HTML

A mi Erzsébetvárosunk

Budapest legkisebb, egyúttal legnagyobb népsűrűségű kerülete, nevét I. Ferenc József feleségéről, Erzsébet királynéről kapta 1882-ben. Területe 2,09 km², lakossága 64 767 fő.

* Utcák, házak, terek

Facebook oldalunk

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg az összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Utolsó kommentek

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2017.06.23. 18:00 amier

672. Választókerületi anzix

Címkék: önkormányzat király utca műemlékvédelem csengery utca lövölde tér

Pillanatképek a 4. számú választókerületből 2017. június 20-án. A kapcsolódó képek szépen sorrendbe szedve, nagyobb méretben itt nézhetők meg.

vk4_anzix1.jpg

 1. Csengery utca 22-24. szám parkolónak használt üres telken talán most épülni fog egy lakóház,
 2. A Csengery és Jósika utcák kereszteződésében még egy darabig türelemmel kell lenni az itt lakóknak és balettozniuk kell az autósoknak is,
 3. Csengery utca állapota a Király utca felől...
 4. A Dob utcában az Akácfa és a Kertész utca között továbbra is csinálnak valamit,
 5. A Király utca 89. számú lakóházon alpinisták veszélytelenítenek a homlokzaton. Idejében, és jól szervezetten folyik a munka,
 6. A Szenes Hanna parkban elhárították az eldugulást a szökőkúton, ez jó. De most meg csak egy vízsugár működik. (Biztos, ami biztos?),
 7. Vörösmarty utca 16., Jósika utca saroknál a három dézsába ültetett fa közül az egyik feladta. Kár érte. Pótoltatni fogom.

+1 Viszont a Lövölde tér és Király utca sarkán álló ház (Lövölde tér 7.) másfél hete leszedett homlokzati díszeit nehéz lesz pótolni, pótoltatni. Mostanra sajnos kiderült, hogy mérsékelt optimizmusom – miszerint a díszeket óvatosan kezelik, majd azok visszakerülnek eredeti helyükre – megalapozatlan volt. Moré Csaba József írta: Persze. "Szépen" bedobták egy nagy sittes konténerbe a stukkókat a sok szeméttel, fa-hulladékkal együtt és elszállították. Talán valamelyik szemétlerakó helyen még fellelhetők…

Kíváncsi leszek a magyarázatra.

P.s.: Kitiltották a sörbiciklit a főváros VII. kerületéből - Vattamány Zsolt polgármester alig hét év után meghallotta a helyiek hangját, és azonnal intézkedve lecsapott: az önkormány- zat rendeleti úton tiltotta ki a kerületből a beerbike-okat. (Szerk.: tessék mondani, hol olvasható a rendelet?)

dr. Kispál Tibor, önkormányzati képviselő

***

Az önkormányzat honlapjának ma délutáni tájékoztatója szerint a településarculati kézikönyv (TAK) és az településképi rendelet (TKR), valamint a helyi építési szabályzat rendeleteinek módosítása témájában a Király utca 11. Kulturális központban június 29-re tervezett lakossági fórum E L M A R A D.

Szólj hozzá!

2017.06.20. 17:01 amier

671. Jártamban, keltemben (4)

Címkék: önkormányzat izabella utca emeletráépítés felújítási tervek

Még május közepén, a Dohány utcában jártamban tűnt fel, hogy le- vagy behálózták az Izabella utca 4. szám alatti lakóház homlokzatát – gondoltam, felújítás miatt – így aztán megint előkerült a fényképezőgépem. Az egyemeletes, mára már igencsak rossz állapotú házról annyit tudni, hogy 1886-ban Schambach Károly építész, építőmester megrendelé- sére épült, és a tervező/kivitelező is ő volt. (Schambach ebben az időszakban meglehetősen sokat és sok helyen épített a kerületben, és nem csak megrendelésre, hanem saját magának is, valószínűleg befektetési szándékkal…)

izab4-1.jpg

izab4-2.jpg

Hazaérve keresgéltem a neten, és következő „fórum-beszélgetést” találtam a ház felújításával kapcsolatban:

Amúgy én a képen látható házban, az Izabella 4-ben lakom. A felújítás amolyan sufnituningos, nagyon amatőr az egész, szóval félünk, hogy mi még rosszabbul is járunk, mint nemrég felújított szomszéd házak*... Persze annak is örülünk, hogy végre sikerült elkezdeni, 15 éve minden éve küzdünk érte.

Korábban már beszéltünk erről a házról itt a fórumon. Akkor arról volt szó, hogy emeletráépítés lesz. Valami olyasmi indok volt, hogy nem akarnak rá költeni, így viszont fel lesz újítva és könnyebben adják el a lakásukat?

Emeletráépítés, cserébe felújítanak tulajdonképpen mindent. A befektetők elvileg pár lakást saját célra használnának, a maradékot meg eladnák. Költeni rá meg nem nem akarunk, hanem nem tudunk.

Ezelőtt egy nagy társasházkezelő "kezelte" a házat, elég szemét módon sajnos. Végül sikerült átmenni a szomszédban levő Bagyináékhoz, akik foglalkoznak is a házzal. Beleegyeztünk, hogy sokkal több közös költséget fizetünk (mi pl. 23 körül) és nyitunk valami fundamenta szerűséget. Nyilván egy ilyen romos házban nem élnek módosabb emberek, de mindenki a saját lehetőségeihez képest a legtöbbet adja bele. Azóta stabil az anyagi helyzet, de amit összeszedünk, az el is megy a különböző bajokra. Volt itt csőtörés, gázszivárgás, beázott tető és bírság is a ház állapota miatt. Tudtuk, hogy ez ráépítés nélkül nem fog menni.

Befektetőt sokáig kerestünk, mire találtunk olyat, aki nem szívódik fel az utolsó pillanatban. De a többi sem volt könnyű, hisz van egy önkormányzati lakás is, ami miatt hónapokat állt az egész, és eleve az önkormányzat iszonyat lassú volt, mintha ellenünk dolgoztak volna.

Szóval ezért is írom sokat, hogy állami támogatás nélkül a hozzánk hasonló házaknak szinte lehetetlen bármihez is kezdeni. Nálunk tizenakárhány éve teljes egységben a ház, mégis elképesztő nehezen mennek a dolgok.

Olvasva a fentieket, így azért már nem is tűnik olyan felhőtlen örömmámornak a régi lakóházak felújítása. Kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz a felújítás után. És mikor...

izab4-3.jpg

2016 márciusában így nézett ki a ház

*Itt az Izabella utca 2. sarokházról (Dohány u. 100.) lehet szó. Az eredetileg kétemeletes lakóházat még 2009-ben kezdték el felújítani, nem olyan rég fejezték be. Ennek során még egy emeletet építettek a házra, felújításra került a kapubejáró és a lépcsőház is. Csak hát az az emeletráépítés: az új szintet egy tetőtér-beépítéssel is megfejelték, egyszerre rontva el a ház és a Rózsák terének összképét. Viszont nem rohadt tovább…

Szólj hozzá!

2017.06.17. 18:00 amier

670. A Taigetosz-törvényről

Címkék: gyerekek pedagógusok taigetosz-törvény

„Életem szerencséje, hogy emberséges tanáraim meglátták bennem a tehetséget.” (Dragomán György a Taigetosz-törvényről) 

Már egészen kis gyermekként nagyon mozgékony és nagyon ügyetlen voltam; kézügyes- ségem máig negatív. Mi még mártogatós tollal tanultunk írni, és első osztályban félévben (kegyelem)kettest kaptam írásból. A rendes tanítónő év végén megadta az ötöst — ha már minden másból az volt — de mindenki tudta, hogy az a jóindulatú kettes az igazi (legföl- jebb). Később, a vizualitás teljes hiánya miatt még ennél is nagyobb problémáim lettek a rajzzal. Harmadikos koromban, miután Angyalföldre (a Majomház és a Tizenháromház közé) költöztünk, a rajztanár szó szerint belesápadt, amikor első munkámat meglátta.

gyerek_taigetosz1.jpg

A gimnáziumi felvételinél a bizottság egyik tagja fogást akart találni rajtam, és papírjaimat böngészve nekem szegezte:
— Maga ugye év végén kitűnő volt, most meg csak 4,7. Mi ez a romlás?
— Tessék kérem megnézni, miből vannak azok a négyesek...
— Miért, miből?
— Ének, rajz, torna.
(A bizottság nevetni méltóztatott.)
— Na jó, de hogyhogy év végén mégiscsak ötöse volt, most meg csak négyes?
— Év végén megadják.
(A bizottság újra nevetett, és engem fölvettek.)

Volt ugyebár egy embertelen, mechanikus szabályrendszer, és voltak a (valódi) pedagógusok, akik a nevelési cél érdekében kijátszották, illetve áthágták a szabályokat. Aztán okos emberek kerültek döntési pozícióba, és emberségesebbé tették a szabályokat.

Most azonban egy ügyes és karizmatikus ember van hatalmon, aki éppen ezért ügyes és hívő alattvalókat akar, az iskolában ezeket fejlesztik a közismereti tárgyak rovására. A tudást leértékelik, helyette saját, "tényeken túli" valóságukat sulykolják. A szabályok ismét mechanikusak és kegyetlenek lesznek. Él-e még a pedagógusokban a régi nevelési cél?

De jó lenne, ha ennek az országnak újra okos miniszterelnöke lenne...

Fügedi Ubul

***

Elvett lehetőség - Nyílt levélben fordult Balog Zoltán miniszterhez a nemrég elfogadott Taigetosz-törvény miatt egy érintett végzős gimnazista. Markos Balázs szerint sértő és helytelen az az indoklás, amellyel a kormány megvonta a kedvezményeket speciális nevelési igényű gyerekektől, a napokban beszélt erről Kálmán Olgánál. Most Alkotmány- bíróság elé kerül a törvény.

Szólj hozzá!

2017.06.14. 18:00 amier

669. Stukkótlanítás

Címkék: önkormányzat műemlékvédelem lövölde tér

A múlt héten leszedték a Rottenbiller utca legvégén, a Lövölde tér és Király utca sarkán álló ház (Lövölde tér 7.) homlokzati díszeit. Azt mondták veszélytelenítés, jó rendben van, oké. Remélem, amit csak lehet megőriznek belőle, és a lehető legnagyobb gondossággal építik újra a stukkókat a lakóházon. Ugye?

lovolde7-2.jpg

lovolde7-3.jpg

lovolde7-4.jpg

(Mondjuk, ahogy ledobálták lepakolták a díszeket az út szélére és ott kordon-oszlopnak használták őket, az azért ad némi gyanakvásra és aggódásra okot, de legyünk optimisták…)

Fotók: Moré Csaba József és Kispál Tibor

lovolde7-1.jpg

A háromemeletes eklektikus bérház a Király utca (Király u. 105.) sarkán 1890 körül épült, de tervezőjéről és építőjéről nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár. Annyi tudható csak, hogy korábban a telken (akkori cím: Königsgasse 536) egy 1843-ban Hochfeld (Hohlfeld) Ignác megrendelésére Hild József építette lakóház állt, majd ennek lebontása után egy 1872-ben Schusbeck Pál építette kétemeletes bérház. Elképzelhető, hogy ez utóbbi felhasználásával épült a ma is itt álló lakóház.

dr. Kispál Tibor, önkormányzati képviselő

***

Emlékeztetőül! Szénmonoxid érzékelő berendezés igénylésére 2017. augusztus 15-ig lehet pályázni Erzsébetvárosban! Részletek itt olvashatók.

Szólj hozzá!

2017.06.11. 18:00 amier

668. Sétafika 13.

Címkék: parkolás kertész utca

Kölcsönvéve Fedrid Gábor kerületi séta-sorozatának címét, így vasárnap kora este tényleg csak egész röviden: meglehetősen gyakran (majd’ mindennap) járok gyalog és autóval is a Kertész utcában. És elég rég óta látom az utca elején a 4. és 6. szám előtt heverni ezt a magányos, ámde annál határozottabbnak tűnő betonoszlopot, amely eléggé sajátságosan „foglalja” a parkolóhelyet. Hogy kinek és miért – nem tudni.

kertesz_oszlop1.jpg

kertesz_oszlop2.jpg

Néha azért kerül mellé egy tiltótábla is, gondolom, hogy nyomatékosítsa a méretes betonoszlop sugallotta és követelte parkolási szigort. (Az utolsó, táblás kép két héttel később, június elején készült...)

kertesz_oszlop4.jpg

Van ilyen, na! De biztos, hogy így kell ennek lennie?

Devosa Gábor

Szólj hozzá!

2017.06.08. 20:01 amier

667. Rétvári-látogatás

Címkék: fidesz nyugdíjasok parlament rétvári bence

Június 6-án délután szocialista kezdeményezésre politikai vitanapot tartott az országgyűlés „Az igazságos és méltányos nyugdíjrendszer kialakításához szükséges intézkedésekről”. A szocialista frakció vendégeiként közel százan voltunk ott. Arra gondoltunk, hogy meghall- gatjuk a vitát, amit négyórás időkeretre hirdettek.

retvari2017nyugdijasok1.jpg

Elég bonyolult és időigényes beléptetés után értünk az ülésterem karzatára. Akkor kezdett Rétvári Bence államtitkár a kormány előterjesztéséhez. Beszélt a nyugdíjról, az egészség- ügyi ellátásról, a szociális ellátásról. Nagyon figyeltünk, így két részre oszthattuk a mondandóját: „értékelte” nyugdíjas ügyben az „elmúlt nyolc évet” és a mostani hét évet. Ami közös volt az elhangzottakban: egyetlen igaz mondat nem jött ki a száján.

Még beígérte azt a nyugdíjemelést, ami az éves nyugdíjemelésből kimaradt, tovább azt a nyugdíjprémiumot, ami törvény szerint bizonyos feltétel esetén jár. Arról nem beszélt, hogy a 2017-es éves nyugdíjemelést a kormány az érvényes törvények ellenében kisebb százalékban állapította meg. Arról sem beszélt, hogy a nyugdíjprémiumról a Bajnai kormány idején volt döntés.

Majdnem a végére ért a hazugság áradat, amikor közölték, hogy lejárt a 20 perces látogatási idő, távozzunk. Marad nekünk a Botka kormányprogramja: többek között a 13. havi nyugdíj visszaadása, a minimális nyugdíj legalább 50 ezer forintra emelése, a törvénytelenül elvett jogok visszaadása.

Kifele jövet mondta az egyik Rétvári-látogató: jövő ilyenkor Rétvárit egy kukás autón dolgozóként szeretné látni. Szerintem ez a fontos és nehéz közszolgáltatást végző dolgozók sértő lebecsülése lenne.

P.s.: Úgy tekintették az egészet, hogy "meglátogattuk a karzatot". Arra meg 20 perc is elég.

Gergely József

***

Kiegészítve a beszámolót: a kifejezetten nyugdíjas-barát fogadtatás részeként mintegy fél órát várakoztunk a tűző napon a lecsupaszított Kossuth téren (mint emlékezetes, a fákat már rég kivágták), majd gyalog felmentünk a karzatra, ami kb. 4 emeletnek felel meg. A 20 perc, "Rétvári" arra volt elég, hogy kifújjuk magunkat, közben persze a hallottaktól az egekbe szökött a vérnyomásunk. (Demeter Tamás)

Szólj hozzá!

2017.06.05. 07:01 amier

666. Magyarország érdektelen

Címkék: kormány london terroristák

HVG: A halál az állam szolgálatában áll margójára  Közlekedési balesetben évente bő nagyságrenddel több ember hal/sebesül meg, mint a terrortámadások miatt. De a terrortámadásokkal jobban lehet riogatni. A közlekedési balesetnek is van hírértéke, de sokkal kisebb. Kormányunk éppen most tett fizetőssé néhány új rákgyógyító módszert az idősek számára — ezekkel életeket menthetett volna meg, de az így megmentett életnek nincs hírértéke. Eközben milliárdokat költ terrorellenesnek nevezett intézkedésekre  az ilyen csinnadrattával állítólag megmentett életeknek ugyanis van hírértéke.

ubul1.jpg

Azért állítólag, mert amint ezt valamennyien tudjuk, illetve érezzük, Magyarország nem szerepel a potenciális terrorcélpontok listáján: Magyarország érdektelen. De mi terror- ellenesnek nevezett szervezetekre és efféle látványelemekre fecséreljük az öregek pénzét.

Ugyanennyi pénzből megelőzhetnénk pl. egy rakás közlekedési balesetet. De mi ehelyett javítjuk helyzetünket:

Magyarország jobban érdektelen.

P.s.: Ha arra vagyunk kíváncsiak, mik a mostani terroristák célpontjai, arra vagyunk kíváncsiak, hogy:

 • a) mik az akciót finanszírozó, szervező terrorszervezet céljai;
 • b) mik az akciót végrehajtó terroristák céljai.

Ebben a pillanatban nagyon gyorsan verjünk ki a fejünkből mindenféle iszlám világ- uralmat, mert nincs annyira hülye fanatikus, aki elhinné, hogy azzal érhető el az a cél, hogy legjobb "harcosaikat" beáldozva fegyvertelen civileket ölnek meg. Ennyire hülye ember nemcsak nincs, de nem is lehet. Azért fegyvertelen embereket ölnek meg, mert ennek a legnagyobb a hírértéke. A terrortámadásoknak egyetlen szervezeti célja van: be akar- nak kerülni a hírekbe. Ennek érdekében pedig el kell hitetni, hogy ezekkel az akciókkal ők:

 • b1) erőt mutatnak;
 • b2) rettegést keltenek.

Ezt a két dolgot adják be a mészárszékre küldött fanatikusoknak, akik abban a hitben halnak meg, hogy az igaz hit harcosaiként egyből a mennyországba kerülnek, ahol a megölt hitetlenek lelkei mindörökre szolgálni fogják őket. Ezeket a (b1-b2) célokat a híréhes média aztán szorgosan sulykolja is, ami végképp meggyőzi a terroristatanoncokat arról, hogy rövid, de helyes földi életutat választottak.

Valamennyi felsorolt cél közös jellemzője, hogy akkor érhetők el leginkább, ha a csapásokat "fontos helyekre" mérik. Itt most írhatnék néhány oldalt arról, hogy mik a fontos helyek, de nemcsak a terrorszervezetek nem hülyék, de az olvasók sem, és ki-ki utánagondolhat.

Magyarország érdektelen. Abban az ütemben, ahogy szomszédaink elhaladnak mellettünk, Magyarország egyre jobban érdektelen.

Fügedi Ubul

Szólj hozzá!

2017.06.02. 18:00 amier

665. Európa első e-fája

Címkék: internet napelem testvérváros nevers e-fa

Nem tudom, mennyire közismert, hogy a franciaországi Nevers lassan már tíz éve a kerület egyik testvérvárosa. Ahol most épp e-fát „ültettek”, méghozzá Európa legelső e-fáját. A városközpontban található, napenergiával működő „fánál” mobiltelefont lehet feltölteni, vezeték nélküli interneten böngészni vagy egyszerűen csak az árnyékba húzódni a nap elől. Az izraeli sivatag akácfája által ihletett futurista építmény friss levegőt is fúj, de elektromos kerékpár feltöltésére is alkalmas – számolt be az örömhírről az MTI.

nevers_fa1.jpg

“Ez annak a jelképe, hogy a város 2014 óta elkötelezett a digitális technika iránt” – mondta Denis Thuriot, Nevers polgármestere, aki feladatának tekinti a digitális gazdaság fejlesztésének népszerűsítését városában.

nevers_fa2.jpg

Fotók: Philippe Desmazes

Az első működő e-fát (e-Tree) a 2015 decemberében tartott párizsi klímakonferencia keretében mutatták be, s ezt a fát ültették most el Nevers-ben. Jelenleg a világ tucatnyi városában működik a mesterséges fa. Magyarországon nyilván az ilyet is simán kivágnák. (via Magyar Narancs)

 dr. Kispál Tibor, önkormányzati képviselő

***

És fa minálunk a kerületben: 1 hét után tűnt el a kettétörött fa lombkoronája a Rózsa utca 14. alatti lakóház elől. Nem túl szakszerűen. Talán az illetékesek helyrehozzák és lekezelik a törzsén keletkezett sérüléseket. (Kispál Tibor)

Szólj hozzá!

2017.05.30. 18:14 amier

664. Pillanatkép - Akácfa utca

Címkék: önkormányzat útfelújítás akácfa utca wesselényi utca

Itt van a nyár, itt van végre! És úgy látszik, itt van közműépítési munkálatok ideje is, túrnak fúrnak, útfeltörnek mindenütt, amerre csak az ember szeme ellát. Autósforgalom elől lezárt útszakaszok, kerülőutak, dugó, kosz, por és káosz – most épp az Akácfa utcába. Mint a tegnap készült fotókon is látszik, jelenleg így fest az utca a Wesselényi utca sarkáról. Nem írok sokat hozzá, a képek önmagukért beszélnek. (Többet, nagyobb méretben feltettem a fészbukra is, ott aztán tényleg lehet bennük gyönyörködni!)

akacfa20170529-5.jpg

akacfa20170529-1.jpg

Rögtön az utca elején – a Dohány és Wesselényi utca közti szakaszon pár hete temették vissza a kiásott árkokat, majd  nem, nem leaszfaltozták! – felszórták az egészet zúzott kővel, murvával. Azóta is úgy van, mindenki legnagyobb örömére. Komolyan mondom, ha nem tudnám, hogy Budapest belvárosában vagyok, azt hinném, hogy egy vidéki bekötőút kissé trehány felújítási munkálatainak nyomait látom!

akacfa20170529-6.jpg

akacfa20170529-4.jpg

Kíváncsi lennék különben, hogy ezzel a vonzó kis ötlettel (lásd.: murva, kőzúzalék) mi volt a kivitelező célja, és mennyire volt elégedett ezzel a megoldással a megrendelő, azaz az ön- kormányzat. Az meg már csak ráadás – és így tényleg már mindenünk van – hogy mostanra a Wesselényi és a Dob utca közti szakasz is lezárva, feltúrva.

akacfa20170529-2.jpg

akacfa20170529-3.jpg

Csak kérdeném én is nagy tisztelettel: biztos, hogy mindezt így kell és csak így lehet végrehajtani? Biztos, hogy ezeket a valóban szükséges közműcseréket nem lehet ennél átgondoltabban tervezve, jobban elvégezni? Esetleg nem lehetne úgy megcsinálni az ilyen munkákat, hogy az itt lakó embereket ne szívassák a végtelenségig?

Erzsébetváros, én sem így szeretlek!

Devosa Gábor, önkormányzati képviselő

***

A 3. választókerület jelenlegi képviselője, Veres Zoltán a mostani Erzsébetváros újságban Előrelátó tervezés Erzsébetvárosban címmel arról értekezik, hogy „hatalmas változáson ment keresztül Erzsébetváros az elmúlt esztendőkben. A megújulás alapja az Erzsébet Terv Fejlesztési Program, mellyel évek óta mindenki számára látható fejlődést érünk el. A kerület minden pontján zajló fejlesztések gondos tervezés eredményei, és pontos ütemterv szerint haladnak.”  Hát nem tudom. Ha ezt így tervezték, azt kell mondanom: sikerült.

Szólj hozzá!

2017.05.27. 18:01 amier

663. Csendrendelet…

Címkék: közbiztonság józsefváros csendrendelet köztisztaság bulinegyed

… vagy amit akartok. Elvileg nem kerületi hír, de aztán mégis. A VIII. és a IX. kerület önkormányzata is olyan szabályokon dolgozik, amelyek az eddigieknél szigorúbban korlátoznák a szórakozóhelyek nyitvatartását – írta még csütörtökön a Magyar Nemzet. Eszerint a vendéglátóhelyek vasárnaptól csütörtökig 23 óráig, míg pénteken és szombaton csak éjfélig lehetnének nyitva. Ettől eltérni csak külön jegyzői engedéllyel lehetne, de az bármikor visszavonható, ha a ház lakói indoklással ellátva kérik. Azóta a ferencvárosi képviselő-testület elfogadta a rendeletet, és érvénybe is lépett a szigorítás. Csakhát.

bulinegyed6.jpg

Alapvetően nem azokkal a szórakozóhelyekkel van a gond, ahol a vendégek esznek, isznak, énekelnek vagy táncolnak, majd ezután hazatérnek. A probléma jórészt ott van, hogy az utcára a szórakozóhelyekről kiszabadult alkoholtól és más szerektől megtébolyultak, törnek, zúznak, gépkocsikat, utcabútorokat vernek szét, parkokat tesznek tönkre, bárhol levizelnek, lehánynak bármit, kapualjakat, parkolókat, építési területeket használnak közvécének szükségleteik elvégzésére.

Fokozza az utcai gondokat, hogy a cigarettázni vágyó, esetenként magas maligánfokú vendégek tömegeit kényszeríti ki az idióta cigizős szabályozás az utcára, ahol persze olyan hangosan üvöltenek, mint egy csapat magára hagyott prérifarkas.

Tényleg nem értik hivatalosék, hogy mi is a baj? Tényleg nem tűnik fel az olyan turista-hirdetés, hogy ide azért jó jönni, mert bármit meg lehet tenni?  A fél világból italozni és "szórakozni" ide érkező külföldiek lábnyomán kívül itt hagyott következményeket kiknek is kell kifizetni? Tényleg nem érdekes az itt élők élhetetlen mindennapjai?

P.s.: Józsefvárosban is készül egy ilyen rendelet. Erről a lap azt írta, hogy 22 órai zárást rendelne el, ami sok helyet csődbe vinne, hiszen addig nem tudnák kitermelni a működéshez szükséges nyereséget. Hozzátették, hogy így ráadásul az V., a VI. és a VII. kerületbe háromszor annyi bulizó terelődik át. Köszönjük, Emese.

 dr. Kispál Tibor, önkormányzati képviselő

Szólj hozzá!