HTML

A mi Erzsébetvárosunk

Budapest legkisebb, egyúttal legnagyobb népsűrűségű kerülete, nevét I. Ferenc József feleségéről, Erzsébet királynéről kapta 1882-ben. Területe 2,09 km², lakossága 64 767 fő.

* Utcák, házak, terek

Facebook oldalunk

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg az összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Utolsó kommentek

  • Dezső Vincze: SZENES HANNA A LEGNAGYOBB MAGYAR KÖLTŐNŐ, NAGYON-NAGYON SZERETEM ŐT!! Az Ő emlékének ajánlom az "E... (2018.02.24. 22:56) Szenes Hanna park
  • vamos: A Murányi u. 23. sz. alatti, 31 lakásos lakóépület adatai: Tervező: Bálint és Társa Építészek Iro... (2018.02.11. 12:58) Rákóczi út
  • Pásztörperc: @aszfaltparaszt: Nem régész: geológus. Itt olyan kérdések vannak, hogy az a homok mennyiben folyóv... (2018.02.09. 17:49) 748. Sajnos nem tudjuk
  • Utolsó 20

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2018.02.22. 18:01 amier

753. Hová lett a pénzünk?

Címkék: pályázatok korrupció európai unió orbán viktor közpénz tao tiborcz istván

Olvastam a Népszavában, hogy mi is történik a TAO pénzzel. Mivel több, mint 330 milliárdról van szó, ne vonjuk meg a vállunkat; ebből a pénzből csilivili egészségügyet lehetett volna csinálni a jelenlegi helyett. 2011-ben a kormány (Orbán Viktor) úgy döntött, hogy a cégek a nyereségük utáni társasági adót ‒ tao ‒ címén sportfejlesztési célokra adhatják, nem kell adóként fizetni. Tulajdonképpen jó is lehetne ez a cél.

meszarosorban2016.jpg

De amit látunk: kapják a pénzt a futball és más látványsport egyesületek, épült rengeteg stadion, de ettől nem lett jobb a futball.

Az Unió vizsgálódott tiltott támogatás miatt, mert az rontja a versenyt. A cikkben olvashatjuk, hogy a megállapodást a magyar fél nem tartja be, és az Unió nem is ellenőrzi a szerződés betartását. Érdemes a cikkben elolvasni, hogy mi mindent hagy figyelmen kívül a kormány, de most menjünk tovább.

Ami a legfelháborítóbb, a megállapodás érvényessége, „a tao-program addig folytatódhat a jelenlegi mederben, amíg a csapataink – mindenekelőtt a fociban – továbbra is ered- ménytelenek, és a magyar nevelésű játékosok sem jutnak ki az európai piacra.”

Magyarul: addig költhetik a gyalázatos gyenge teljesítményre, az üres stadionokra a rengeteg pénzt, amíg olyan marad a futball, mint amilyen.

Kérdés: az olvasók között van-e olyan, aki azért kap nagy fizetést, lakást, autót, hogy a munkáját gyengén végezze? Addig kapja a sok pénzt, amíg ilyen gyenge marad.

Más.

A Tiborcz-botrányról is sokat olvashattunk, de van az ügynek további oldala is. A különbö- ző önkormányzatok pályázhattak a közvilágítás korszerűsítésére. A pályázat egyik feltétele megegyezett sok más pályázatéval: önrészből kell fizetni a munka egy részét, csak a többi az állami támogatás.

Volt egy tucat önkormányzat, amelyiknek nem volt pénze az önrészre. Erre a kormány kb. egy milliárd – ezermillió – forintot adott a költségvetésből, hogy tudjanak indulni a pályá- zaton. Ebből két dolog következik: a kormány megsértve a pályázati egyenlőség feltételeit, adott a közpénzből pótlást. A másik: a kormány – Orbán Viktor – azért, hogy a veje még nagyobb üzletet csinálhasson, állami pénzt tolt be önkormányzati oldalon.

Erre mondta korábban Orbán Ráchel – Tibocz István felesége –, hogy ők a saját lábukon állnak. Mit ne mondjak: így könnyű.

Gergely József

Szólj hozzá!

2018.02.19. 18:00 amier

752. Érvénytelen, de…

Címkék: népszavazás bulinegyed mszp-frakció

2018. február 18-án, vasárnap este lezárult Budapest Főváros VII. kerületében kiírt helyi népszavazás a belső-erzsébetvárosi vendéglátóhelyek nyitva tartásával kapcsolatban. A reggel 6 órától este 19 óráig tartó szavazáson az erzsébetvárosi választópolgárok 15,89 %-a járult az urnákhoz, összesen 6918 fő adta le a szavazatát a 43 520 szavazásra jogosultak közül. A népszavazási adatokat alapul véve megállapítható, hogy a referendum nem tekinthető érvényesnek. 4572 fő az éjféli zárórára voksolt, 2316 fő az éjfél utáni nyitva tartás mellett foglalt állást. (Erzsébetváros: Sajtóközlemény nyomán)

nepszavaz2018v.jpg

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Örömmel olvastam a sajtóközleményben, hogy a kerület jelenlegi vezetésének a szótárban sikerült megtalálnia például az évek óta elfelejtett konstruktivitás szót, a lakók védelme és biztonsága kifejezéseket, az itt élők érdeke kifejezést vagy a pártpolitikai érdekeken felül álló szavakat. Továbbá örömmel olvastam, hogy leporolták a szocialista frakció eddigi javaslatai közül a fővárosi és parlamenti rendelet és törvénymódosítás kezdeményezését.

Nos, remélem, hogy ha másra nem is, de arra az elmúlt hónapok történései jók voltak, hogy egy egyre inkább eldurvuló problémahalmazzal kapcsolatban ne csak pótcselekvések történjenek. Mert a problémák még problémák maradtak, semmi nem oldódott meg.

Dr. Kispál Tibor, önkormányzati képviselő

***

Sokan állítják, hogy ez a népszavazás felesleges pénzkidobás, nem más, mint egy igen drága közvélemény-kutatás (nagyjából 40 millió forintba kerül megrendezni). Vannak, akik azt sérelmezik, hogy miért szavazhatnak a külső kerületrész lakói, akik nem érintet- tek. Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a valószínű érvénytelenség miatt végül újra az önkormányzathoz kerül vissza a labda, és a képviselőknek kell – vállalva a politikai fele- lősséget – dönteniük a szabályozásról. De lehet, hogy az lenne a legjobb, ha a jelenleg is érvényben lévő rendeleteknek szereznének érvényt. (via Mérce)

Szólj hozzá!

2018.02.16. 15:00 amier

751. Vasárnap népszavazás!

Címkék: népszavazás bulinegyed mszp-frakció

A napokban az Alkotmánybíróság (AB) is zöld utat adott a helyi népszavazásnak, miután visszautasította a népszavazási kezdeményezés ellen benyújtott alkotmányjogi panaszt. Most vasárnap tehát Erzsébetváros minden lakója szavazhat arról, hogy legyen-e ismét záróra a bulinegyeddé lett Belső-Erzsébetvárosban, avagy maradjon a mostani rendezetlen állapot.

nepszavaz_tajek2.jpg

Mindenkit, aki szavazhat a „bulinegyed” ügyében, arra biztatunk, hogy éljen a törvény adta jogával. Minél többen megyünk el szavazni, annál pontosabb választ kapnak a döntéshozók, hogy mit akarnak a választópolgárok Erzsébetvárosban.

Jöjjenek el és szavazatukkal nyilvánítsák ki akaratukat!

Devosa Gábor, Dr. Kispál Tibor, Németh Gábor 
önkormányzati képviselők, az MSZP-frakció tagjai

***

43 500 erzsébetvárosi választópolgár dönthet a VII. kerületben vasárnapra kiírt voksolá- son az úgynevezett bulinegyed sorsáról, az ott található vendéglátóhelyek éjféli zárórájáról. A népszavazási törvény alapján a referendum akkor lesz érvényes, ha a választópolgárok több mint a fele, tehát legalább 21 751 ember elmegy, és érvényesen szavaz. Ha 50 %-nál, vagyis 10 875-nél több lesz az azonos válasz a kérdésre, akkor eredményt is hirdethetnek. A VII. kerületben 771 szórakozóhely, kocsma üzemel, csak a Belső-Erzsébetvárosban 530. Közülük 335 éjfél és reggel 6 óra között is nyitva van. (MNO)

Szólj hozzá!

2018.02.13. 21:01 amier

750. Most mi van?!

Címkék: népszavazás alkotmánybíróság bulinegyed

Tűkön ülve egészen mostanáig vártunk, hogy miképpen dönt az Alkotmánybíróság (AB) az erzsébetvárosi népszavazás ügyében. Elvileg ugyanis ma tárgyalta az AB azt a beadványt, amely a Belső-Erzsébetvárosban (lásd.: „bulinegyed”) található szórakozóhelyek jelenlegi nyitva tartási rendje érdekében támadta meg a mostani hétvégére kiírt népszavazást.

alkotmanybirosag.jpg

Ha az AB helyt ad/adott a panasznak, azzal jogilag megalapozatlanná válik/vált a népszavazás. Jelenleg – alig pár nappal a referendum előtt – azonban az égvilágon semmit sem tudni, így most bizonytalan, hogy mi lesz vasárnap. Amint megtudjuk, hogy milyen döntés született, beszámolunk arról. (Állítólag holnap hirdetik ki a határozatot, de azért azt halkan megjegyeznénk, hogy egy ilyen, igen sokak életét érintő kérdésben tán illene korábban közzétenni, hogy végül is mi történik/vagy nem itt a kerületben pár nap múlva a demokrácia legnagyobb dicsőségére…)

UPDATE 2018.02.14. 12:15: Lesz népszavazás! Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy meg lehet tartani a népszavazást, mert nem sérti az Alaptörvényt! (Lásd.: Bulinegyed: fontos döntést hozott az Alkotmánybíróság)

***

Pesti abszurd - Ha nagyon lecsupaszítjuk, akkor a pihenéshez való jog csap ma össze a vállalkozás jogával az Alkotmánybíróság előtt. Az előbbi lenne a tétje a most vasárnapra kiírt népszavazásnak: a VII. kerület minden lakója szavazhat arról, hogy legyen-e ismét záróra a bulinegyeddé lett Belső-Erzsébetvárosban. Az utóbbit pedig az az ismeretlen indítványozó vetette fel, aki az éjféli zárórát látja aránytalan korlátozásnak, összevetve a vállalkozóktól beszedett különféle adókkal és járulékokkal. Hogy hogyan dönt az Alkot- mánybíróság, s ha lesz egyáltalán népszavazás, az milyen eredményt hoz, hamarosan megtudjuk. Viszont ezen a ponton érdemes még egyszer rögzíteni: abszurdum, hogy egy ilyen kérdésnek efféle kiélezett jogvitában kell eldőlnie. (N. Kósa Judit / Népszava)

Szólj hozzá!

2018.02.10. 20:02 amier

749. Idén megint Budapest100

Címkék: budapest Erzsébetváros 100 éves házak

Méghozzá május ötödikén és hatodikán, a program témája ebben az évben a fővárosi terek és az azokat körbevevő házak lesznek. De nem a középületekkel teli, böszme nagy terek, hanem a kicsi – vagy egy kicsit nagyobb – terekről lesz idén szó. Ha jól látom a szervezők honlapján, a kerületből négy, egymástól meglehetősen különböző teret választottak be a programba. Ezek: az Almássy tér, a Klauzál tér, a Lövölde tér és a Rózsák tere

bp100_7ker.jpg

Tavaly – több más kerülettel együtt – kimaradtunk, merthogy 2017-ben a pesti és budai rakpartot választotta témájául a Budapest100, és hát Erzsébetvárosnak nincs túl sok rakpartja (tudomásom szerint semennyi sincs). Idén viszont minden a terekről szól majd, tereink pedig még vannak. Tehát akkor még egyszer: május 5-én és 6-án (szombaton és vasárnap) kerül idén megrendezésre a Budapest100. Lehet jelentkezni, aztán hajrá!

(Megj.: hogy a Szenes Hanna park – ami szerintem tér – a maga derekas méretével és házaival miért nincs a programban, azt nem tudni, de ugyanígy kérdezhetném a Kéthly Anna teret is…)

***

Hét éve, 2011-ben az OSA Archívum és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) hagyomány- teremtő szándékkal indította útjára a Budapest100-at, hogy minden, akkor százéves ház ünnepeljen együtt az év századik napjához közeli hétvégén. A Budapest100 azóta egy roppant népszerű civil városi ünneppé nőtte ki magát, évente közel 60 helyszínnel, több mint 150 programmal és több tízezer látogatóval.

Szólj hozzá!

2018.02.07. 18:00 amier

748. Sajnos nem tudjuk

Címkék: bürokrácia múzeum városliget rondó városliget zrt dózsa gy. út

Az élénk érdeklődésre való tekintettel, maradjunk még a Ligetnél… Az elmúlt rendszerben kötelezték a legkülönfélébb vállalkozókat arra, hogy az építő munkálataik során nyert földtani adatokat osszák meg az erre szakosodott kutatóintézetekkel. Az 1993-ban elfogadott bányatv.-be már csak egy olyan passzust tettek be, hogy "az ingatlan tulajdonosa, üzemeltetője a földtani kutatást tűrni köteles". Ezek után kaptunk egy igazolványt, ami tanúsította, hogy mi vagyunk a Földtani Intézet dolgozói, és jogunk van kutatni mindenhol, még zárt katonai objektumokban is. Be is engedtek mindenhová, ahol mintát kellett gyűjtenem — persze egyeztetés után, esetenként kísérővel.

varosliget_godor2018.jpg

varosliget_godor2018a.jpg

Ha jól emlékszem, az 1998-as módosítás vette ki ezt a szabályt a tv.-ből. Ezzel az igazol- ványt is buktuk, de azért továbbra is beengedtek mindenhová (a zárt katonai objektu- mokba is), ha elmagyaráztuk, mit és miért is szeretnénk ott megnézni, illetve mintázni. Így készülhetett el egyebek közt Magyarország geokémiai atlasza is; jó buli volt. (Azóta már Földtani Intézet sincs, de ez itt mellékes.)

Ennek van most vége. A leendő (és Néprajzi Múzeumnak csúfolt) városligeti konferen- ciaközpont alapozásához kiástak a Dózsa György úton egy marha nagy gödröt, csodálatos szelvénnyel tárva fel azt a Duna–Tisza közi pleisztocén, egykori futóhomokot, aminek (főképp agrogeokémiai és paleoklimatológiai, elnézést a csúnya szavakért) vizsgálata szakmai pályafutásom egyik fő vonulata; az erről szóló publikációkat konferenciaanyagok nélkül a végén a rend kedvéért felsorolom.

Szóval, van ott egy marha jó gödör, ami mellett magára adó geológus nem mehet el úgy, hogy meg ne nézné (dokumentálná, mintázná, ha lehet). Tehát odaballagtam a kerítéshez, és szépen bejelentkeztem a legelső biztonsági figuránál. A régi szokás szerint elmondtam, ki vagyok, és hogy szeretném megnézni a gödröt.

— Ó, az nem olyan egyszerű! Odavezetem magát a főnökömhöz, jó?
— Jó — mondtam, mert hát megéltem már ilyesmit nem egyszer. Ha ez a módja, hát ez a módja.

Bekopogtunk a főnökhöz, bemutatkoztam, adtam neki névjegyet. Kérésére igazoltam a személyimmel, hogy tényleg én vagyok az, aki a névjegyen is. Elmondtam, mi járatban vagyok, és hogy csak megnézni szeretném azt a gödröt.
— Ó, az nem ilyen egyszerű! Odavezetem magát az építésvezetőhöz, jó?
— Jó — mondtam. Kicsit bürokratikusak errefelé, de hát vannak ilyen helyek.

Átmentünk az építésvezetőhöz; ő is nagyon kedves ember. Bemutatkoztam, adtam neki névjegyet, elmondtam, mi járatban vagyok, és hogy csak megnézni szeretném azt a gödröt.
— Ó, ó, az nem ilyen egyszerű! Megadom magának, hogy ki a felelős a Liget Zrt.-nél, hívja fel őt telefonon!

Felhívtam. Elmondtam, mit szeretnék. A felelős legelébb is megérdeklődte, hogy igazoltam-e magam valahogyan. Mondtam neki, hogy névjeggyel meg személyivel. Erre hümmentett egyet, majd azt mondta, hogy ez nem ilyen egyszerű, menjek át hozzá az irodájába. Elmagyaráztattam magamnak, hogy az hol van (a Dózsa Gy. és a Fasor sarkán), majd átballagtam.

Kiderült, hogy a Városliget Zrt. elégedetlen az épület beléptető rendszerével, és ezért nekik fent az ötödik emeleten külön recepciójuk is van (így persze mindkét helyen be kellett jelentkeznem). Megvártam, amíg a felelős befejezi az ebédjét, bemutatkoztam, és még egyszer elmondtam neki, miről is van szó.

— Tudja — figyelmeztetett — nagyon kell itt vigyáznunk, mert ezt a programot nagyon sokan támadják. Mondtam neki, hogy az ellenzőkkel sok szempontból egyetértek, de itt most végképp nem erről van szó, hanem arról, hogy van ez a jó nagy feltárás, és dokumen- tálni kellene, mielőtt tönkremegy. Éppen egy nagyobb publikációra készülök a környék felszínközeli üledékeiről, és ez nagyon jól jönne hozzá.
— Magának ezt én nem engedélyezhetem, csak a vezérigazgató úr. Írjon neki egy kérvényt, és ő majd válaszol. Adtam neki is névjegyet az e-mailes elérhetőségemmel, és megegyez- tünk, hogy ír nekem emlékeztetőt. A válaszomban legyen benne a kérelem — jó, nekem ez így megfelel.

Nem írt.
Ehelyett kaptam este egy aláíratlan SMS-t a névjegyen NEM szereplő telefonomra: "Jó napot kívánok. Sajnos nem tudjuk önnek megadni a belépési engedélyt. Üdvözlettel." 

(Az írás a "Csinovnyikok rémuralma" sorozat része. Képek: Városliget barátai oldal, ott további csodaszép fotók tekinthetők meg a szigorúan védett gödörről.)

Fügedi Ubul

***

Cikkek (általános áttekintők nélkül):

  • FÜGEDI P. U., KUTI L., 1982: Kísérleti mikroelem vizsgálatok a Mórahalom környéki talajokon. MÁFI Évi Jel. az 1978. évről, 93–102, Budapest. 
  • GROSZ, A. E., SÍKHEGYI F., FÜGEDI U. P., 1985: Economic heavy minerals of the Danube river floodplain sediments and fluviolacustrine deposits of northwestern and central Hungary. Geophysical Transactions 31/1–3, 157–167, Budapest.
  • TÓTH T., KUTI L., FÜGEDI U., 2003: Havonkénti vizsgálatok a Zab-szék mellett. A tóvíz, talajvíz, növényzet időbeli változásai. Természetvédelmi Közlemények 10, 191–205, Budapest.
  • FÜGEDI U., SZURKOS G., VERMES J., 2005: Éghajlatváltozások geokémiai hatásai Magyarország középső és keleti részén. MÁFI Évi Jel. 2004-ről, 65–71.
  • FÜGEDI U., POCSAI T., KUTI L., HORVÁTH I., VATAI J., 2008: A mészfelhalmozódás földtani okai Közép-Magyarország talajaiban. Agrokémia és Talajtan 57/2, 239–260, Budapest. 
  • FÜGEDI U., SZURKOS G., VERMES J., KUTI L., 2008: Geochemical fingerprints of climatic changes in Central and Eastern Hungary. Analele Ştiinţifice ale Universităţii “Al. I. Cuza” Geologie LI, 45–56, Iaşi.

13 komment

2018.02.04. 19:01 amier

747. Pontosan, terv szerint

Címkék: múzeum kerékpárút városliget rondó dózsa gy. út

Itt van nektek egy szép reklámszöveg, hogy örüljetek. Utána azért gondolkodjunk el néhány dolgon... Kezdjük azzal, hogy hol van ezen a látványterven a "barokk kert"? Hát sehol. Hogy hogyan nézhet(ne) ki valójában, azt a Magyar Építők honlapjáról tudhatjuk meg (2 kép). Nos, aki szerint ez barokk, az legalábbis fogalmatlan. A barokk kert mibenlétéről a Wiki meglehetősen jól tájékoztat. A kép jobb oldalán egyébként a végképp tönkretenni kívánt (és valóban barokkos) Rondó torzója látható.

varosliget2018r-1.jpg

varosliget2018r-2.jpg

Azt, hogy miért kellett 15 m-rel beljebb tolni a Ligetbe ezt a kocsmaszörnyet, a kép bal oldalán láthatjátok: azért, mert a "sétányt" és a bicikliutat nem a liget szélén, a fák alatt, illetve között építik meg, hanem a főútvonal és az épület között. Ezzel egyrészt arra kényszerítik a gyalogosokat és a kerékpárosokat, hogy a Liget levegője helyett a Dózsa György útét szívják, másrészt garantálják számukra a múzeumlátogatók keresztirányú forgalmát. Gyakorló biciklistaként állítom, nincs jobb reflexfejlesztő, mint a takarásból hirtelen elibénk toppanó gyalogos. Persze, amíg ezek a bizonyos reflexek bejáratódnak, néhányszor átesünk egymáson, de hát valamit valamiért...

Azoknak, akik elhinnék a reklámnak, hogy itt múzeum épül, álljanak itt a szikár tények:

"Funkció: múzeum és látogatóközpont
Beruházás jellege: új épület építése
Össz. nettó alapterület: kb. 31.400 m2
Rövid leírás: a földszint felett 2, egyre csökkenő alapterületű (az íves tetőből adódó) szinten, a földszint alatt 2 szinten elhelyezkedő épület. A -2 szinten, földszinten és részben e fölött állandó és időszaki kiállítóterek, gyermek múzeum, látogatóközpont, előadótermek, múzeumpedagógiai tér, könyvtár helyezkedik el, mint fő funkció. A -2. szinten ezen kívül beszállítás, raktárak és műhelyek találhatók. A felső – kisebb – szinteken találhatók az irodák, illetve a tetőszinten (legfelső szinten) étterem, kávézó és előadóterem.
Az épület pinceszintje résfallal körülhatárolt, cölöpözéssel gyámolított lemezalap. A felmenő szerkezet monolit vasbeton. A tető egy nagy íves héjszerkezet, járható tetőként (részben kertként) kialakítva. A homlokzat üvegfal, illetve előtte sávosan elhelyezkedő fém installáció."

Tehát: a múzeumi funkciók (gyűjtemény, restauráló stb. műhelyek meg sok egyéb) zömmel a Szabolcs utcában maradnak, a múzeumnak nevezett épületbe csak némi kiállító tér kerül (a nettó alapterület kb. negyede). A szélsőségesen pazarló (a közép behorpasztá- sával rengeteg helyet elvesztő) épületben viszont lesz "múzeumpedagógiai tér, könyvtár", többféle előadóterem, valamint étterem és kávézó.

Szóval, ez egy konferenciaközpont látványosságként néprajzi kiállítással.

Fügedi Ubul

P.s.: A beépítés első két éve itt olvasható; külön érdekesek az ábrák.

***

Nem Liget, de legalább annyira fontos: már csak két hét van hátra a helyi népszavazásig, február 18-án dönthet a kerület lakossága, hogy életbe lépjen-e Erzsébetvárosban az éjféli csendrendelet. Erről – illetve a probléma megoldásáról – ugyan az önkormányzat jelenle- gi, kifogások mögé bújó vezetése maga is dönthetett volna, nem tette. De ha már így esett tessék elmenni szavazni!

77 komment

2018.02.01. 19:00 amier

746. Tűnt idők milliói

Címkék: szegénység alapítvány magyar narancs hegedűs zsuzsa gyermekéhezés

Hozott anyagból a gyermekéhezésről pozitív kommünikéket vállal Hegedűs Zsuzsa. Ugyanott nagyobb tétel kacsa eladó. (Konok Péter) 

Valami nagyon nincs rendben Orbán főtanácsadójának alapítványa körül – írja a Magyar Narancs. Ahol úgy tűnnek el a tízmilliók, mint mosásban a zoknik. És amikor a lap (ismét) kutakodni kezdett Hegedűs Zsuzsa közhasznúként jegyzett, állítólag még ma is működő alapítványánál, nagy hirtelen módosult pár tétel. De úgy látszik, ezek az átláthatatlan és pofátlan pénzügyek valahogy nem ügyek.

hegedus_zsuzsa2.jpg

A miniszterelnök szegényügyi tanácsadója (Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

A fentiek kapcsán engedtessék meg nekem is pár keresetlen szó a gyermekéhezésről és Hegedűs Zsuzsa* miniszterelnöki főtanácsadóról. Aki – bár népes a mezőny – hazánk talán egyik legirritálóbb személyeinek egyike, bizton állíthatom, hogy az Orbán-rendszer egyik legkártékonyabb szereplője. Aki tökéletes dilettantizmussal, de hihetetlenül nagy pofával gázol/gázolt át mindenen és mindenkin. Aki szerint gyermekéhezés, mint olyan nincs, mert az Orbán-kormány – többek közt a közmunkaprogrammal (itt érdemes megállni, és elolvasni Lázár legutóbbi kijelentését) – már rég felszámolta azt. Mondta és mondja mindezeket fullextrás Audival a segge alatt, havi egymillióért Hegedűs Zsuzsa nagyságos főtanácsadó asszony, akinek alapítványa már évek óta messziről bűzlik.

Annál gusztustalanabb dolgot változatlanul nem tudok elképzelni, mint rászorulók, pláne gyerekek meglopását, a legkiszolgáltatottabbakon, az önérdeket érvényesíteni képteleneken való nyerészkedést. Ez az arrogáns NER-pillér – aki tavaly még azt is kikérte magának, hogy jóval kevesebbet keres Orbán seggnyalójaként, mint amennyi a franciaországi kutatói fizetése volt, amit hazai szerepvállalása miatt hagyott ott 2010-ben – valószínűleg nem éri el a hatóságok ingerküszöbét. Az nem hozza lázba a kézivezérelt hatóságokat, hogy e nyugtalanító sajtóhírek hatására kiszálljanak az alapítványához, lefoglalják ami a kezük ügyébe akad, és a kamerák kereszttüzében berúgják egy rendőrautó hátsó ülésére ezt az öntelt, cinikus némbert.
(Kolozsvári Szalonna)

Ha jól belegondolunk, sok ilyen figura van Orbán környezetében. Soroljam?

Payns

*Hegedűs Zsuzsa Orbán Viktor főtanácsadója, a "Minden Gyermek Lakjon Jól" Alapítvány kuratóriumának elnöke. A társadalmi felzárkóztatás, a társadalmi konfliktusok kezelése és az ezek megoldására szolgáló stratégiák kidolgozására ad tanácsokat a miniszterelnöknek. Franciaországban tanult, élt, dolgozott, ám hazajött s jól megszüntette a gyermekéhezést.

Ajánlott irodalom (a teljesség igénye nélkül):

Szólj hozzá!

2018.01.29. 17:00 amier

745. Múltidéző - Garay téri piac

Címkék: piac facebook fortepan vásárcsarnok garay tér

Ismét egy régi kép a Facebook-ról, méghozzá a régi Garay téri piacról (fényképezte: Urbán Tamás, 1971). Akkoriban – mint a képen is látható – az óra előtti részen árultak a kofák. A kis "utcácskákban" meg zöldséges, lángosos, hentes, lacipecsenyés, savanyúságos kínálta a portékáját. Akinek meg mindez nem volt elég, annak hétköznap reggelente a Garay utcán a bódésorok mellett ott volt a „lengyel piac”. Harisnyanadrágtól kozmetikumokig, vasalóig mindent lehetett kapni. (Életem első magnóját is itt vettük, Unitra névre hallgatott...)

garay_piac1971.jpg

A piaccal szemben pedig – a Garay tér 8. szám földszintjén – 1955-től egészen 2003-ig ott állt a Garay tér másik meghatározó létesítménye, a híres Pálmai cukrászda. A környékbeli- ek a mai napig emlegetik és keresik Pálmai Sándort és cukrászdáját...

A régi csarnok és piac 1931-től 2003 decemberéig létezett.

***

A Garay téren korábban már itt működő piac helyén 1929 és 1931 közötti években épült fel a 7300 m2 területű vásárcsarnok Szabó Jenő építész és Krendsei Géza fővárosi műszaki tanácsos tervei alapján. 1931 decemberében adták át a kétszintes fedett vásárcsarnokból és két oldalán a főtengelyre merőlegesen elhelyezett passzázsok sorából álló épületegyüttest.

Az 1970-es évek elején korszerűsítették, a Garay utca felőli oldalon a kor szokásaihoz képest nagy, ABC-jellegű üzletet alakítottak ki, majd az 1990-es évek végén az udvar nyitott piacterét is lefedték.

Aztán 2003-ban rossz állapota miatt az önkormányzat bezárta a piacot, az épületet lebon- tották, és helyén felépült a Garay Üzletház.

Szólj hozzá!

2018.01.26. 11:03 amier

744. A mi derék Róbert bácsink

Címkék: kampány fidesz VII. kerület bajkai istván kampánytej

Örömmel tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy Bajkai úr, a nagy magyar filantróp – miközben fb-bejegyzései szerint szorgosan ismerkedik a kerülettel – most a névvel ellátott tojások után tejet oszt a szegényeknek. Az akciót a héten hirdette meg ez az együttérző, derék ember (meg a fidesz) kapukra kiragasztott, ízléses plakátokon, ill. szórólapokon.

tejosztas2018.jpg

"Őszinte plakát ez: Magyar Tej és erzsébetvárosi polgár a megszólításban."
(Virág Tamás)

Halkan azért megjegyzendő, hogy nincs új a nap alatt, nem ez az első eset, hogy tejjel próbálják megnyerni/venni a választókat Erzsébetvárosban: 2014-ben, az önkormányzati választás előtt is árultak fideszék jelképes összegért – literenként 7 forintért – tejet azok- nak, akik felmutatták a kerületi lakcímkártyájukat. Most pedig Orbán Viktor harcostársa fog ingyentejet osztani a Garay téren.

Aztán hogy mi lesz a következő „jótkonysági” akció? Fene se tudja, de a naptárt nézegetve, van olyan érzésem, lesz ebből még sonka is. Ha meg a már fentebb említett 2014-es kampány forgatókönyvét nézzük, akkor igen nagy esély van egy fásyádámos-mulatósra is, persze mindannyiunk örömére. Már alig várom.

Mert ugye a népet meg kell becsülni. Kampány idején.

Payns

***

A Fidesz úgy talpra állította a gazdaságot, hogy a kampányoló kormánypárti politikusok nem győznek közkívánatra ingyen ételt osztogatni a rászorulóknak – írja a 444.hu. De ezt is érdemes még elolvasni a lapban, egy olvasójuk szemlézte nekik Erzsébet- és Terézváros élménylapját, a Körúti Korzót. Amely „természetesen” Bajkairól szól, aki köztudottan a legjobb ember a világon.

Szólj hozzá!