HTML

A mi Erzsébetvárosunk

Budapest legkisebb, egyúttal legnagyobb népsűrűségű kerülete, nevét I. Ferenc József feleségéről, Erzsébet királynéről kapta 1882-ben. Területe 2,09 km², lakossága 64 767 fő.

* Utcák, házak, terek

Facebook oldalunk

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg az összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Utolsó kommentek

 • amier: Érdemes ezt is elolvasni - "A Nagykörút városképi állapota közügy, ezért úgy is kellene kezelni." ... (2017.07.06. 18:06) 675. Múltidéző - Alfonzó a körúton
 • nagybátyád: ezzel a helyzettel csupán az a probléma, hogy az ilyen emberek miatt jutottunk el idáig. Felgyújto... (2017.05.27. 07:46) 662. De ki jöhet át?
 • amier: Két fb-megjegyzés a poszthoz Fügedi Ubultól (feltesszük, ide is a téma fontossága miatt...): 1. A... (2017.04.03. 19:34) 645. Rejtő gondolat-köve
 • Utolsó 20

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2017.07.26. 06:36 amier

683. Egy ország utálja őket

Címkék: budapest feljelentés tarlós istván bubi bkk t-systems e-jegyrendszer

"Kutya nehéz úgy hazudni, ha az ember nem ösmeri az igazságot." rovat, avagy van, akinek még úgy is nehéz, ha ismeri." (via facebook) 

A BKK + T-Systems párosról lesz szó, de csak röviden. A (rém)történetet gondolom már mindenki ismeri, mindenki olvasott róla: egy 18 éves srác olyan hibát talált a BKK nemrég üzembe állított e-jegyrendszerében, amivel 50 forintért tudott bérletet vásárolni. A hibáról értesítette a BKK-t, jelezte hogy a rendszer sérülékeny és kijátszható. A fejlesztő T-Systems erre azonmód feljelentést tett, a diákot meg rendőrök vitték el a lakásáról. Ezt követően a BKK és a T-Systems sajnálatát fejezte ki (!!!) a történtek miatt. 

bkk_ujlogo.jpg

A T-Systems azt írta: ismeretlen tettes, és nem konkrét személy ellen tettek feljelentést, mert a saját fejlesztésű rendszerek védelmében ez a hivatalos eljárás, most sem tehettek mást. Így most egy egész ország utálja őket, megjegyzem, nem alaptalanul. A legfrissebb hírek szerint elindult a mosakodás, a BKK-vezér meg a sok összevissza hazudozással magyarázkodással egyre mélyebbre ássa magát. (Mondjuk a feljelentéshez elég bátor volt a T-Systems meg a BKK, de a HVG által feltett 5 kérdésre már egyikőjük sem válaszolt...)

Tarlós eddig nem merte kinyitni a száját, de csütörtökön (!) talán méltóztat majd beszélni a BKK-botrányról (Villámnarancs)
Volt BKK-s: Mindenki tudta, hogy mekkora gáz van a cégnél (24.hu)

Pedig ez a nagyszerű BKK + T-Systems páros már korábban is tudott és mert nagyot alkotni. Nem tudom, hányan emlékeznek rá, de a Bubi indulásakor kísértetiesen hasonló, „mókás” események történtek, annyi különbséggel, hogy akkor nem jelentettek fel senkit a szoftverhibák miatt. Emlékezetes, 2014 tavaszán a BKK eredetileg áprilisra ígérte a Bubi átadását, de csak többszöri csúszás és botrány után tudott elindulni a bérbringázás, mert valahogy az sem tudott összejönni elsőre (másodikra, harmadikra, negyedikre, stb…)

A júliusi teszteléseken a rendszer totálisan megbukott, még a próbaüzem elindításához szükséges alapvető funkciók sem működtek rendesen. A legszebb az volt, amikor a fedél- zeti számítógép billentyűzetének megérintésével telefonszám, kártya, vagy bármi haszná- lata nélkül kioldott a dokkoló, a bringát meg vihette akárki. (A szoftvert a jelenlegi másik főszereplő, a T-Systems fejlesztette és szállította. Kell ehhez még bármit hozzáfűzni?)

Most – három évvel később – újra a régi „megbízható partner” készítette el a BKK részére a jegyértékesítési rendszer szoftverjét. A korábbi színvonalon: a rendszer nem működik, bugok, adatkezelési problémák, lefagyott honlap, azonos nevűek törölhető fiókjai, mindez kibővítve összevissza kamuzó cégvezérekkel és fővárosi potentátokkal. Meg egy azonmód feljelentett fiatallal, aki fel merészelte hívni a figyelmüket a balf@szságukra.

Gratula!

P.s.: A MÁV-nak körülbelül négy éve működik az e-jegyrendszere. A BKK és a T-Systems azonban ezzel nem törődött saját jegyrendszerének kifejlesztésekor, annak ellenére, hogy a Budapest-bérletet Budapest közigazgatási határain belül a személyvonatokon elfogadja a vasút. Illetve elfogadná, csakhogy a MÁV rendszere nem kompatibilis a BKK e-jegyével, ha online vett Budapest-bérlettel szállunk vonatra, a kalauz nem tud vele mit kezdeni.

Devosa Gábor, önkormányzati képviselő

***

Fél nappal élesítés előtt saját kollégáival tesztelte az e-jegyet a T-Systems. Komolyabb terhelési tesztként a saját munkatársait kérte e-jegy és bérlet vásárlására a T-Systems vezetése – derül ki a hvg.hu birtokába került céges e-mailből. Mindezt közvetlenül azelőtt, hogy élesben bevezették volna a kudarcot vallott rendszert, de azért Bubi-bérletet sorsol- tak ki a házon belüli próbáért. IT-szakemberek szerint a körlevél pánikszerű kapkodásról árulkodik, de az is szokatlan, hogy maga a vezérigazgató figyelmeztetett a BKK-ra hivat- kozva arra, nehogy kikotyogjanak valamit a fejlesztésről a házi tesztalanyok. „Ez biztos csak vicc” - mondták szakértők, amikor megmutattuk nekik a T-Systems Magyarország vezérigazgatójának levelét. (HVG)

Szólj hozzá!

2017.07.23. 20:00 amier

682. Régen és most

Címkék: önkormányzat közbiztonság köztisztaság VII. kerület bulinegyed

Erzsébetváros régen híres volt. Erzsébetváros iskolaváros volt. Erzsébetvárost számtalan művész, tudós, humorista, cukrász, szakácsmester, "mester mesterek", különleges szakmák, jó hangulatú éttermek, sörözők, kávéházak, szállodák, színházak tették híressé.

bulinegyed_turista_03.jpg

Erzsébetváros ma hírhedt. Erzsébetvárost ma a hajnalig tartó utcai üvöltözés, kocsmazaj, bűz, vizelet, hányás, ürülék szennyeződések, szemét hegyek, kábítószer, prostitúció és annak nyilvános utcai formája, kötekedő turisták, megrongált kirakatok, autók, utcai szemetes edények, megrongált padok, féktelen és következmények nélküli tébolyult "mulatozás” teszi hírhedté.

Erzsébetváros számára a turizmus mára megalázást, élhetetlen helyzetet teremtett.

(Durva összecsapás a bulinegyedben / inforadio.hu)

Támogatom, hogy más európai nagyvároshoz hasonlóan sürgősen változtassunk a szabályainkon, helyi rendeleteinken, sürgősen kezdeményezze a helyi képviselő-testület a helyi, a fővárosi és parlamenti rendeletek és törvények módosítását. Kapjon segítséget a kerület ahhoz, hogy Erzsébetváros újra híres kerület legyen! Elég volt a hírhedtségből!

dr. Kispál Tibor, önkormányzati képviselő

***

Vattamány Zsolt a Magyar Nemzet július 15-ei számában megjelent nyilatkozatában azt állította, hogy már tárgyalt az Élhető Erzsébetváros csoport képviselőivel. Erről csoport- ban azonban senki sem tud, ezért kérik a polgármestert, hogy nevezze meg azt a személyt, akivel az állítólagos megbeszélgetés lezajlott. Ha pedig ilyen személy nincs, akkor azonnali hatállyal kérje a fent nevezett újságot helyreigazítás közlésére, a csoporttól pedig hivatalo- san kérjen bocsánatot. (via Élhető Erzsébetváros)

Szólj hozzá!

2017.07.20. 18:00 amier

681. Vihar készül (2)

Címkék: népszavazás közbiztonság civilek köztisztaság élhető erzsébetváros

Pont ma egy hete zajlott le az a lakossági fórum a K11-ben, melyet az Élhető Erzsébetváros fb-csoport szervezett a Belső-Erzsébetvárosban uralkodó áldatlan állapotok miatt (romló közbiztonság, éjszakai ordítozás, mindent elborító szemét, stb.). Sokan voltak, de nem elegen, például a meghívott vendég (kerületi rendőrkapitány) és a kerület vezetése nem volt ott. A rendőrkapitányt a felettesei nem engedték, a polgármester és az országgyűlési képviselő pedig – hogy is mondjam finoman – nagy ívben nem mutatott érdeklődést.

korut3.jpg

A csoport fb-oldalán ugyan pár napja – nem sokkal a fórum után – már megosztottam, hogy szerintem mi lehetne a megoldás, ott is megnézhető, de gondolom, itt sem árt meg- ismételni. Hogy ne csak a csoportkohézió erősítésére legyen jó egy-egy ilyen fórum...

A javasolt megoldás viszonylag egyszerű, de összehangolt cselekvést igényel. Nem arra kell várni, hogy az illetékes döntéshozók mikor mennek el egy fórumra, hanem olyan helyzetet kell létrehozni, hogy a döntéshozók számára ne maradjon mozgástér. Ezt pedig egy ered- ményes helyi népszavazással lehet elérni.

A hatályos jogszabály: 2013. évi CCXXXVIII. törvény a népszavazás kezdeménye- zéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szól és ennek mentén az Erzsébetvárosi Önkormányzat szabályozta a helyi népszavazás kérdéskörét a következőképpen:

Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata Képviselő-testületének 48/2012. (XII.17.) önkormányzati rendelete Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról

VI. fejezet: Helyi népszavazás, lakossági fórum, közmeghallgatás

 1. § - Módosította a 8/2016 (IV.15.) ör. Hatályos 2016. április 18-tól.

A helyi népszavazást kezdeményezhet a Budapest Főváros VII. kerületben lakcímmel és a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választójoggal rendelkező választópolgárok legalább 15%-a.

Ez kb. 6.500 aláírást jelent, tekintve, hogy megközelítőleg 42.000, a kerületben lakcímmel és a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választójoggal rendel- kező választópolgár él. Nem egyszerű feladat. Március óta gyűjtjük az aláírásokat arra a kérdésre, hogy az itt élők visszakaphassák a pihenéshez és az egészséges környezethez való jogukat. A Nagykörúton túl is pozitívan állnak a kezdeményezéshez, tapasztalataim szerint 10-ből heten aláírják a kezdeményezést. Hogy mikor lesz meg a 6.500 aláírás, hogy elindítható legyen a helyi népszavazás nem tudom, de igyekszünk.

Bár az Alaptörvény már nem tartalmazza a pihenéshez való jogot, mint az elődje az Alkotmány, de azért számtalan helyen utalás van rá. Az Erzsébetvárosban élők pihenése nem politikai kérdés, de a civil nyomásgyakorláson keresztül kizárólag a Képviselő-testület politikusai tudják rendezni a kérdést. A csoport szabályzatában megjelenő egyik cél a VII. kerületi önkormányzat 9/2013-as rendeletének visszavonása, az egyik első siker lehet.

Szerintem kevesen tudják, hogy ez a rendelet egy korábbi rendelet meghekkelésével készült. A korábbi rendelet ugyanis a társasházak kezébe valódi jogokat adott a következők szerint. A Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata Képviselőtestüle- tének 16/2010. (VI. 25.) önkormányzati rendelete a vendéglátó üzletek éjszakai nyitva tartási rendjéről a következőképpen szabályozta a kérdést.

Az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendje

 1. § Az üzlet a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet alapján bejelentett nyitva tartási ideje korlátozható 24 óra és 06 óra között, amennyiben azt az üzletet magában foglaló ingatlan és a szomszédos ingatlan lakói a 4. §-ban megállapított eljárási szabályok szerint kezdeményezi.

Eljárási szabályok, hatáskör

 1. § (1) A bejelentett nyitva tartási rendet korlátozni társasház kezdeményezése esetén akkor lehet, ha
 • a) az üzletet magában foglaló ingatlan és az üzletet magában foglaló ingatlannal szomszédos társasházak többsége, vagy
 • b) az üzletet magában foglaló ingatlannal szomszédos társasházak többsége közgyűlési határozatban ilyen tartalmú döntést hoznak

Abban biztos vagyok, hogy Belső-Erzsébetvárosban ma sokkal kevesebb probléma lenne, ha a korábbi rendelet szerint lennének kiadva a működési engedélyek. A helyi népszavazás sakk-matt helyzetet teremthet ebben a kérdésben, amennyiben azt komolyan veszik azok, akik ebben érintettek és érdekeltek. Ebben a sorrendben.

Hunvald György

***

444.hu szintén a témában íródott cikke szerint a nemtörődömség és a tanácstalanság mellett fontos tényező még, hogy a kerület fideszes vezetése úgy véli, nem kell foglalkozni a Belső-Erzsébetváros egyre nyűgösebb lakóival, mert úgyis a kerület más részei adják az önkormányzati  többséget. Azaz, simán behúzzák a 2019-es választásokat úgy is, ha a negyed problémáival nem törődnek. Csakhogy a problémák (hostelek, hányó- és itató- turizmus, stb., stb.) már bőven átterjedtek a külső részekre is. És az ott lakók (lásd.: választók) is egyre elégedetlenebbek. Sok dolga lesz az új polgármesternek.

Szólj hozzá!

2017.07.17. 18:00 amier

680. Ugyanarról - másképp

Címkék: közbiztonság civilek köztisztaság bulinegyed élhető erzsébetváros

Vagy ha úgy teszik, az előző poszt margójára. Pár napja zajlott le ugyanis az Élhető Erzsébetváros fb-csoport szervezte fórum a „bulinegyedben” uralkodó állapotokról. Jó sokan ott voltak, csak épp a meghirdetett és meghívott vendég (kerületi rendőrkapitány) nem volt ott. A kerület mindennapjait igencsak közelről "élvező" N. Kósa Judit szintén írt egyet erről a vendég nélküli eseményről mai Népszavába – és feltette azt a csoport oldalára is. Ha nem gond, mi is feltesszük ide. Mert van egy olyan fura érzésünk: vihar készül...

elegvolt2.jpg

Király utca - Dob utca szakasz a napokban: kb. 200 m 13 db vendéglátó egység, és csak ez az 1 db kuka van az egész Kertész utcában – mindkét oldalra. (Fotó: Fábián Roland)

***

Közel a tűzhöz

A régi iskolák ismerői tudják, hogy azoknak az ódon épületeknek az osztálytermeken, a tanárin és a rémisztő kötelekkel és bordásfalakkal teli tornatermen kívül volt még egy elengedhetetlen tartozékuk: az igazgatói lakás. Amivel a fenntartó egyrészt mentesítette az igazgatókat egy jelentős havi kiadás, a lakbér alól; másrészt garantálta, hogy a direktor szeme éjjel-nappal a gondjaira bízott intézményen legyen.

Mindez akkor jutott eszembe, amikor a múlt hét végén végigültem a bulinegyedként aposztrofált Belső-Erzsébetváros gigantikus lakógyűlését, ahol kétszáznál is több helyi lakos kiabálta bele az éterbe a szüntelen éjszakai ordítozás, a tengernyi szemét és a romló közbiztonság miatti bánatát. Őrjöngésük a stressz levezetésén kívül legfeljebb a csoportkohézió erősítésére volt jó, ugyanis az egy szem rendészeti vezetőn kívül senki sem tette tiszteletét a gyűlésen azok közül, akik javíthatnának a közállapotokon. A kerületi rendőrkapitányt a felettesei nem engedték, a (fideszes) polgármester és az (ellenzéki) egyéni országgyűlési képviselő pedig egyszerűen magasról tett az egészre.

Hogy nyaraltak-e vagy csak egyszerűen budai otthonukban tartózkodtak, senki sem tudta megmondani. No, ekkor támadt az a szépséges gondolatom, hogy milyen jó is lenne, ha a pesti kerületek – afféle Downing Street 10 módjára – fenntartanának egy szolgálati lakást a polgármesterüknek. (Egyet és neki, mondom, nem az egész pereputtynak, ahogy az például Buda várában dívik jó ideje.)

Ha hihetünk a vagyonbevallásoknak, nagy segítség lenne ez a mai lakásárak/bérleti díjak mellett, és ilyeténformán a megválasztott vezető legalább ott lehetne a dolgok sűrűjében. Ki is néztem már egy házat a Kazinczy utcában: ha megfogadják az ötletemet, az Erzsébetvárosban ott javaslom kialakítani a polgármesteri otthont.

Akkor aztán jobb lesz majd mindenkinek.

N. Kósa Judit / Népszava

***

444.hu szintén a témában íródott cikke szerint a nemtörődömség és a tanácstalanság mellett fontos tényező még, hogy a kerület fideszes vezetése úgy véli, nem kell foglalkozni a Belső-Erzsébetváros egyre nyűgösebb lakóival, mert úgyis a kerület más részei adják az önkormányzati  többséget. Azaz, simán behúzzák a 2019-es választásokat úgy is, ha a negyed problémáival nem törődnek. Csakhogy a problémák (hostelek, hányó- és itató- turizmus, stb., stb.) már bőven átterjedtek a külső részekre is. És az ott lakók (lásd.: választók) is egyre elégedetlenebbek. Sok dolga lesz az új polgármesternek.

Szólj hozzá!

2017.07.14. 16:00 amier

679. Vihar készül

Címkék: közbiztonság civilek köztisztaság bulinegyed élhető erzsébetváros

Tegnap este a K11 Művészeti és Kulturális Központban parázs hangulatban zajlott le az a lakossági fórum, amelyet az Élhető Erzsébetváros fb-csoport szervezett a „bulinegyedben” uralkodó állapotok miatt. A meghívott kerületi rendőrkapitány végül nem ment el a fórumra, és a polgármester sem. Úgy látszik, sem ő, sem pedig az  alpolgármesterei nem tartják elég fontosnak, hogy szembenézzenek a kerületben élők problémáival.

elegvolt1.jpg

Az Élhető Erzsébetváros csoportban Lajta Viktor írt egy hosszabb beszámolót, azt mi most teljes egészében feltesszük ide is, talán így több kerületi (és nem kerületi) lakoshoz eljut.

Kedves Csoporttagok! Sokan ott voltatok a tegnapi eseményen, illetve sokan értesülhettetek a történtekről a különböző sajtómegjelenéseken keresztül, de engedjétek meg, hogy egy rövid, amolyan "hivatalos összefoglalót" tegyek magunk számára, hogy ne csak a sajtóhíreken keresztül emlékezzünk az eseményre.

A K11 Kulturális központnak eredetileg a kisebb termében terveztük tartani a fórumot, ami viszont nagyon hamar kicsinek bizonyult, ugyanis a megjelentek száma 200 fő felett volt, így leköltöztettük az eseményt a nagy terembe, és még ott se jutott mindenkinek ülőhely.

Az esemény fő vonzerejét Dr. Kiss Szabolcs kerületi rendőrkapitány személye jelentette, az egyetlen magas pozíciójú kerületi vezetőé, aki nagyon korrekten vállalta a párbeszédet a helyiekkel. Sajnos az utolsó pillanatban (csütörtök délelőtt) felettesei megtiltották neki az eseményen való részvételt, és még azt is, hogy erről írásos tájékoztatást adjon. A váratlan hírre a közönség körében természetesen hatalmas felháborodást lehetett érzékelni, de nagyon örültünk, hogy ezután is maradt mindenki, és meg tudtuk tartani a lakossági fórumot.

Beigazolódott tehát hogy a kerületi vezetés részéről az a sokáig követett taktika nem járható, hogy ha letiltanak mindenféle választ a lakók irányába, akkor majd megoldódik magától a probléma. A probléma egyre nagyobb, és napról napra nő, ahogy a lakosság ellenállása is. Ezt jól lehetett érzékelni a hozzászólásokból, amiknek a témáit ebben a csoportban mindenki nagyon jól ismerheti. A lakók problémáin kívül az esemény második felében megszólalt, és kérdésekre válaszolt Dr. Somogyi Csaba az Erzsébetvárosi Rendészeti Igazgatóság vezetője, valamint három önkormányzati képviselő Szűcs Balázs, Németh Gábor és Moldován László.

Dr. Somogyi Csaba korrekt, bár diplomatikus válaszában azt emelte ki, hogy a közterület felügyelők igenis végzik a dolgukat, bár állományuk (90 fő) nem elégséges annak a hétvégente százezer feletti tömeg megfékezésére, amivel a kerület szembenéz. A képviselők az állampolgári aktivitás fontosságát emelték ki.

És valóban, az a fajta aktivitás, amit itt mutatunk, az egyetlen járható út, ugyanis a kerület sorsát eldöntötték a fejünk felett, ez jól látszott abból, hogy néhány lelkes ellenzéki képviselőn, és a rendészeti igazgatón kívül senki nem mert szembenézni azokkal, akik nem csak, hogy a kerület polgárai, hanem – és ezt sose felejtsük el – az önkormányzat felettesei! Márpedig olyan lehetőség nem létezik, hogy egy dolgozó, ezesetben a polgármester, magára zárja az ajtót és nem hajlandó beszámolni a munkájáról a megbízójának. Viszont a tegnapi esemény megmutatta, hogy immár nem egyenként kopogtatunk az ajtaján, hanem több százan egyszerre. Ezt lehet húzni, le lehet tiltani a rendőrkapitány nyilatkozatát, de ezzel csak mélyül a gödör, amibe a kerület vezetése ássa magát. A fórum megmutatta, hogy elértük a kritikus tömeget, ami napról napra nő. Csoportunk létszáma közelít a 700 főhöz, túlnyomó többségében aktív kerületi választópolgárokkal, és a tegnapi esemény jól megmutatta, hogy ennek már politikai súlya van, hisz ha nem lenne, akkor nem tiltották volna meg a rendőrkapitány jelenlétét, bármekkora öngól is ez számukra.

Ahogy tegnap is elhangzott, a fórum résztvevőinek egyetértésével továbbra is követeljük egy valódi csendrendelet kidolgozását, valódi közmeghallgatást a polgármestertől, valódi válaszokat, mert a valódi politikai következmények már nem a polgármesteri hivatal ajtaján kopogtatnak, hanem ott lihegnek a nyakában. A tegnapi esemény csak egy erős kezdet volt, folytatjuk!

Kérünk mindenkit, aki még nem tette meg, hogy aláírásával támogassa az ombudsmannak benyújtandó beadványunkat (a szöveg megtalálható a csoport letölthető fájljai között), illetve hallgassátok ma 4 és 6 között a Tilos Rádiót, ahol a kerület helyzete lesz a téma, és csoportunk is képviselteti magát.

További tiltakozási akciókat fogunk szervezni, fokozatosan növelve a nyomást az önkormányzaton, amíg el nem érjük a célunkat. Kérjük, hogy legyetek aktívak, gyertek el legközelebb is. Nagyon fontos, hogy mindenki elmondhassa a problémáit, és tudja, hogy nincs egyedül velük, de ami még ennél is fontosabb, hogy megoldjuk őket. Tehát még egyszer kérünk mindenkit az aktivitás megőrzésére, esetleg növelésére, és el fogjuk érni azt, amit szeretnénk!

Úgy látszik, mindez Vattamány Zsoltot és csapatát nem nagyon érdekli. Sok dolga lesz az új polgármesternek.

P.s.: Az utóbbi napokban a témában megjelent cikkek, írások, videók:

***

Erzsébetvárosban a lakók panaszai süket fülekre találnak. A nemtörődömség és tanács- talanság mellett fontos tényező lehet kerületi forrásaink szerint, hogy a fideszes vezetés simán behúzza a 2019-es választásokat úgy is, ha lemond erről a három választókerületről, mint ahogy kettőben már legutóbb is az ellenzéki jelölt nyert. (Index: Mostohagyerek Budapest éjszakai élete)

Szólj hozzá!

2017.07.11. 18:01 amier

678. Vigyázó szemetek …

Címkék: fidesz kormány közpénz városliget zöldterület városliget zrt

… a Ligetre vessétek. És ne vegyétek le róla! 

Ez a Liget Budapest kiválóan jelzi, mennyire mélyen kommunista párttá züllött az egykori FIDESZ. Deutsch Tamás 1989-ben, amikor még nem Tompika volt és arról kérdezték, hogyan is férnek meg ennyire különféle emberek a párt vezetésében, azt találta válaszolni, hogy az ő fő erényük a sokszínűség. Ez látszik már a külsőségekben is, így például a közvetlen vezetésben van náluk egy magas szőke (Fodor G.), egy magas barna (ő) és egy alacsony barna (Orbán V.).

Most egy a tábor, egy a zászló, egy a vezérlő tábornok, és a katonás egyszínűek fő dolga annak kitalálása, mit is akarhat(na) ő voltaképpen. Ezért a sok "kamu", ezért a sok "hazugság". A sok idézőjel meg azért, mert ezek igazából nem kamuk és nem hazugságok, csak félresikerült tippek. Amikor nem sikerül megtippelni, mit is akar(hatot)t Az, Akivel Együtt Kell Működnie a Nemzetnek, Ha Jót Akar, hát akkor kiderül, hogy az alaptörvényt ugyan gránitba vésték, de a gránit jól véshető, hogy a látványtervek csak a pályázathoz kellettek, igazából nem gondolta őket komolyan senki, és az egész nem is úgy van (bocs, tévedtünk). Sajnos, nemcsak ez, de az egész így van. Bocs, tévedtünk.

Ligeti tánc - Ez egy régebbi cikk, májusból. De az, hogy még ma is érvényes, szépen mutatja, hogy mennyire jó írás. Sajna, a szerző túl optimista, amikor azt írja, hogy "De nőni fog a zöldfelület. Jogilag és papíron mindenképpen".

Nos, nem. "Jogilag és papíron" a zöldfelület ARÁNYA fog nőni. A szerző kiválóan ismeri az ehhez bevetett szakmai trükköket (zöldtetők és füves parkolók beszámítása stb.), de elsik- lott a legfontosabb, a formális trükk fölött. Ennek lényege, hogy az "összevetett" területek nem azonosak: A mostani terület (amin a zöldfelület aránya elvileg kisebb) ugyanis lénye- gesen nagyobb a program befejezése után "Városligetnek" tekintett városrészénél. Azért nagyobb, mert a kedvezőbb eredmény érdekében levágták róla azokat a beépített széleket, amelyek jogilag most még a Liget részei, de utána nem lesznek azok. Az így kihozott, nö- vekvő arány azt jelenti, hogy maga a zöldfelület még a válogatott trükköket bevető tervező szerint is csökken — csak az összterület még jobban.

A Gyurcsány-kormányt névadójának szavaival szokás az "ezer apró trükk kormányának" nevezni. Amint ezt ezer helyen láthatjátok (nemcsak itt, de pl. a vizes VB költségvetésén és tervein, a felcsúti kisvasút utasforgalmán, a fociakadémiák sikerein, a fideszes polgármes- terek falusi vendéghelyein, a 40 cm magas kilátókon stb. stb.) az ezer közepes trükk kormánya van hatalmon.

Reszkessetek: 2018-tól az ezer nagy trükk kormánya jön — és ne mondjátok, hogy nem szóltam!

Fügedi Ubul

***

40 milliárdot már elköltöttek a Városligetre, és 230 milliárdnál olcsóbban nem ússzuk meg. A dilettáns, korrupt tempójuk egyik bizonyítéka a Városliget-projekt. Elköltöttek már 40 milliárdot, de a vége 230 milliárdnál kevesebb nem lesz. Itt az erről szóló cikk, adrenalin gyanánt, kávé helyett. (K. Szalonna)

Szólj hozzá!

2017.07.08. 18:01 amier

677. Ujjé, a Ligetben (3)

Címkék: közpénz városliget civilek zöldterület városliget zrt

- Basszus, megint itt egy fa.
- Nem baj, majd közpénzből átültetjük, hátha ez túléli. 

És akkor most megint a Ligetről, mert ugye ott oly nagyszerű. Volt, valaha. Most meg a héten újabb balhé volt, megint fákat ültetnének/ültetnek át. Mert a Ligetben mindig történik valami. Az 56-os emlékmű közelében a Városliget Zrt. megbízásából egy német faátültető cég pár napja megkezdte az átültetést előkészítő munkálatokat (100-150 éves fákról van szó). Ezt a Ligetvédők próbálták akadályozni, ugyanis erősen kételkednek a fák átültetésének sikerességében. És nem véletlenül és nem is alaptalanul.

faatultetes1.jpg

Átültetés a Köztársaság téren még 2007-ben (Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Meg úgy egyáltalán: milyen az már, hogy egy parkban, egy közparkban arrébb tologatjuk a fákat, merthogy „útban vannak”?! (Megyeri Szabolcs, Zugló főkertésze: Abszurd, hogy útban vannak a fák egy parkban)

Tavaly nyáron már egy hasonló ügyben a Városliget Zrt. egy teljesen átlátszó kamuval megpróbálta lecsendesíteni a civilek és a lakosok felháborodását, akkor a Liget Projekt műszaki igazgatója, Sághi Attila a Hungexpónál zajló építkezéskor ígérte meg, hogy kivágás helyett minden egészséges fát át fognak ültetni. Bardóczy Sándor tájépítész ezzel kapcsolatban egy most is érvényes listát állított fel, amiben az szerepel, hogy

 1. egy 20 évnél idősebb fa átültetéséhez minimum két évre van szükség.
 2. az előkészítés nélküli faátültetés valójában egy nagyon drága fakivágás.
 3. egy 20 évnél idősebb fa átültetőgéppel nem átültethető
 4. az idős fát csak vegetációs időszakon kívül, nyugalmi állapotban lehet átültetni.
 5. az átültetett fát minimum 3 évig kell utógondozni, tápoldatozni.
 6. az átültetett fát nem lehet építési területre vagy bontásra váró épületek mellé helyezni.
 7. a Ligetben zömében 35 év fölötti fák vannak, átültetésük majdnem biztosan nem fog sikerülni.

Ennyit hát az ígéretről meg a szakszerűségről. Most olyan méretes, idős fákról van szó, melyek átültetéséhez minimum többéves előkészítő munkára lenne szükség, különben elpusztulnak az új helyükön. Erre meg ugye nincs idő, miért is lenne: a vezénylő tábornok elvárja a diadalittas győzelmi jelentést a Liget át(be)építéséről. Meg minden másról is.

Mert mi büszke magyarok így, a magunk módján vagyunk sikeresek…

dr. Kispál Tibor, önkormányzati képviselő

P.s.: A budapesti faátültetés gyakorlatához meg megint csak annyit, hogy a II. János Pál térré átnevezett Köztársaság téren a 2007-ben speciális Opitz-gépekkel átültetett 11 jóval kisebb, jóval fiatalabb fából mindössze 3 bírta ki az elmúlt 10 évet, a többi elpusztult. (Fel- tétlenül tessék elolvasni az Index fentebb belinkelt tavalyi cikkét, szép történet az is, csak épp szokás szerint szomorú a vége...)

***

És akkor itt van még egy jóval korábbi, de ma is aktuális bejegyzés a Városliget fészbuk oldaláról: „Érdekes kérdés, vajon miért hagyja a budapestiek egy része az orránál fogva vezetni magát a Ligettel kapcsolatban. Valószínűleg a legfőbb ok, hogy csak kevesen veszik a fáradságot, hogy megértsék az ellenzők érveit. Nekik ezt a cikket most végig kéne olvas- ni. Vélemény nincs benne, csak számok és tények.” (Tamás Bence Gáspár a 444.hu-n: Így trükköznek a számokkal a Liget projektnél)

Szólj hozzá!

2017.07.05. 10:23 amier

676. Dr. Saáry Tibor emlékére

Címkék: gyász Erzsébetváros saáry tibor

„Mindennek megszabott ideje van,
megvan az ideje minden dolognak az ég alatt.
Megvan az ideje a születésnek,
és megvan az ideje a meghalásnak.”
(Prédikátor könyve 3., 1-2.) 

Az utolsó pillanatig vártam ezzel a poszttal, hátha csoda történik, és azt mondja Tibi – „Minden rendben van Gyuri”. De nem! Dr. Saáry Tibi barátom és munkatársam elment.

saarytibi.jpg

Kicsit több mint egy hete, pénteken beszélgettünk arról, hogy várja már a szabadságot, hogy Debrecenben kipihenje magát egy kicsit. Ráfért és sosem gondoltam, hogy ez a pihenés örök lesz. Mindig nagyon sokat dolgozott, ahogy József Attila írta „csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen”. Nagyon hiányzol nekünk!

Tegnap, amikor a Piros Pontban jártam folyamatosan reménykedtem, hogy hátha megszólal egy hang a hátam mögött és megkérdi „Gyuri, egy kávét?”, majd rám mosolyogsz. Sajnos ez már csak az emlékeimben él tovább, kitörölhetetlenül.

Köszönöm Neked az évtizedes barátságot, hogy mindig jókedvű voltál és átsegítettél néhány nehéz percen a bölcs tanácsaiddal, köszönöm az együtt dolgozott időt. Nekem TE most is élsz és holnap is élni fogsz, hiszen emlékezem Rád, így amíg élek nekem nem haltál meg, most máshol dolgozol, mert az Isten így akarta.

Szóval Tibi, majd egyszer megbeszéljük ezt is...

Hunvald György

Szólj hozzá!

2017.07.02. 16:01 amier

675. Múltidéző - Alfonzó a körúton

Címkék: fortepan nagykörút erzsébet körút alfonzó köztisztaság bulinegyed

Emlékszik még valaki Alfonzóra, azaz Markos Józsefre*? Remélem, hogy igen. És emlékszik még valaki az egykori, elegáns Nagykörútra? Alfonzó harminc éve halt meg, a körút meg talán olyan húsz éve haldoklik. Hogy mindez most miképpen került ide? Találtam pár nagyon jó képet a Facebook-on, mindegyiken Alfonzó látható 1971-ben, méghozzá a körúton, annak is az erzsébetvárosi szakaszán. Hát így történt a dolog, kérem. De lássuk előbb az "Alfonzós" képeket...

alfonzo2.jpg

Alfonzó a New York (Hungária) kávéház előtt.... (Fortepan 1971.) 

alfonzo0.jpg

... majd az Éjjel-nappal közért és a New York (Hungária) kávéház között, a mai Erzsébet krt. 5. szám előtti buszmegállóban. (Fortepan 1971.) 

alfonzo1.jpg

Erzsébet (Lenin) körút, első háztömb a páratlan oldalon, Alfonzó még mindig a buszmegállóban – közben egy 12-es Ikarus csuklósbusz érkezett. (Fortepan 1971.)  A mögötte látható boltokat, üzleteket, kirakatokat azonban már feledhetjük… 

És ha már szóba, illetve képre került, ejtsünk pár szót röviden a Nagykörútról, benne az Erzsébet körútról. A ’70-es években – de még jóval korábban is – Pest és a kerület főutcája volt, tele üzletekkel, ahogy a fenti képeken is látszik. Mára az üzletek jó része üresen áll, a működők meg még az üreseknél is lehangolóbbak. Szinte mindegyik gagyi, vagy kocsma (de ha jobban tetszik: kávézó, gyroszos, ilyen olyan étterem, sorban nyíló 4-es 6-osok, stb.) – totális az elkocsmásodás. A besötétített dohányboltok, a lelakatolt újságosbódék és a bezárt, koszos közvécék meg csak fokozzák a hangulatot. A városi legendákban szereplő századfordulós – vagy akár az 1970-es évekbeli – pezsgésnek mára már nyoma sincsen. Nem maradt más, csak egy-két kép Alfonzóval, háttérben az egykor virágzó Nagykörúttal.

* Markos József (1912-1987), született Markstein – művésznevén Alfonso, későbbi írásvál- tozatban Alfonzó – artista, színész, humorista. A Színészkönyvtár így emlékezik meg róla.

BBP

***

A Nagykörút teljes hossza a Margit hídtól a Petőfi hídig 4141 méter, szélessége végig 45 méter. A Sugárút (Andrássy út) kiépítése után a XIX. század második legnagyobb város- építési alkotása volt Budapesten, ma is nélkülözhetetlen funkciót betöltve a város egyik legfontosabb útvonala. Építése 1872-ben kezdődött el, megépülésére azért volt szükség, hogy összekösse egymással a külső városrészeket, ami az ipar és kereskedelem fejlődése miatt vált fontossá. Egyes szakaszait a Habsburg-ház uralkodóiról nevezték el, a hetedik kerületi rész – amely a Blaha Lujza tértől a Király utcáig húzódik 764 méter hosszan, 45 épülettel – Ferenc József feleségéről, Erzsébet királynéról kapta a nevét, akárcsak maga a kerület. (1950-ben Lenin nevét vette fel mind az Erzsébet-, mind a Teréz körút, 1990-ben kapták vissza eredeti nevüket.)

1 komment

2017.06.29. 18:01 amier

674. Közjelleggel (7)

Címkék: pályázatok közbiztonság társasházak élhető erzsébetváros

Emlékeztetőül! Két fontos pályázatra hívnánk fel pár szóban mindenki figyelmét. A fontosságukon kívül már csak azért is, mert többen, többször is jelezték, hogy egy-egy pályázat csak nagyon nehezen (vagy egyáltalán nem) található meg az önkormányzat honlapján, így azokról csak késve szereznek tudomást. Ezekről a pályázatokról szóló alábbi tájékoztató napokon belül kikerül a házak kapualjába is, de gondoltuk, itt sem árt felhívni rájuk ismételten a figyelmet.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS szénmonoxid érzékelő berendezés igénylésére 2017.

A hagyományos vagy gázfűtéssel rendelkező, a kerületben lévő

 • lakások természetes személy bérlői, tulajdonosai,
 • háziorvosi rendelők,
 • a VII. kerület fenntartásában lévő önkormányzati intézmények részére.

A pályázati anyag benyújtási határideje: 2017. augusztus 15. A támogatás vissza nem térítendő természetbeni támogatás. Részletek itt olvashatók.

*

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS kapufigyelő rendszer kialakítására 2017.

 • társasházak,
 • lakásszövetkezetek (a lakásszövetkezetekről szóló 2004. évi CXV. tv. 2. § (1) bek.),
 • önkormányzati tulajdonban lévő lakóépületek esetében azok kezelője, háziorvosi rendelők és önkormányzati intézmények, egyházak részére.

A pályázati anyag benyújtási határideje: 2017. augusztus 8. Részletek itt olvashatók.

A teljes pályázati anyag már letölthető Erzsébetváros Önkormányzatának honlapjáról vagy a fenti hivatkozásokon érhetők el.

Devosa Gábor és Kispál Tibor önkormányzati képviselők

*

A képviselők elérhetősége:

Devosa Gábor - Művelődési, Kulturális és Szociális Bizottságban tag
Fogadóóra
Időpontja: folyamatosan, telefonos egyeztetés alapján. Időpont egyeztetés miatt kérem hétköznap 8.00-16.00 között hívjon az alábbi telefonszámok valamelyikén.
Bejelentkezés: 06-1/462-3106
Kapcsolat: +36-30-9003311; devosa.gabor@gmail.com; www.facebook.com/erzsebetvaros2019devosagabor

Dr. Kispál Tibor - 4. sz. egyéni választókerület, Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottságban tag, szociális és egészségügyi tanácsnok
Fogadóóra
Időpontja: minden hónap első péntekén 14:00-16:00-ig
Helye: Lakossági Piros Pont (Budapest VII. Dob u. 65.)
Időpontja: minden hónap második péntekén 14:00-16:00-ig 
Helye: Nyugdíjas Klub (Budapest VII. Király u. 97.; bejárat a Rózsa u. felől)
Bejelentkezés: 06-1/462-3106
Kapcsolat: +36-30-6552822 ; tkispal@yahoo.com; www.facebook.com/erzsebetvaros2019.kispaltibor

***

Lakossági Fórum lesz 2017. július 13-án 18 órakor K11 Művészeti és Kulturális Központban az Élhető Erzsébetváros civil csoport szervezésében. Mindenkit várnak, aki valamilyen formában kötődik Belső-Erzsébetvároshoz, és aki tenni akar a kerületrész értékeinek megőrzéséért. Meghívott vendég: Dr. Kiss Szabolcs rendőrkapitány.

Szólj hozzá!