HTML

A mi Erzsébetvárosunk

Budapest legkisebb, egyúttal legnagyobb népsűrűségű kerülete, nevét I. Ferenc József feleségéről, Erzsébet királynéről kapta 1882-ben. Területe 2,09 km², lakossága 64 767 fő.

* Utcák, házak, terek

Facebook oldalunk

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg az összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Utolsó kommentek

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2013.09.23. 00:14 amier

7. Polgármesteri beszéd 2.

Címkék: önkormányzat polgármester vattamány zsolt Erzsébetváros társasházak felújítása

03.jpgEgy izgalmas és a kerületben élők számára rendkívül fontos résszel folytatjuk a sorozatunkat. A társasházak felújításáról, támogatásáról lesz szó. Ez ugye az a problémakör, ami mindenkit érint, aki itt lakik, hiszen egy épület felújítása sok költséggel jár. Hosszú-hosszú évekig gyűjtögetnek a lakók, hogy valamit rendbe hozzanak a házon, a tulajdonukon.

Mivel az Önkormányzat a kerületi házak túlnyomó többségében, már csak néhány százalék tulajdonnal rendelkezik így ez a feladat a magántulajdonosokra hárul.

Mit mondott beiktatásakor Vattamány Zsolt?

„Külső források bevonásával és a pályázati rendszer átalakításával növelni fogjuk az önkormányzati támogatással felújított társasházak számát…’’

vattamany2.jpg

A következőkben látni fogjuk, hogy az átalakítás annyira "jól” sikerült, hogy a 2013. évi társasház felújítási támogatás az évi költségvetés szerint 45 millió forintra sikeredett. Ráadásul ez csak visszatérítendő kölcsönt jelent. Természetesen itt egy hosszabb folyamatot kell ismernünk, mert csak így juthatunk el a mai helyzet értékeléséhez. Egy 2000. évi (ne feledjük: ez 13 éve volt!) beszámoló szerint az akkori vezetés azt jelentette be, hogy az 1999. évi 50 milliós társasházi felújítási támogatást sikerült a 2000. évben 70 millió forintra emelni.

Most akkor mi van? Visszafejlődtünk a múlt évezred utolsó évének szintjére?

Erzsébetváros rosszabbul teljesít?

Még érdekesebb a kép, ha összehasonlítjuk a Vattamány Zsolt polgármester 2010-től kezdődő időszakát az "elmúlt nyolc évvel”!

A pontos összehasonlítás kedvéért minden olyan költségvetési sort összeadunk, ami önkormányzati támogatás formájában egy társasház lakóját, mint tulajdonost segíti a közvetlen lakókörnyezetének komfortossá tételében. A segítség azt jelenti, hogy az önkormányzat vissza nem térítendő támogatást ad a lakóháznak és ezzel pénzt hagy az ott lakó család pénztárcájában, vagy kölcsönt ad kamat nélkül és így mentesíti a hirtelen nagy és váratlan kiadástól.

Minél több vissza nem térítendő és visszatérítendő támogatást ad az önkormányzat, annál inkább fontosabbnak tartja a kerület szépítését és az ott lakók komfortját és ezzel magát a választópolgárt.

Nézzük a számokat, elég beszédesek...

„Elmúlt nyolc év”:

Év

Vissza nem térítendő támogatás

Visszatérítendő támogatás

Önkormányzati épületek felújítása

2005.

263 millió Ft

-

-

2006.

116 millió Ft

170 millió Ft

-

2007.

325 millió Ft

120 millió Ft

-

2008.

296 millió Ft

120 millió Ft

204 millió Ft

2009.

978 millió Ft

80 millió Ft

80 millió Ft

Ehhez képest nézzük meg a 2010-ben győztes Vattamány-féle vezetés számait:

Év

Vissza nem térítendő támogatás

Visszatérítendő támogatás

Önkormányzati épületek felújítása

2011.

40 millió Ft

80 millió Ft

-

2012.

-

95 millió Ft

-

2013.

-

120 millió Ft

-

 

Emlékeztetőül, mit is mondott három éve a polgármester?

„ …növelni fogjuk az önkormányzati támogatással felújított társasházak számát…”

Nehéz elhinni, hogy a támogatási összeg jelentős csökkenése a támogatott házak számának a növekedését eredményezné. Biztosak vagyunk abban, hogy a jelenlegi városvezetés mindent meg fog tenni, hogy vitatkozzon ezekkel a számokkal és megpróbálja majd azokat kozmetikázni.

Nem fog menni. A kerületben élők, a kerületi házak közös képviselői pontosan tudják, hogy ezek a számok sajnos igazak. Látják, érzik és tapasztalják, hogy az elmúlt 3 év mekkora megtorpanást jelentett Erzsébetváros életében és fejlődésében.

A városvezetés bizonyítványába társasházi támogatás tárgyban egyest adunk!

Erzsébetváros (sajnos!) rosszabbul teljesít!

Rövidesen folytatjuk…

Payns

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr415528683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Habitus 2013.09.24. 03:41:25

A fészbukon olvastam: "Erzsébetváros főállású alpolgármestere 2010 októbere óta Rónaszékiné Keresztes Monika, aki a Fidesz országgyűlési képviselője is. Az említett hölgy 2010 óta mindössze 11 alkalommal vett részt elejétől a végéig, azaz késés nélkül, a testületi üléseken. Főállású alpolgármesterként 52 testületi ülésből 32-szer maradt távol. Idén mindössze egyszer - a januári közmeghallgatáson - jelent meg késés nélkül.
Rónaszékiné főállású alpolgármesteri tevékenységéért több, mint 21 millió forintot vett fel eddig." (Békét Erzsébetvárosnak)

Azért ha egy misét nem is, de egy posztot ez is megérdemelne...