HTML

A mi Erzsébetvárosunk

Budapest legkisebb, egyúttal legnagyobb népsűrűségű kerülete, nevét I. Ferenc József feleségéről, Erzsébet királynéről kapta 1882-ben. Területe 2,09 km², lakossága 64 767 fő.

* Utcák, házak, terek

Facebook oldalunk

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg az összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Utolsó kommentek

  • Urmanczy: Itt lakott utoljára Fellner Sándor építész.1945-ben halt meg tüdőgyulladásban. (2018.01.14. 16:37) Akácfa utca 20.
  • amier: @Rugovicsvalagba: Ez igaz, de terveink szerint az új üzletház - fotókkal együtt - egy külön posztb... (2017.12.31. 02:13) Garay tér 20. - régi piac
  • Rugovicsvalagba: Még egy kép -az új épülettel- bele férhetett volna a poszt illusztrációi közé. (2017.12.28. 13:09) Garay tér 20. - régi piac
  • Utolsó 20

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2018.01.20. 19:00 amier

742. Segítsünk együtt!

Címkék: szegénység piros pont dob utca mszp-frakció élelmiszerdoboz

Jó két hete helyeztünk ki az MSZP Erzsébetvárosi Szervezetének irodájánál (Piros Pont, Dob utca 65.) az élelmiszergyűjtő-dobozokat. A szekrényt azóta is folyamatosan töltjük fel élelmiszerrel – az itt elhelyezett élelmiszert bárki elviheti, ha szüksége van rá. Ha valaki arra jár, és pénztárcája engedi, kérjük tegyem bele néhány tartós élelmiszert.

eteldoboz_devo1.jpg

Sajnos a mai helyzet azt mutatja, hogy már nem csak hajléktalanok, hanem kerületi egyedül élő idős emberek is rászorulnak erre a segítségre. Minden támogatást ezúton is köszönünk, az Ő nevükben is! Segítsünk együtt kerületi embertársainkon!

Devosa Gábor, önkormányzati képviselő
és a kerületi MSZP-frakció

Szólj hozzá!

2018.01.17. 19:01 amier

741. Kitiltó Szilárd

Címkék: soros györgy menekültek németh szilárd szél bernadett bizottsági ülés

Hétfőn ismét kitolatott a neki világot jelentő deszkákra a csupaagy Fidesz alelnök Németh Szilárd, és arról beszélt az újságíróknak a nemzetbiztonsági bizottságának alelnökeként, hogy ő bizony egyáltalán nem engedné be Szél Bernadettet a bizottság Soros-tervvel foglalkozó ülésére. Vagy ha igen, ők akkor inkább nem. Mindezt azzal indokolta a jóember, hogy szerinte az LMP elnöke és pártja „Soros György érdekeit szolgálja”.

szelbernadett_papai.jpg

Kitiltás (Pápai Gábor / Népszava)

Arra a kérdésre, hogy milyen alapon lehet kitiltani a bizottság üléséről Szél Bernadettet – aki tagja a testületnek – az éber Németh Szilárd nemes egyszerűséggel így reagált:

„Nincs kitiltva, de nem vehet részt, mert nem a magyar érdekeket képviseli.”

Szép, nem? Nem.

A mai nap sztárja egyértelműen Németh Szilárd. Nem csak azért kapta őt ma a szájára a világhír, mert mostantól ő dönti el a szájával, hogy hová, milyen ülésre mehet be egy másik, demokratikusan megválasztott párt képviselője, hanem azért is, mert okos, mint az anyaföld. Leginkább. (K. Szalonna)

De azt hiszem, lesz ez még cifrább is: a bizottság következő ülését péntekre tervezik és ez az az ülés lenne, amire sok szeretettel meginvitálták Orbán Viktort is, hogy mutassa már be az ú.n. Soros-terv létéről szóló bizonyítékait. Meg ha már épp arra jár, legyen oly jó, és meséljen arról az 1300 befogadott menekültről is, akikről eddig oly nagyon hallgattak...

Ennyit mára, további szép estét mindenkinek!

***

A fideszesek addig nem beszélnek Soros Györgyről a nemzetbiztonsági bizottságban, amíg Szél Bernadett benn van a teremben. Keddre kiderült ugyanis, hogy kitiltani tényleg nem tudják az LMP képviselőjét, de akkor inkább nem beszélnek a Soros-tervről, amit ők talál- tak ki. (444.hu)

Szólj hozzá!

2018.01.14. 17:00 amier

740. Ez nem jogállam (3)

Címkék: kampány jobbik jogállam bírság állami számvevőszék

No, akkor még egyszer: 2017. december 6-án az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 331 millió Ft bírságot szabott ki a Jobbikra a tavaszi plakátkampányért. Mindezt annak „alapján” hogy a plakáthelyek ajánlati, ún. listaárát kinevezte piaci árnak, és megállapította, hogy a Jobbik annál kevesebbet fizetett. A különbség pedig nem vagyoni jellegű, büntetendő párttámoga- tás. Azt, hogy a tényleges ár egy alku eredménye és a tényleges piacon jóformán mindenki a listaárnál kevesebbet fizet, nem vette figyelembe.

orban2018.jpg

A 2010-es kampányban a Fidesz sokkal nagyobb kedvezményt kapott. Az ÁSZ anno azt is megvizsgálta, teljesen rendben lévőnek találta — és máig sem tudott meg semmi olyasmit, ami ennek ellene szólna. Aminek csak egy oka lehet: az akkori "piaci" ár alacsonyabb volt — nem a listaárat vették annak, hanem a harmadát.

Mindenki reszkessen: pontosan ennyi alappal a Hold–Föld távolságot is bármikor kine- vezhetik piaci árnak — és az ellen sincs jogorvoslat.

Magyarország nem jogállam.

P.s.: Végre megtudtuk, miben áll Orbán ún. "antikommunizmusa". Ez komoly probléma volt nekünk, akik éltünk abban a rendszerben és láttuk, merre halad a mostani. De végre kiderült! Igen, igen, a kommunisták is hatósági árakkal képzelték a gazdaságot meg a mos- taniak is. De a Lenin-fiúk az árdrágítók ellen küzdöttek, a fidesznyikek meg az árócsítókat bírságolják. Hah, mecsoda különbség!

Fügedi Ubul

Szólj hozzá!

2018.01.11. 18:00 amier

739. Élelmiszerdoboz a Dob utcában

Címkék: szegénység piros pont dob utca mszp-frakció élelmiszerdoboz

A hét elején élelmiszergyűjtő-dobozokat helyeztünk ki az MSZP erzsébetvárosi, Dob utcai "Piros Pont" irodájához. A szekrényt folyamatosan igyekszünk feltölteni élelmiszerekkel. Az elhelyezett élelmiszert bárki elviheti, ha szüksége van rá, és bárki elhelyezheti benne adományát. Ezzel hétfőn egy országos akció vette kezdetét, rövid időn belül a többi fővá- rosi kerületben is megjelennek a rászorulók számára kihelyezett élelmiszerszekrények. 

e_doboz3.jpg

e_doboz1.jpg

P.s.: Kedves Barátaim és Ismerőseim, ha van olyan élelmiszer, ruha stb., amelyet a rászo- rulóknak adnátok és közelünkbe visz utatok, akkor a Dob u. 65. szám alatti – fentebb is említett – Piros Pontban szívesen átvesszük ezeket az adományaitokat hétköznap 10 és 16 óra között. (via Hunvald György)

Devosa Gábor, önkormányzati képviselő 
és a kerületi MSZP-frakció

***

A segítségnyújtásnak évről-évre egyre nagyobb a jelentősége, mert ma Magyarországon már több mint 3,1 millió ember él súlyos nélkülözésben, valamint minden harmadik gyermek és több mint 1 millió nyugdíjas él szegénységben. Az akció célja – a rászorulók segítése mellett –, hogy felhívjuk a figyelmet az egymás iránti szolidaritás fontosságára.

Szólj hozzá!

2018.01.08. 18:00 amier

738. Ha minden napra jutna

Címkék: szegénység ételosztás VII. kerület mszp-frakció

Szombat délelőtt folytattuk az évek óta rendszeresen megszervezett ételosztást az Erzsébet körúton, az önkormányzat épülete előtt. Végül nem 300, hanem 500 adag meleg ételt osztottunk. Ezek a pillanatok mindig azok, amikor is elgondolkodom, hogy mennyire igazságtalan ez a világ. Tudom, mindig ilyen volt, de milyen jó lenne, ha mindenki a saját lehetőségei szerint tenne is azért, hogy ez ne így legyen.

eteloszt2018-3.jpg

eteloszt2018-2.jpg

Nekünk ennyire van lehetőségünk és örülök, hogy lassan 20 éve folyamatosan segítünk. Kívánom magunknak, hogy ez a segítség a következő 20 évben is meglegyen, mert éhes és elesett mindig lesz ismerve sajnos az emberiség történelmét...

eteloszt2018-1.jpg

P.s.: Már szervezzük a következő ételosztást, mert további segítségre is szükség van. Jó lenne, ha sok olyan ember lenne minden pártban, egyesületben stb., aki ezt a saját lehetőségeihez mérten az év 365 napjában megteszi. Ha minden napra jutna ebből a segítségből, akkor talán egy picit jobb hely lenne Magyarország!

Hunvald György

***

Tavaly év vége felé elterjedt a hír, hogy a kormány szigorítani akarja az ilyen ételosztáso- kat. Szeretnénk megnyugtatni mindenkit, hogy az MSZP mindenképpen meg fogja találni a módját, hogy legalább a téli hónapokban így is tudja segíteni az érintetteket.

Szólj hozzá!

2018.01.05. 18:00 amier

737. Rózsaszín tűzcsap

Címkék: népszavazás zsidónegyed kertész utca vattamány zsolt bulinegyed

Így újév első hetére egy kis színes mindenfélével üdvözölném az Olvasókat, kezdeném rögtön én is a talán legfontosabb, bár már köztudott hírrel: igen, február 18-án, vasárnap lesz a népszavazás arról, hogy éjfélkor legyen-e kötelező záróra a „bulinegyedben”. Nem lesz olcsó, viszont egyáltalán nem biztos, hogy megoldja a létező problémákat, de most már biztos, hogy lesz. (Erről tessék még elolvasni N. Kósa Judit lentebb belinkelt írását. Aki meg már most szeretné kifejezni a véleményét kötelező záróra-ügyben, itt megteheti.)

pink_tuzcsap1.jpg

A 42 milliós demokratikus aktusra Vattamány polgármester mókás indoklása szerint azért kerül sor, mert a képviselő testület "nem tudott dönteni" a kérdésben. Hogy is tudott volna, elvégre ők maguk határoztak úgy öt éve, hogy egy lakóövezetben az éjjel-nappal nyitva lévő itatóhelyeké és a "bármit megtehetsz" ígéretével idecsábított turistáké legyen a terep. (N. Kósa Judit / Népszava)

Pedig tíz-tizenegy éve még úgy tűnt, hogy az akkor még zsidónegyedként emlegetett terü- let kellemes belvárosi környékké válik. Hát nem vált kellemessé*. Az elmúlt években – a kosz, zaj és a bulituristák mellett – megjelentek a prostituáltak, zsebtolvajok és dílerek, ami tovább rontotta az amúgy is rossz helyzetet. A lakosság meg évek óta vívja harcát a kerület jelenlegi vezetésével, amely láthatóan nem akar, vagy csak nem tud mit kezdeni a kialakult helyzettel és az egyre elviselhetetlenebb (köz)állapotokkal.

De hogy a végire legyen valami jó hír – meg alkalom, hogy végre feltehessem a fenti képet – az egyre szépülő, épülő és színesedő kerületünkből: nálunk járt a Rózsaszín Párduc, és itt hagyta névjegyét a Kertész utcában. Ezek után már tényleg elmondhatjuk, mindenünk megvan – már csak ez hiányzott a boldogságunkhoz. Vagy nem.

További szép estét mindenkinek!

Dr. Kispál Tibor, önkormányzati képviselő

***

*A KSH legutóbbi adatai szerint a „bulinegyed” magvában 565-re nőtt a szórakoztató és vendéglátó helyek száma. De van egy másik KSH adat is: míg az évezred első évtize- dében stagnált az erzsébetvárosi lakosok száma addig az utóbbi öt évben tízezernél is többen költöztek el. Egyúttal – a becslések szerint – a Körúton belüli társasházak lakásai- nak 35-40 százalékában albérlők vagy – és ez a gyakoribb – hétvégi budapesti „mindent szabad” bulira érkező turisták élnek.

Szólj hozzá!

2018.01.02. 18:02 amier

736. Itt van, megjött

Címkék: népszavazás buék bulinegyed

És valóban. Itt van, megjött – nem, nem Csámpánó, aki mint tetszenek tudni, csupán csak mellizmaival, hanem az újabb új év, most épp a 2018-as. És megjött az első komolyabb, a kerületet érintő hír is erre az évre, megvan ugyanis a beígért helyi népszavazás időpontja, ez pedig egészen pontosan 2018. február 18., vasárnap.

nepszavaz_evaros.jpg

Ha esetleg valaki nem lenne képben: arról voksolhatnak majd az erzsébetvárosiak, hogy az ún. „bulinegyedben” meddig, hogyan tarthatnak nyitva a szórakozóhelyek. A népszavazás- ra feltett kérdés szerint – ha az igenekből lesz több – az Erzsébet körút, a Károly körút, a Király utca és a Rákóczi út által határolt területen működő vendéglátóipari egységeknek éjfélkor be kell zárniuk. (A kerületi Választási Bizottság határozata itt olvasható.)

"Nagykörúton kívüli területre pontosan ilyen nyitvatartási korlátozás jelenleg is érvényben van, így a népszavazás csak a Belső-Erzsébetváros területén működő szórakozóhelyek nyitvatartásának korlátozására irányul. Ellenkező esetben a népszavazási kérdés elutasítása nyomán esetleg a külső terület korlátozását is fel kellene oldani." (dr. Tichy-Rács Ádámtól, a helyi választási bizottság elnöke)

Ennyi az új év második napjára, gondolom bőven elég is, ez van, februárban tehát lehet népszavazni, tessék örülni. És hogy el ne feledjem: boldog újévet!

a Szerk.

Szólj hozzá!

2017.12.30. 21:06 amier

735. Múlt idő

Címkék: buék VII. kerület bulinegyed

Holnap – ha minden jól megy – véget ér az esztendő, szép lassan elmúlik 2017. Idén is sok minden történt a kerületben, többek közt beígértek egy helyi népszavazást, ami majd aztán minden problémát úgy megold, hogy csak na. És amíg ez a várt csoda megtörténik, addig itt van, itt marad mindannyiunknak az egyre fokozódó szegénység, a kocsmazaj, az utcán ordítva vonuló vendégsereg, a mindent elborító szemét, az egyre élhetetlenebb VII. kerület és a cinikus, ostoba helyi hatalom.

elegvolt2.jpg

A magunk részéről erősen reméljük, hogy a nemsokára kezdődő új év nem erre az évre (és képre) fog hasonlítani. Talán kevesebb lesz benne a rossz, és esetleg, netántán több a jó. Vagy nem. Vagy valami. Mindenesetre, mi innen folytatjuk majd a boldogabbnak remélt új évben, de hogy addig is mondjunk még valami biztatót is: hajrá Balogh néni!

a Szerk.

Szólj hozzá!

2017.12.27. 19:03 amier

734. Se béke, se szeretet

Címkék: karácsony szegénység civilek blaha ételosztás hír24.hu

„Tisztes szegénységnek hívják az ilyet,
pedig ugyanúgy tisztességtelen, mint a nyomor.” (Földes Péter) 

Megint eltelt valahogy a karácsony, kinek így, kinek úgy. Sokaknak – és egyre többeknek – inkább úgy, mint tavaly. Meg mint tavalyelőtt: szegénységben, egy tál meleg ételre várva, hosszú sorban állva a Blaha Lujza téren. És ez a sor évről évre egyre hosszabb, soha ennyi rászoruló (elkeserítő, hogy minden évben ugyanezt írjuk, és hogy mindig igaz) nem állt még sorba december 24-én – meg karácsony két napján – az Ételt az Életért Alapítvány ételosztásán a Blaha Lujza téren. Nők, férfiak, családosok, magányosok, fiatalok, öregek.

blaha-karacsony1.jpg

blaha-karacsony2.jpg

Fotók: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ezt meg még tessék elolvasni, ha már: Ételosztás a Blahán, avagy, ne bámészkodjanak emberek, nincs itt semmi látnivaló (Föld S. Péter/FüHü )

Hát ennyi: karácsony volt, béke, szeretett meg minden. Csakhát se béke, se szeretet, csak egyre növekvő és egyre láthatóbb szegénység.

***

24.hu végigkövette az ételosztást Szenteste napján a Blahán. A szervezők szerint való- színűleg ez az utolsó karácsonyi ételosztás ezen a helyszínen, mert bár az engedélyük megvan, már jelezték nekik, hogy jövőre nem rendezhetik meg itt, más helyet kell ta- lálniuk. Mert ugye a rászorulók „látványa" a legnagyobb probléma ebben az országban…

Szólj hozzá!

2017.12.23. 18:01 amier

733. Boldog Karácsonyt!

Címkék: karácsony mszp-frakció

Tisztelt Erzsébetvárosiak! Kedves Barátaink, Olvasóink! 
Lassan vége az évnek, már itt a karácsony. Holnap Szenteste, majd jönnek az ünnepek, így aztán újra itt az ideje, hogy megálljunk egy pillanatra, s legalább ebben a pár napban adjuk minden figyelmünket, szeretetünket barátainknak és családunknak. Békés, meghitt Karácsonyt és sikeres, Boldog Új Évet kívánunk minden kedves Olvasónknak, barátunknak és minden erzsébetvárosi lakosnak!

karacsony_frakcio.jpg

Devosa Gábor, Dr. Kispál Tibor, Németh Gábor 
önkormányzati képviselők, az MSZP-frakció tagjai

Szólj hozzá!