HTML

A mi Erzsébetvárosunk

Budapest legkisebb, egyúttal legnagyobb népsűrűségű kerülete, nevét I. Ferenc József feleségéről, Erzsébet királynéről kapta 1882-ben. Területe 2,09 km², lakossága 64 767 fő.

* Utcák, házak, terek

Facebook oldalunk

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg az összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Utolsó kommentek

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2017.10.18. 20:00 amier

711. Népszavazás? Még mit nem!

Címkék: tarlós istván népszavazás fővárosi közgyűlés

Úgy néz ki, Orbán és Tarlós közösen hatástalaníthatják a népszavazást, azaz a közvetlen demokrácia legfontosabb fegyverét is. (Ceglédi Zoltán) 

Jóestét. Most egy kicsit később a megszokottnál, mert egyszerűen nem akartam elhinni, hogy megint eljátsszák ezt a sunyi trükköt. De igen, eljátszották. Tegnap ugye elkezdődött az aláírásgyűjtés a római-parti népszavazás ügyében – aminek a kiírásáért a hírek szerint már az első napon tízezernél több aláírás gyűlt össze. Erre mi a mai hír?

tarlos_romai2017.jpg

Fotó: MTI/ Mohai Balázs

Hát persze hogy az, hogy a sebtében összehívott Fővárosi Közgyűlés visszavonta áprilisi határozatát a római-parti mobilgát megépítéséről. Így aztán azonmód okafogyottá is vált az erről szóló népszavazás, ill. a hozzá kapcsolódó aláírásgyűjtés. Csakhogy, ez megint trükközés hátán trükközés, megint csak egy ócska átverés. Merthogy

„A megszavazott határozati javaslat ugyanakkor nemcsak hogy visszavonja a népszavazásban is megjelölt áprilisi határozatot, hiszen ezzel tulajdonkép- pen segítene is a mobilgát ellenzőin, hanem egyszersmind újra kijelöli a parton a mobilgát nyomvonalát. Így tehát, ha újra népszavazást akarnának kezdeményezni a kérdésben, új kérdés beadására volna szükség, hiszen a mostani határozatnak már más a száma."

Így az eddig összegyűjtött aláírások már semmit sem érnek, ismét be kell nyújtani a népszavazási kérdést az új határozat száma miatt. Szép, nem? Nem.

Pontosan tudták, hogy ha egy is átcsúszik egy erre alkalmas témában, akkor a Fidesszel egyébként elégedetlen társadalom kaszára-kapára, de leginkább tollra kap, és aláírja, majd beleszavaz jól. Ezért kellett inkább eltörölni a vasárnapi boltbezárást, Semjén Zsolt két és fél évtizedes munkavégzésének egyetlen bizonyítékát. Meg persze azért, mert annyira be voltak rottyantva, hogy valami Kubatov-környéki barom még kidobókat is küldött, hogy Erdősiné kamukérdése menjen be inkább, ne a szocik Nyakó Frodó által árkon-bokron át vitt, valódi boltnyitó javaslata. (via Ceglédi Zoltán)

P.s.: A hírek szerint az erzsébetvárosi „bulinegyedes” népszavazást a fideszes képviselők által benyújtott kérdés alapján már januárban megtarthatják. Persze csak akkor, ha nem jut ugyanarra a sorsra, mint most a római-parti...

Devosa Gábor, önkormányzati képviselő

Szólj hozzá!

2017.10.15. 18:00 amier

710. Szerény javaslat

Címkék: korrupció közpénz matolcsy MNB

Hétfőn a parlamentben Bárándy Gergely kérdezte Matolcsy Györgyöt az elmúlt félév rokoni kérdéseiről, azaz unokatestvérének ügyeitől fia hitelein át egészen feleségéig. Matolcsy a helyzetbe hozott rokonairól: „Senkit nem szabad megfosztani attól a lehetőségtől, hogy részt vegyen Magyarország felemelkedésében”. Másnap ugyanezt elmondta az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén is.

matolcsy_titkos.jpg

Tisztelt Matolcsy úr!

Alulírott Fügedi Ubul nyugdíjas felajánlom szolgálataimat a Magyar Nemzeti Banknak és alapítványainak. Vállalom, hogy azt a “Hazai és globális gazdasági és pénzügyi trendek” című havi jelentést, amit a BanKonzult Kft. idáig havi nettó 750 ezer forintért készített Önöknek, a továbbiakban az eddiginél jobb minőségben, havi bruttó 750 ezer forintért megcsinálom.

A minőség javulását egy Ön által választott egyetem három közgazdász professzora igazolhatja (nyilvánosan, teljes névvel és címmel), összehasonlítva havi jelentésemet a BanKonzult egy évvel korábban, az azonos hóról készített dolgozatával. Ha az összehasonlítás az én hátrányomra ütne ki (aminek kevés esélyét látom), megbízásomtól visszalépek és a munkadíjról lemondok.

Tisztában vagyok vele, hogy a BanKonzult tulajdonosa Szemerey Tamás, az Ön unokatestvére, de reménykedem ajánlatom kedvező elbírálásában, mivel Ön kedden a parlamentben kijelentette, hogy senki nem jut hitelhez, üzleti lehetőséghez és uniós pályázati forráshoz attól, hogy Önnek közvetlen családtagja.

Kérem, ne fosszon meg attól a lehetőségtől, hogy részt vehessek Magyarország fölemelkedésében!

Fügedi Ubul

Szólj hozzá!

2017.10.12. 17:00 amier

709. Kérdés van?

Címkék: fidesz jobbik népszavazás gotthard gábor stummer jános bulinegyed

Van bizony! Merthogy végre már megtudható, hogy milyen kérdést kíván a tisztelt testület helyi népszavazásra bocsátani „bulinegyedileg” a kerületben. Ezt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete Budapest VII. kerület Károly körút – Király utca – Erzsébet körút – Rákóczi út által határolt területén úgy szabályozza az üzletek nyitvatartási rendjét, hogy a vendéglátást folytató üzletek 24.00 óra és 6.00 között nem tarthatnak nyitva?”

onkormanyzat3.jpg

Mindez dr. Gotthard Gábor jegyző/helyi Választási Iroda vezetőjének kibiggyesztett tájékoztató leveléből derült ki. A fenti kérdést – Gotthard levele szerint – a Fidesz-frakció tagjai nyújtották be, és eszerint kezdeményezték október 3-án a népszavazást.

A levelet az ÉE-csoport Facebook-oldalára tette fel egy kerületi lakó, és fűzött hozzá pár gondolatot – elsősorban a fidesszel együtt szavazó Stummer János jobbikos képviselő úr „méltatlan üldöztetéséről”. A sztorit nem mesélem el – de itt mindenképp érdemes elol- vasni. (Mert szép történet, csak egy kicsit szomorú a vége. Meg az eleje. És a közepe.)

További szép napot mindenkinek!

***

A képviselők múlt hét kedden szavaztak a  szórakozóhelyek nyitva tartásának szabályozá- sáról. A testület előtt négy változat volt (A, B, C, D), a negyedik, a D volt a legradikálisabb, aszerint éjfélkor minden helynek be kellene zárnia. A szavazáson a fideszes képviselők tartózkodtak – kivéve Hutiray Gyula alpolgármestert, aki egyedüliként a záróra ellen szavazott. A kilenc ellenzéki képviselőből 8 igennel szavazott az éjféli zárórára. A jobbikos Stummer János a fidesszel együtt – korábbi véleményét megváltoztatva – „tartózkodott”.

Szólj hozzá!

2017.10.09. 09:27 amier

708. Most mi lesz?

Címkék: népszavazás kérdőív bulinegyed mszp-frakció

Tisztelt Erzsébetvárosi Lakó! 

Kötelességünk tájékoztatni Önöket, hogy a „bulinegyedről” szóló szavazás során az MSZP frakció a lakók érdekeit képviselve a vendéglátóhelyek nyitvatartásának korlátozására szavazott. Sajnos ezt a javaslatot – kis segítséggel* – a fideszes városvezetés leszavazta. A testületi ülésen egy döntés született, a kérdésben NÉPSZAVAZÁS LESZ KIÍRVA. Csak épp arról nem döntött a Képviselő-testület, hogy mi legyen a kérdés a szavazólapon.

kiraly2016-2.jpg

Döntsünk együtt!

Kérjük, hogy ezen űrlapon – ITT – tegyen javaslatot!

Devosa Gábor, Dr. Kispál Tibor, Németh Gábor 
önkormányzati képviselők, az MSZP-frakció tagjai

***

*A képviselők múlt hét kedden szavaztak a  szórakozóhelyek nyitva tartásának szabályozá- sáról. A testület előtt négy változat volt (A, B, C, D), a negyedik, a D volt a legradikálisabb, aszerint éjfélkor minden helynek be kellene zárnia. A szavazáson a fideszes képviselők tartózkodtak – kivéve Hutiray Gyula alpolgármestert, aki egyedüliként a záróra ellen szavazott. A kilenc ellenzéki képviselőből 8 igennel szavazott az éjféli zárórára. A jobbikos Stummer János a fidesszel együtt „tartózkodott”.

Szólj hozzá!

2017.10.06. 18:00 amier

707. A menekült nem "migráns" 2.

Címkék: fidesz soros györgy menekültek nemzeti konzultáció

Az új nemzeti konzultáció kérdéseihez

A Magyar Idők (ugyan, ki más?) "megismerte" az összesen hét pontból álló konzultációs ív kérdéseit (bocsánat: pontjait); elolvashatjátok ti is. Az újság(?) az alábbi felvezetőt vélte alkalmasnak ehhez a fontos hírhez: "A korábbi nemzeti konzultációktól eltérően a Soros-tervvel kapcsolatban feltett kérdések mindegyikéhez külön indoklást is fűz a kormány annak érdekében, hogy a választópolgárok nagyobb rálátást kapjanak Soros György tevékenységéről, kijelentéseiről, a migrációt illető terveiről."

nemz_konz-soros2.jpg

Fotó: AFP / Kisbenedek Attila

Ehhez legelébb azt kell hozzáfűzni, hogy "Soros-terv" nem létezik: azt Orbán agytrösztje vizionálta össze Soros egy 2015-ös(?) cikkéből és egy könyvéből. A "terv" szó magyarul — azon a nyelven, amin (a felvezetőből is láthatóan) a Magyar Időknél nem tudnak — nem az, amire ezt a betűsort Orbán önkényesen ráhúzza, hanem a "jövőbeli cselekvést, annak idejét és módját meghatározó elgondolás" (Magyar Értelmező Kéziszótár, p. 1367.). Odáig még Habony se süllyedt, hogy azt találja mondatni szolgáival, hogy bármi ilyesmit Soros valaha is készített volna — merthogy nem. Se önállóan, se az uniós vezetőkkel együtt- működve (jajuramisten, de szeretne Orbán V. "uniós vezető" lenni, és milyen iszonyúan frusztrálja, hogy oda egészen más habitusú embereket várnak!).

Nem először látjuk ezt a Fidesz-stb.-től. Tán még emlékeztek szegény Deutsch T. esetére. Ha netán nem: Orbán V. 1998. augusztus 25-én bejelentette, hogy pártjának egyes vezetőit (és azok családtagjait) 1997-ben "titkos és törvénysértő módon" megfigyelték. Amikor a heves érdeklődés hatására már nagyon meg kellett nevezni legalább egy személyt, akkor jelentkezett erre a célra a nemzet Tompikája. A hosszas vizsgálódás eredményeként annyi derült ki, hogy vki nyilvános adatbázisból lekérte Deutsch egyes személyes adatait. — Na ugye! — kiáltott fel egyként az összes fidesznyik. — Ugye mondtuk, hogy megfigyelték?

Ezután szorgos újságírók megkérdezték Török Gábor "politológust", hogy nem kellett volna-e legalább Deutschnak bocsánatot kérnie a több mint egyéves rágalomhadjáratért.

— Nem. — válaszolt Török. — Ugyanis a botrány, majd az azt követő hosszas vizsgálódások sok emberben kelthették azt az érzést, hogy a megfigyelés végül is megtörtént. (Mattól a beismerésig, azaz kérjen-e bocsánatot egy politikus?)

Magyar fordítás: mivel a rágalomhadjárat sikeres volt, azaz sok embert tévesztett meg, nem bocsánatot kell érte kérni, hanem elismerést. Kísértetiesen így járnak el most is, csak már a "kérdőív" címe se igaz. Mint ahogy a folytatás se:

 1. Nem igaz, hogy Soros legalább évi egymillió bevándorlót kíván letelepíteni az EU-ban — viszont azt írta, föl kell készülni ekkora tömeg fogadására, és jól láthatjuk, milyen baj, hogy nem készültünk fel.
 2. Nem igaz, hogy Soros (pláne "brüsszeli vezetőkkel együtt" meg akarná nyittatni a határokat a bevándorlók előtt. Éppen ellenkezőleg: az Unió nagy többsége (nem pedig néhány vezető) közös és egységes határvédelmet szeretne — aminek persze nem jó eszköze a kerítés, de hát az már van...
 3. Sorosnak az égvilágon semmi köze ahhoz, hogy az Unió minősített többséggel úgy döntött: az Olasz-, illetve Görögországban összegyűlt menekültek egy kis hányadát szétosztja a többi tagország között. A kelet-európai országokba nem küldenének egy darabot se. Magyarországnak 1294 menedékkérő jut. Ez nem azt jelenti, hogy ennyit kell letelepíteni. Azt jelenti, hogy a magyar hatóságoknak ennyi kérelmet kell elbírálniuk. Ezek közül minden, a menekült (menedékes, oltalmazott) státuszra nem jogosultat simán kitoloncolhatunk.
 4. Ebből semmi sem igaz; nincs mit írni.
 5. Soros el akarja érni, hogy a migránsok enyhébb büntetést kapjanak az általuk elkövetett bűncselekményekért — ebben viszont a hazugság csúsztatással keveredik, lévén senki sem akarja, hogy a menekültek által elkövetett köztörvényes bűncselekményeket másokénál enyhébben ítéljék meg. De az a joggal visszaélés legalja, amikor a magyar jogrend a rendőrökkel összecsapó menekülteket terroristává minősíti, és eszerint ítéli el. Bárki, akiben van legalább némi erkölcsi érzék, fel kell emelje szavát ez ellen az aljasság ellen.
 6. Azt az állítást, hogy "Soros... célja, hogy az európai országok nyelve és kultúrája háttérbe szoruljon", az újság (?) szerint abból vezették le, miszerint „A nyílt társadalom” című könyvében azt írta, hogy „a nemzetállamok tekintélyének hanyatlása üdvözlendő fejlemény”. Nomármost az az állam, amely szerint a nyelv és a kultúra lényege a tekintély, az igenis szoruljon hátra, de minél inkább. (Akkor majd virágzik a kultúra, és az újságban nem olyasmiket kell olvasni, mint hogy "rálátást kapjanak Soros György tevékenységéről, kijelentéseiről, a migrációt illető terveiről". Valamiről az ember sok mindent kaphat, pl. információt. Rálátást — magyarul — valamire kapunk.)
 7. Ez helyesen: az uniós alapszerződés része, hogy politikai támadást indítsanak a közös határozatok végrehajtását megtagadó országok ellen, és kemény büntetésekkel sújtsák őket. — Nagyon helyeslem, másként egy demokratikus szövetség nem működhet.

István királyunk, az első magyar szent nagyon határozottan bevándorláspárti volt, és befogadó nemzetté tett minket. Ebben az átjáróházban, ami a Kárpát-medence, rendsze- resen szükségünk is volt erre. Az 1700-as években pl. bevándorlókkal duzzasztottuk fel háromszorosára(!) az ország 3,2 millióra fogyatkozott lakosságát. Több mint kétszer annyian jöttek, mint ahányan voltunk, és simán integráltuk őket. Orbán V. is szinte másodnaponként hív újabb bevándorlókat: lengyeleket, ukránokat, mert kell a munkaerő. A kínai közösség már (jóval) több mint húszezres, és még veszik a letelepedési kötvénye- ket, nagy hasznot hajtva ezzel Rogán Antalnak. Kormányunk szívesen lát itt mindenkit, bárhonnan is jöjjön, akár a világ legnépesebb iszlám országából, Indonéziából is.

Csak az arabokat nem, mert ők arcról jól felismerhetők (legalábbis azt hisszük), és könnyű ellenük gyűlöletet kelteni. Amint ezt Esztergályhorváti és Őcsény (meg majd a többi, hétről hétre) tisztán mutatja, ez az (talán az egyetlen), amihez tényleg értenek. Ezt nagyon jól csinálják. Annyira jól, hogy már nem is kell menekültnek vagy arabnak lennie annak a külföldinek. Utáljuk mi már az erdélyi magyarokat is, akiket éppen ezért "románoknak" nevezünk.

A befogadó nemzet kivérzett. Az egy nyelvű, egy szokású ország pedig gyenge és esendő. Itt vagyunk egy egyre gyengébb és egyre esendőbb (szomszédaink rakétaként húznak el mel- lettünk), de legalább aljas és acsarkodó országban, amelynek vezéreszménye a naponta szított gyűlölet. A keresztény, felebarátait szerető nemzet kivérzett — már a pápát is utáljuk, hülyézzük, mert keresztény maradt, és nem osztozik velünk ebben a gyűlöletben.

Nemzetem, mi lett veled?

Fügedi Ubul

188 komment

2017.10.03. 19:00 amier

706. Népszavazás lesz

Címkék: népszavazás testületi ülés csendrendelet vattamány zsolt bulinegyed

Szigorítás nincs, népszavazás van, illetve lesz. Csak még nem tudni, mikor és pontosan miről. Röviden ennyi a mai rendkívüli testületi ülés lényege, azaz: népszavazás fog dönteni a Belső-Erzsébetváros (lásd.: „bulinegyed”) sorsáról. A képviselők szavaztak a kocsmák szórakozóhelyek nyitva tartásának szabályozásáról, több rendeletet is terveztek meghozni vagy módosítani. A testület előtt négy változat volt (A, B, C és D).

testuleti20171003.jpg

Fotó: Német Tamás / Index

A D a legradikálisabb, aszerint éjfélkor minden helynek be kell zárnia. Az első három pont ennél enyhébb, himihumi. Aztán előkerült egy E javaslat is, a népszavazás, végül ezt fogadta el a testület. (12 igen szavazattal, 4 nem ellenében.)

(Kispál Tibor: a „D” javaslatot támogatjuk, de népszavazásra is bocsátanánk Erzsébetváros helyzetét. Amivel csak az a baj, hogy időbe telik,
míg sor kerül rá. Azaz: majd.)

Megszavazták a közbiztonsági és köztisztasági változtatásokat és beruházásokat is, illetve több pénzt a rendfenntartásra. Azt is megszavazta a testület, hogy mostantól nem adják ki az önkormányzati tulajdonban lévő helyiségeket kocsmának, illetve az ilyen típusú funk- cióváltását sem támogatják. Ez gyakorlatilag megakadályozza, hogy a „bulinegyed” tovább terjeszkedjen. (Megjegyzem, Belső-Erzsébetvárosban már amúgy sem nagyon lenne hova terjeszkedni, gyakorlatilag már minden ház földszintjén nyílt kocsma, kávézó, etető- és itatóhely…)

Az alábbi (kiegészítő) javaslatokat szavazták még meg:

 • Belső-Erzsébetvárosban plusz pénzt biztosítanak takarításra, idén 25 millió forintot, jövőre 50 milliót. És ugyanitt nagyobb kukák lesznek, összesen 75 és fél millióért.
 • Többet költenek a takarítógépekre és az ehhez szükséges járművekre. Idén majdnem 130 millió forintot, 2018-ban pedig további 35 milliót.
 • Több embert vesznek fel az Erzsébetvárosi Rendészeti Igazgatóságba.
 • Több rendőr és közterület-felügyelő lesz a területen.
 • És felújítják a Klauzál téri nyilvános vécét is 14 millió forintért, tízért pedig újat építenek a Kazinczy és a Király utca sarkán álló játszótéren.

A rendeletről, ami kiírja a népszavazást, még nem döntöttek. Vattamány Zsolt szerint:

Népszavazás az lesz, egészen biztosan, de még nem tudni, mikor.

A vita lezárásaként még elmondta, nagyon sok emberrel beszélt az elmúlt hónapokban, meghogy a probléma valós.

Jóreggelt kívánok, polgármester úr!

1 komment

2017.09.30. 20:01 amier

705. Leváltóláz

Címkék: választás fidesz bulinegyed rónaszékiné keresztes mónika bajkai istván

A HVG híre szerint augusztus végén hiába szervezett kirándulást Rónaszékiné Keresztes Monika (volt kerületi fideszes képviselőjelölt, egykori alpolgármester) az ország megannyi csodás helye közül épp a legcsodálatosabbra, Felcsútra – ahol „minden gyönyörűen gondozott és igényes”, ahol pásztortarhonyát ettek s még egy kiválót kisvasutaztak is – mégis leváltotta posztjáról a párt. Bocsánat: a Párt.

rkm_kisvasut.jpg

Fotó: Facebook / Rónaszékiné Keresztes Monika

„Bár a politikus az általa indított, szerkesztett, nagyrészt róla készült fotókkal illusztrált Körúti Korzó legújabb számában még a Fidesz VII. kerületi választókerületi elnökeként határozza meg magát, ez valójában már nincs így: posztját múlt héten Bajkai István, a kerület fideszes alpolgármestere vette át, így ő lesz jövőre a körzet kormánypárti képvi- selőjelöltje is” – írja a lap.

A fáma szerint a fideszes tagság egy része is meglepődött, hogy Bajkai kijön a fényre, és vállalja a képviselő-jelöltséget – írja még a HVG. Állítólag a „bulinegyed” miatti egyre erősebb lakossági elégedetlenség veszteség nélküli tompítását várják tőle, vagyis hogy szerezze vissza a Fidesz helyben erősen fogyó népszerűségét, miközben a lakossági fel- háborodást enyhítő intézkedésekben ellenérdekelt vállalkozói köröket sem sérti túlzottan.

Itt tartunk most és ma. Kíváncsi vagyok, mi lesz holnap. Meg holnapután.

P.s.: És mi lesz veled K36?

***

Az ügyvéd-választókerületi elnök-alpolgármester a Fidesz tavasszal benyújtott beszámoló- jának tanúsága szerint a párt legnagyobb adományozója volt 2016-ban, az általa befizetett 3,1 millió forinttal. Bajkai nem mellékesen Orbán Ráhel jogi képviselőjeként lett ismert, ügyvédi irodája egyedül és különböző összetételű konzorciumok tagjaként is több, egyen- ként is milliárdos összegű kormányzati megbízást kapott az elmúlt években. Az SBGK ügyvédi iroda legutóbb, idén januárban 5 milliárd forint keretösszegű közbeszerzési és jogi tanácsadói keretszerződését kötött a Miniszterelnökséggel, pár héttel korábban pedig uniós forrásokra kiírt vidékfejlesztési pályázatok véleményezésére, illetve egyéb uniós tenderekkel kapcsolatos tanácsadásra kérték fel 1,8, illetve 3 milliárd forintért. (HVG)

Szólj hozzá!

2017.09.27. 20:00 amier

704. Gyűjtjük az aláírásokat

Címkék: közbiztonság társasházak köztisztaság romkocsmák bulinegyed

A Nemzetgazdasági Minisztérium, illetve Tállai András szerint a kerület egyre több helyi adót szed be, állami támogatásokat meg már most is kap, ezekből a bevételekből lehet takarítani, illetve a közterület-felügyeletet is finanszírozni. Azaz, az államtitkár szerint a beszedett cirka 11 millióból bőven, sőt röhögve telik a kerület takarításának majdnem 300 milliós költségeire. Azért így már kezdem érteni, miért tartunk ott, ahol.

kispal_alairasgyujt1.jpg

Csak röviden pár mondatban: Először is, ez így nem mehet tovább! Az önkormányzathoz érkezzenek be közvetlenül az adóbevételek a kocsma-turizmusból. Gyakoribb rendőri, közterület felügyeleti, hatósági ellenőrzéseket. Őrzött közterületeket, parkokat és utcákat. A szórakozóhelyek, kocsmák működéséről pedig dönthessenek az itt lakók. Ezért folyama- tosan gyűjtjük az aláírásokat a következő kérdésben:

khirado_frakcio.jpg

Merthogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan!

Dr. Kispál Tibor, önkormányzati képviselő

P.s.: Az eredetileg 2017. szeptember 26-ára összehívott rendkívüli képviselő-testületi ülést – melynek témája a "bulinegyed" lett volna – elnapolták. Az új időpont 2017. október 3. 14:00. Helyszín az Önkormányzat épülete. Az ülés nyílt.

***

Az Átlátszó kikérte az idei év januártól július végéig tartó időszakára vonatkozó bűnügyi adatokat a BRFK-tól. Megkérdezték, hogy mennyi eljárás indult autólopás, gépjármű- feltörés, lakásbetörés, rablás, kifosztás, testi sértés, garázdaság, rongálás és kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt. A BRFK először nem akarta elárulni ezeket arra hivatkozva, hogy csak a befejezett eljárásokra vonatkozóan tudnak tájékoztatással szol- gálni. Aztán végül elküldték a kért számokat.

Szólj hozzá!

2017.09.24. 20:00 amier

703. Mekkora buli!

Címkék: költségvetés testületi ülés romkocsmák bulinegyed mszp-frakció

Erzsébetváros 2016-ban mindössze 10 millió 971 ezer forintot tudott begyűjteni az éjfél után is nyitva tartó helyektől felügyeleti díj, azaz az úgynevezett "romkocsmaadó" címén, amit köztisztaságra, közbiztonságra kell költeni – tudta meg a 24.hu az önkormányzattól. És az utolsó negyedév adatai alapján ez idén sem lesz sokkal több.

dob20170625-4.jpg

(Fotó: Boros Regina)

Csakhogy a felügyeleti díj – ami elvileg Belső-Erzsébetváros biztonsági és tisztasági költségeit fedezné – szinte semmire se elég. A kerület gépi és kézi takarításának költségei folyamatosan nőnek, százmilliós nagyságrendről beszélhetünk. 2015-ben Erzsébetvá- ros 239 millió 794 ezret fordított a tisztaságra, 2016-ban pedig 291 millió 617 ezret. Július 31-ig összesen 109 millió 182 ezer ment el ezekre a feladatokra – írja még a portál. Pedig közben az NGM nemrég kiszámolta, hogy azok a VII. kerületi székhelyű adózók, amelyeknek a fő tevékenysége a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás, a legfontosabb adónemekben és idegenforgalmi adó formájában közel 6,6 milliárd forinttal járultak hozzá tavaly az államháztartás bevételeihez.

Mi az elmúlt években a testületi üléseken, bizottsági üléseken számtalan alkalommal felszólaltunk az egyre elfogadhatatlanabb helyzet miatt. És 2016 októbere óta gyűjtjük az aláírásokat Erzsébetvárosban a következő kérdésben:

khirado_frakcio.jpg

Az Erzsébetváros újság 2017. szeptember 21-i szám
Képviselői különszám 4. oldal

A jelenlegi helyzet tarthatatlan a kerületben!

Devosa Gábor, Dr. Kispál Tibor, Németh Gábor 
önkormányzati képviselők, az MSZP-frakció tagjai

***

Az eredetileg 2017. szeptember 26-ára összehívott rendkívüli képviselő-testületi ülést – melynek egyetlen témája a "bulinegyed" lett volna – elnapolták. Az új időpont: 2017. október 3. 14:00. Helyszín az Önkormányzat épülete (Erzsébet körút 6.). Az ülés nyílt.

Szólj hozzá!

2017.09.21. 20:01 amier

702. A menekült nem "migráns"

Címkék: kampány fidesz orbán viktor menekültek

Ki a "migráns"? Ki a menekült? 

A "klasszikus" demokrácia rendszere napjainkban válság felé sodródik (nem először; eddig még mindből jól jött ki). A választásokon a politikai érdekek képviseletének csökkenésével nő a marketing szakemberek, az ún. választási tanácsadók szerepe, a politikai tartalmakat a hívószavak váltották fel.

Aki kampányát hívószavakra alapozza, hajlamos ezt a hatalomba kerülve is folytatni — legalább látszik, hogy komolyan gondolta mindazt, amit a kampányban mondott. Ezért aztán ha bármi probléma adódik, immár nem az a kérdés, hogyan oldjuk meg, mit csináljunk vele, hanem az, hogy minek nevezzük. Ezen megy a mindinkább eldurvuló küzdelem, és ha az a kifejezés nyer, amelyhez a választók pozitív képzeteket társítanak, akkor "a hatalom" pénzekkel tömi ki a problémás személyeket, ha pedig az, amelytől viszolyognak, akkor pellengérre állítja őket (és ez még csak a kezdet).

A menekültügyi szómágia gyönyörű példáit olvashatjátok a nyest.hu nagyszerű elemzésében. Ez a cikk azonban egyértelműen az angolszász, azon belül is a brit szóhasználatra összpontosít. Szép példája ennek az ’illegális bevándorló’ (illegal immigrant) kifejezés átalakulása, amelynek egyik lépéseként az illegálist felváltotta az irreguláris, a másikban pedig a bevándorlót a "migráns".

A kontinensen máshol húzódnak a frontvonalak; az egyes nyelveken akár a tükörfordításként hasonló szavakhoz is más és más asszociációk tapadnak. Ezért használom a "migráns" kifejezést végig idézőjelben, lévén ez a szó egy friss átvétel nyelvünkben — korábban nagyon pontosan megkülönböztettük a kivándorlókat, akik elmennek vhonnan, a bevándorlóktól, akik megérkeznek vhová. 2010 előtt a kormányok és maga az Unió is többnyire az "illegal migrant" kifejezést használta azokra, akiknek nem voltak rendben a papírjai, a legkülönfélébb civil szervezetek pedig az "irregular" jelzőt — aztán fokozatosan a hivatalos dokumentumokban is tért hódított az irregular; sikerült elfogadtatni azt, hogy az "illegal" pejoratív, tehát kerülendő.

Kerülik is, csak Magyarországon nem. Itt ugyanis éppen az a cél, hogy ezzel (is) hangulatot keltsenek az úgymond bevándorlók ellen, akikről már (érvénytelen) népszavazást is tartottunk — magyarul "híva fel" figyelmüket arra, hogy ha itt akarnak maradni, nem vehetik el munkahelyeinket, viszont tiszteletben kell tartaniuk kultúránkat és törvényeinket. Nem volt köztük senki, aki itt akart volna maradni — pedig ezeket a fenyegető baromságokat még csak nem is értették. Wermer A.-tól Finkelsteinig ívelő "politikai" pályáján Orbán V. kiválóan megtanulta, hogy a tartalmi kérdések fikarcnyit se számítanak. Ezért akit nem ő hívott és még kötvényt se vesz, csak át akarna utazni, az illegális migráns, akitől megvédjük Európát, mert csak azért jön, hogy kiszorítsa munkahelyeikről az európaiakat, de főleg a magyarokat.

Nos, az uniós jog nagyon határozottan megkülönbözteti az illegális bevándorlók két csoportját:

Az 1. csoport tagjai a menekültek, akik meghatározására az Unió az 1951-es Genfi Egyezmény definícióját fogadja el: az, aki "faji, vallási okok, nemzeti hovatartozása, illetve meghatározott társadalmi csoporthoz tartozása avagy politikai meggyőződése miatt az üldözéstől megalapozottan félve az állampolgársága szerinti országon kívül tartózkodik, és nem tudja, vagy az üldözéstől félve nem kívánja annak az országnak a védelmét igénybe venni; vagy aki állampolgárság nélkül és korábbi szokásos tartózkodási helyén kívül tartózkodva ilyen események következtében nem tud, vagy az üldözéstől félve nem akar oda visszatérni". Ő először menedékkérő lesz, aztán az igényét vagy elismerik, vagy nem.

A 2. csoport tagjai mindazok, akik nem menekültek. Közöttük vannak olyan átmeneti esetek, akik oltalmazott, befogadott, illetve menedékes státuszra lehetnek jogosultak — a többiek, azok a gazdasági menekültek, akiket nevezhetünk akár migránsoknak is, ha érzékeltetni akarjuk ellenséges hozzáállásunkat. Márpedig mi akarjuk, fölöttébb:

* „A gazdasági bevándorlás rossz". (Orbán V.) 
* "Nem akarunk tőlünk különböző kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező jelentős kisebbséget látni magunk között, Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani." (Orbán V.)
* „A megélhetési bevándorlás visszafordíthatatlan gazdasági, társadalmi, kulturális és közbiztonsági problémákhoz vezet.” (Fidesz frakciója)

Stb.

E koncepció sötét ostobaságáról majd legközelebb.

Fügedi Ubul

72 komment