

A budapesti Állatorvos-tudományi Kar különben Magyarország egyetlen felsőoktatási intézménye, amely állatorvosokat képez, udvarában 6 szobor és egy emlékmű is található. Az összes XIX. századi épület "vörös-tégla" stílusban épült, mely jellemző volt az akkori iskolaépületekre. Az ereszek alatt valamennyi épület reneszánsz stílusú Zsolnay kerámia- csíkokkal van díszítve, ezek elég sok helyen megmaradtak.

Akinek van rá alkalma és ideje, nézze meg ezeket, érdemes.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr395871285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.